nazywany jest często jagodą wiecznej młodości. Podobno stosowany był w tradycyjnej medycynie chińskiej od czasów najwcześniejszych dynastii i niezwykle ceniony dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu. Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei Zi, krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu wpływowi Schizandry na detoksyfikację i regenerację
Grunt to przepis!nowo nabyty składnik, a to ten. I tak koło się zamyka, końca nie widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego wejścia do domu czuć tylko "chińczyka". Czuje się czasem jak w chińskiej restauracji :) Nie nudząc Was dalej tym chińskim jedzeniem pocieszę Was, że jeszcze będzie tylko jeden przepis. :) Zatem w drogę... Wieprzowina smażona z tamaryndowcem SKŁADNIKI
Zainspiruj się kuchniąCzasem mam ochotę na chińszczyznę, ale do "chińczyka" nie mam zamiaru iść. Za daleko, a i nie zawsze smacznie. Wolę przygotować ją sama - zwłaszcza po 22:00 gotuje mi się idealnie. Podobnie było wczoraj, gdy podczas oglądania filmu przypomniałam sobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki
Pasja Smakusię doczekał powstały przepyszne sajgonki. Mój M. jest fanem wszystkiego co tłuste, fast foodowe i niezdrowe, mimo że zrobiłam wersję troszkę chudszą niż klasyczne sajgonki, powiedział "lepsze niż z chińczyka", a to dość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego
Brzuszki ŁakomczuszkiZaczął chodzić za mną chińczyk. Chodził, chodził i wychodził, jednak nie poszłam na łatwiznę, a sama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej
Brzuszki Łakomczuszkilokalu. W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów gier planszowych. Z czasem bistro zapełniło się studentami, którzy przy piwie spotkali się na kilka partyjek np. chińczyka. Jeśli chodzi o minusy to moim zdaniem obsługa jest trochę ospała. Przy niewielkiej ilości klientów, dwie dziewczyny za barem nie miały zbyt wiele pracy, a mimo to niezbyt interesowały się sprzątaniem stolików
Pasja Smakuzupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia. Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu
Bernika - moj kulinarny pamietnikWieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się im w zamyśleniu, rejestrując wszystkie istotne różnice. Ale czy to ważne, kto jak wygląda? Liczy się to, co w głowie i w sercu. Spuszczam wzrok, zawstydzona swoją płytkością. Sushi. Debiut mój w tym temacie
W kuchni Karmel-itkiwersji. Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat. To danie również bardzo często robię na oko. Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś w chińczyku jadłam kurczaka curry i od razu wiedziałam, że muszę to cudo odtworzyć w domu. Uwielbiam orientalną kuchnię. A poza tym to już koniec moich wakacji. Od poniedziałku wracam na uczelnię
Fabryka pomysłówdziwny, jednak mogę zapewnić, że jest pyszny i danie, co jakiś czas będzie gościć w moim menu. Pierwszy raz z tym połączeniem spotkałam się w jednym z moich ulubionych „chińczyków”, tylko że w wersji z indykiem. Dość długo zbierałam się z próbą jego odtworzenia, ale nie z lenistwa. Problemem była panierka Panko, czyli specjalnie obrabiana bułka, która pozwala uzyskać efekt
Fabryka pomysłówRyż smażony z kurczakiem i warzywami to jedno z najprostszych dań kuchni azjatyckiej, przy tym niesamowicie aromatyczne i sycące. Zapraszam Wam po przepis na to pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubicie surówkę z białej kapusty podawana w chińskiej restauracji, to na pewno ten przepis przypadnie Wam do gustu. Surówka zrobiona samodzielnie w domu jest jeszcze
Pani M - kuchnia smakowitaChińska surówka z białej kapusty Szybka i prosta w przygotowaniu, a zarazem rewelacyjna w smaku orientalna surówka warzywna. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: pół
Blog z ApetytemRyż smażony z kurczakiem w curry to danie inspirowane kuchnią Azjatycką. Curry wzbogaci smak tego dania i nada mu specyficzny żółty kolor, który będzie jeszcze bardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!