upały tylko LEMONIADA ! Kto nie próbował jeszcze lemoniady arbuzowej ten niech szybko nadrabia zaległości. Pyszna, orzeźwiająca, o bajecznym kolorze... PRZEPIS NA LEMONIADĘ ARBUZOWĄ Składniki: około 0,5 kg arbuza 2 cytryny świeża mięta 2-3 łyżki cukru kostki lodu woda PRZYGOTOWANIE LEMONIADY: Z cytryn wycisnąć sok. Sok przelać do małego rondelka, dodać cukier i zagotować. Miąższ arbuza pokroić(...)kawałki i zmiksować blenderem. Przecedzić przez drobne sito. Do słoja na lemoniadę wlać przestudzony sok cytrynowy, dodać świeżą miętę oraz sok z arbuza. Dorzucić spora ilość kostek lodu. Całość uzupełnić zimną wodą. Smacznego
kolorowotorcikowoZimna, orzeźwiająca lemoniada z arbuzem - idealny napój na upalne letnie dni! Składniki: arbuz około 1,5 kg, półtorej cytryny, około 700ml zimnej wody, 100 ml ciepłej wody, 4-5 łyżek cukru, liście mięty lub melisy Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier. Studzimy. Z cytryn wyciskamy sok. Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy w kostkę i blendujemy. Następnie przecedzamy przez sitko
Lena GotujeFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Sałatka z arbuza. Chodź i przekonaj się, jak łatwo jest przygotować sałatkę z arbuza z serem feta i jak wyśmienicie ona smakuje! The post Sałatka z arbuza z serem feta appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeylekka i przyjemna. Idealna na letni posiłek, a także dodatek do mięs lub placków. Podana z plackami z cukinii smakuje równie wyśmienicie, jak do grillowanej piersi kurczaka. 250 g arbuza 50 g sera feta 1 mniejsza cebula czerwona 1 mniejszy ogórek gruntowy ok. 20 g czarnych oliwek dwie garści rukoli sok z połowy limonki lub cytryny łyżka oliwy z oliwek(...)sól i pieprz do smaku Arbuza kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, ogórka w kostkę, oliwki na plasterki. W misce układamy rukolę, dodajemy pokrojone warzywa i arbuza. Posypujemy serem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość ma ok. 370 kcal
Kucharzycazewnętrznych. Spośród przepisów z malinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz , Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki W czerwcu rozpoczyna się w Polsce sezon na soczyste arbuzy. Okres ich łatwej dostępności trwa aż do końca wakacji. Owoce te doskonale gaszą pragnienie, ponieważ nawet(...)proc. składają się z wody. Aby ułatwić sobie porcjowanie arbuzów, warto kupić specjalny krajacz. W czerwcu rozpoczyna się także sezon na czereśnie. W Polsce trwa on niestety dość krótko. Owoce te są zwykle dostępne niewiele ponad miesiąc, od czerwca do pierwszych dni lipca. Na szczęście ich zbiory z reguły są bardzo obfite. Można kupić ich cały zapas, a następnie wykorzystać
Kulinarne PrzebojeWidziałam tę sałatkę u tylu osób i każdy się zachwycał więc musiałam zrobić ją i ja. Nie kierowałam się konkretnym przepisem, robiłam wszystko na "czuja" i wyszło przepyszne! Arbuz z fetą to idealne połączenie - naprawdę! Składniki na 2 porcje: 1 szeroki plaster arbuza 1/4 kostki sera feta półtłustego 4 garście rukoli 1/3 cebuli 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej/francuskiej Kilka kropel soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Arbuza kroimy w kostkę lub trójkąciki. Cebulę kroimy w piórka i namaczamy w zimnej wodzie z cukrem. Wyjmujemy. Ser feta kruszymy. Składniki na sos mieszamy. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy
CzarnawisienkaSprawia, że koktajl zyskuje ciekawy smak Polecam zaufać ogórkowi i nie rezygnować z niego w tym zestawie Blendery w dłoń Koktajl intensywnie orzeźwiający przepis na dwie porcje 300 g arbuza 200 g truskawek 100 g czereśni pół zielonego ogórka 3 listki mięty pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny pół łyżeczki soku wyciśniętego z limonki + opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu Arbuza oddziel(...)cytryny oraz opcjonalnie możesz dodać miód. Całość dokładnie zblenduj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Koktajl przelej do wysokich szklanek, podawaj schłodzony. Smacznego Czytaj więcej – hiszpańskie gazpacho z arbuzem Artykuł Koktajl intensywnie orzeźwiający pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnilubi i jaki składnik może dominować w Waszej sałatce. To już Wasz gust i Wasz smak. Mam nadzieję, że skusicie się na tę smaczna sałatkę. Składniki: połowę średniej wielkości arbuza ok. 120 g sera feta czarne oliwki bez pestek zielone winogrona bezpestkowe mandarynki (z puszki) listki świeżej mięty listki bazylii pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mój arbuz ważył ponad(...)pół, a następnie w grubsze krążki. Odcięłam skórkę i pokroiłam kostkę. Oliwki odcedziłam z zalewy, część z nich i część winogron przekroiłam na połówki. Na półmisku rozłożyłam kostki arbuza, a następnie układałam oliwki i winogrona. Na wierzchu rozkruszyłam ser feta. Całość okrasiłam pociętymi listkami mięty i bazylii. Sałatkę można podać również w formie szaszłyków . Dla podkreślenia delikatności
Kuchnia u KrysiSmoothie bardzo letnie i bardzo aromatyczne. Doskonałe na ostatnie cieple dni, aby zatrzymać wspomnienie smaku lata na dłużej. Składniki: – 3 brzoskwinie – ćwiartka arbuza Wykonanie: – Brzoskwinie ze skórką zmiksować z arbuzem obranym ze skórą i bez pestek. – Przed zmiksowaniem mocno schłodzić arbuza, wtedy koktajl będzie zimny
To co kochamPyszny, prosty i orzeźwiający koktajl w sam raz na upalne dni ale nie tylko. Wykorzystałam banany, które bardzo często goszczą w moich koktajlach oraz soczystego arbuza. Owoce były słodkie więc nic już nie dosładzałam. składniki: ok 800 g arbuza bez skóry 3-4 małe banany sok z limonki Banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Arbuza wypestkować
Monia miesza i gotujejest tak banalne i proste, ze wstyd byłoby nie spróbować. W dzisiejszych lodach nie ma potrzeby dodatku cukru, jeśli tylko użyjesz doirzałych, słodkich owoców. Dodatek kiwi doskonale przełamuje słodycz arbuza! Polecam, świetna ochłoda na upalne dni! Na lody z kiwi zapraszam tutaj . Składniki na 6 foremek: około 500 g arbuza 2 owoce kiwi foremki patyczki Wykonanie: arbuza pokroić, odkroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie(...)składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy
Kuchnia MagdaLenysera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady 50% kakao 1/2 szkl cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny Gellwe mus arbuzowy 800 ml miąższu z arbuza 3 łyżki żelatyny Gellwe sok z cytryny ok. 5 łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką(...)całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami. 3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem. 4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek. 5. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzupa to gazpacho! Znakomicie chłodzi i orzeźwia, a co najważniejsze smakuje wprost rewelacyjnie. Jeśli miałbym wybrać swoją ulubioną hiszpańską potrawę z pewnością byłby to jeden z ichniejszych chłodników. Dodatek arbuza w pomidorowym gazpacho dodaje fajnej słodyczy i sprawia, że jest ono jeszcze bardziej orzeźwiające. Ja podaję je najczęściej ze świetnie kontrastującym przez słony smak serem bałkańskim lub fetą i listkami(...)świeżej mięty. Totalny odlot! * SKŁADNIKI na ok. 5-6 porcji 500 g pomidorów 500 g arbuza kawałek czerstwej bagietki 2 ząbki czosnku mała papryczka chili 50 ml oliwy z oliwek 25 ml octu winnego 120 g sera feta kilka listków młodej mięty sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Pomidory natnij delikatnie na krzyż, sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pozbaw
Food Squareprawdę subtelny, ale mimo wszystko wyczuwalny ;-) Dla młodszych przygotować możemy typową arbuzadę , o której pisałam jakiś czas temu. Starsi natomiast mogą delektować się swoim arbuzowym radlerem ;-) SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego arbuza (wystarczy na kilka porcji) - syrop z kwiatów czarnego bzu - sok z cytryny (można pominąć) - ulubione piwo Arbuza obieram, kroję na kawałki, dokładnie blenderuję. Całość przelewam przez sito, aby pozbyć się(...)łupek i pestek. Do 1/3 naczynia wlewam schłodzone piwo, dodaję 1 łyżkę syropu z kwiatów bzu , uzupełniam sokiem z arbuza. Pyszny, orzeźwiający napój gotowy ;-) SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki
Wielopokoleniowo