chińczyk - 303 przepisów (strona:14/21)

Jak prawidłowo spreparować i przygotować węgorza do podania - węgorz na sposób chiński 164

Chińczycy mają długowieczną kulturę jedzenia ryb a w tym oczywiście węgorza i przygotowują je zawsze pieczołowicie i przeznaczają na to odpowiedni czas. Jak podaje się świeżego węgorza w Polsce. Najczęściej oczywiście w prosty sposób: po prostu osolony i usmażony na patelni. W Chinach istnieje cała niezliczona ilość przepisów na węgorza. Zanim jednak węgorz trafi na półmisek jako wyśmienite danie powinien

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chlorofilowa sałatka kuskus 261

lutego, dwie nowe sałatki!!! Swoją drogą ma racje, środek zimy, wszędzie infekcje, grypy, wirusy, bakterie... i zakwaszenie organizmu białkami, węglowodanami, kawkami, cukrem... itd, itd.      Chińczycy🈯 powiadają☝, że organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony . Mają dużo racji i ostatnio to wypraktykowałem.      Odpowiednia dawka, odpowiedniego chlorofilu🍏 i wszystko wraca do normy! Sam byłem zaskoczony jak zacząłem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 205

sezamową (tahini), wlewamy jasny sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i wsypujemy cukier. Dodajemy tyle pasty chili, ile ostrości jesteśmy w stanie znieść – ja więcej niż łyżki nie dodaję, Chińczycy dodają i cztery łyżki. Szanuję swoje kubki smakowe i nie chcę ich przepalić Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i rozdzielamy pomiędzy dwie miski, w których podamy dan dan noodles. MIĘSO

Karo in the Kitchen
Yakisoba pan 153

tego kto wymyślił makaron zdania są podzielone, bo o pierwszeństwo kłócą się Chińczycy i Koreańczycy. Pewne jest natomiast, że było to kilka tysięcy lat przed naszą erą, jak i to, że kilkaset lat po jej rozpoczęciu trafił on do Japonii, która szczyci się tym, że go dopracowała. Tak w istocie jest, gdyż makaron, który znamy jest bliższy właśnie temu japońskiemu

Kryzysowa Książka Kucharska
Chiński budyń imbirowy – deser bez glutenu 251

Deser z północno-zachodnich Chin, z prowincji Guangdong. Wyważony i nie bardzo słodki, bo Chińczycy nie mają tak zabójczych ciągot do cukru jak my w Europie. Prosty i zdrowy – bo z sokiem imbirowym. Niesamowicie ożywczy i satysfakcjonujący – lekki, nie zapycha, ciężko się tym budyniem przejeść czy przesłodzić – sama przyjemność! Ciężko dokładnie nazwać i określić ten Chiński deser. W oryginale najbliżej

Karo in the Kitchen
Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka) 1115

przekładamy do słoików albo jakiś pojemników i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. Dwutygodniowa surówka z kapusty Artykuł Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka) pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 172

Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! Orientalna kuchnia, kiedyś była dla mnie totalną nowością i miłym zaskoczeniem. Teraz bez "chińczyka" w domu obyć się nie można. Standardem raz na tydzień robię coś z kuchni orientalnej i bardzo lubię te smaki. Do zainteresowania tą kuchnią, skłoniła mnie, dwukrotna podróż mojej szwagierki do Chin. Po powrocie poczęstowała

SMYKWKUCHNI
Słodko-kwaśny sos chilli z czosnkiem 336

Kiedyś taki sos kupowałam. Jest po prostu pyszny do mięs smażonych w cieście naleśnikowym - na przykład kurczaka. Każdy, kto lubi tzw. chińczyka, zna ten sos. Warzywa z woka, sajgonki, spring rollsy - ten sos jest idealny do nich! Buteleczka takiego sosu kosztuje niemało w porównaniu ile kosztuje nas zrobienie go samodzielnie. Może zatem warto poświęcić kilkanaście minut i mieć swój własny

Codzienna kuchnia niecodzienna
PRZEPISY NA KURCZAKA! 353

TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE SOJOWO-ANYŻOWYM! KURCZAK PO WŁOSKU Z ZIEMNIAKAMI! ROLADKI Z KURCZAKA Z SOSEM ŻURAWINOWO- SZPARAGOWYM PIECZONY KURCZAK W MAŚLE Z JABŁKAMI! KURCZAK Z ROŻNA! CHIŃCZYK Z ORZESZKAMI Z NERKOWCA! KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY! SAŁATKA Z KURCZAKIEM I FIGAMI KURCZAK W SOSIE Z TAMARYNDOWCA! KREM Z DYNI Z KURCZAKIEM DIETETYCZNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SMYKWKUCHNI
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 201

morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada się za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek

Zasmakuj Kuchni
Kurczak słodko-kwaśny 163

Kurczak słodko-kwaśny, identyczny w smaku  jak ten rodem z popularnego "Chińczyka", a jednak tysiąc razy lepszy, bo bez glutamininau sodu i innych niepożądanych dodatków. Zawsze lubiłam to danie, a nigdy nie robiłam. Okazuje się, że sos jest bajecznie prosty do przygotowania i to z powszechnie dostępnych składników. Uwielbiam połączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Dla mnie danie jest zachwycające

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty ala chińczyk 2378

pewnością znacie i lubicie surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka". Ja pokusiłam się również na zrobienie tej surówki z czerwonej kapusty i powiem wam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Smakuje rewelacyjnie ale jest trochę bardziej chrupiąca od białej. Jednak mi to nie przeszkadzało. Proponuję kapustę bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zapraszam na surówkę z białej

Ala piecze i gotuje
Ryż na sypko – jak go ugotować? 337

przygotować idealny ryż? Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy wykonać w tym kierunku jest jego dokładne przepłukanie przed ugotowaniem. Takie działanie pozwoli na wypłukanie z ryżu skrobi, która powoduje sklejanie ziarenek. Chińczycy, u których ryż jest podstawą praktycznie każdego dania uważają, że w idealnie przygotowanym ryżu wszystkie ziarenka pozostają całe. W tym poradniku znajdziesz kilka porad, które ułatwią Ci przygotowanie idealnego ryżu

PysiaGotuje.pl
Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka. 211

Fajna, łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa czy grillowa. Smakiem bardzo przypominająca tą z budki u chińczyka. U mnie w starym zeszycie z przepisami mam ją zapisaną pod nazwą " kapusta kwaszona jednodniowa", a to dlatego, że najlepsza jest dopiero na drugi dzień, kiedy smaki się dokładnie " przegryzą". Także polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :) Składniki -  pół główki białej kapusty

Kuchnia z widokiem na ogród