Składniki na 3 porcje: 100 g malin 500 g arbuza 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu z agawy Arbuza pozbawić pestek. Wraz z malinami przełożyć do blendera. Dodać jogurt naturalny i syrop z agawy. Można dodać jeszcze kostki lodu. Zmiksować
Moja Galeria Smakudzień jak ten, ukazać Wam mój sposób na ochłodzenie i orzeźwienie. Znajdziecie tu takie lemoniady jak: arbuzowa, ogórkowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i pietruszkowa :). Lemoniada arbuzowa Składniki: - 2 szklanki arbuza (wypestkowanego) - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - 0,5-1 litr wody (w zależności(...)misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem limonki, cytryny lub kawałkiem arbuza. Smacznego! Lemoniada ogórkowa Składniki: - ogórek szklarniowy, długi - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana połowa cytryny lub sok z jednej połówki cytryny - obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki
Be Fit Be Stronglepszego w upalny dzień od pysznych domowych lodów. Najprostsze, i moim zdaniem najsmaczniejsze, lody można zrobić z musów lub koktajli owocowych. Dzisiejsze lody, z melona i arbuza, na pewno spodobają się maluchom dzięki prostym wzorkom. Potrzebne będą malutkie wykrawaczki do ciastek i foremka do lodów. Tę którą widzicie na zdjęciach kupiłam w Ikei, równie dobrze można użyć jednak plastikowych jednorazowych(...)kubeczków i drewnianych patyczków (do kupienia w aptekach). Z melona lub arbuza odcinamy cienki plaster (około 0,5 cm) i wykrawamy kształty foremkami. Gotowe owocowe gwiazdki wkładamy na brzeg pojemnika do lodów, całość wkładamy do zamrażarki na około 10 minut. Resztę owoców miksujemy na mus w blenderze. Napełniamy pojemniki i wkładamy do zamrażarki. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyBardzo często najprostsze rozwiązania są najsmaczniejsze. Truskawki i arbuz i słodzić nie trzeba i pysznie i szybko i orzeźwiająco. Czego chcieć więcej. Ja oprócz tego nie chcę niczego dziś :) Nawet nie wiem, czy jest sens pisać przepis na tak oczywisty napój. Hmm, dobra napiszę kilka słów, tak żeby kogoś natchnąć, na bardzo smaczne połączenie. Składniki: truskawki arbuz Wykonanie: Ile czego
Blondynka Gotujeupalny dzień. Skwar się leje z nieba... szklanka w dłoń i zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl. Składniki: (na dwa duże koktajle) 3 szklanki truskawek 4 kawałki arbuza 2 pomarańcze dżem truskawkowy do smaku (opcjonalnie miód/syrop klonowy) kruszony lód opcjonalnie jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce najlepiej żeby były dobrze schłodzone w lodówce. Truskawki odszypułkowujemy. Arbuza kroimy na mniejsze
Pyry na Gazmniej kaloryczną wersję mrożonych pyszności na letnie upały, przygotowaliśmy dla Was sorbet. Dwuskładnikowe lody przyrządzicie jeszcze szybciej niż ich klasyczną wersję. Do przygotowanie lodów potrzebujemy: – ok. 1 kg arbuza (waga miąższu) – 300 ml soku tłoczonego malinowego bez cukru ( zamów na platformie LokalnyRolnik.pl ) Przygotowanie lodów rozpoczynamy od obrania arbuza, wydrążenia pestek i pokrojenia go w kostkę. Oba składniki lodów
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: - około 1,5 kg arbuza - sok z 1 cytryny - cukier puder Sposób wykonania: Z arbuza wycinamy kawałki (bez skóry), z których usuwamy pestki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem w naczyniu plastikowym lub metalowym. Masę wkładamy do zamrażarki. Co godzinę powtarzamy miksowanie tak aby całość równomiernie się zamroziła. Sorbet można podawać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. qchnia
Qchnia po prostuwody pić? - link) . Pozostałą część, czyli ok. 30%, możecie wypełnić chociażby taką arbuzową lemoniadą bez cukru. Zróbcie lepiej od razu większą ilość, bo znika ekspresowo. Składniki: 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami) 0,5-1 szklanki zimnej wody 2 cm obranego i startego na tarce imbiru sok z 1 cytryny kilka listków melisy do podania kostki lodu(...)mnie zamrożone w wodzie kawałki cytryny i melisy) ewentualnie stewia lub ksylitol do posłodzenia (choć wg mnie to zbędne) 1. Arbuza pokrój na kawałki i wyjmij wszystkie pestki. 2. Zblenduj razem z wodą, imbirem i sokiem z cytryny. 3. Przecedź przez sitko, aby powstał klarowny napój. 4. Odstaw do lodówki na minimum godzinę 5. Podawaj z kostkami lodu i listami
Powiedz dietom niesmaku, lekka i orzeźwiająca. Połączenie jest może zaskakujące, ale zadziwiająco smaczne i cieszące oko pięknymi kolorami :) Porcja dla 2 osób 2 garści mieszanki ulubionych sałat 100 g miąższu arbuza bez skórki i bez pestek 50 g twardej fety garść czarnych oliwek pół czerwonej cebuli 2 czubate łyżki mieszanki ziaren"Euforia" od Ziarenkowo garść listków mięty sól, świeżo mielony(...)łyżki syropu z pędów sosny i czarnego bzu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach. Na sałacie ukladamy pokrojony w kostkę miąższ arbuza, pokrojoną w kostkę fetę, połówki oliwek i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Dodajemy listki mięty i ziarenka. Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zawsze głodna!ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała, żebym zaryzykowała. Na balkonie wyrosła mi piękna mięta, a w lodówce była kremówka i arbuz. Pomysł był jednoznaczny i oczywisty. Bezy, bezy z miętą i to świeżą miętą, nie wiedziałam, czy mięta nie jest za mokra, czy za bardzo nie zmieni smaku, czy bezy będą dobre(...)ryzykuje i nie próbuje ten się nie dowie, bezy z miętą wyszły pyszne, o cudownym aromacie mięty, który ubóstwiam, uzupełnieniem takich bez była bita śmietana i arbuz, chociaż same w sobie były dobre, nie mogłam nie wypróbować ich bez przełożenia. Nie są takie straszne do pieczenia Wyszły idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Składniki: – 4 białka
dom-agi.plSałatka ta jest nie tylko bardzo dobra ale i łatwa w przygotowaniu. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej i połączyć je przed samym podaniem. Składniki: ¼ arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę
Mama GotujeOrzeźwiająca rozpusta. Idealnie skomponowane smaki. przepis na dwie porcje CHŁODNIK 500 gram arbuza bez skóry i pestek 100 gram malin pieprz grubo ziarnisty cukier puder Arbuza blendujemy razem z malinami , wylewamy na talerz posypujemy pieprzem i cukrem pudrem. Chłodnik podawać z dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem
na gazieNauczyliśmy się pić ten napój na Sri Lance - Sabeetha przygotowywała go. zawsze na nasze wieczorne spotkania. Relacje ze Sri Lanki możecie przeczytać tutaj Składniki około 2 kg arbuza bez pestek 2 łyżeczki drobno startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny kilka świeżych liści mięty lód w kostkach ewentualnie cukier lub miód Przygotowanie Zmiksować w blederze(...)arbuza, imbir i sok z cytryny. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i kilka listów mięty. Podawać schłodzony Smacznego :) Żródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaczął rosnąć kolejny. Kabaczki też dają wciąż czadu. Jeśli się mocno nie ochłodzi (dziś rano był 1 stopień na plusie...) to pojemy jeszcze dyniowatych.:) A ze szklarni usunęliśmy podupadłe arbuzy- rośliny poszły na kompost a owoce do kuchni. wprawdzie są malutkie jak miniaturki, ale bardzo soczyste i słodkie. Takim sukcesem jak samodzielnie wyhodowane arbuzy (no dobra, arbuziki) muszę się pochwalić
les mirabellesCzasami niewiele potrzeba do szczęścia :)Mąż otworzył lodówkę i powiedział: "zrób coś z tym arbuzem, bo go nie zjemy".Pomyślałam o koktajlu/drinku/czy czymś podobnym. Znalazłam przepis na Watermelon Aqua Fresca i zaczęłam kroić arbuza... a tu nagle pojawiła się znajoma w "pewnej sprawie" i "przy okazji" obdarowała mnie takimi słodkimi parasolkami :)Przepis na drink
bistro mama