Wbrew pozorom jest to świetne połączenie składników. Poniższy koktajl wyszedł gęsty, lekko słodki i sycący. Składniki na 2 porcje: 100 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek 300 g arbuza bez skórki cukier do smaku Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze części. Arbuza pokroić w kostkę i ewentualnie pozbawić pestek. Do kielicha blendera dodać truskawki i arbuza
Ugotowaćwczorajszy deser postanowiłyśmy przyrządzić sobie pizzę. Pizze na deser.. co to za pomysł powiecie? Ano niemalże genialny, powiemy nieskromnie :). Na plaster arbuza poukładałyśmy owoce i listki mięty, a całość stworzyła podobiznę pizzy. Deser smaczny i zdrowy, a przy tym niezwykle cieszący oko. Fotkę wrzuciłyśmy na Facebook i Intagrama, a tam cieszyła się ogromnym zainteresowanie. Postanowiłyśmy zatem dać(...)banalnie prosty przepis na bloga :) Zapraszamy Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 6 kawałków Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 plaster arbuza Kilka truskawek Kilka borówek Listki mięty Banan Garść wiórków kokosowych *Owoce można wybierać dowolne w zależności od preferencji smakowych i wizualnych :) Plaster arbuza kroimy w trójkąty na kształt kawałków pizzy. Układamy na nich borówki, banana pokrojonego w plasterki
Kolizje SmakówSezon arbuzowy w pełni, dlatego polecam wszystkim Arbuzowe Martini. Wspaniały i orzeźwiający koktajl. Poszłam na łatwiznę i wycisnęłam w sokowirówce na najmniejszych obrotach sok z arbuza. Można go też uzyskać poprzez ugniatanie, madlowanie w szklanicy barmańskiej, ale jest to bardziej czasochłonne :) Jeśli masz ochotę na takie oto martini musisz mieć pod ręką: 6 cl wódki 6 cl soku(...)arbuza 1 cl syrop cukrowy Wszystkie składniki szejkerujemy z lodem i przelewamy do schłodzonego wcześniej kieliszka. Jako ozdobę polecam plasterek arbuza
Jemy Pijemyokładki. Czas je przedstawić: Panie, Panowie, tarta arbuzowa poleca się w sezonie arbuzowym :) Gdybym wiedziała, że jest ona tak pyszna, to zrobiłabym ją od razu po pojawieniu się pierwszych arbuzów. Ale co się odwlecze, to nie uciecze - nadrabiam zaległości :) Spróbujcie koniecznie, ciacho jest łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające, po prostu idealne. Po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze i jeszcze(...)cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g zimnego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej) Nadzienie: 3 kg arbuza (ze skórą) 135 g cukru 120 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z sypkimi składnikami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą). Palcami rozetrzeć grudki
Domowa Cookierenka AgiUwielbiam kolory na talerzu! Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła(...)jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce. Jest
Blondynka GotujeSmaki lata. Bardzo orzeźwiające połączenie. Świetny koktajl na upalne dni. Można dodać do blendera parę kostek lodu, a można też arbuz i truskawki lekko zmrozić przed zmiksowaniem - koktajlu nie trzeba będzie chłodzić, można podawać zaraz po zrobieniu. składniki 400 g miąższu arbuza, bez pestek ok 300 g truskawek sok z 1 grapefruita kilka listków mięty łyżka syropu(...)klonowego - opcjonalnie przygotowanie arbuz pozbawić pestek, miąższ pokroić w małe kawałki, truskawki umyć, odciąć szypułki, z grapefruita wycisnąć sok. Owoce włożyć do blendera, dodać sok, parę listków mięty i syrop klonowy. Wszystko zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare Garyskładniki: 1000 g miąższu z arbuza 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wody wykonanie: Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy go na mniejsze kawałeczki i zamrażamy. Następnie wyciągamy z zamrażarki, przekładamy do naczynia np. Thermomixa lub malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu, dodajemy cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. Całość miksujemy w miarę na jak najwyższych obrotach. Gotowy sorbet podajemy
Domowy Smak Jedzeniaochamy truskawki, są znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, niskokaloryczne i aromatyczne czego chcieć więcej :) Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone(...)czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki, 100 g sera koziego lub mozzarelli, 1-2 czerwone chilli, 1/2 pęczka kolendry, Sos: 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki soku z arbuza
SzczyptaSmaQJeżeli znudził ci się już szpinak i standardowe połączenia smakowe w koktajlach, spróbuj czegoś nowego! Co powiesz na smak arbuza w połączeniu z roszponką? Powiem, że to niezwykle orzeźwiające połączenie. Składniki: 400g arbuza (ważony ze skórą) 4 garście roszponki Przygotowanie: Zmiksuj arbuza, a następnie dodaj roszponkę i ponownie zmiksuj. Smacznego
Głodni Wrażeń - fit przepisypogranicza Jemenu i Arabii Saudyjskiej . W tym surowym, nieprzychylnym człowiekowi środowisku nic nie mogło się zmarnować. Wykorzystywano więc wszystkie jadalne części arbuza i dzieki temu możemy delektować się wspaniałym, choć dość pracochłonnym dodatkiem do pieczonych mięs lub deserów. Składniki 6 szklanek pokrojonej w kostkę (ok. 1,5 x 1,5cm) skórki(...)arbuza (najlepiej, żeby była to wyłacznie biała część z 1-2 milimetrami czerwonego miąższu) 3/4 szklanki gruboziarnistej soli 12 szklanek wody woda do solanki w której będziemy moczyć skórki (wody powinno być tyle aby skórki były całkowicie zakryte) 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 6% 20 całych goździków 3 duże laski cynamonuu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrugie śniadanie jak i kolację. Jeżeli dbacie o formę to pomińcie majonez. Przepis dodaje do akcji Popołudnie z Felixem . Składniki: pół pęczka selera naciowego 1 kiść czerwonego winogrona kawałek arbuza (ja użyłam żółtego) 2 małe piersi z kurczaka 2 garście orzechów ziemnych Felix 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego ewentualnie 1 łyżka majonezu sól, pieprz suszony lubczyk Mięso umyć(...)Należy uważać, ponieważ podczas gotowania może powstać piana. W międzyczasie seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Winogrono umyć i przeciąć na połówki. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wrzucić selera, winogrono, piersi z kurczaka i arbuza. Za pomocą jogurtu, majonezu i miodu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Posmakować i doprawić solą oraz
Ugotowaćobdarza nas ogromem swych dobroczynnych wlasciwosci.Nie polecam dodatku cukru do tego rodzaju koktajli.Jesli sa dla nas naprawde malo slodkie,uzyjmy raczej miodu.Wody tez nie dolewalam,bo juz arbuz to prawie sama woda.Do sporzadzenia tego koktajlu uzylam resztek melonowo-arbuzowych ,pozostalych po zrobieniu deseru z ich udzialem.Na przepis zapraszam tutaj:klik Skladniki :truskawkimelon zolty i pomaranczowy( Gala i Cantalupa(...)arbuzsok z polowy cytrynyWykonanie: Wszystkie skladniki przechowywalam w lodowce,takze po zmiksowaniu w blenderze otrzymalam naprawde zimny,wspanialy orzezwiajacy napoj,prawdziwa rozkosz przy panujacych obecnie afrykanskich upalach.Zmiksowany zimny arbuz bedzie sie swietnie komponowal smakowo z wieloma innymi owocami np.porzeczkami,malinami czy jagodami.Wyprobujcie sami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam!Biszkopt (na formę 22x32 cm):3 jajka90 g cukru70 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanejszczypta soliBiałka ubić ze szczyptą soli(...)dokładnie wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować galaretkę.Galaretka arbuzowa:800 g arbuza bez pestek2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych)Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować go. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie połączyć
Food SquareZapraszam dzisiaj na orzeźwiające smoothie z arbuza z dodatkiem limonki. W sklepach mamy jeszcze pyszne i soczyste arbuzy więc warto się pośpieszyć i zrobić. Najlepiej smakuje gdy arbuz jest mocno schłodzony. Składniki: 0,5 kg arbuza czerwonego 2 łyżki soku z limonki 10 kostek lodu limonka i maliny do dekoracji ewentualnie cukier puder do smaku Przygotowanie: Wybieramy bardzo(...)dojrzałego arbuza. Wyciągamy wszystkie pestki i kroimy miąższ na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia z blendera dodajemy sok z limonki,lód i miksujemy. Rozlewamy do kieliszków, dekorujemy plasterkiem limonki, kawałkiem arbuza, maliną i listkami mięty. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli arbuz jest mało słodki możemy dosłodzić cukrem pudrem do smaku
Ala piecze i gotujesklepach jeszcze wciąż pełno arbuzów a i pogoda nie najgorsza, dlatego polecam Wam pyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej(...)wafle andruty, 200ml białego półsłodkiego wina, 3 galaretki truskawkowe, 1 op. polewy biało-czarnej, 1/2 cytryny, 50g cukru, szklanka śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, cukier waniliowy, 1/2 małego arbuza. Przygotowanie Na dno formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz
Z miłości do słodkości