przekąską lub nawet śniadaniem, jeśli nie mamy czasu na to by je przygotować rano. Dodają energii i są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. Składniki (na około 20 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 lub owsianej 1/3 szklanki pestek słonecznika garść(...)chłodzę ją w lodówce przez 30 minut. Następnie zwilżam dłonie i formuję z ciastka kulki, które delikatnie spłaszczam w dłoniach i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 minut. Studzę na kratce i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wartość odżywcza 1 porcji (2 ciastka): Wartość energetyczna
Mango PapajaOstatnio strasznie ciągnie mnie do słodkiego więc postanowiłam coś na to zaradzić i wymyśliłam ciastka jaglane z bakaliami. 2 szklanki płatków jaglanych 0,5 szklanki mąki gryczanej 3 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki wody 2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki(...)sylikonowych foremek od muffinek nakładamy masę tak do połowy wysokości i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na 12-15 minut. Z podanej proporcji wyszło mi 20 ciastek. Można oczywiście jeszcze inne bakalie - orzechy laskowe, wiórki kokosowe, sezam, nasiona chia, rodzynki, kandyzowanego ananasa, figi, suszone banany, daktyle. Ja dałam to co aktualnie mam w moich kuchennych zapasach. Ciastka
Emskie SmakiCiastka dinozaury (bardzo kruche) Wiedzieliście, że dzisiaj dzień dinozaura? U mojego młodszego synka dinozaury cieszą(...)się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła 120g cukru pudru 2 żółtka
Pełny talerzOpis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje
Ciastka i ciastaOpis: Donut (donat) to rodzaj wysmażanego na głębokim oleju wyrobu cukierniczego w kształcie zbliżonym do „oponki”. Wyrabiany jest często z polewą czekoladową lub lukrową
Ciastka i ciastaOpis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest
Ciastka i ciastakilka kakaowych babeczek Studzimy na kratce. przygotowujemy dowolny krem MUFFINKI PINGWINY do przygotowania pingwinków będziemy potrzebować -dowolny krem waniliowy,śmietankowy lub ubitą z cukrem pudrem śmietanę 36% -kilka ciastek oreo -pisaki cukrowe,ozdoby,perełki Ostudzoną babeczkę smarujemy grubą warstwą kremu. Ciastko oreo rozdzielamy,jedną połowę przecinamy na pół (trzeba uważać bo te ciastka są bardzo(...)kruche) -to będą skrzydła pingwina -druga połowa to głowa. Babeczkę nacinamy nożem i w nacięcie wkładamy całą połowę ciastka po bokach doklejamy skrzydła. Kremem robimy oczy,perełką źrenice doklejamy dziób ( u mnie zrobiony z kawałka żelka) nóżki i perełkami robimy guziczki. Ja dodatkowo dorobiłam pisakiem cukrowym muszki i serduszka. I gotowe :-) Wygląd pingwinków zależy od Waszej inwencji
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumoim domu już przyjęła się tradycja, że każdego dnia musi być coś słodkiego do kawki ;) A co jest lepsze, niż domowe ciastka, które w dodatku można przechowywać kilka dni. Choć przyznam, że u mnie wytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek :) Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia(...)ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem. Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek
Zrób to smacznieChrupiące ciasto i owocowe nadzienie. Tak mało, a jednocześnie tak dużo. Takie trójkąty z jabłkami to po prostu małe pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :) Rożki z jabłkami Składniki na 15 ciastek: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki(...)minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka
Pełny talerztego litrowy słoik. Wycinamy dowolny kształt, dowolną szklanką lub kieliszkiem, ewentualnie używamy do tego specjalnych narzędzi do wykrawania . Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciastka układamy na blaszkę w niewielkiej odległości od siebie i pieczemy około 10 do 15 minut. Niestety ale musicie ciasteczka po 10 minutach obserwować, gdy zaczną się rumienić wyciągamy(...)natychmiast z piekarnika. Ważne jest też żeby piekarnik był już dobrze rozgrzany, wtedy ciasteczka się nie „rozleją” tylko zachowają swój kształt. Ja piekłam ciastka na dwa razy. Teraz możemy przygotować bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitego dodajemy łyżka po łyżce cukru, ciągle miksując, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Żeby było mi łatwiej nakładać przełożyłam
Relaxtimeboku posmarować marmoladą na szerokość około 3 cm. Zawinąć ciasto tylko raz. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta. Pociąć na ciasteczka o długości 6-7 cm. Ponacinać na 1/3 szerokości ciastka wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty(...)kolor około 25 minut. Wystudzić. Zimne ciastka można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieulubionym dżemem, dzięki czemu są słodsze i cudownie kuszące. Przepis jest recepturą św. Hildegardy z Bingen, znanej mniszki, która była zwolenniczką orkiszu oraz zdrowej diety. Koniecznie upieczcie te ciastka, a przekonacie się jak rewelacyjnie smakują! (około 48 pojedynczych, 24 już złożonych sztuk o średnicy 6 cm) 200g masła/margaryny 200g mąki orkiszowej 100g cukru trzcinowego (może być(...)wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 180 stopniach (*). (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.) Następnie połowę ostudzonych ciastek posmarować dżemem i przykryć pozostałymi łakociami. Złożone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem. (*) Wg oryginalnego przepisu ciastka należy piec 7 minut w 160 stopniach
Di gotujejabłka. Poniższy przepis pochodzi z NAJ poleca Święta pełne magii nr 14/2008 s. 23. Zmieniłam jego nazwę z Piernikowych misiów na zwykłe pierniczki, ponieważ pośród swoich foremek do wykrawania ciastek misiów nie posiadam. Zamiast misiów powstały(...)gwiazdki, gwiazdy betlejemskie, księżyce, kwiatki, serduszka itd. Pierniczki Przygotuj garnek lub patelnię, miski, łyżkę i łyżeczkę, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, folię spożywczą, foremki do wykrajania ciastek, płaski talerz lub kratkę do ostudzenia ciastek, szczypce lub dwie łyżeczki lub dwa widelce do zdejmowania ciasteczek z blachy, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 1/2 kg mąki
blog.moje-pasje.infośrodku każdego ciastka położyć orzeszka i obsypać płatkami migdałów. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 200 C , piec 13-15 minut. Delikatnie zdjąć z papieru i zostawić aż ostygną. Ciastka nie muszą być przechowywane w szczelnym pudełku
Kuchnia Pokoleńludzkiej pamięci... Już po raz kolejny podsuwam Wam pomysł na ciasteczka. Podczas świąt to właśnie te drobne słodkości wiodą u mnie prym. Przepis na ciasto wykorzystałam również do tych ciastek ( klik ). Jak widzicie, możliwości jest wiele, reszta zależy od wyobraźni :) Składniki: 125 g masła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki(...)pomocą formować podłużne paluchy, które następnie zwijać w gniazdka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka
My simple kitchen