solą na patelni i popiekłam 30 minut, w międzyczasie mieszając szybko coś innego, żeby nie tracić czasu w kuchni. O ile owsianka bez cukru jest ok, o tyle ciastka wyszły jednak ZBYT ;) Dlatego rozpuściłam w garnuszku pół tabliczki IChoc nugatowej i uratowałam ciastka polewając je SOSEM NUGATOWYM. I tak, teraz mogę powiedzieć, że to dobre ciastka są, mięciutkie ale trzymają fason, po kilku godzinach nadal lekko wilgotne i naprawdę bardzo smaczne. Podsumowując - mamy tu ciastka owsiane, bananowo-kakaowe z orzeszkami ziemnymi i sosem nugatowym, zrobione z resztek owsianki, bez dodatku tłuszczu, cukru (z wyjątkiem sosu), mąki, proszku do pieczenia i takich tam. Wszystko jest w głowie? Jest :) Do jutra
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpomocą szpatułki bardzo delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny
Ciastka - domowe słodkościParę dni temu Mąż obchodził urodziny, więc korzystając z okazji że w zakupach na Frisco.pl znalazły się ciastka oreo przygotowałam tort z kremem, który już dawno chodził mi po głowie. Mocno kakaowe blaty nasączyłam likierem toffi, a całość oblałam karmelową polewą. Wszystko razem fajnie ze sobą współgrało tworząc bardzo dobry deser. Składniki: Na tortownicę o śr. 22cm(...)łyżki cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach
Kuchnia w czekoladzieposypania Przygotowanie: 1. Ciastka rozkruszamy, aż zostaną z nich okruszki. Można zrobić to wkładając je do woreczka strunowego, a następnie rozdrobnić je wałkiem lub młotkiem do mięsa. Pokruszone ciastka wysypujemy na patelnię, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aż olej i czekolada się rozpuszczą. 2. Pokruszone ciastka wykładamy na tortownicę, tworząc spód ciasta. Mocno wgniatamy(...)naczynia blendera, dodajemy część wody po daktylach. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za gęsta, dodajemy więcej wody z moczenia. 4. Z lodówki wyjmujemy przygotowany spód ciasta. Jeśli ciastka nadal są kruche, można odrobinę skropić je wodą z daktyli. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy masę daktylową, a na tym gęsto układamy pokrojone w grube plasterki banany. 5. Śmietanę ubijamy
two broke sistersPrzepyszne ciastka owsiane, bardzo proste w przygotowaniu. Bez mąki i bez jajek, wystarczy wymieszać ze sobą składniki. Pięknie pachną, są smaczne, pożywne, chrupiące, na jednym nie można poprzestać. Do ciastek możemy dodać ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę. Bardzo polecam… (przepis zmodyfikowany z książki Mary Berry „Cookery Course”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com(...)piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut. Następnie jeszcze ciepłą masę ostrym nożem pokroić na porcje ( patrz FILM ), proszę uważać, gdyż masa owsiana jest jeszcze miękka. Ciastka odstawić do całkowitego ostygnięcia (stwardnieją i będą chrupiące). Udanych wypieków
Mała Cukierenkaprzypadku tego koktajlu. Wystarczy trochę ciastek, jogurtu i gotowe. Smaczny, szybki deser. S kładniki: 400 ml smoothie z tego przepisu (zimnego) 350 g jogurtu greckiego 100 ciastek owsianych 100 g borówek lub innych owoców 2 łyżeczki żelatyny Wierzch jogurt naturalny (opcjonalnie) 20 g pokruszone ciastka 100 g borówek Ciastka zmiksować w malakserze(...)lodówki na 15 minut. Następnie pozostałą część żelatyny dodać do koktajlu, wymieszać. Następnie wlać do pucharków. Odłożyć na 15 minut do lodówki. Gdy masa stężeję polać jogurtem posypać ciastkami i borówkami
Delicious Titbitspieczenia (lub folii spożywczej) na grubość około 3mm - foremką w kształcie serca wyciąć ciastka, ułożyć je w niedużych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - uformowane ciastka ponownie schłodzić 20-30 minut - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, serduszka piec 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka ostudzić, od razu przełożyć kremem lub przechowywać(...)zdjąć na blat, ostudzić, schłodzić w lodówce, aż uzyska pożądaną konsystencję (przez kilka godzin lub nawet całą noc) - powinna być plastyczna, ale na tyle zwarta, by nie "uciekała" z ciastek, kiedy będziemy je nią przekładać - schłodzonym nadzieniem posmarować połowę ciasteczek, przykryć je pozostałymi ciastkami i lekko docisnąć - ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce
Smakołyki Berenikimąką i przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. następnie należy przystąpić do smażenia. Formowanie pączków z krążków ciasta: Źródło: Czerniakowski Jan "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Wyd. Rzeszowskich zakładów Graficznych, Rzeszów 1990 r., s. 43 a) z rozwałkowanego ciasta wykrawa się krążki b) na krążki nakłada się nadzienie c) nadzienie przykrywa się
Ciastka - domowe słodkościjuż przepisów na faworki postanowiłam zrobić coś odmiennego. Tak, tak to bomba kaloryczna, ale w końcu jest karnawał i można sobie pofolgować. Przyznam, że po raz pierwszy robiłam smażone ciastka, ale jestem zachwycona ich strukturą i smakiem. Już w trakcie smażenia zauważycie, że podwajają objętość i wyglądają jak małe poduszeczki. Składniki na około 50-60 sztuk 500 g. mąki(...)też wyciąć dowolne kształty. Do niedużego garnka wlać, olej, dobrze rozgrzać. Żeby sprawdzić czy olej jest rozgrzany można wrzucić nieduży kawałek surowego ciasta. Na rozgrzany olej wrzucać po kilka ciastek i smażyć na małym ogniu kilka minut na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem. * ścierając skórkę z cytryny trzeba uważać
Niebieski kubek z kawazdrowo się odżywiać? Mam dla Was pyszne, zdrowe ciastka z 3 składników- płatki owsiane, banan i suszone owoce. Są tak proste do zrobienia, że zrobią je nawet dzieci. Ciastka bez mąki, cukru, proszku do pieczenia i innych zbędnych dodatków- słodycz tym ciastkom dodaje banan-im dojrzalszy, tym słodsze ciastka :) Poniżej podaję przepis na ok. 20 ciasteczek(...)misce rozgniatamy widelcem banany. Suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy je wraz z płatkami owsianymi do banana. Mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciastka. Pieczemy ok. 10 minut w temp 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Odstawiamy do ostudzenia po upieczeniu , gdy ostygną zrobią się twardsze
Aga w kuchniŁatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Takie ciastka świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Ciastka z ciasta francuskiego są rewelacyjnie chrupiące, bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka(...)cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180, 200 stopniach. Przed pieczeniem ciastka można posmarować żółtkiem (będą wtedy
Smaczne PotrawyWykonanie: Wymieszać składniki łyżką. Nakładać łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po wykorzystaniu całego ciasta zwilżoną dłonią uklepujemy ciastka. Zębami widelca robimy ślady na środku ciastka - na krzyż. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę do gorącego, ustawionego na termoobieg. Pieczemy ok 15 minut, sprawdzając czy nie za bardzo się spiekają, jeśli tak zmniejszamy(...)zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po upieczeniu są miękkie i mogą się łamać, dlatego lepiej nie próbować ich wyjmować gdy są ciepłe. Gdy lekko przestygną, ostrożnie podważając łopatką zdejmujemy ciastka na kratkę do wystygnięcia. Smacznego
Co na wege obiad?gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min. W między czasie(...)wystudzeniu ciastka smarujemy masą . Układamy na tacy jedno obok drugiego. Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka lub tuby zrobionej z papieru i wyciskamy na ciastka. Posypujemy orzechami lub posypką cukierniczą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewytych dużych, płaskich ciastkach, pieczonych na wzór ciastek amerykańskich, jest wszystko, co kochamy w święta. Kawałki gorzkiej czekolady(...)orzechy, żurawina, rodzynki. Im dłużek poleżą tym stają się bardziej ciągnące i wilgotne. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu dają niezwykle dużo radości… Co potrzebne: NA 12 DUŻYCH CIASTEK: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuruchutkie, delikatne i pełne orzechów - takie są te ciasteczka! Jeżeli szukacie czym uraczyć poczciwego Staruszka w przedmikołajkową noc, to już nie musicie dalej wertować sieci. Ciastka te wprost idealnie sprawdzają się ze szklanką zimnego mleka i sprawią, że Św. Mikołaj na pewno uczciwie Was za nie wynagrodzi. Poza tym myślę, że możecie je również upiec dla Waszych bliskich(...)pieczenia (po 9 sztuk na blachę), a na górze każdego umieść orzech. Każdą blachę piecz osobno przez ok. 15 minut . Odstaw do wystudzenia, a następnie oddziel od papieru. Ciastka ułóż na talerzyku i podawaj wraz ze szklanką mleka
Food Square