Arbuzy są teraz najpyszniejsze. To przyjemny orzeźwiający owoc w upalne dni. Warto nawet dziś przyrządzić z niego arbuzoladę ;P Składniki: 1/4 małego arbuza ok. 10 listków świeżej melisy kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Arbuza pokroić w kostkę, pozbyć się pestek. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać listki melisy. Zmiksować na gładko. 2. Do szklanek wrzucić trochę kostek lodu, zalać arbuzoladą. * Arbuzoladę
Kuchnia domowa Aniłyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka, esencja waniliowa 1 łyżeczka, brzoskwinie miękkie 6 sztuk większe, arbuz około 50 dag, galaretka owoce leśne 2 opakowania, galaretka cytrynowa krystaliczna 2 opakowania, czekolada z orzechami mleczna 200 gram Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników 200 ml po śmietanie(...)wcześniej połamaną i szybko wymieszać, od razu przełożyć do formy i pojemników, schować do lodówki. Galaretki krystaliczne rozmieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do tężenia w lodówce. Arbuz taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować
W Mojej Kuchni Lubięnajnowszych modeli wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H 100S. Z wyciskarki przygotowałam pyszny sorbet arbuzowy z dodatkiem tryskawek. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie. Sorbet wyszedł rewelacyjny. Składniki: Arbuz 1 kg Truskawki 300 g Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Arbuza obrać ze skóry, wypestkować, pokroić na kawałki ok 2 cm. Truskawki odszypułkować. Owoce włożyć do zamrażalnika(...)lody możemy dosłodzić miodem i dokładnie wymieszać. * opcjonalnie miód Po tym czasie przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. W wyciskarce umieszczamy filtr do lodów i naprzemiennie wkładamy arbuza i truskawki. Sorbet jest gotowy do podania! Smacznego 😊 Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodyarbuzowo- melonowa to pyszne połączenie słodkich owoców, z dodatkiem lodu taka lemoniada znika szybko. Bardzo smaczna, słodka i orzeźwiającą. Przygotowałam ją w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 1/2 część arbuza 1/2 część melona sok z 1/2 cytryny listki mięty do smaku kostki lodu do schłodzenia(...)PRZYGOTOWANIE : Z arbuza i melona wydrążamy środek, pestki wyrzucamy. Do dzbana Thermomastera II zakładamy ostrza, przekładamy miąższ z owoców, sok z cytryny i listki mięty. Wszystko miksujemy, obrót 7-9 20 s. Lemoniadę nalewamy do szklanek i pozostałej miseczki po arbuzie, dodajemy kostki lodu i podajemy. Lemoniada jest najsmaczniejsza zimna, jest po prostu przepyszna
Kulinarne Fantazje MarioliChrupiąca, soczysta i orzeźwiająca. Taka jest sałatka idealna na upalne letnie dni, polecam :) fioletowa cykoria 2 plastry arbuza 2 ogórki gruntowe pół szklanki jagód kamczackich listki mięty limonka Umytą cykorię rwiemy na kawałki. Podajemy z pokrojonymi w plastry ogórkami, pokrojonym w słupki arbuzem i jagodami. Całość skrapiamy limonka i posypujemy listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Sałatka z arbuzem, ogórkiem i jagodami
Mienta blogpagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Sezon na truskawki powoli dobiega końca, jednak przyszedł czas na kolejne pyszne owoce, przykładem może być arbuz. Dlatego nie pozostajemy obojętni i ostatnio przygotowaliśmy drinka z jego bazie. Arbuzowe szaleństwo SKŁADNIKI NA 1 DRINKA: - 50 ml wódki - 250 ml zblendowanego arbuza - 50 ml toniku - plaster limonki - mięta Wybieramy(...)arbuza pestki i dokładnie go blendujemy, tak by powstał sok z miąższem. Dodajemy wódkę, tonik i dokładnie mieszamy, najlepiej w shakerze. Wrzucamy limonkę i zdobimy miętą. Tak przyrządzony drink gotowy jest do spożycia. SMACZNEGO
Związek na patelniupały najlepsza podobno jest woda Ale fajnie też od czasu do czasu schłodzić się zimną lemoniadą. My uwielbiamy arbuza i chętnie go jemy, ale również pijemy Mianowicie w postaci orzeźwiającej lemoniady arbuzowej, której właściwie nie trzeba słodzić. Pysznie smakuje i wspaniale prezentuje się na piknikowym czy “grillowym” stole Polecam! Z innych ciekawych i smacznych napoi polecam herbatę z bazylii . Składniki(...)arbuza (waga przed obraniem) 200 g świeżych lub mrożonych truskawek sok z całej cytryny syrop z agawy lub cukier brązowy albo ksylitol (do smaku, ale ja pomijam, bo wystarczająco słodkie dla mnie) 4 szklanki zimnej wody (może być też gazowana) Do podania: kostki lodu plasterki cytryny listki świeżej mięty (opcjonalnie) Wykonanie: Arbuza obieramy z pestek (najlepiej użyć bezpestokowego ), kroimy
Lamarida.plwygląda apetycznie, doskonale się sprawdzi w czasie gorących dni. Na pewno polubią ją dzieci, ale i dorośli nie pogardzą szklaneczką zimnego napoju podczas letniego dnia. Polecam. Składniki: • dojrzały, słodki arbuz • kostki lodu • świeża mięta Sposób przygotowania: 1. Schłodzony w lodówce miąższ arbuza wydrążyć ze skorupy, pozbawić pestek. 2. Kawałki miąższu włożyć do kielicha blendera. 3. Zmiksować na jednolity płyn. Gdyby(...)arbuz był mało słodki, lub po prostu mamy ochotę na słodki napój, warto rozpuścić w odrobinie wody 1 łyżeczkę miodu I wymieszać z lemoniadą. Do miksowanego płynu dorzucić kilka kostek lodu i ponownie zmiksować. 4. Kostki lodu (w całości lub pokruszone na kryształki) włożyć do ozdobnych kufelków. 5. Wlać lemoniadę. 6. Ozdobić listkami świeżej mięty i 2 rurkami. Smacznego
W mojej kuchnistopni w domu, a to u mnie oznacza, że najwyższa pora na orzeźwiające napoje i zapasy lodu w zamrażalniku 😂 Arbuz do wszelkich nawadniających koktajli nadaje się idealnie, ponieważ w 90% składa się z wody, a jeżeli dodatkowo jest bardzo schłodzony, to fantastycznie gasi pragnienie i chłodzi. W połączeniu z truskawkami smakuje naprawdę dobrze👌 około 1 litr napoju: 800 g arbuza(...)waga bez skórki) 300 g truskawek ewentualnie miód/cukier do posłodzenia Arbuza pokroić w kostkę, oczyścić z pestek i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Zmiksować z truskawkami. Ewentualnie dosłodzić. Na zdrowie
Kraina Miodem Płynącamąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga już bez pestek i skóry 2 galaretki cytrynowe Wykonanie Szpinak rozmrozić ,włożyć na sito i odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody. Do misy miksera wybić jajka,dodać cukier i miksować(...)miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę serową i galaretkę z arbuza. s er = W garnuszku wymieszać mleko i żelatynę ,pozostawić do napęcznienia. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do większej miski (dla bezpieczeństwa można przecedzić przez drobne sitko) . Żelatynę wymieszać
mojej kuchniSkładniki ocet jab łkowy,tyle aby zakryl arbuza skórki i cz ęści arbuza Wykonanie do s łoja dużego włożyć arbuz i skórki,zalać octem jabłkowym ,zakryc gaza i odstawić na 12-14 dni. Zlać gotowy do czystych butelek
mojej kuchniSezon urlopowy powoli dobiega końca, a ja mam dla Was przedostatni przepis na letnią lemoniadę. Dzisiaj arbuz w roli głównej. Lemoniada jest orzeźwiająca i dobrze nawadnia. Do tego do zrobienia w kilka chwil. Składniki: - połówka małego arbuza - 1/2-3/4 szklanki soku z cytryny - 1-2 łyżki cukru - świeża mięta - woda Miąższ z arbuza zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, cukier
CookYourselfSkładniki ocet jab łkowy,tyle aby zakryl arbuza skórki i cz ęści arbuza Wykonanie do s łoja dużego włożyć arbuz i skórki,zalać octem jabłkowym ,zakryc gaza i odstawić na 12-14 dni. Zlać gotowy do czystych butelek
w mojej kuchniziołowego likieru czarnuszkowego, który przywiozłam swego czasu z Wiednia. Jednak również świetnie nada się gin bądź inny, ziołowy trunek. Duża dawka lodu, limonki i świeżej mięty plus kawałki świeżego arbuza = drink idealny! MOJITO ARBUZOWE (1 porcja) 50 ml ginu (lub innego ziołowego alkoholu) 2 łyżki syropu arbuzowego chłodzony Sprite lub tonic świeża mięta kawałki świeżego arbuza plasterki limonki kostki(...)lodu Sposób przygotowania: Mieszam Sprite z syropem arbuzowym. Do szklanki wrzucam kostki lodu, wlewam alkohol, Sprite z syropem arbuzowym, dodaję miętę, limonkę i kawałki arbuza. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiprzygotowanie- nie ukrywam- związane jest z konkursem organizowanym na portalu Durszlak. Na pierwszy rzut zapraszam na mini szaszłyki, które śmiało możemy skomponować także w warzywnej wersji, bez melona i arbuza, a np z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Będzie równie smacznie! Składniki: ½ melona miodowego 1 opakowanie mozzarella mini Galbani ⅕ arbuza mini Kilka żółtych pomidorków koktajlowych Liście świeżej bazylii(...)dekoracji Sos bazyliowy: ½ szklanki listków bazylii 2 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek Szczypta soli i pieprzu ½ łyżeczki octu balsamicznego Sposób przygotowania: Z melona oraz arbuza wydrążamy półokrągłe cząstki. Łączymy ze sobą tworząc jedną kulkę i nabijamy na szaszłyka naprzemiennie z mozzarellą, listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na sos miksujemy i tak przygotowanym polewamy po przygotowanych
Kuchnia w czekoladzie