uciążliwa w zrobieniu , ale efekt jest wspaniały.Bardzo ją polecam. 1 Mango 1 brzoskwinia 1 pomidor 1 czerwona cebula Ser feta Sok z limonki Sałata Natka pietruszki Kawałki arbuza Sos : ********************** 2 żółtka 5 dag.cukru pudru 2/3 szkl.mleka 1/4 laski wanilii ********************************** 1 .Owoce umyć i pokroić w cząstki. 2 . Przygotować sos : Mleko zagotować z laską wanilii , wystudzić , wanilię wyjąć(...)poszrapaną na kawałki sałatę. 4.Druga warstwa to pokrojona w cząstki brzoskwinia a na nią ułożone plasterki czerwonej cebuli , skropić sokiem z limonki. 5 . Trzecia warstwa to kawałki arbuza , też lekko skropić sokiem z limonki. 6 . Czwarta warstwa to pomidory pokrojone w ćwiartki , pokruszony ser feta i drobno pokrojona natka pietruszki. 7.Wszystko zalać sosem waniliowym ,wstawić na godzinę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinutką świeżej cytryny i aromatycznej mięty, z dodatkiem pachnącego sera, idealna kiedy żar leje się z nieba, a my marzymy o lekkim, szybkim, chłodzącym obiedzie. Składniki: 700g miąższu z arbuza 300g świeżych truskawek 3 łyżki miodu 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki, a miąższ z arbuza pokroić
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie. Mamy kolejny gorący dzień, dlatego zapraszam na super owocowy koktajl z dodatkiem orzeźwiającej mięty. W sam raz na dzisiaj. Polecam Składniki: 200 g miąższu arbuza bez skórki 1 gruszka 1 nektarynka 1 banan 1 łyżka miodu kilka listków mięty 1 szkl wody Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Banan kroimy w plasterki a arbuz w sporą kostkę. Gruszkę obieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSzybka sałatka owocowa. Składniki 1/2 sałaty lodowej 20 malin arbuz ( 30 kostek ) 2 laski selera naciowego 200 g sera feta mango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny
R'n'G KitchenZapraszam na sałatkę owocową. Jest ona smacznym i zdrowym deserem. Świetnie smakuje w gorący dzień. Polecam Składniki: 1 średni banan 150 g miąższu arbuza bez skórki 1 nektarynka 1 śliwka 1 kiwi 5-6 truskawek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Arbuza kroimy w sporą kostkę, banana w plasterki. Ze śliwki i nektarynki
słodkie i nie tylko historie kulinarneMenu na tydzień Całe menu na tydzień wygląda tak: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Bób z krewetkami Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu i oryginalne(...)cytrynowym, potrawa składająca się z kilku zaledwie składników, które każdy ma w lodówce. Efekt to delikatnie cytrynowa, lekka ale sycąca pasta. Niespodzianką jest też soczysta, słodko-kwaśna sałatka z arbuzem i fetą, tak prosta do zrobienia, że bardziej nie można. Feta wystąpiła jeszcze raz w duecie z krewetką. Dzięki temu spożytkowaliśmy cały serek, który w końcu taki tani nie jest
Niedzielny kucharzprzepisów, które musisz wypróbować w czerwcu . To zbiór dań z wykorzystaniem sezonowych warzyw lub owoców. Sezonowych, czyli mam tutaj na myśli: bób, truskawki, morele, młody kalafior, fasolkę szparagową, maliny, arbuza oraz porzeczki. (Oczywiście to nie wszystkie warzywa i owoce, które warto jeść w czerwcu, pełną listę pokazywałam w poprzednim wpisie, więc jeśli jeszcze nie widziałaś to zapraszaj tutaj . ) Najlepsze przepisy(...)czerwcu 1. Knedle z truskawkami 2. Zupa z młodego bobu 3. Pieczony kalafior na ostro 4. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 5. Tarta malinowa 6. Orzeźwiająca sałatka z arbuza, fety i mięty 7. Bezglutenowe galette z owocami Artykuł 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniWitajcie. Mamy masę świeżych owoców, więc chętnie robię koktajle. Wystarczy chwila i pyszny koktajl gotowy:) Składniki: kawałek schłodzonego słodkiego arbuza 1 duży banan garść truskawek 1-2 listki mięty Sposób przygotowania: 1. Z arbuza usunąć pestki, owoc pokroić w grubą kostkę. Truskawki odszypułkować i opłukać. Banana obrać ze skórki, pokroić. 2. Wszystkie owoce umieścić w kielichu miksera. Dorzucić listek mięty
Kuchnia domowa AniCiasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić się takim arbuzem. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju barwnik czerwony 20g płatków czekoladowych do pieczenia Masa śmietanowa czerwona: 0,75 litra śmietany(...)blat biszkoptu w kształcie kapelusza. 7. Całą powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować ciasto na wzór arbuza
Szalona Kuchnia Ewelinymusztardy. Przepis znalazłam na blogu Facet i Kuchnia –>KLIK. Zamieniłam bób na groszek, olej z gorczycy na rydzowy, oraz mąkę z pestek dynii na mąkę z pestek arbuza. Przed Wami moja wersja tego pysznego dania :) 100 g suchej kaszy jaglanej 200 g świeżego szpinaku 200 g mrożonego groszku mała cebula łyżka oleju rzepakowego liśc laurowy pół pęczka koperku(...)pół pęczka natki pietruszki 20 g mąki z pestek arbuza (może być inna) 35 ml oleju rydzowego 20 g nerkowców łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka białej gorczycy łyżeczka nasion kolendry kopiasta łyżka musztardy Dijon (użyłam pełnoziarnistej) sól do smaku Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy
Mienta blogkalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory(...)rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona WRZESIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki
Zielona KuchniaBarefoot Pink Moscato, 50 ml wody, sok z 1/4 limonki, plasterek limonki i cytryny, liście mięty Koktajl numer 2: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 100 ml zblendowanego arbuza, 1/4 soku z cytryny, tymianek Koktajl numer 3: 50 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 100 ml soku z pomarańczy, 20 ml soku malinowego, maliny do podania Przepis 1 Koktajl(...)numer 1: do szklanki nalewamy sok z limonki, dopełniamy winem Barefoot Pink Moscato, dodajemy plaster limonki i cytryny oraz delikatnie roztarte liście mięty. 2 Koktajl numer 2: z arbuza pozbywamy się pestek i go blendujemy, nalewamy do szklanki, dodajemy sok z cytryny, dopełniamy winem Barefoot Pink Moscato, dodajemy plasterki cytryny oraz gałązki tymianku. 3 Koktajl numer 3: do szklanki nalewamy
Kuchnia Bazyliitheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: okrągłe biszkopty 1,2 kg arbuza 30 g żelatyny w proszku 100 ml zimnej wody 250 g jogurtu naturalnego 70 g cukru pudru 1 galaretka wiśniowa 250 ml wody Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)spodzie poukładać biszkopty. Arbuza obrać ze skórki, odpestkować, zmiksować na gładkie pure. Pure podzielić na 2 równe części. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać do rozpuszczenia, nie gotować. Pierwszą porcję pure zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i połową żelatyny. Lekko tężejącą masę wylać na biszkopty, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuścić
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 1 kg arbuza 2 nektarynki banan 1 łyżka miodu Miąższ arbuza, środek banana i nektarynkę bez pestki przekładamy do wysokiego naczynia, blenderujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy miód i mieszamy. Przelewamy do szklaneczek. Podajemy schłodzone. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibardzo smaczna. Miód możecie zamienić na cukier. Dodatkowo wkroić plasterki cytryny. Jeśli macie ochotę na inne napoje to zapraszam do zakładki NAPOJE. Szczególnie polecam arbuzowy napój Składniki: 1 kg arbuza 1 długi ogórek sok z 1 cytryny 8-9 listków mięty 50 ml miodu lub cukier 1,5 l gazowanej wody mineralnej kostki lodu Arbuza pokroić w kostkę i usunąć
O kuchni z uczuciem