wanilii i oczywiście chałwy... Cud, miód, chałwa i orzechy! Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając mąkę pszenną na mąkę razową, wyjdą nam w miarę "odchudzające" ciastka. Także... Do dzieła! Składniki: (1 szklanka = 250 ml) na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie 100 g masła 75 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka miodu(...)jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować ciastka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki - można widelcem albo ręką porwać. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kulki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegołyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez ok 8-10 min (uważać by się nie spaliły) Ciastka wyjąć i wystudzić. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Białka ubić(...)pianę, stopniowo dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, długo ubijać aż masa będzie sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Środki ciastek ugnieść łyżeczką by powstały dołki, włożyć w nie po kilka malin, przykryć łyżką budyniu i na wierzchu dekoracyjnie ułożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st lekko przyrumienić i zmniejszyć temperaturę
Gotowanie jest łatwePrzepis jest bardzo prosty i może stanowić bazę do różnych wariacji - jeśli chcecie, dodajcie ekstraktu waniliowego, migdałowego czy cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Ja dodałam czarny sezam dla kontrastu. Ciastka mają dość suchą (ale przyjemną) konsystencję, dlatego polecam je do kawy czy szklanki mleka. Składniki (ok. 20 ciastek): 80 g zimnego masła (lub oleju kokosowego) 8 łyżek mąki(...)ksylitolu szczypta soli 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładką masę. 3. Formuj kule wielkości orzecha włoskiego, następnie rozgnieć je na kształt ciastek. Wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. 4. Piecz ok. 9 minut, aż ciastka się zarumienią
Powiedz dietom niepójdzie łatwo. Ogólnie powinno się udać, wedle uznania jeżeli wasze ciasto będzie się zbytnio kleić podsypcie je odrobiną mąki. Teraz ciąg dalszy zabawy w dzieci, będziemy lepić ciastka. Przed tym jednak, polecam wyjąć wszystko z piekarnika, zdarzało się już pewnie piec patelnie czy coś. No to blacha ląduje na stole lub blacie, na niej papier do pieczenia(...)ciastka, dajcie im trochę miejsca bowiem rozjadą się nieco podczas pieczenia. Teraz już wstawiamy piekarnik na 150 stopni, niech się rozgrzeje. Każda blacha pełna ciastek ląduje w rozgrzanym piecu na 20-25 min. Ciepłe najlepsze, nie jedzcie tych prosto z pieca, ale takie ciepłe, przestygnięte są zawsze najlepsze! Udanej niedzieli, ja uciekam, bo kawa mi stygnie! Smacznego
Kuba Gotujewyschły. 5. Olej rozgrzewamy (w szerokim garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni, palnik nastawiam na 3/4 mocy), kiedy zostanie nam ostatnia partia ciasta do wykrojenia, ponieważ ciastka smażą się bardzo szybko i dobrze jest mieć już przygotowane wszystkie, gdy tłuszcz będzie gorący. 6. Tłuszcz jest gotowy do smażenia, kiedy kawałek ciasta wrzucony do niego zrumieni się(...)Smażymy ciastka po kilka sztuk (żeby swobodnie pływały i nie obniżały za bardzo temperatury!), przewracamy po zezłoceniu na drugą stronę i dopiekamy. Wyciągamy na papierowy ręcznik, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem . Następnie robimy sobie ulubioną herbatkę (tu: ulubiona czarna z kwiatem dzikiej wiśni - poezja!) i wcinamy
Kuchnia PrezydentowejDziś bardziej skupię się na dekoracji, niż na przepisie. Do przygotowania tych mini ciastek można upiec dowolny biszkopt (najlepiej niski), powycinać(...)niego kółka, nasączyć i przełożyć ulubioną masą i ozdobić wg poniższej instrukcji :) W ten sposób można również udekorować babeczki. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki (na 7-9 ciastek): Biszkopt: 1 szklanka mąki (minus trzy łyżeczki, które uzupełnimy kakao) 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka 3 łyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną
Domowa Cookierenka Agiprzecież radość bliskiej nam osoby jest bezcenna...:) Do wykonania ciastek z kakaowym wzorem wystarczy przygotować szablon. W tym celu obrysowujemy kształt foremki, której używaliśmy do wykrawania ciastek. Malujemy na niej uśmiechniętą buźkę (lub dowolny wzór) i wycinamy. Następnie przykładamy szablon do ciastka i za pomocą pędzelka nanosimy masę kakaową. By ją uzyskać wystarczy trochę(...)kilka kropli aromatu waniliowego 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 4 - 5 mm i wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą wykałaczki narysować buźki lub nanosić wzór używając szablonu. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni
My simple kitchensiebie, więc będzie kolejne wielkie malowanie :D Ale najpierw śmigam sobie po kawkę ( a jak :D). Miłego wtorku kochani :* A poniżej coś zdrowego do pochrupania ;) Wcześniej już robiłam ciastka digestive ( klik ), ale kto powiedział, że nie można do oryginalnego przepisu wprowadzić drobnych zmian? :) Miałam ochotę na coś orzechowego i jednocześnie zdrowego i tak oto zrodził się pomysł(...)ciastek dodać orzechy :) Miałam zamiar udekorować je jeszcze czekoladą, ale ledwo co udało mi się zrobić zdjęcia, bo tak szybko znikały z talerza :) Składniki na około 25 ciastek 150 g mąki pełnoziarnistej 25 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny
My simple kitchenmałe kółka. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Konfitura ma doskonałą konsystencję(...)idealnie nadaje się do sklejania ciastek. Nadała moim ciasteczkom wspaniałego różanego aromatu. Konfitura to idealny dodatek do różnego rodzaju ciastek, ciast, tortów czy deserów. Zdecydowanie warto ją zakupić, bo jest przepyszna. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj postanowiłam upiec dla odmiany coś na słodko, nie na zakwasie ani nie na drożdżach. Kilka lat temu znalazłam w internecie fajny przepis na ciastka owsiane. Bardzo często je piekłam. Są sycące, nie za słodkie i naprawdę bardzo smaczne. W oryginalnym(...)przepisie jest mąka pszenna - ja wypróbowywałam je i z mąką razową pszenną i z żytnią. Nadszedł jednak dzień na wykorzystanie mąki kukurydzianej, którą niedawno zakupiłam. Kwestią sporną jest czy ciastka te będą bezglutenowe, bo jedni piszą, że owies zawiera gluten, inne źródła podają, że nie. Wypróbuj! Składniki: ( na 15 ciastek) 1/2 kostki masła ( 100 gram) szklanka płatków owsianych
apetytnapieczenieTradycyjne domowe ciasteczka, które wyciska się za pomocą specjalnej nakładki na maszynkę np. takiej nakładka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 szklanki mąki pszennej,
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapodniebienia tych, co mieli okazję ich skosztować:) Przy pierwszym ugryzieniu ciasteczka mina jedzących była bez wyrazu, ale po chwili już mówiła sama za siebie - smakuje:) Tak serio to ciastka rozpływają się w buzi i mają bardzo ciekawy smak. Podczas pieczenia skorzystałam trochę z przepisu Atinki, a trochę z innych zagranicznych blogów. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)Następnie uderzamy foremką w blat stołu lub stolnicy, tak by ciasteczko wypadło z foremki. Ciasteczka piec w 170st.C około 15 minut, aż delikatnie się zrumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem. *semolina t o rodzaj gruboziarnistej mąki lub drobnoziarnistej kaszy otrzymywanej z twardej pszenicy zwanej durum. *mahlab to przyprawa w postaci suszonych nasion wiśni wonnej używana głównie
In my kitchenwadę. Potrafią znikać jeszcze szybciej, niż się je przygotowuje. No może jednak dwie. Zaraz po upieczeniu rozpływająca czekolada może poparzyć język. Wiem z doświadczenia. Składniki na około 24-30 ciastek: 120 g czekolady deserowej 80 g wyłuskanych orzechów włoskich 140 g miękkiego masła 110 g cukru trzcinowego 1 jajo 280 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę(...)spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut w 180°C.** Gorące ciastka są lekko miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. * Blachę z ciastkami włożyć na kilka godzin do lodówki (może być nawet na noc)- będą bardziej chrupiące. Wtedy trzeba doliczyć jeszcze kilka minut pieczenia. ** Żeby ciastka upiekły się równomiernie najlepiej zamienić
Pełny talerzpodania katarzynki są dziełem Katarzyny, córki toruńskiego młynarza. Podczas, gdy dziewczyna przygotowywała specjalne smakołyki na przyjazd króla, pszczoły podpowiedziały jej, aby dodała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej prawdy, ale fakt(...)grubość 8-10 mm. Najłatwiej jest na silikonowej stolnicy lub pomiędzy 2 arkuszami papieru. Wtedy nie trzeba podsypywać mąką. Wycinać foremką pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować pędzelkiem wodą. Piec w 180°C (góra/dół) przez 10-12 minut. Nie należy przekraczać czasu pieczenia, bo pierniczki mogą stać się zbyt twarde i już
Pełny talerzGłównymi składnikami moich ciastek są banany i płatki owsiane. Wykorzystując tylko te dwa składniki można przygotować pyszne zdrowe ciasteczka. Do ich upieczenia nie potrzebowałam ani odrobiny cukru, tłuszczu i mąki . Dodatek różnych ziaren, suszonych owoców, bakalii sprawia że za każdym razem możemy wyczarować ciasteczka(...)masą odstawić na 15-20 minut. -Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, -Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta , lekko spłaszczyć formując owalne ciastka. -Na wierzchu można ułożyć połówki migdałów. -Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. -Ciastka schłodzić na kratce kuchennej. -Najlepsze są świeżutkie
Zakamarki mojej kuchni