Orzeźwiająca rozpusta. Idealnie skomponowane smaki. przepis na dwie porcje CHŁODNIK 500 gram arbuza bez skóry i pestek 100 gram malin pieprz grubo ziarnisty cukier puder Arbuza blendujemy razem z malinami , wylewamy na talerz posypujemy pieprzem i cukrem pudrem. Chłodnik podawać z dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem
na gazieNauczyliśmy się pić ten napój na Sri Lance - Sabeetha przygotowywała go. zawsze na nasze wieczorne spotkania. Relacje ze Sri Lanki możecie przeczytać tutaj Składniki około 2 kg arbuza bez pestek 2 łyżeczki drobno startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny kilka świeżych liści mięty lód w kostkach ewentualnie cukier lub miód Przygotowanie Zmiksować w blederze(...)arbuza, imbir i sok z cytryny. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i kilka listów mięty. Podawać schłodzony Smacznego :) Żródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaczął rosnąć kolejny. Kabaczki też dają wciąż czadu. Jeśli się mocno nie ochłodzi (dziś rano był 1 stopień na plusie...) to pojemy jeszcze dyniowatych.:) A ze szklarni usunęliśmy podupadłe arbuzy- rośliny poszły na kompost a owoce do kuchni. wprawdzie są malutkie jak miniaturki, ale bardzo soczyste i słodkie. Takim sukcesem jak samodzielnie wyhodowane arbuzy (no dobra, arbuziki) muszę się pochwalić
les mirabellesCzasami niewiele potrzeba do szczęścia :)Mąż otworzył lodówkę i powiedział: "zrób coś z tym arbuzem, bo go nie zjemy".Pomyślałam o koktajlu/drinku/czy czymś podobnym. Znalazłam przepis na Watermelon Aqua Fresca i zaczęłam kroić arbuza... a tu nagle pojawiła się znajoma w "pewnej sprawie" i "przy okazji" obdarowała mnie takimi słodkimi parasolkami :)Przepis na drink
bistro mamaletnio. Polecam!składniki1/8 arbuza1/2 melona (użyłam cantaloupe)1 mango125 g borówek1 smoczy owoc - pitaja2-3 morelesok z 1 cytrynygarść posiekanej świeżej miętyprzygotowanieowoce obrać, pozbawić pestek, z arbuza i melona wykroić łyżeczką kulki, pozostałe pokroić w kostkę. Wymieszać owoce w misce, posypać miętą i polać sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare Garyowoce mam dużo większą ochotę na wszelkiego rodzaju koktajle i shake.Tym razem wersja full wypad – chyba moja ulubiona!Połączenie świeżych soczystych malin … z mlekiem kokosowym i słodkim arbuzem tworzy fantastyczną całość , którą duszkiem wypijam do dna!Mleko kokosowe śmiało można zastąpić zwykłym mlekiem i dodać np. wiórki kokosowe lub cukier puder!SKŁADNIKI :( 3 porcje )* mleko kokosowe(...)szkl* słodkie maliny – 1,5 szkl* pokrojony arbuz – 1,5 szkl* miód lub cukier – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Miód lub cukier dodajemy na samym końcu zwiększając jego ilość w zależności od upodobań smakowych.Mocno! chłodzimy – koniecznie!Podajemy ze świeżą miętą.Pijemy
Ostra na Słodkomiejsce) Składniki:Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm),4 plastry szynki Schwarzwaldskiej,10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi,30 dag truskawek,30 dag arbuza,Pesto z czosnku niedźwiedziego,Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa,Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki,Razowa bagietka.Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się
SzczyptaSmaQmiałam poziomek więc zastąpiłam malinami a potem przelałam przez sitko, żeby pozbyć się pestek:) Składniki: 800 g miąższu z arbuza, 80 g świeżych poziomek, lub poziomek z syropu, sok z jednej cytryny,kieliszek wódki,180 g cukru, Wykonanie:Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży
Anioły w kuchniwyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką, bardzo prostą i bardzo ciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka(...)zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem w dość dużą - około 2,5 cm kostkę, najprościej zrobić to krojąc go na równe plastry (kromki), następnie odciąć skórę i powycinać z plastrów równą kostkę. Jeżeli ktoś nie lubi pestek z arbuza, to właśnie przed ułożeniem konstrukcji sałatki należało je usunąć - ja od zawsze lubię jeść arbuza z pestkami. W identycznej wielkości kostkę kroję
Wyprawy kulinarneprzepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki) 0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii Niecała łyżka miodu Łyżeczka cukru Kubek płatków migdałowych Owoce Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy(...)Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy (gdyby masa była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą arbuzy obsypujemy migdałami
Kolizje SmakówIdealna sałatka na upalne, letnie dni. Kto jeszcze nie próbował tej kombinacji niech nie zwleka, bowiem połączenie tych składników jest po prostu rewelacyjne. Orzeźwiający, zimny arbuz w połączeniu ze słoną fetą, oliwkami, listkami mięty i cebulką choć brzmi może nieprawdopodobnie jest cudowne, cuuudowne... Polecam baaardzo gorąco, szczególnie na upalne dni. Zapewniam Was, że kto raz spróbuje to na tym razie(...)tradycyjnie bywa co kilka dni. Idealnie sprawdza się też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty - pęczek natki pietruszki - świeżo mielony czarny pieprz
Smaczne ZdrowePodczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 50 g sera feta, duży plaster arbuza, 5 łyżek malin, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego(...)Wykonanie Rukolę, szpinak i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozłożyć na liściach. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozsypać maliny (możecie je uprzednio umyć, jednak ja nigdy nie myję malin). Skropić sokiem z cytryny. Polać sosem bazyliowym. Od razu podawać
Z miłości do słodkościFascynuje mnie kolor arbuzów ( tzn. miąższu). Od czerwieni do delikatnego różu. Soczysty , słodkawy ( dla mnie czasem nawet za bardzo) doskonale nadaje się na koktajl. Wystarczy usunąć z miąższu pestki i zmiksować - doprawić , czasem połączyć z innymi dodatkami i koniecznie mocno schłodzić . Czas: 5 minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki(...)mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki i pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić
Buniabaje w kuchnipominąć. Następnym razem wzbogacę jednak o ten składnik i już wiem, że będzie znakomite. Co nie zmienia faktu, że dzisiejsza propozycja również i takowa jest :) SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA. /własny;/ 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza 1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek kilka listków szałwii kilka listków stewii świeżo mielony pieprz kolorowy ew. balsamico (ja pominęłam) Arbuza
W kuchni Karmel-itkiKoktajl lekki, przyjemnie słodkawy, bez dodatku cukru i orzeźwiający dzięki mięcie. Schłodzony, podany w upalne dni, świetnie zgasi pragnienie i zastąpi coś słodkiego. Zdrowo i smacznie! KOKTAJL: ARBUZ I MIĘTA. /własny:/ 2 szklanki miąższu arbuza 1/2 szklanki wody gazowanej pęczek posiekany mięty Arbuza, mięte i wodę gazowaną umieszczam w wysokim naczyniu, miksuję za pomocą blendera i chłodzę w lodówce
W kuchni Karmel-itki