Naturalna galaretka, bez zbędnych chemicznych dodatków. Smacznie i zdrowo. Do żelowania galaretki użyliśmy agar-agar. Składniki Na dwie porcje po 250 ml: 450 ml miąższu arbuza 50 ml grenadyny 3,5 g agar-agar Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z arbuza miksujemy w robocie kuchennym na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy grenadynę i agar
R'n'G KitchenWarto poświęcić pięć minut dłużej i zjeść zdrową, pożywną sałatkę, jeśli mięso ugotujemy dzień wcześniej. Smacznie, zdrowo i kolorowo... Składniki: filet z piersi kurczaka, kawałek arbuza, 2 brzoskwinie, miks sałat, jajko ugotowane na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki konfitury rokitnik z pomarańczą (użyłam(...)ostudzić i pokroić na małe kawałeczki. Na talerzu rozłożyć miks sałat oraz pokrojonego kurczaka. Jajko oskubać i pokroić w kostkę. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, z arbuza wydrążyć kulki. Ułożyć na sałacie. Jogurt zmieszać z oliwą z oliwek i konfiturą. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem. Oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem
Z miłości do słodkościcytryny, posypiemy cynamonem lub brązowym cukrem i umieścimy na ruszcie grilla. Niektórzy podają grillowane jabłka z roztopionym serem cheddar. Kolejną owocową propozycją do umieszczenia na ruszcie grilla jest Arbuz . Pomysłów na jego przygotowanie z grilla jest wiele. Możemy z niego przygotować lekko słodką lub pikantną przekąskę. Wiele osób przygotowuje go skrapiając oliwą z oliwek, posypuje mieszanką soli morskiej i pieprzu(...)skrapia octem balsamicznym. Ale oczywiście można do niego dodać dużo więcej dodatków takich jak: ser pleśniowy, miód, ser feta, Tak przygotowany arbuz idealnie pasuje do wielu sałatek. Myśląc o grillowaniu często zapominamy o owocach cytrusowych. A tak naprawdę oferują one nam największe zmiany smakowe gdy są przygotowywane na grillu. Np. Grejpfrut podczas grillowania traci swoją cierpkość a zyskują wyjątkową słodycz
naRuszcieByło nieziemsko pyszne! Co? Babeczki/ciasteczka/ciasto (?) nie wiem wszystko zależy od was! Ja wykorzystałam takie słodziutkie foremki do pieczenia. Wyszły mi 3 naprawdę spore ciacha. Wszystko ze zdjęcia (łącznie z arbuzem w szklance) pochłonęłam na śniadanko, które miało 485kcal B26 W68 T14 Ale wy jak nie dacie rady (a dacie :D) podzielcie się z innymi! :* SKŁADNIKI: -30 g płatków owsianych(...)lubicie) - stevia -2 białka jaj - 10g odżywki białkowej (jeśli nie macie to dajcie jakiś słodzik :*) - 15 g orzechów - 150g owoców u mnie jagody i truskawki -soda oczyszczona/proszek do pieczenia ARBUZ 250g + sok z połowy cytryny i do blendera = 73kcal B 1 W 17 T 0 WYKONANIE: Nagrzewamy piekarnik do 180* góra-dół 1) Zalewamy płatki owsiane wrzącą wodą leciutko
fitolarun.blogspot.comimprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w różnych wariantach. Można dodać do niej również świeże maliny, truskawki itp. Składniki: - po 1-2 garści rukoli na porcję - schłodzony arbuz (dowolny kawałek) - czerwona cebula - feta (u mnie owczo-kozia) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżek oliwy z oliwek - kilka malin(...)soli - natka pietruszki - listki świeżej mięty Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i odstawić. Na talerze wyłożyć rukolę, ułożyć na niej kawałki arbuza (bez skóry), wyłożyć plastry cebuli, rozkruszyć ser feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać pokrojoną natką pietruszki (nie trzeba). Całość polać sosem przygotowanym z cytryny i oliwy z oliwek
Smaczne ZdrowePrzepyszny! Idealny nie tylko na kończące się lato! Ten piękny czerwony kolor - ahhhh Spróbujcie. Składniki: - garść malin - gruby plaster arbuza - sok z 0,5 cytryny - woda ok 1 szklanki Owoce i wodę schłodzić. Arbuza obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w kielichu blendera. Dodać umyte maliny, sok z cytryny i wodę wg uznania. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek
CookYourselftaki dzień jak dziś, gdy większość spraw się raczej nie składa, niż składa, trzeba bardziej chłodzić ciało i wywietrzyć mózg. A że arbuz jest dobry na wszystko, to arbuzowa granita okazała się… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcupyszne, ale ta, owocowa jest najbardziej uwielbiana przez dzieci. Myślę że i dorośli znajdą coś dla siebie - ewentualnie dodając łyżkę czegoś mocniejszego. Spróbujcie! Składniki : * dojrzałe mango * banan * plaster arbuza bez pestek * 2 brzoskwinie lub nektarynki * winogrona * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny lub limonki * opcjonalnie listki mięty Przygotowanie : Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić
Magiczne Życie Martypół pęczka natki pietruszki garść świeżej mięty 1 czerwona cebula 1 cebula cukrowa 200 g prawdziwego sera feta (najlepiej nie z kartonika, ale prawdziwego z solank lub sera huculskiego) arbuz – jeden mały albo pół dużego opcjonalnie: upieczony w całości w ogniu bakłażan Sposób przygotowania: Na początku przygotujemy sos: Rozcieramy w kamiennym moździerzu na gładką masę 3 ząbki czosnku wraz(...)pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki – podpieczone i surowe. Jeśli mamy pieczonego bakłażana, kroimy miąższ i dokładamy do sałaty. Wszystko lekko mieszamy, na końcu dodajemy pokrojnego w małe trójkąty arbuza (może być z pestkami). Ser rozdrabniamy w palcach (nie kroimy) i posypujemy nim sałatę. Naczynie z sałatą umieszczamy na pół godziny w lodówce, przed podaniem dekorujemy gałązką z pomidorkami (żeby
WojnaNaSmaki.plupalne dni należy bardzo dużo pić. Dzisiaj moja propozycja to arbuzowy napój. Wspaniale chłodzi, świetnie smakuje i idealny na upały. Składniki 1/2 małego arbuza cukier do smaku według własnych potrzeb sok z jednej cytryny 2 szklanki wody mineralnej 1 szklanka lodu Schłodzonego arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zmiksować go wraz z lodem. Dodać sok z cytryny, cukier
O kuchni z uczuciemmaszerujcie do kuchni. Potem nie zostaje nic innego niż delektować się przepyszną, chłodną zupą w upalnie dni! Do przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek(...)normalnego octu) – sól, pieprz – 2 łyżki oleju arganowego ( kupicie tutaj ) Miąższ z arbuza, 2/3 pomidorów oraz chleba pokrojonego w kostkę umieszczamy w misce/malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i olejem arganowym. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć
Szybko Tanio Smaczniechłodną, aromatyczną zupę jadłam u swoich teściów i postanowiłam dla Was odtworzyć to pyszne danie! Do przygotowania ok 20 porcji (1 porcja = 1 bulionówka) potrzebujemy: – 1 kg miąższu arbuza – 1 kg miąższu z melona – 1 ogórek gruntowy – kilka listków melisy – 1 łyżka octu winnego – odrobina pieprzu do smaku – 1 mały ząbek czosnku Arbuza
Szybko Tanio Smaczniemoich zdjęciach nie do końca mi się udało wszystkich pozbyć, ale i tak koktajl nam smakował. Orzeźwiający koktajl arbuzowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 kg dojrzałego arbuza sok z 1/2 limonki opcjonalnie miód mięta lód Wykonanie: Arbuza kroimy w plastry, obieramy ze skóry, usuwami pestki i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do blendera, dodajemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki : ćwiartka arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki
Proste Potrawy