arbuz - 1708 przepisów (strona:48/114)

Bezy z miętą 113

ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała, żebym zaryzykowała. Na balkonie wyrosła mi piękna mięta, a w lodówce była kremówka i arbuz. Pomysł był jednoznaczny i oczywisty. Bezy, bezy z miętą i to świeżą miętą, nie wiedziałam, czy mięta nie jest za mokra, czy za bardzo nie zmieni smaku, czy bezy będą dobre(...)ryzykuje i nie próbuje ten się nie dowie, bezy z miętą wyszły pyszne, o cudownym aromacie mięty, który ubóstwiam, uzupełnieniem takich bez była bita śmietana i arbuz, chociaż same w sobie były dobre, nie mogłam nie wypróbować ich bez przełożenia. Nie są takie straszne do pieczenia Wyszły idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Składniki: – 4 białka

dom-agi.pl
Sałatka z rukolą i arbuzem 134

Sałatka ta jest nie tylko bardzo dobra ale i łatwa w przygotowaniu. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej i połączyć je przed samym podaniem. Składniki: ¼  arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę

Mama Gotuje
chłodnik z arbuza 273

Orzeźwiająca rozpusta. Idealnie skomponowane smaki. przepis na dwie porcje CHŁODNIK 500 gram arbuza bez skóry i pestek 100 gram malin pieprz grubo ziarnisty cukier puder Arbuza blendujemy razem z malinami , wylewamy na talerz posypujemy pieprzem i cukrem pudrem. Chłodnik podawać z dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem

na gazie
Watermelon juice - orzeźwiający napój z arbuza 124

Nauczyliśmy się pić ten napój na Sri Lance - Sabeetha przygotowywała go. zawsze na nasze wieczorne spotkania. Relacje ze Sri Lanki możecie przeczytać   tutaj Składniki  około 2 kg arbuza bez pestek   2 łyżeczki drobno startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny   kilka świeżych liści mięty   lód w kostkach ewentualnie cukier lub miód Przygotowanie Zmiksować w blederze(...)arbuza, imbir i sok z cytryny. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i kilka listów mięty. Podawać schłodzony Smacznego :) Żródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Patison o bogatym wnętrzu 146

zaczął rosnąć kolejny. Kabaczki też dają wciąż czadu. Jeśli się mocno nie ochłodzi (dziś rano był 1 stopień na plusie...) to pojemy jeszcze dyniowatych.:) A ze szklarni usunęliśmy podupadłe arbuzy- rośliny poszły na kompost a owoce do kuchni. wprawdzie są malutkie jak miniaturki, ale bardzo soczyste i słodkie. Takim sukcesem jak samodzielnie wyhodowane arbuzy (no dobra, arbuziki) muszę się pochwalić

les mirabelles
Sorbetowe lody arbuzowo-malinowe 121

Czasami niewiele potrzeba do szczęścia :)Mąż otworzył lodówkę i powiedział: "zrób coś z tym arbuzem, bo go nie zjemy".Pomyślałam o koktajlu/drinku/czy czymś podobnym. Znalazłam przepis na Watermelon Aqua Fresca i zaczęłam kroić arbuza... a tu nagle pojawiła się znajoma w "pewnej sprawie" i "przy okazji" obdarowała mnie takimi słodkimi parasolkami :)Przepis na drink

bistro mama
Egzotyczna sałatka owocowa 119

letnio. Polecam!składniki1/8 arbuza1/2 melona (użyłam  cantaloupe)1 mango125 g borówek1 smoczy owoc  - pitaja2-3 morelesok z 1 cytrynygarść posiekanej świeżej miętyprzygotowanieowoce obrać, pozbawić pestek, z arbuza i melona wykroić łyżeczką kulki, pozostałe pokroić w kostkę. Wymieszać owoce w misce, posypać miętą i polać sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Koktajl malinowo – kokosowy z arbuzem ( bez laktozy ) 143

owoce mam dużo większą ochotę na wszelkiego rodzaju koktajle i shake.Tym razem wersja full wypad  – chyba moja ulubiona!Połączenie świeżych soczystych malin … z mlekiem kokosowym i słodkim arbuzem tworzy fantastyczną całość , którą duszkiem wypijam do dna!Mleko kokosowe śmiało można zastąpić zwykłym mlekiem i dodać np. wiórki kokosowe lub cukier puder!SKŁADNIKI :( 3 porcje )* mleko kokosowe(...)szkl* słodkie maliny – 1,5 szkl* pokrojony arbuz – 1,5 szkl* miód lub cukier  – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Miód lub cukier dodajemy na samym końcu zwiększając jego ilość w zależności od upodobań smakowych.Mocno! chłodzimy – koniecznie!Podajemy ze świeżą miętą.Pijemy

Ostra na Słodko
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 178

miejsce)  Składniki:Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm),4 plastry szynki Schwarzwaldskiej,10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi,30 dag truskawek,30 dag arbuza,Pesto z czosnku niedźwiedziego,Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa,Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki,Razowa bagietka.Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się

SzczyptaSmaQ
Arbuzowy drink na lato 130

miałam poziomek więc zastąpiłam malinami a potem przelałam przez sitko, żeby pozbyć się pestek:) Składniki: 800 g miąższu z arbuza, 80 g świeżych poziomek, lub poziomek z syropu, sok z jednej cytryny,kieliszek wódki,180 g cukru, Wykonanie:Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży

Anioły w kuchni
Macedonia, czyli sałatka z arbuza z serem feta 214

wyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką, bardzo prostą i bardzo ciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka(...)zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem w dość dużą - około 2,5 cm kostkę, najprościej zrobić to krojąc go na równe plastry (kromki), następnie odciąć skórę i powycinać z plastrów równą kostkę. Jeżeli ktoś nie lubi pestek z arbuza, to właśnie przed ułożeniem konstrukcji sałatki należało je usunąć - ja od zawsze lubię jeść arbuza z pestkami. W identycznej wielkości kostkę kroję

Wyprawy kulinarne
Tort arbuzowy 129

przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki)  0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii Niecała łyżka miodu Łyżeczka cukru Kubek płatków migdałowych Owoce Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy(...)Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy (gdyby masa była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą arbuzy obsypujemy migdałami

Kolizje Smaków
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZA Z FETĄ I OLIWKAMI 326

Idealna sałatka na upalne, letnie dni. Kto jeszcze nie próbował tej kombinacji niech nie zwleka, bowiem połączenie tych składników jest po prostu rewelacyjne. Orzeźwiający, zimny arbuz w połączeniu ze słoną fetą, oliwkami, listkami mięty i cebulką choć brzmi może nieprawdopodobnie jest cudowne, cuuudowne... Polecam baaardzo gorąco, szczególnie na upalne dni. Zapewniam Was, że kto raz spróbuje to na tym razie(...)tradycyjnie bywa co kilka dni. Idealnie sprawdza się też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson  "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty - pęczek natki pietruszki - świeżo mielony czarny pieprz

Smaczne Zdrowe
Sałatka z arbuza i fety z malinami 270

Podczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki,  50 g sera feta,  duży plaster arbuza,  5 łyżek malin,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego(...)Wykonanie Rukolę, szpinak i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozłożyć na liściach.  Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozsypać maliny (możecie je uprzednio umyć, jednak ja nigdy nie myję malin). Skropić sokiem z cytryny.  Polać sosem bazyliowym.  Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem 129

Fascynuje mnie kolor arbuzów ( tzn. miąższu). Od czerwieni do delikatnego różu. Soczysty , słodkawy ( dla mnie czasem nawet za bardzo) doskonale nadaje się na koktajl. Wystarczy usunąć z miąższu pestki i zmiksować - doprawić , czasem połączyć z innymi dodatkami i koniecznie mocno schłodzić . Czas: 5 minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki(...)mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki i pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania