Żar wręcz leje się z nieba, takie dni proste zimne potrawy i napoje smakują najlepiej. Chłodnik z melona i arbuza jest bardzo orzeźwiający. Spróbujcie sami Składniki: 1/2 kg arbuza bez skóry i pestek 30 dag melona sól,pieprz dobre czerwone wino lub ocet winny- łyżka sok z cytryny- 2 łyżki Wykonanie: Arbuza i melona blendujemy. Dodajemy wino lub ocet
Z Majeczką w kuchniciekawym dodatkiem do obiadu. Ja akurat swoją porcję spakowałam do LunchBoxa na drugie śniadanie. Sprawdziła się idealnie w gorące przedpołudnie! Sałatka jest zdecydowanie dla fanów niecodziennych połączeń. Słodycz arbuza przeplata się z pozostałymi smakami. Całość jest bardzo orzeźwiająca a przygotowanie zajmuje chwilę. Składniki: arbuz ser feta liście kolendry sezam Arbuza kroimy w dowolne kształty. Łączymy z pokrojoną fetą. Dekorujemy świeżymi
Wrzosowa Polanapamięć - to KOLACJA po projekcji. Szef kuchni: Justyna Słupska-Kartaczowska z wrocławskiej restauracji Acquario . Menu: Łupacz & Ogórki małosolne Polędwica & Słonina Złotnicka Pokrzywa & Emilgrana Sola & Maślanka Arbuz & Truskawki Polska ryba dorszowata w najlepszym wydaniu. Łupacz to zdecydowanie faworyt tej kolacji, marynowany w kolendrze i limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy(...)liderów :) Mówi się, że ważne jest pierwsze wrażenie i ostatnie słowo! Tak też było w tym przypadku. Deser skutecznie zatarł bezbarwne drugie danie główne. Niby nic wielkiego - truskawki i arbuz - ale wierzcie mi, ten klasyk smaków cudownie puentował kolację! Plaster świeżego arbuza, słodkie truskawki, delikatny lodowy rocher, krucha beza, płatki róż i pył z truskawek. Synergia smaków i tekstur
Spektrum SmakuKiedy robi się gorąco nie musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki. To pyszna i zdrowa propozycja z soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu truskawkami i…..bezowymi piankami, czyż nie brzmi to pysznie? Zapewniam, że tak samo smakuje jak wyglada ;) Składniki: 1 kg arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka miodu(...)Świeża mięta do dekoracji Bezowe pianki: 1 białko 2 łyżki cukru ½ litra mleka ½ laski wanilii Sposób przygotowania: Arbuza oczyszczam z pestek, truskawki obieram z szypułek, wkładam do wysokiego garnka, wlewam śmietankę i miksuję blenderem, dosładzam miodem, mieszam, wkładam na jakiś czas do lodówki. Robię bezowe pianki: Białko miksuję przystawką blendera do ubijania piany, w trakcie wsypuję cukier i miksuję
Wanilia i KardamonWczoraj jak wracałam z pracy, to kupiłam arbuza z myślą o przyrządzeniu z niego mrożonej arbuzady. W tamtym roku często się nią chłodziłam i urozmaiciłam ją o pyszny dodatek - kwiaty lawendy. Smak arbuzady nie zapomniany, prawdziwe niebo w gębie :). Lubię te kwiatki dodawać do wypieków i innych deserów. Nie daję jej bardzo dużej ilości, tyle tylko, aby lekko podkręcić smak(...)okazję, aby udostępnić go Wam i oto jest. Życzę Wam miłego weekendu! MROŻONA ARBUZADA Z LAWENDĄ. Składniki na 2 porcje: 1/4 dużego arbuza 1/2 cytryny kilka kwiatów lawendy (mogą być suszone) liście mięty opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Sposób przyrządzania: Z arbuza usunąć
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia arbuzowy mus: miąższ z niedużego arbuza 2 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa masa serowa: 500 g sera homogenizowanego waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Jaja ubić z wodą i cukrem na puch. Delikatnie wmieszać obie(...)stopni. Piec ok 25 minut. wyjąć, wystudzić, delikatnie zdjąć obręcz, odkleić papier z boków i spodu biszkoptu, ponownie umieścić całość w blaszce. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Arbuza pokroić w ok 1 cm kostkę (pestki odłożyć), wrzucić do rondla o grubym dnie, podgrzewać mieszając aż puści sok i zacznie wrzeć. Do namoczonej żelatyny wlać kilka łyżek gorącego arbuzowego soku, wymieszać
6nieboPięknie się prezentowała i wszystkim bardzo smakowała. Została okrzyknięta "sałatką ulubioną Cioci Marty":) składniki: kilka liści zielonej sałaty 5 ugotowanych na twardo jaj 2 pomidory puszka kukurydzy ćwiartka małego arbuza 125 g sera sałatkowego 2 garście łuskanego słonecznika sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, doprawić(...)uznania, odstawić w chłodne miejsce. Sałatkę umyć, poszarpać na nieduże kawałki. Jajka pokroić w dość dużą kostkę. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Kukurydzę osączyć. Arbuz i ser pokroić w ok 1 cm kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. W salaterce układać kolejno: sałatę, jajka, pomidory, kukurydzę, cały sos, arbuza, ser. Wierzch posypać słonecznikiem. Wszystkie składniki na tę pyszną sałatkę można
6nieboPrzyślij przepis" i od tego czasu pojawia się u mnie gdy tylko nadarzy się ku temu okazja.Miałam upiec zupełnie inne ciasto,ale gdy zobaczyłam,że wszędzie jest promocja arbuza nie mogłam nie skorzystać.Wszystkim,którzy nie znają jeszcze tego ciasta polecam bo naprawdę smaczne. Składniki na blachę 20 cm x 30cm Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa arbuzowa: ok 1/2 kg miąższu z arbuza 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) Dodatkowo: ok 250 gr truskawek
Niespełnione zdolności kulinarnezaraz po boczku i jajkach moje najczęstsze śniadanie. Owocowy koktajl można przygotować na tysiące różnych sposobów i konfiguracji. Jednym z moich ulubionych jest ten prosty przepis na smoothie z arbuza. Składniki: szklanka mrożonych truskawek 1 kg arbuza kilka listków mięty limonka Przygotowanie: Wrzucamy wszystko do blendera, wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Serwujemy zmrożone. Artykuł Smoothie z arbuza i truskawek
PaleoLifeBiszkopty - 1 paczka mała mleko - 1 litr budyń śmietankowy - 3 op cukier - 3/4 szkl masło - 250 g arbuz bez skóry i pestek - 1,5 kg woda - 220 g cukier - 80 g żelatyna - 30 g formę wykładamy biszkoptami , mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobione budynie śmietankowe i gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia. odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimny budyń(...)dodajemy go stopniowo po jednej łyżce do utartego masła. wykładamy na biszkopty. Przygotowujemy Galaretkę z arbuzem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, by napęczniała. Kawałki arbuza miksujemy w blenderze z cukrem.. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z odrobiną musu i łączymy z całością, chwilkę miksujemy razem i wylewamy galaretkę na masę śmietankową, chłodzimy w lodówce
Camilla w kuchniktóra powstała specjalnie do tego sosu. SAŁATKA MAILLE Składniki: Miks sałat z roszponką filet drobiowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1/2 melona 1/2 ćwiartki arbuza 1 garść płatków migdałowych sos vinegrette Maille lub ocet balsamiczny Przygotowanie: Filet nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę, potem smażymy na rozgrzanej oliwie(...)Usmażony filet kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę opłukujemy i osuszamy. Melona i arbuza obieramy i kroimy w kostkę ( z arbuza trzeba usunąć pestki). Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Sałatę, kurczaka i owoce łączymy bardzo ostrożnie w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy sos vinegrette. Ja użyłam sosu Maille o smaku marakui i mandarynki, ale jeśli takiego
Bon appetit mon amieSkładniki: 1 banan 1/2 kg arbuza 250 ml maślanki 1,5 łyżki siemienia lnianego mielonego Banana i arbuza kroimy w kawałki - z arbuza wyciągamy pestki. Tak pokrojone owoce i resztę składników wrzucamy do blendera i miksujemy. Wychodzi ok. 800 ml koktajlu. Smacznego
Moje-pitraszeniePrzedstawiam dziś letnią tarte arbuzową, która jest lekka, delikatna i orzeźwiająca w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom arbuza . Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Masa arbuzowa: 1/2 kg miąższu z arbuza 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe około 225 g Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru(...)Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Masa arbuzowa: Wypestkowany miąższ z arbuza kroimy w kostkę, i przekładamy do rondla. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą
Podróż w kulinariaPołączenie soczystego i słodkiego arbuza z odrobiną słonawej fety posmakowało mi bardzo. Orzeźwiająca mięta i szczypta pieprzu idealnie podkręcają smak tej sałatki. Polecam! Składniki : * szklanka pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek * pół kostki fety * kilka listków świeżej mięty * łyżka oliwy z oliwek * łyżeczka miodu * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Miętę posiekać, wymieszać z oliwą i miodem. Przyprawić(...)pieprzem. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać z arbuzem i przygotowanym dresingiem. Odstawić do lodówki na 15 minut
Magiczne Życie MartyArbuz i oscypek razem - słodkie i słone w jednej misie? Czemu nie, kompilacje smaków można próbować tworzyć na nieskończoną ilość sposobów, także spróbujcie sami taaaakiego arbuza, a się nie zawiedziecie, tym bardziej, że sezon na grillowy trwa w najlepsze ;-) Składniki : 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżkę miodu sól pieprz szpinak baby (drobne(...)oliwy, 2 łyżki soku z limonki, łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem, a następnie wszystko razem mieszamy z świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy
zobacz ich smak