Rewelacyjnie orzeźwia i gasi pragnienie, idealny na letnie dni. Zapraszam na napój z arbuza! Arbuz smakuje najlepiej w letnie, gorące dni. Jednak zmiksowanie go i podanie w formie napoju jest równie ciekawe w smaku ;-) Zapraszam na arbuzadę! SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego arbuza - ok. 1/2 szklanki wody źródlanej (można dać więcej wody, wedle uznania i smaku, jaki chcemy uzyskać(...)cytryny - 1 łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżka syropu z mięty (jeśli nie ma syropu, można wrzucić na końcu kilka gałązek świeżej mięty) Arbuza obieram, kroję na kawałki i wrzucam do wysokiego naczynia. Rozdrabniam dokładnie blenderem. Przecedzam przez sito (obowiązkowo, jeśli mają pić także małe dzieci, jeśli natomiast tylko dorośli, czasami z tego rezygnuję), dodaję
Wielopokoleniowotylko natknęłam się w internecie na zdjęcie sałatki z arbuza podanej w formie pizzy wiedziałam, że sama ją przygotuję. Banalnie prosta, urzekająca wyglądem. No i pyszna, oczywiście! Świetnie sprawdzi się w upalne dni. W czasach "sprzed bloga" mniejszą uwagę przywiązywałam do zdjęć kulinarnych. Zmieniło się to, kiedy sama zaczęłam próbować swoich sił w temacie fotografii. Temacie nieco bliższym niż(...)podania potraw. Niektóre są wręcz małymi dziełami sztuki kulinarnej. Poziom profesjonalizmu, być może nie do osiągnięcia przeze mnie, za to poziom radości z prowadzenia bloga mam dość wysoki ;) :) Składniki : arbuz czarne oliwki ser feta listki mięty Wykonanie: Arbuza przekroić na pół, odciąć plaster o grubości ok. 1 cm. Następnie plaster pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić w plastry. Na plastrach arbuza
zadanie-gotowanieProste i szybkie SMOOTHIE Z ARBUZA, czyli idealnie chłodzący i... Artykuł SMOOTHIE Z ARBUZA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEArbuzową pizzą rozpoczynam na blogu cykl przepisów na fantazyjne wykorzystanie owoców w deserach. :) W ciągu najbliższych dni spodziewajcie się zatem kolejnych! Mam nadzieję, że już nigdy Wasz deser z arbuza nie będzie nudny a kolejne przepisy zaskoczą Was równie pozytywnie! :) Wszystkie te przepisy znajdziecie w najnowszym numerze Skarbu Rossmann, wiem jednak od Was że jest tak popularny i chętnie(...)zawsze uda się Wam go dostać w drogerii. Jak obiecałam, postaram się zamieszczać najciekawsze przepisy dla Rossmann również na blogu. :) Sk ła dn i k i: 1 średni arbuz 3 kiwi garść truskawek garść borówek 5 śliwek pół pęczka świeżej mięty garść jagód Goji wiórki kokosowe orzechy W yk o n an ie: Z arbuza wytnij gruby
Garniec Magalietrzeba to jakoś przetrwać, bo w końcu wakacje, mój młody by się chyba zapłakał, jak by ciągle padał deszcz, bo jak to. Na ochłodę zrobiłam koktajl z arbuzem, bananem i miętą. Proporcji nie podaję, bo ja np. wolałam koktajl z większą ilością arbuza, a mój mąż za nim nie przepada, więc zażyczył sobie z dwoma bananami, więc jak kto woli(...)Mięty tylko dałam do każdego po 5 listków. Koktajl fajny i orzeźwiający :)). To do jutra i miłego dnia :)) Składniki: arbuz banan mięta Do pojemnika blendera wrzucam arbuza (bez pestek), obranego banana i listki mięty. Wszystko miksuję blenderem, przelewam do szklanek i gotowe
kruche babeczkiowocowy deser, idealny na nadchodzące upały. Mniam <3 Do przygotowania tej "pizzy" zainspirowały mnie filmiki z przepisami na Youtube . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną pizzę (z małego arbuza wychodzi około 5-6 pizz): 1 plaster wycięty z małego arbuza o grubości 2-3cm* 3 duże truskawki, pocięte w krążki garść borówek amerykańskich listki mięty do dekoracji(...)serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Jogurt naturalny lub serek mascarpone dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Na talerzu kładziemy plaster arbuza, smarujemy go przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy truskawki i borówki, dekorujemy listkami mięty. Kroimy na 6 równych części i podajemy. Smacznego! :) *Na spód pizzy polecam wykorzystać małe arbuzy - ich pestki
My Culinary Artjednych zbyt odważne, a dla innych uzależniające. O czym mowa? O połączeniu fety i arbuza. Ja je uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść i jeść.... :) A z nutką mięty i pysznym słodko- kwaśnym dressingiem, to już w ogóle bez opamiętania :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1/4 średniej wielkości arbuza 1 kostka fety kilka gałązek świeżej mięty świeżozmielony pieprz dressing 1 łyżeczka miodu(...)limonki (lub cytryny) 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w niedużą kostkę. Fetę kroimy w kostkę nieco mniejszą niż arbuza i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą. Całość posypujemy miętą, polewamy dressingiem i oprószamy świeżozmielonym pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuSmaczna i bardzo soczysta sałatka. Najlepsza jak owoce są dobrze schłodzone, bo wtedy orzeźwia i gasi pragnienie. SKŁADNIKI: 500g arbuza 2 brzoskwinie 1szklanka jeżyn miód lub golden syrup Schłodzonego arbuza (waga po obraniu ze skóry) pokroić w kostkę i rozłożyć na talerzach. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki i obrać ze skóry. Również pokroić i wyłożyć na arbuza. Następnie rozłożyć(...)jeżyny. Na końcu sałatkę polać cytrynowym golden syrup. Można go zastąpić miodem i sokiem z cytryny. Smacznego :) Kategoria: Desery , Na wynos , sałatki i surówki , SŁODKO Tagged: arbuz , brzoskwinie , jeżyny
https:KKuchniaMniammieszkam na poddaszu sprawiły, że wchodząc do domu po całym dniu w pracy wprost zderzyłam się ze ścianą gorąca. Szybka interwencja w postaci otwarcia wszystkich okien, poczęstowanie się arbuzem leżącym od wczoraj w lodówce, ani nawet zjedzenie lodów, nie pomogły mi zwalczyć gorąca i braku tlenu. Chcąc nie chcąc zeszłam do sklepu po gruszecznik. Ciepły. Wstawiając go do lodówki wpadłam(...)pomysł przygotowania granity. I tak powstała cudownie orzeźwiająca, doskonale nawadniająca granita na bazie gruszecznika i arbuza. Potrzebne nam: - około 500 g miąższu z arbuza bez pestek - szklanka gruszecznika (u mnie zawsze Warka Perry) - 1-1,5 łyżeczki cukru pudru - 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Przelewamy do plastikowego
W poszukiwaniu inspiracjilubimy popijać schłodzone lemoniady, zajadać lody, czy spożywać granitę - czyli pyszne coś, co można umieścić między lemoniadą, a lodami. Osobiście uważam granitę za niesamowicie pyszny deser. Ja posłużyłam się arbuzem, aczkolwiek można byłoby użyć każdego owocu. Słyszałam również o granitach np. z szampanem :). W 100g jest tylko 35kcal , a świetnie zaspokaja apetyt na słodkie! Składniki: - pół arbuza - sok z połowy(...)cytryny *opcjonalnie: ksylitol, miód, syrop do posłodzenia (ja pominęłam, miałam bardzo słodkiego arbuza) Wycinamy miąższ z arbuza od razu pozbywając się pestek i umieszczamy w misie malaksera. Wyciskamy sok z cytryny i ewentualnie dosładzamy. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na parę godzin. Po tym czasie, otrzymaną bryłę traktujemy łyżką i drapiemy. Natychmiast
Be Fit Be Strongrozpieszcza swym ciepłem. A ja chcę korzystać z tych dobrodziejstw w każdej chwili... Z przyjemnością przygotowuję lekkie i orzeźwiające sałatki, przekąski, desery. Tym razem zapraszam do spróbowania sałatki z arbuzem. Sałatka z arbuza i roszponki składniki: 2 garście roszponki kawałek arbuza kawałek twarogu wędzonego kilka oliwek zielonych kilka orzechów laskowych dresing 4 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego(...)łyżeczka miodu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Do miseczek nakładamy roszponkę i pokrojonego w kostkę arbuza i twaróg. Ilość wszystkich składników jest na tzw. oko. Następnie dokładamy pokrojone oliwki i uprażone orzechy laskowe (posiekane) Całość skrapiamy dresingiem
Przysmaki Karolkinazywanym slushy. Slushy to bardzo zimny, gęsty napój, który swoją konsystencją przypomina topniejący śnieg :) Jest niesamowicie orzeźwiający i co najważniejsze pyszny i zdrowy! :) SKŁADNIKI (na 2 duże koktajle) 1/4 arbuza 1 szklanka ulubionego soku ( np. jabłkowy, u mnie aloses z kiwi i pomarańczą) sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek i zamrozić(...)Arbuz powinien być zamrożony " na kamień". Najlepiej włożyć go do zamrażarki na całą noc. Spokojnie owoc może leżeć tam dłużej i czekać na odpowiedni dzień :) 2. Zmrożonego arbuza umieścić w misie blendera, dodać sok z cyrtyny i ulubiony sok lub wodę. 3. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. 4. Przelać do kubka. Można pić go przez słomkę lub wyjadać łyżeczką
DefinicjaSmakubędzie doskonała okazja do zmiany zdania. Najpierw zastanawiałam się nad wersją z czereśniami, okazało się jednak, że tego akurat dnia ładnych czereśni zabrakło. Niezrażona, zdecydowałam się na dodatek arbuza, tak jak w tym przepisie z bloga Smaki Hiszpanii . Moja zupa to bowiem nie byle jaka, pospolita wersja w zimnym wariancie, ale słynne, hiszpańskie gazpacho , którym Południowcy zajadają się ze smakiem(...)Ciepła...? Chyba tak. Po spróbowaniu tego gazpacho nie zostałam fanką chłodników, ale jeśli Wy je lubicie, zasmakuje Wam z pewnością. Razem ze mną gazpacho przygotował Mopsik . Gazpacho z arbuzem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg pomidorów 500 g miąższu arbuza (waga bez skóry i pestek) 1/4 czerwonej papryki 1 ogórek 1 cebulka dymka 175 g chleba bez skóry 3 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProdukty Potrzebne; arbuz- 1/2 kg mango- 1 sztuka cukier- 50 gram (do smaku, ja nie daje, bo to koktajl orzeźwiający) kostki lodu- wg uznania Sposób Przygotowania; 1. Obieramy Arbuza i Mango. 2. W jednym garnuszku blendujemy Arbuza w drugim zaś mango. 3. Wlewamy do szklanek Mango dodajemy 3 kostki lodu i zalewamy Arbuzem
pichcisztoArbuz jest bardzo fajnym składnikiem sałatek. Dodaje im lekką słodycz i soczystość. Zdecydowanie pasuje do grillowanych warzyw, lekkiej świeżości mięty i bazylii. Na te sałatkę trafiłam kiedyś u koleżanki, była pyszna. Później okazało się, że podobna widnieje na Kwestii Smaku, więc chyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :) Smak lata :) Składniki: arbuz czerwona cebula 10 oliwek czarnych garść rukoli pół(...)kostki sera feta kilka listków bazylii łyżka ziarna słonecznika 3 łyzki cytryny 2 łyżki miodu pieprz Przygotowanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki. Cebule obieramy i przecinamy w krążki . Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię. Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami. W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny
ChilliJemy