chińczyk - 303 przepisów (strona:2/21)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym czyli zapachniało chińszczyzną 78

ostatnio nie mogę natrafić na dobrą chińszczyznę, dlatego gotuję sama. Wiem, że moje smaki są takie jakie powinny być, naturalne, aromatyczne i intensywne. Będąc dzieckiem znałam jedynie grę w Chińczyka. O chińskiej kuchni nie miałam zielonego pojęcia. Jedynie Chińczyk jakoś mi utkwił w pamięci. Lubicie gry i grać? Jest wiele ciekawych portali, gdzie można sobie pograć o choćby w Chińczyka

codojedzenia
Sos słodko ostry chili taki jak od „chińczyka” prosty przepis ! 126

słodko ostry chili taki jak od „chińczyka” prosty przepis ! Uwielbiam sosy ” chińskie ” ale zdecydowanie wolę domową wersję, od tych w słoiczkach których etykiety są długie ;) Sos słodko ostry chili to naprawdę pyszny pomysł.     Znamy ten sos właśnie z restauracji chińskich czy budek z azjatyckim jedzeniem, bardzo go lubimy do sajgonek czy innych dań(...)grzejemy go tak przez 2 -3 minuty. Przelewamy do wyparzonych wcześniej butelek, słoiczków – mi wyszło trochę ponad 600 ml.   Sos słodko ostry chili taki jak od „chińczyka” prosty przepis

Kuchnia na wzgórzu
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 178

fuzją wielu aromatów i pozwala odkryć szósty smak, umami. A jak przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku(...)właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna, jest podstawowym narzędziem każdego azjatyckiego kucharza. Gdyby sprawdzić, jak wygląda jakiś „chińczyk” w Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków. A co powinno trafić do wewnątrz, by powstała pyszna potrawka? Jeśli ryż, to jaki? Ryż jest podstawą kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz

Kuchcik gotuje
Surówka z pekinki jak u Chińczyka 175

Surówka z pekinki jak u Chińczyka – brzmi dość śmiesznie, bo obcokrajowiec może sobie pomyśleć, że poszatkowałam mieszkankę Pekinu haha ;) Rozlewu krwi jednak nie było, a owa surówka jest alternatywą dla surówki z białej kapusty, którą często p The post Surówka z pekinki jak u Chińczyka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka z pekinki jak u Chińczyka 1698

Surówka z pekinki jak u Chińczyka – brzmi dość śmiesznie, bo obcokrajowiec może sobie pomyśleć, że poszatkowałam mieszkankę Pekinu haha ;) Rozlewu krwi jednak nie było, a owa surówka jest alternatywą dla surówki z białej kapusty, którą często podaje się jako dodatek w Chińskich knajpkach. Poniżej znajdziecie przepis na wersję surówki z udziałem kapusty pekińskiej […] The post Surówka z pekinki(...)Chińczyka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka jak u chińczyka 28

Surówka jak u chińczyka – harmonia smaku, zdrowia i tradycji w jednym daniu. To więcej niż tylko prosty przepis, ty pyszny przepis na dodatek nie tylko do dań chińskich, ale i do klasycznego mięsa na obiad.. Chińska surówka z białej kapusty, marchewki i aromatycznej zalewy wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem kulturowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna Cukinia słodko-kwaśna 164

Słodko- kwaśna surówka obiadowa z cukinii Pyszna i łatwa do zrobienia surówka w zalewie z cukinii. Klasyczna cukinia słodko-kwaśna trochę smakuje jak surówka od Chińczyka. Surówka z surowej cukinii w zalewie to propozycja nie na jedne, ale na kilka obiadów. Kilka prostych składników, cukinia w roli głównej i zalewa słodko kwaśna. Surówka z surowej cukinii i marchewki w zalewie(...)dań z grilla. Cukinia w kwaśnej zalewie nabiera całkiem innego smaku do jakiego przywykliśmy w zwykłej surówce. O tej śmiało można powiedzieć, że to cukinia jak u Chińczyka. 😉 Jak zrobić surówkę z cukinii w zalewie? Zapraszam na przepis 🙂         Cukinia słodko-kwaśna przepis cukinia młoda 2 sztuki marchew 1 większa lub 2 małe cebula 1 duża Zalewa

Dieta moja pasja
Zestaw obiadowy jak u chińczyka 58

Zestaw obiadowy jak u chińczyka Nie masz pomysłu na obiad, kolacje oto przepis dla Ciebie. Pełen zestaw obiadowy jak u Chińczyka, surówka, kurczak i makaron. Wypróbuj przekonaj się sam, bo kto nie lubi chińskich dań. czytaj

Kulinarna Chwila
Surówka, jak u chińczyka 67

zamawiamy jakiekolwiek danie u „chińczyka” zawsze jest ono podane z surówką z białej kapusty z marchewką. Niby nic nadzwyczajnego, ale jednak smakuje inaczej niż te przygotowane zazwyczaj w domu. Ma bardziej zróżnicowane smaki. Surówka jest słodko-kwaśna, bez przegięcia w żadną stronę. Prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z surówkami podawanymi w Azji. Jest to taka kapuściana kolaboracja smakowa europejsko-azjatycka(...)być idealny dodatek do obiadu rodzinnego lub do podania na 2-3 dni. Im dłużej leżakuje w lodówce tym więcej nabiera aromatów. Print Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka Course Dodatek Cuisine Chińska, Tajska, Wietnamska Prep Time 20 minutes Cook Time 5 minutes Leżakowanie 8 hours Total Time 25 minutes Ingredients 1/2 główki białej kapusty (średniej wielkości) 2 średnie

PanGotuje
Bogactwo smaków, czyli kuchnia azjatycka 73

produkty, które warto znać Stir-Fry Kuchnię azjatycką cechuje bogactwo smaków, które potrafią zawładnąć każdym podniebieniem. Kuchnia azjatycka Oprócz samego jedzenia kuchnia azjatycka to także cała filozofia żywienia. Według Chińczyków umysł mieści się w żołądku, dlatego pożywienie stanowi niezwykle istotny aspekt mieszkańców Państwa Środka. Z Chin pochodzą podstawowe produkty pojawiające się niemal we wszystkich regionalnych kuchniach na kontynencie azjatyckim. Mowa(...)będzie odczuwalnie wzbogacony. Z olejem sezamowym dania nabierają wyjątkowego smaku. Sos hoisin. Ten słodko-słony sos na bazie śliwek i soi jest stosowany przede wszystkim w daniach kuchni kantońskiej. Chińczycy bardzo lubią łączyć go z kaczką czy warzywami. Sos ten nie pojawia się jednak tylko na chińskich stołach. W kuchni wietnamskiej jest stosowany jako jeden ze składników zupy pho. Dobrze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Surówka z kapusty z sosem ranczerskim 53

naszej diety. O popularności surówki z kapusty świadczą częste zapytania. Surówka z kapusty jak z restauracji, surówka z kapusty jak na weselu i chyba najpopularniejsza, sałatka jak u Chińczyka. O czym pisałam już wcześniej na Bloku i podałam przepis na surówką jak od chińczyka. Surówka z kapusty, jabłka i marchwi Surówka z białej kapusty, jabłka i marchwi to klasyka. Jedni

Dieta moja pasja
Obiady na tydzień: kuchnia azjatycka 51

odcedzić. Potem możesz go przesmażyć, lub podgotować. Kuchnia azjatycka ma to do siebie, że jest i szybka i prosta. Nie trzeba specjalnie wielkich umiejętności kulinarnych, żeby zrobić domowego “chińczyka”. Jedyne czego potrzebujesz to azjatyckich przypraw. Nie musisz jednak w tym celu jechać do sklepu z orientalnymi produktami, ani zamawiać ich w internecie. Wystarczy kilka podstawowych składników kuchni azjatyckiej(...)Azji. CHINY Mayishangshu – makaron z mielonym indykiem Mayishangshu tłumaczone jest jako “mrówki wspinające się na drzewo”, “mrówki skradające się na drzewo”, a to ze względu na skojarzenie jakie Chińczykom przywodził na myśl obraz tego dania, na który składa się makaron ryżowy otoczony drobinkami mielonego mięsa. Standardowo używa się wieprzowiny. My proponujmy makaron ryżowy z mielonym indykiem. Jak je zwał

Niedzielny kucharz
Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka 243

Pyszna surówka z białej kapusty jak u Chińczyka idealnie pasuje do dań orientalnych ale także do fast foodów takich jak kebaby, hamburgery czy hot-dogi. Czas przygotowania : 15 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1/2 małej główki kapusty białej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 duża marchew 3 łyżki octu winnego 1 łyżka(...)sól, mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy olej i wlewamy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Smacznego!!! Artykuł Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka pochodzi z serwisu

karolgotuje
Smażona Marchewka z Kurczakiem i Szpinakiem Faceta w Kuchni 95

świecie, często uważane za idealną zdrową żywność. Mówiąc o chińskiej potrawach, pierwsza myśl to ryż i nudlle, rzadko myślimy o marchewce jako daniu głównym. Więc nasuwa się pytanie „, Czy Chińczycy jedzą marchewki❓” Odpowiedź jest jedna i brzmi tak❗ marchewki są uważane w Chinach za super zdrową żywność. Chińczycy uważają, że marchew może być szczególnie dobrym źródłem beta-karotenu, błonnika, witaminy

RafalCook
Ryż smażony z kurczakiem i jajkiem jak u “Chińczyka”. PRZEPIS krok po kroku 315

naszej kuchni. Szczególnie wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Dziś opiszemy wszystko krok po kroku. Przepis na ryż smażony z kurczakiem i jajkiem jak u “Chińczyka” Składniki: 100 gramów ryżu białego, pojedyncza pierś z kurczaka, mała cebula, ząbek czosnku, około 1,5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru, mała garść mrożonego zielonego groszku (nie z puszki), mała(...)zastąpić proszkiem curry. Zamiast piersi z kurczaka można użyć filetów z udek lub chudej wieprzowiny – polędwiczki lub schabu. Artykuł Ryż smażony z kurczakiem i jajkiem jak u “Chińczyka”. PRZEPIS krok po kroku pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Co z mielonego zamiast kotletów? 92

przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Najszybszy chińczyk pod słońcem Najprostszy “chińczyk” pod słońcem. Błyskawiczny kurczak po chińsku to napawdę ekspresowe danie i dobra wprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni. Czy nie lepiej zrobić

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 106

chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się(...)chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże S. Nie miejsce tu na wchodzenie w szczegóły, ale warto podkreślić, że technik lepienia pierogów mają Chińczycy dziesiątki. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już

Niedzielny kucharz
Czwartek: Najprosty wegetariański “chińczyk” 72

minut i armatyczne chińskie danie gotowe. To najprotszy “chińczyk” do zrobienia. NIe wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba mieć tylko pod ręką kilka przypraw z kuchni azjatyckiej. Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże   Składniki: Boczniaki 250 g Brokuł mała główka Kalafior mała główka 1 marchewka Makaron ryżowy 200 g 1 łyżka oleju Sezam(...)zgęstnieje. Dodaj makaron i wymieszaj całość. Krok 5 Obierz marchew i pokrój w cienkie paski. Dodaj do makaronu, wymieszaj. Posyp sezamem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Czwartek: Najprosty wegetariański “chińczyk” pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 108

niedzielę wyczarowaliśmy z piekarnika: Poniedziałek: Sałatka z komisu, soczewicy i pieczonych warzyw Zobacz przepis Wtorek: Makaron z pesto i krewetkami Środa: Szpinakowa z pieczonymi warzywami i migdałami Czwartek: Najprostszy chińczyk Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto (Przepisy na kolejne dni dodajemy codziennie rano) Jak piec różne składniki równocześnie Niemal wszystkie składniki zostały upieczone. Równocześnie do piekarnika wstawiliśmy: składniki(...)mieszamy soczewicę z komosą pieczonym batatem, cebulą, rzodkiewką, kalarepką i doprawiamy super prostym dresingiem Pasta z pesto: mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy i gotowe. Drugi sposób jest taki, że warzywa

Niedzielny kucharz
6 przepisów na chiński Nowy Rok 101

lubi „Chińczyka”? Każdy lubi. Każdy może też zrobić sobie w domu danie z chińskiej kuchni, bo jest ona łatwa, nie wymaga wielkich umiejętności a przy tym aromatyczna i pożywna.   Na początku lutego zaczął się chiński Nowy Rok, który, w przeciwieństwie do naszego kalendarza, regulowany jest cyklem księżyca. 2019 r. to Rok Świni (albo dzika) i w horoskopie chińskim jest(...)świnia jest znakiem związanym z żywiołem ziemi, rzeczami codziennymi, radością i przyjemnościami. W Niedzielnym Kucharzu zaplanowaliśmy na połowę lutego, kiedy kończy się tygodniowy festyn związany z początkiem Nowego Roku (Chińczycy mają „sylwestra” od 4 do 9 lutego”) menu z chińskimi daniami. Obydwoje z Agnieszką uwielbiamy azjatyckie smaki, aromat, przyprawy i sposób gotowania. Kuchnia chińska co do zasady jest dosyć łatwa

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 109

chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się(...)chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże S. Nie miejsce tu na wchodzenie w szczegóły, ale warto podkreślić, że technik lepienia pierogów mają Chińczycy dziesiątki. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już

Niedzielny kucharz
Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym 108

Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym – „Chińczyk” domowej roboty. Do zrobienia na szybki obiad lub kolację w niecałe pół godziny. Czas : 25 minut Liczba porcji : 2 Poziom trudności: Łatwe Kalorie (dla podanej ilości składników): 1126 kcal Białko: 122,2 g Węglowodany: 109 g Tłuszcze: 20 g Domowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym Kto nie zamawiał u „Chińczyka” kurczaka

Niedzielny kucharz
Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym 121

Chińczyk” domowej roboty. Do zrobienia na szybki obiad lub kolację w niecałe pół godziny. Czas : 25 minut Liczba porcji : 2 Kto nie zamawiał u „Chińczyka” kurczaka w sosie słodko-kwaśnym? Każdy. Aromatyczny sos na bazie cukru i octu ryżowego jest fundamentem azjatyckiej kuchni. W tym daniu zamiast cukru jest miód, a dla podkręcenia smaku występie sos sriracha – ostry

Niedzielny kucharz
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 149

wałka dzielimy na 5 jednakowych kawałków. Kawałki rozpłaszczamy po kolei w dłoniach na placek i cienko wałkujemy – starajcie się, żeby środek placka był minimalnie grubszy niż jego brzegi. U Chińczyków wygląda to na mega proste – nie będę ukrywać, że po kilku podchodach do robienia bao moje zawijanie sakiewek dalej pozostawia wiele do życzenia W lewą dłoń bierzemy placek z wywałkowanego(...)prawej dłoni zamykamy ciasto, zbierając je z brzegów w falbankę, ruchem odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. To samo można zrobić jeszcze wygodniej (i ja tak robię to najczęściej, choć Chińczykom najwygodniej w dłoniach – mają wprawę, robią setki bao dziennie): wywałkowany placek zostawiamy na stolnicy i mamy wolne obie dłonie – lewa obraca bao i przytrzymuje je, prawa robi falbanki. Poszukajcie

Karo in the Kitchen
Bułka z krewetkami, czyli poor man’s lobster roll 208

funt (0,45kg) homara trzeba było zapłacić 1,5$, w 2010 3,5-4$ co już wtedy było ceną poniżej kosztów – szybko to się zmieniło, bo Chińczycy wykupujący na masową skalę to mięso (w 2017 Chińczycy importowali z USA 8 tysięcy ton homara!) wywindowali ceny w górę i dzisiaj to ok. 15-25$ za funt.   W Polsce średnia cena

Karo in the Kitchen
Lody waniliowe 175

Lody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi wpadli Chińczycy używając do tego lodu, śniegu, mleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór(...)średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco Polo w XIII wieku, który miał wykraść przepis na lody Chińczykom. Musiały upłynąć jeszcze trzy stulecia, aby ten przepis można było wykorzystać. Faktycznie jednak to nie włoscy kucharze czy cukiernicy wpadli na pomysł mrożenia słodkich mlecznych konsystencji, a ówcześni uczeni i stało

mojewypiekiinietylko
Lody waniliowe 113

Lody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi wpadli Chińczycy używając do tego lodu, śniegu, mleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór(...)średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco Polo w XIII wieku, który miał wykraść przepis na lody Chińczykom. Musiały upłynąć jeszcze trzy stulecia, aby ten przepis można było wykorzystać. Faktycznie jednak to nie włoscy kucharze czy cukiernicy wpadli na pomysł mrożenia słodkich mlecznych konsystencji, a ówcześni uczeni i stało

mojewypiekiinietylko
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 208

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu w tym przepisie(...)jakiś czas trzeba kurczaka w torebce odwrócić, żeby równo przenikał przyprawami. Nie bójcie się o smak – przy dobrym sosie sojowym kurczak na pewno nie będzie za słony!   Chińczycy, zamiast długo marynować kurczaka, lekko podgotowują go w bardzo ciemnym bulionie z ogromną ilością sosu sojowego z imbirem, czosnkiem i szczypiorem, a następnie bardzo długo suszą. Tutaj długie marynowanie zastępuje gotowanie

Karo in the Kitchen
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 173

chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się(...)chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże S. Nie miejsce tu na wchodzenie w szczegóły, ale warto podkreślić, że technik lepienia pierogów mają Chińczycy dziesiątki. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest

Niedzielny kucharz
Wieprzowina w sosie sojowym 183

Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w bardzo przystępnej cenie. Tym razem jednak chciałbym Wam pokazać jak w domu przygotować znacznie lepszą wersję „ chińczyka „. Przygotujemy wieprzowinę w sosie sojowym . Idealnym dodatkiem do tego dania będzie ryż jaśminowy . Możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż smażony po chińsku z wołowiną, jajkiem i warzywami 282

Czasami, w dni w które gotowanie to ostatnia rzecz o jakiej marzę, zamawiamy go u naszego ulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna(...)odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.   RYŻ Ryż w tym daniu nie powinien się kleić – jeśli używacie ryżu w woreczkach zdarza się, że zbija się w grudki. Chińczycy i Japończycy mają na to swój sposób – do ryżu, który będzie używany w daniach z woka dodają majonez Kewpie, który od naszego majonezu różni się użyciem octu z wina ryżowego

Karo in the Kitchen
Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym 157

ziarnami czarnego sezamu. Na wierzch kładziemy po plasterku rzodkiewki. Do dekoracji – roszponka i łosoś. Już od ponad trzech tysięcy lat rzodkiew jest ważnym składnikiem pokarmowym Azjatów, a szczególnie Chińczyków. W Azji Wschodniej zalicza się ją do ulubionych warzyw. Uprawia się tam jednak jej łagodniejsze odmiany, które spożywa się zarówno surowe, jak i ugotowane. W Chinach i Japonii rzodkiew stanowi(...)wszystkich spożywanych tam warzyw. Co ciekawsze, jednym z bardziej nietypowych sposobów wykorzystania rzodkwi jako pokarmu jest kiszenie jej w solance, w długich wydrążonych bambusach. Zakonserwowaną w ten sposób rzodkiew Chińczycy uważają za przysmak. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym to bardzo efektowna przystawka, która swoim wyglądem wzbogaci każdy (nawet świąteczny) stół. Prosta, szybka, zdrowa i bardzo smaczna sprawdzi się

mojewypiekiinietylko
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 188

kompot " czyli "polską heroinę", narkotyk dla biednych będący obrobioną przy pomocy chemikaliów makiwarą. Plaga uzależnień nie objęła tylko Ameryki czy żołnierzy walczących na wojnach w Wietnamie czy Afganistanie. Również Chińczycy ulegli urokowi opiatów. Na początku XX wieku ponad 1/4 dorosłych Chińczyków używała narkotyków. Co ciekawe wcale nie pochodziły one z makowych pól w Chinach ale w Indiach. Handel opium kwitł

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 243

pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było ich później kroić. W kulturze chińskiej uważa(...)nabijać jedzenia, oblizywać ich lub wskazywać nimi na inną osobę. A krzyżowanie pałeczek przynosi nieszczęście! Kuchnia chińska jest jedną z najzdrowych kuchni świata, a to dzięki temu, że Chińczycy bardzo dbają o swoje zdrowie i spokój wewnętrzny.  Składniki (dla 2 osób na dwa dni lub dla 4 na jeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka

Ekocozy | Naturalnie na co dzień

Proponowane wyszukiwania