ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie komponuje się kwaskowatością wiśni i słodyczą lukru. Ciastka wyszły po prostu przepyszne! Rozeszły się w kilka godzin :) Porcja na około 32 sztuki (w zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy) Składniki: kostka chudego twarogu (250 g) 6 łyżek(...)było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrzątku (lukier powinien
My simple kitchenCiastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko(...)śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki. Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce. Artykuł Ciastka truskawkowa chmurka pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukwałeczek o długości blachy, na której mają być pieczone ciastka. Wałeczki ułożyć (równolegle) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. (Między wałeczkami należy zachować odstępy, ponieważ ciastka delikatnie rozrosną się na boki.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (do zarumienienia się) 15-18 minut w 180 stopniach. Po tym czasie blachę wyjąć je z piekarnika(...)ostrym nożem - każdy wałeczek przeciąć (ukośnie) na mniejsze kawałki. (W tym momencie ciasto jest bardzo miękkie i delikatne.) Ciastka z powrotem wstawić do piekarnika (wyłączonego) i zostawić do chwili, aż całkowicie ostygną. (Będą twardsze i chrupiące
Di gotujeciasteczka "Tęczowe serduszka", na które przepis znalazłam na Eugenie Kitchen . Ciasteczka zachwyciły mnie całkowicie i jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam, że oczarują również moje Dzieci :) Póki co ciastka czekają sobie od dobrych kilku dni do środy ukryte w dwóch pięknych puszkach :D Już nie mogę doczekać się reakcji Dzieci kiedy je dostaną... :) Jeśli chodzi zaś o smak ciasteczek(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C. Z cukru pudru i odrobiny wody zrób gęsty lukier, taki by po posmarowaniu nie ściekał z brzegów ciastek. Ranty upieczonych i ostudzonych ciasteczek posmaruj lukrem i obtocz w posypce. Pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego! UWAGI: 1) Moja foremka do ciastek - serduszko była o 1 cm większa niż
Słodko-Słony Świat IlonyDobre kokosanki to nie są ciastka suche jak przysłowiowy wiór. Z wierzchu powinny być chrupiące, w środku – wilgotne i pyszne. Sekretem takich ciastek są odpowiednie proporcje składników, wysokość pojedynczych ciasteczek i czas ich pieczenia. Spróbujcie! Makaroniki to nie tylko słodkie kolorowe ciasteczka przełożone fikuśnymi masami. Makaronik to ogólnie przyjęty termin określający ciasteczka powstałe na bazie ubitych białek(...)ręcznie lub dowolnym innym narzędziem – byleby ciastka były odpowiednio wysokie. Ich wysokość gwarantuje, że nie będą suche w środku. Blachę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy ciastka 16-20 minut w zależności od wielkości – powinny się od spodu widocznie lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu
Karo in the Kitchenblasze w dużych odstępach od siebie - 1 płaska łyżka na każde ciastko, następnie spłaszczyć łyżką. 5. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut, aż się zezłocą. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi będą lekko brązowe(...)gotowe. 6. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe wycinać okrągłą foremką do deserów (dzięki temu będą idealnie równe), pozostawić na blaszce do przestudzenia (dopiero wtedy się skleją). 7. Wystudzone ciastka od spodu posmarować roztopioną czekoladą i odkładać do stężenia czekolady. 8. Ciastka można przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku. Smacznego
W mojej kuchnipółgotowe? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim czasem na zabawę w kuchni. Ciastka mogą być nadziewane czekoladą lub dowolnym dżemem - wg własnych upodobań. Niżej przedstawiam wersję z brzoskwiniami. 1 płat gotowego ciasta kruchego Nadzienie brzoskwiniowe: 1/2 kg brzoskwiń 3 łyżki cukru (ilość(...)Dodać cukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty. Z ciasta (foremką lub można za pomocą szklanki) wycinać dowolne kształty (używałam przyrządu do pierogów, który od razu sklejał ciastka; widoczny na zdjęciu). Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję musu brzoskwiniowego i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem). Ciastka opcjonalnie można posmarować
Di gotujesię podoba i na pewno będę z niej czerpać wiele inspiracji, daję jej 5 :). Dzisiaj pierwsza z nich: Ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia, bez glutenu, wegańskie. Ciastka są pyszne, pożywne i można je podjadać bez wyrzutów sumienia. Bardzo polecam… Mam jeszcze dla Was niespodziankę :) kod rabatowy na zakup książki „Smakowita Ella”. Wystarczy wejść(...)stronę http://www.znak.com.pl/SmakowitaElla . Ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia Składniki: 200g migdałów 190g orzechów laskowych 200g mąki gryczanej 100-130ml syropu klonowego 9 suszonych, poszatkowanych daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody 1. Do dobrego blendera przełożyć migdały i orzechy, zemleć je na mąkę
Mała CukierenkaUpiekłam ciastka ,moje ulubione , mega czekoladowe .Mąż chciał coś na deser ,ale ciastka to dla niego nie deser .Tak powstały lody w ciastkach . Wybaczcie,lody kupiłam. składniki:około 10 dużych ciastek 150 gr masła 1 jajko 1 żółtko 50 gr ciemnego cukru 225 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao(...)lodów nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem,w odstępach,bo pięknie rosną,i wstawiamy do piekarnika na 13 min w temperaturze 175 stopni.Odstawiamy do ostygnięcia .Lody nakładamy na jedno ciastko ,przykrywamy drugim i lekko dociskamy .Smacznego
Ladylaura.Sasanki to wersja ciastek owsiano -sezamowych z czekoladą. Już wcześniej podawałam Wam przepis na zdrowe ciastka sezamowe ( tu ), a tym razem troszkę bardziej kaloryczna wersja, bo polana czekoladą. Te małe ciasteczka z czekoladowym spodem zawsze przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa kiedy jedzenie ich zaczynałam zawsze od zlizania czekolady po czym(...)okazywało się, że mam całą buzię wysmarowaną na czekoladowo. Patrząc teraz na najmłodsze pokolenie to się nie zmienia. Kto z Was też tak robił??? :) SASANKI Składniki: na ciastka: 100 g płatków owsianych 25 g sezamu 100 g mąki 90 g cukru trzcinowego 100 g masła 1 łyżeczka proszku 4 łyżki mleka polewa: 1 tabliczka czekolady 1/3 szklanki
Bon appetit mon amiewłoskich amaretti, z tym że są orzechowe i z dodatkiem mąki. Uwielbiam orzechy włoskie (najbardziej ze wszystkich), więc nie mam innego wyjścia jak napisać - pychota! Ogólnie rzecz biorąc - ciastka cudownie pachną, są chrupiące (nie twarde) i lekko słodkie. Nadzienie z masy orzechowej - to taka kropka nad "i", ale ciasteczka świetnie też smakują bez żadnych dodatków. A jeśli(...)luźna - można dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm). (Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.) Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po ostudzeniu połowę ciastek posmarować masą
Di gotujepowstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg, 3 półka) przez 15 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek. Masło można zastąpić margaryną
Gospodyni Miejskawody 3 żółtka 600 g mąki pszennej 55 g roztopionego masła Dodatkowo: 50 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru Wykonanie: D zień przed pieczeniem ciastek do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy żółtka, cukier i mąkę i przez chwilę wyrabiamy. Dodajemy masło i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy(...)robienia donutów wycinamy ciastka. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. W płaskiej misce mieszamy cynamon i cukier. Do drugiej miski wlewamy masło. Donuty smarujemy przy pomocy pędzelka masłem, a następnie
Kulinarne przygody GatityCiastka owsiane to smaczna i zazwyczaj zdrowa przekąska. Na blogu znajdziecie przepisy na różne ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych, największym powodzeniem cieszy się przepis na ciastka z płatków owsianych . Poniższa receptura może śmiało z nim konkurować i myślę, że również podbije Wasze podniebienia. Ta wersja ciasteczek jest nieco zdrowsza niż ta wspomniana powyżej - nie zawiera mąki ani jajek(...)białego cukru. Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję. Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek . Ciastka owsiane bez mąki i jajek Składniki: 100g płatków owsianych 50g płatków żytnich 50g łuskanego słonecznika 50g orzechów ziemnych 50g rodzynek 50g masła 50g domowego cukru waniliowego
Smakołyki Berenikidawna miałam ochotę upiec wielkie, czekoladowe ciastka z orzechami. W końcu się zebrałam i o to są ;) Bogate w błonnik, z pysznym posmakiem masła orzechowego. Polecam od czasu do czasu zabrać ze sobą jako drugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść. Składniki (7 dużych(...)ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszatłt dużego ciastka. 3. Do każdego ciastka włóż kilka wybranych dodatków, np. pokruszone orzechy. 4. Piecz ok. 20-25 minut w 170 stopniach. Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 275 kcal
Powiedz dietom nie