ciastka - 17601 przepisów (strona:84/1174)

Ciasteczka, ciastka z jabłkiem – łatwy przepis 151

nawet „awansował” do wpisania go w mój zeszyt z przepisami, a uwierzcie mi, że do tego zeszytu nie trafiają byle jakie przepisy Składniki (na ok 100 ciastek „na jeden kęs”): – 500g mąki pszennej – 300g masła – 3 żółtka – 2 jajka + 1 jajko na wierzch – 2 opakowanie drożdży instant(...)przez 20-22 minuty. Studzić na kratce. Smacznego!   * jeśli używacie świeżych drożdży, wcześniej zasypać je cukrem pudrem i dokładnie utrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły. Artykuł Ciasteczka, ciastka z jabłkiem – łatwy przepis pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Ciastka kruche PRL-ki 143

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Witajcie sentymentalnie. Dziś wracamy do lat 80/90… Przynajmniej smakowo 😊 Te ciastka to próba odwzorowania ciasteczek z ”lat młodości” moich rodziców. Ile ja się nasłuchałam , jakie to dawniej były jedyne w swoim rodzaju/ najlepsze/ za 1/5 wypłaty za kg. przepyszne kruchutkie(...)kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne 😊 Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek: ok. 60 dag mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 3-4 żółtka 15 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 1 łyżce ciepłego

Domowe ciasta
Przepyszne ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem 123

długo nie uleżą. Są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów. Koniecznie spróbujcie! (około 15 sztuk) 200g mąki pszennej (czasami zamieniam na żytnią typ 720 ) 100g masła (z minimum 82% tłuszczu) 100g cukru(...)wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy. Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) W ostateczności można użyć cukru zwykłego lub ksylitolu, ale cukier

Di gotuje
Ciastka orzeszki z kremem kokosowym 114

jajka\r","Krem\r","1 puszka mleka kokosowego\r","1 szkl. wi\u00f3rek kokosowych\r","1,5 szkl. mleka w proszku\r","Cukier do smaku (opcjonalnie)"],"name":"Ciastka orzeszki z kremem kokosowym","recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w szybko zagniatamy ciasto.\r","Owijamy w foli\u0119 i wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na 30 min.\r","Ciasto(...)u015bli konsystencja jest zbyt g\u0119sta, dodajemy 2-3 \u0142y\u017cki zwyk\u0142ego mleka, je\u015bli uwa\u017camy, \u017ce jest za rzadka, dodajemy mleko w proszku."]} Drukuj Ciastka orzeszki z kremem kokosowym Składniki Ciasto 250 g masła 400 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mieszam w Garnku
SZYBKIE KAKAOWE CIASTECZKA (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORÓW) 185

Szybkie, proste, kruche i bardzo pyszne ciasteczka, które znikają w ekspresowym tempie. Idealne do moczenia w mleku lub herbacie. Jak już wiecie, uwielbiam kruche ciastka, na blogu możecie znaleźć przepisy na nie w różnych odsłonach. Dziś kolejna porcja ciastek ;) P rzechowywane w zamkniętym pudełku bardzo długo zachowują swoją świeżość i kruchość.  Doskonały wypiek na każdą okazję(...)zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm. Wycinać ciasteczka (użyłam tu pieczątki do ciastek , które nabyć można w sklepie SWEET DECOR.PL ). Układać je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 12 minut

Zrób to smacznie
Piernik staropolski 324

między innymi cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, pieprz. Przyprawy te były narażone na wilgoć i często pleśniały dlatego też pewnego razu ktoś wypiekł z nich bardzo twarde ciastka, które były wzbogacone konserwującymi właściwościami miodu. Dzięki temu wydłużył się czas, w którym można było czekać na kupca. Takich pierników z początku nie jedzono bezpośrednio a używano ich głównie(...)dopiero w XVIII w. i tak samo jak i w innych krajach był symbolem dobrobytu i wysokiego stanu społecznego. Legenda głosi że w skład wiana panny młodej musiały wchodzić ciastka piernikowe. A pokruszone pierniki wchodzą w skład staropolskiego sosu szarego. Jak widać historia czasami potrafi zaskakiwać. Mam nadzieję że wiedząc już jak wyglądały dzieje tego pysznego ciastka będziecie

mojewypiekiinietylko
Walijskie ciasteczka z patelni 136

jako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu.  Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem.  Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu  90 gram cukru  120 gram margaryny  szczypta(...)grubym dnem i na suchej piekę ciastka po minucie, półtorej z każdej strony. Gotowe ciasteczka przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można przechowywać ciastka, o ile Wam się to uda.  Smacznego, Klaudia! Przepis pochodzi z książki "Po prostu po włosku" by Michaela, Emanuela i Romina Chiappa z moimi drobnymi modyfikacjami

Mango Papaja
CIASTECZKA PALUCHY WIEDŹMY 135

lodówki na 30 minut po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy   z niego ciastka w kształcie palców ( najlepiej   żeby były cienkie bo ciastka w czasie pieczenia rosną) na czubku każdego umieszczamy migdał,   na koniec za pomocą np. wykałaczki robimy rowki   tak żeby przypominały ludzkie palce gotowe i uformowane ciastka schładzamy(...)lodówce 15minut ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( z podanych składników wychodzą dwie blaszki z piekarnika ciasteczek). Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/paluszki-wiedzmy

Słodkie zapomnienie
Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą 132

Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą – moja propozycja na dziś. Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 3 średnie jabłka 1 pomarańcza 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła Wykonanie: Ja użyłam ciasta francuskiego w rulonie, ale można użyć też ciasta mrożonego (ciasto musi(...)Ciasto francuskie pokroić w kwadraty na każdy kwadrat nałożyć usmażone wystudzone owoce. Ciasto złożyć na pół i docisnąć widelcem. Piec ok 15 minut w temperaturze 210 stopni.   Artykuł Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Polvorones -ciastka hiszpańskie 149

popularnością w Ameryce Łacińskiej i Hiszpanii. Wypiekane są najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Polecam Wam również te słodkości do herbatki czy kawy. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Składniki 220 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyzeczki soli 550 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski wsypać cukier(...)następnie miksować i dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać sól i dodać do utartego masła. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i foremką wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-15 min aż będą rumiane. Dodatkowo 2 łyżki cukru

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 204

pokoleń również ciasteczka kruche, jak i krucho drożdżowe. To właśnie od tych wypieków zaczynano w czasach przedwojennych, a i długo po wojnie, kilkudniowe przygotowania do wesela, gdyż kruche ciastka długo zachowują swoją świeżość. Przepis, który dzisiaj proponuję, to ciasteczka krucho drożdżowe, czyli takie, do przygotowania których używa się zarówno drożdży, jak i tłuszczu siekanego z mąką. Ale dlaczego(...)wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i kroimy w kwadraty. Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół)   na złoty kolor (około 12-15 minut). (Informacje na temat historii produkcji

Trzeci talerz
Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe z syropem klonowym (bez mąki) 137

połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.   Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.   (Początkowo będą bardzo delikatne, ale szybko nabiorą właściwej konsystencji.) (*) Jeśli oddzieli się(...)tłuszcz od masła/pasty to należy go wymieszać z zawartością i dodać całość.  (**) Ciastka są dość słodkie, więc ilość cukru możecie odrobinę zredukować. Mi takie bardzo odpowiadają

Di gotuje
Czekoladowe ciastka owsiane z borówkami 207

pożywne ciasteczka owsiane z borówkami. Początkowo miały być z tego muffinki, ale stwierdziłam, że poeksperymentuję i spróbuję zrobić ciastka z owocami. Chociaż chyba bardziej przypominają one bułeczki niż ciastka - jednym można się naprawdę najeść, idealnie sprawdzi się więc np. na śniadanie. Nie ma w nich żadnych ulepszaczy, słodzone są bananem, ale można dodać np. miód i kawałki czekolady(...)dzięki czemu będą słodsze i pewnie jeszcze pyszniejsze :) Ciastka robi się bardzo szybko, wystarczy wszystko ze sobą wymieszać i mamy zdrową przekąskę, w sam raz na weekendowy relaks. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu

Healthy food explorer
Ciastka owsiane z czekolada i migdalami czyli Slodki Czwartek odc.155 151

następnie dodrzucamy suche składniki i znowu mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę nakładamy łyżką na papier i wygładzamy co może nie być łatwe bo masa się lepi. Ciastka moga być cienkie i wówczas po upieczeniu będą bardzo chrupiące lub grubsze i wtedy będą bardziej miękkie. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, przez 15 minut lub ciut(...)dłużej, lub nieco krócej, powinny być złote, a nie przypalone. Ciastka studzimy na blasze. W tym czasie roztapiamy czekolade w kapieli wodnej. Wystudzone ciastko polewamy struzkami czekolady i posypujemy płatkami migdałowymi. Czekamy aż czekolada zastygnie... lub nie :) pożeramy nie tylko wzrokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTKA BROWNIE Z CZEREŚNIAMI 161

Brownie... pyszne, mocno czekoladowe ciasto, któremu nie można się oprzeć. Tym razem postanowiłam zrobić w formie ciastek, aby były bardziej poręczne i można było je zabrać ze sobą na wynos. Dodatkowo dodałam połówki czereśni i kawałki mlecznej czekolady, aby wzbogacić ich smak oraz uatrakcyjnić wygląd 😉 Wilgotne i ciężkie ciastka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, przełamane słodką mleczną czekoladą(...)końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto wykładamy łyżką porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt ciastek. Na wierzchu każdego ciastka układamy połówki czereśni oraz kawałki mlecznej czekolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania