dżem o egzotycznym smaku. Zaskoczycie nim swoich domowników. Ciekawe urozmaicenie porannego śniadania. Dżem a właściwie galaretka jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto naszykować kilka słoiczków na zimę. Dżem z arbuza ma piękną szklistą barwę. .Najlepiej smakuje jako dodatek do gofrów i świeżego chleba. Składniki:2 kg miąższu z arbuza,0,5 kg cukru,cukier waniliowy,sok z 1 cytryny
Krokusowy Domsałatek i zup. Żeby było lekko, fit i dietetycznie. I co bym nie utyła milion kilogramów w ciągu najbliższych tygodni, kilku.. Dzisiaj lekka, chrupiąca sałatka z malinami, winogronem, arbuzem i fetą. Miętą, cukinią i balsamicznym sosem. Taka co jeszcze pachnie latem chociaż już jest jesień. Składniki pokrój, ułóż na talerzu i polej dressingiem. cukinia pokrojona w plastry(...)kawałek sera feta maliny arbuz roszponka sos balsamiczny Smacznego, Klaudia
Mango PapajaArbuz! Byłam ostatnio u mamy, gdzie poza pysznym obiadem domowym, miałam na deser arbuza i parę truskawek od dziadka. To co, zmiksowałam to i to, i w takie moje ulubione upały, wyszedł idealny koktajl orzeźwiający. Nic, tylko łapać promienie słoneczne i delektować się „latem” w szklance :) Miłego! P.S Czy Was również straszono w dzieciństwie, […] Artykuł Koktajl truskawkowo
Pink Envelopekozim serem, morelami i botwinką Kozi ser lubi słodkie towarzystwo. Dlatego świetnie smakuje z owocami. Jeśli nie macie botwinki w tej sałatę świetnie sprawdzi się też rukola. Sałatka z arbuzem, miętą i serem feta Sałatka z arbuza jest prosta i pyszna! To najlepszy sposób, żeby orzeźwić się w upał, a zarazem zjeść coś pożywnego! Danie do przyrządzenia w 10 minut
Niedzielny kucharzuciążliwa w zrobieniu , ale efekt jest wspaniały.Bardzo ją polecam. 1 Mango 1 brzoskwinia 1 pomidor 1 czerwona cebula Ser feta Sok z limonki Sałata Natka pietruszki Kawałki arbuza Sos : ********************** 2 żółtka 5 dag.cukru pudru 2/3 szkl.mleka 1/4 laski wanilii ********************************** 1 .Owoce umyć i pokroić w cząstki. 2 . Przygotować sos : Mleko zagotować z laską wanilii , wystudzić , wanilię wyjąć(...)poszrapaną na kawałki sałatę. 4.Druga warstwa to pokrojona w cząstki brzoskwinia a na nią ułożone plasterki czerwonej cebuli , skropić sokiem z limonki. 5 . Trzecia warstwa to kawałki arbuza , też lekko skropić sokiem z limonki. 6 . Czwarta warstwa to pomidory pokrojone w ćwiartki , pokruszony ser feta i drobno pokrojona natka pietruszki. 7.Wszystko zalać sosem waniliowym ,wstawić na godzinę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinutką świeżej cytryny i aromatycznej mięty, z dodatkiem pachnącego sera, idealna kiedy żar leje się z nieba, a my marzymy o lekkim, szybkim, chłodzącym obiedzie. Składniki: 700g miąższu z arbuza 300g świeżych truskawek 3 łyżki miodu 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki, a miąższ z arbuza pokroić
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie. Mamy kolejny gorący dzień, dlatego zapraszam na super owocowy koktajl z dodatkiem orzeźwiającej mięty. W sam raz na dzisiaj. Polecam Składniki: 200 g miąższu arbuza bez skórki 1 gruszka 1 nektarynka 1 banan 1 łyżka miodu kilka listków mięty 1 szkl wody Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Banan kroimy w plasterki a arbuz w sporą kostkę. Gruszkę obieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSzybka sałatka owocowa. Składniki 1/2 sałaty lodowej 20 malin arbuz ( 30 kostek ) 2 laski selera naciowego 200 g sera feta mango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny
R'n'G KitchenZapraszam na sałatkę owocową. Jest ona smacznym i zdrowym deserem. Świetnie smakuje w gorący dzień. Polecam Składniki: 1 średni banan 150 g miąższu arbuza bez skórki 1 nektarynka 1 śliwka 1 kiwi 5-6 truskawek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Arbuza kroimy w sporą kostkę, banana w plasterki. Ze śliwki i nektarynki
słodkie i nie tylko historie kulinarneMenu na tydzień Całe menu na tydzień wygląda tak: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Bób z krewetkami Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu i oryginalne(...)cytrynowym, potrawa składająca się z kilku zaledwie składników, które każdy ma w lodówce. Efekt to delikatnie cytrynowa, lekka ale sycąca pasta. Niespodzianką jest też soczysta, słodko-kwaśna sałatka z arbuzem i fetą, tak prosta do zrobienia, że bardziej nie można. Feta wystąpiła jeszcze raz w duecie z krewetką. Dzięki temu spożytkowaliśmy cały serek, który w końcu taki tani nie jest
Niedzielny kucharzprzepisów, które musisz wypróbować w czerwcu . To zbiór dań z wykorzystaniem sezonowych warzyw lub owoców. Sezonowych, czyli mam tutaj na myśli: bób, truskawki, morele, młody kalafior, fasolkę szparagową, maliny, arbuza oraz porzeczki. (Oczywiście to nie wszystkie warzywa i owoce, które warto jeść w czerwcu, pełną listę pokazywałam w poprzednim wpisie, więc jeśli jeszcze nie widziałaś to zapraszaj tutaj . ) Najlepsze przepisy(...)czerwcu 1. Knedle z truskawkami 2. Zupa z młodego bobu 3. Pieczony kalafior na ostro 4. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 5. Tarta malinowa 6. Orzeźwiająca sałatka z arbuza, fety i mięty 7. Bezglutenowe galette z owocami Artykuł 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniWitajcie. Mamy masę świeżych owoców, więc chętnie robię koktajle. Wystarczy chwila i pyszny koktajl gotowy:) Składniki: kawałek schłodzonego słodkiego arbuza 1 duży banan garść truskawek 1-2 listki mięty Sposób przygotowania: 1. Z arbuza usunąć pestki, owoc pokroić w grubą kostkę. Truskawki odszypułkować i opłukać. Banana obrać ze skórki, pokroić. 2. Wszystkie owoce umieścić w kielichu miksera. Dorzucić listek mięty
Kuchnia domowa AniCiasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić się takim arbuzem. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju barwnik czerwony 20g płatków czekoladowych do pieczenia Masa śmietanowa czerwona: 0,75 litra śmietany(...)blat biszkoptu w kształcie kapelusza. 7. Całą powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować ciasto na wzór arbuza
Szalona Kuchnia Ewelinymusztardy. Przepis znalazłam na blogu Facet i Kuchnia –>KLIK. Zamieniłam bób na groszek, olej z gorczycy na rydzowy, oraz mąkę z pestek dynii na mąkę z pestek arbuza. Przed Wami moja wersja tego pysznego dania :) 100 g suchej kaszy jaglanej 200 g świeżego szpinaku 200 g mrożonego groszku mała cebula łyżka oleju rzepakowego liśc laurowy pół pęczka koperku(...)pół pęczka natki pietruszki 20 g mąki z pestek arbuza (może być inna) 35 ml oleju rydzowego 20 g nerkowców łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka białej gorczycy łyżeczka nasion kolendry kopiasta łyżka musztardy Dijon (użyłam pełnoziarnistej) sól do smaku Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy
Mienta blogkalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory(...)rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona WRZESIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki
Zielona Kuchnia