chińczyk - 303 przepisów (strona:11/21)

Burgery domowe 82

domowych pieleszach i doglądam garnków co by się zbyt nie zakurzyły. Było ciasto, był obiad  a na kolację hamburgery. Z racji tej, że jestem miłośniczką fast foodów, chińczyków i różnych „zdrowych” kuchni świata, postanowiłam jakoś sięgnąć smakiem poza dalekie wody. No troszkę przesadzam, wystarczyłoby zahaczyć przydrożną budkę i kupić sobie hamburgera. No jednak jak wspomniałam, doglądam garnków

Pieprzyć z Fantazją
Wigilia: Pierogi z kapustą i boczniakami 129

różni się od pierogów z mąki uniwersalnej czy tortowej. No i wreszcie na koniec samo ciasto. Otóż pierogi z boczniakami zrobiliśmy według przepisu na pierogi chińskie. Tak jest, Chińczycy w tym są do nas podobni, że uwielbiają pierogi. W przepisie na ciasto żadnej magii nie ma, ale doskonale dobrane są proporcje mąki i wody. Tu uwaga, ciasto w ogóle

Niedzielny kucharz
Co zrobić z resztek kurczaka cz. 3 137

wyglądu. Polecamy! Zobacz przepis Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem Noodle z kurczakiem doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno i tak właśnie wcinają je Chińczycy. To domowe danie „na wynos” idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy oraz jako źródło węglowodanów dla osób, które trenują Zobacz przepis Jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu 107

stał się popularny w XX wieku, znany jest pod nazwą bulgur . W krajach arabskich wymowa jest nieco inna: burgul . Jedli go Izraelici, o czym wspomina Biblia, przyrządzali starożytni Egipcjanie, Chińczycy w czasach cesarza Sheng Nunga (2800 lat przed Chrystusem), stanowił jedno z głównych źródeł pożywienia armi Czyngis Chana, który zawojował pół świata (spalił przy okazji Sandomierz). Bulgur zaliczany był

Niedzielny kucharz
Azja Express: 10 łatwych przepisów na “chińczyka” 99

dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka. Zobacz przepis   Artykuł Azja Express: 10 łatwych przepisów na “chińczyka” pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 91

Najprostszy “chińczyk” pod słońcem. Błyskawiczny kurczak po chińsku to napawdę ekspresowe danie i dobra wprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni. Czas przygotowania: 3 minuty Czas smażenia : 7 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 3 duże Błyskawiczny kurczak po chińsku Kuchnia azjatycka nie jest w Polsce specjalnie popularna, ale, naszym zdanie, jest tylko kwestią czasu

Niedzielny kucharz
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 126

Najprostszy “chińczyk” pod słońcem. Błyskawiczny kurczak po chińsku to napawdę ekspresowe danie i dobra wprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni. Czas przygotowania: 3 minuty Czas smażenia : 7 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 3 duże   Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka

Niedzielny kucharz
Wtorek: Wietnamskie noodle z cytrynowym kurczakiem 109

czosnek i papryczka chilli – tu w zależności od zainteresowania i tolerancji na ostrość. Zresztą każdy kto choć raz był w wietnamskiej restauracji, a przecież chyba każdy kiedyś jadł „u chińczyka” makaron po wietnamsku zna sos Nouc Cham, bo jest on zawsze stawiany na stole, niezależnie od zamówionego dania. W przepisie na makaron po wietnamsku sos należy podać osobno tak, żeby

Niedzielny kucharz
Ryż po azjatycku 140

filmy z Chuckiem Norrisem, to nie potrafiłby go wskazać na mapie, ale wie za to, że to blisko Chin. W wyniku tej naturalnej ignorancji, wszyscy przedstawiciele rasy żółtej są Chińczykami. Taka jest geneza tego epitetu - "chiński". Będąc jeszcze księgowym, miałem przyjemność zajmować się firmą jednego z głównych baronów tego typu placówek gastronomicznych w mieście, którego zresztą widziałem później w telewizji

Kryzysowa Książka Kucharska
Olejki CBD - Zdrowie płynie z natury 169

cukru we krwi. Poprawia nastrój, a także wykazuje działanie relaksujące i kojące. Olejek przywraca skórze zdrowy i piękny wygląd.  Kurkuma pochodzi z Dalekiego Wschodu. Ponad 1000 lat temu Chińczycy używali kurkumy nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej. Kurkuma pomaga zwalczyć wolne rodniki, działa antybakteryjnie i antywirusowo. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.  Pozytywnie wpływa na układ

My Chcemy Jeść
Prosta potrawka z ciecierzycy i cukinii w tajskim stylu 104

które poza tym, że zachwycają smakiem, są także niezwykle korzystne dla zdrowia.  W Chinach skosztujemy tradycyjnych pierożków, słynnej kaczki oraz niezliczone gatunki herbat, która jest niezbędnym składnikiem diety Chińczyków.  No i w końcu mój zdecydowany faworyt - kuchnia tajska! Zachwycające bogactwo i różnorodność smaków. Nieodłącznymi składnikami są tutaj mleczko kokosowe, limonka, trawa cytrynowa, imbir, liście limonki kaffir czy pasta

HealthyCreations
Menu na tydzień: Niedzielny obiad i 5 lanczy na cały tydzień 77

chce zjeść (Miłosz też ma prawo głosu, z którego coraz chętniej korzysta). W tym tygodniu na niedzielny obiad był kurczak, dziadek Miłosza, którego gościliśmy w niedzielę, zjadł jeszcze „chińczyka”, a babcia wybrała spaghetti. Naprawdę to niezła frajda, kiedy można zaproponować gościom obiad do wyboru:) Dania na środę i czwartek to samograje, które często wykorzystujemy, bajecznie proste, typowe

Niedzielny kucharz
Czy warto kupić piekarnik parowy 100

serii 700 SteamCrisp (model EOC6H71Z) Czy warto kupić piekarnik parowy Wykorzystywanie gorącej pary wodnej w procesie przyrządzania potraw ma kilka tysięcy lat historii. Najprawdopodobniej prekursorami tej metody byli Chińczycy. Około XVIII wieku zyskała ona  popularność w Europie. W XX wieku profesjonalne piekarniki parowe (tzw. piece konwekcyjno-parowe) zaczęto wykorzystywać w restauracjach. Obecnie na rynku dostępne są modele przeznaczone

Cztery Fajery
Coraz większa konsumpcja mięsa na świecie 73

jest wzrost dobrobytu na świecie. Więcej jedzą Amerykanie. Jeszcze 50 lat temu jedli o 20 kg mniej mięsa. Ale największy wzrost konsumpcji przypada na Chiny. 60 lat temu przeciętny Chińczyk zjadał zaledwie 5 kg mięsa rocznie. W latach 80-tych XX wieku ta liczba wzrosła do 20 kg. Teraz to ponad 60 kilogramów rocznie. Podobnie rekordowe wzrosty dotyczą też mieszkańców

Fleksitarianizm.pl

Proponowane wyszukiwania