Aqua fresca arbuzowa z sokiem z limonki na wodzie kokosowej. 500 ml wody kokosowej 1/2 średniej wielkości arbuza kilka kostek lodu sok z limonki mięta ( u mnie truskawkowa mięta, która własnie zakwitła) kilka plasterków limonki Arbuza przekroiłam na pół, łyżką wydrążyłam miąższ. Do blenedera kielichowego łożyłam kostki lodu, arbuza, wcisnęłam sok z limonki i wlałam wodę kokosową. Wszystko zmiksowałam. Przelałam(...)wydrążonej "miski" z arbuza, dodałam miętę i plasterki limonki a potem do szklaneczek
AZgotuj!Podobno najgorsza fala upałów dopiero przed nami. Dzisiaj przedstawię kilka trików, które pozwolą wam przetrwać te nadchodzące dni, plus przepis na mega pyszny i orzeźwiający koktajl z arbuza i ogórka. Świetnie nawadnia i chłodzi. Chociaż ja tam lubię jak jest gorąco, ale np. Sylwia się roztapia. Pamiętajcie, że jeszcze tylko max kilka tygodni ciepła, a potem znowu zacznie się pora(...)zasłony ( u Hanki w pokoju dodatkowo powiesiliśmy stare obrusy i prześcieradła, które też świetnie sobie radzą ), podobno można jeszcze powiesić je wilgotne, ale tego nie testowaliśmy. Orzeźwiający koktajl z arbuza i ogórka, całkiem zacne połączenie smaków. Mięta i dużo lodu – mamy naprawdę coś co pięknie schładza. Nie jest też zbyt słodki więc idealnie nadaje się na takie upały
PaleoLifepodania Maliny, syrop/miód i wino miksujemy z drobno posiekanym rozmarynem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę i kilka kostek lodu na każdą porcję. 8. Koktajl arbuz-mięta-chia Arbuz to kolejny smak lata. Kiedy znudzi nam się jedzenie go samego, możemy przerobić go na lody i chłodzące napoje. Składniki: pół kilo arbuza pokrojonego na kawałki szklanka zaparzonej(...)mięty, ostudzona 3 łyżki nasion chia sok z 2 cytryn Arbuza zblendować lub zmiksować i wymieszać w dzbanku z herbatką miętową. Dodać sok z cytryn i chię. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z lodem. 9. KOKTAJL Z MANGO I KARDAMONEM To łatwy w przygotowaniu i zdrowy napój czy śniadanie na bazie mango i gruszek, którego smak został podkręcony
Ugotowane pozamiatanefanów arbuzów - lemoniada arbuzowa:). Dodałam do niej dużą ilość lodu, miętę i cytrynę. Świetna na gorące, letnie dni. Gasi pragnienie! 1/2 arbuza 10 kostek lodu 1 szklanka wody niegazowanej 3 łyżki miodu 1/2 limonki 1/2 cytryny kilka gałązek mięty 1. Z arbuza usuwamy skórę i pestki. Blendujemy z miodem i wodą do powstania gładkiej masy(...)Cytrynę i limonkę kroimy w plastry. 2. Zmiksowanego arbuza z wodą i miodem przelewamy do dzbanka. Dodajemy lód, cytrynę, limonkę i miętę. Odstawiamy na kilka minut by smaki się połączyły. Przechowujemy w lodówce
Szefowa kuchniprzede wszystkim to fantastyczny napój orzeźwiający💧💦 na upalne dni. A ze względu na dużą treściwość może również chwilowo zastąpić posiłek... 🍛🍲Konkurencja dla chłodnika tylko w wersji owocowej... 😀 Składniki: 600g arbuza🍉🍉🍉 (po obraniu) 2 banany🍌🍌 100 ml mleka kokosowego🍼 lub gęstej śmietany Przygotowanie: Arbuz i banany przed przyrządzeniem koktajlu należy dobrze schłodzić. Następnie banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze(...)kawałki, to samo robimy z arbuzem, wszystko umieszczamy w blenderze - miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli ktoś uzna, że jest mało słodkie to może sobie dosłodzić miodem lub innym słodzidłem (banan i arbuz są tak słodziutkie, że osobiście nie dodawałam żadnego słodzidła). Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePołączenie jeżyn z serem feta i arbuzem ? Dlaczego nie. Zapewniamy, sprawdza się. Składniki 1/4 niedużego arbuza 1 szklanka jeżyn sałata lodowa 100 g sera feta listki szczawiu 1 łyżeczka oliwy extra vergine Sos : 2 łyżki miodu 2 łyzeczki startego imbiru 1 łyżeczka soku z limonki szczypta soli świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie Arbuza obrałem, pokroiłem w kostkę usuwając pestki. Wymieszałem(...)składnikami sosu. Na talerzach rozłożyłem opłukaną i porwaną na kawałki sałatę lodową, doprawiłem ją solą, pieprzem i skropiłem 1 łyżeczką oliwy, delikatnie wymieszałem. Wyłożyłem arbuza z sosem, jeżyny i pokruszony ser feta oraz listki szczawiu
R'n'G KitchenKoktajl z arbuza to doskonała propozycja na lato. Arbuz jest bowiem bardzo orzeźwiający i niskokaloryczny. Świetnie schłodzi organizm w upalne dni. • Czas przygotowania: 3 minuty • Smak: arbuzowy • Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • 5 szklanek miąższu z arbuza (bez pestek) • 2 szklanki chudego mleka • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Wyjmij z arbuza miąższ tak, aby można było zapełnić nim 5 szklanek
KUCHNIA POLSKADziś proponuję wam sałatkę z krewetkami z sosem imbirowym. Jest pełna smaku i.. wygląda jak marzenie Krewetki imbir i słodycz melona lub arbuza… Spróbujcie sami! Składniki: sałatka: mieszanka sałat melon lub mały arbuz pomidorki koktajlowe papryka avokado krewetki tygrysie zielona pasta curry sos imbirowy: 100 ml oliwy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki słodkiego sosu chili(...)łyżeczki mielonego imbiru 0,4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru łyżeczka musztardy sok z 1 limonki Przygotowanie: Arbuza lub melona kroimy na pół. Z miąższu za pomocą specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców robimy kulki i odkładamy je do lodówki. Jeżeli jej nie macie, użyjcie zwykłej łyżeczki do herbaty a miąższ możecie pokroić w kostkę. Usuwamy resztki miąższu
Kulinarna PatilogiaJeżeli lubicie sałatki z owocowym akcentem, zapraszam również po przepis na SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI, SAŁATKĘ Z POMARŃCZĄ oraz SAŁATKĘ Z GRUSZKĄ Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju(...)łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. 3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka
Fitsweet.meOrzeźwiająca i lekka sałatka z arbuzem, grzankami, mozzarellą i kaparami. Idealna... Artykuł SAŁATKA Z ARBUZEM, GRZANKAMI I MOZZARELLĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmiski ze śmietaną i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt kakaowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Masa arbuzowa: 500 g miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy. Blenderujemy na gładką masę, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Delikatnie tężejącą masę wykładamy(...)już sztywną masę śmietanową. Przykrywamy biszkoptem makowym. Dodatkowo: kawałek arbuza 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy, kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu ciasta i zalewamy zimną tężejącą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisłodki chłodnik arbuzowy z makaronem Lubella świdry . Chłodnik super nas orzeźwi i doda nam energii na dalszą część dnia. Dla mnie i mojej rodziny to właśnie słodki arbuz jest owocem Zapraszam #lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata Składniki: 200 g makaronu Lubella Świdry 2 kg arbuza 2 banany 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Makaron(...)Lubella gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Odstawiamy makaron do przestudzenia. Z arbuza wykrajamy miąższ i wyjmujemy pestki. Następnie blendujemy arbuza razem z bananami, sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Przed podaniem wyjmujemy chłodnik z lodówki. Najpierw do miseczki wkładamy porcję makaronu i wlewamy chłodnik. Dekorujemy bitą śmietaną i miętą
słodkie i nie tylko historie kulinarneDomowe lody arbuzowe to idealny pogromca upałów! Na litr lodów potrzebować będziemy tylko dwóch składników – arbuza i cytryny. Lodów arbuzowych absolutnie nie musimy słodzić. Ok 4 szklanki zblendowanego miąższu z arbuza pół cytryny Arbuza kroimy i oczyszczamy z pestek. Można to zrobić przecierając miąższ przez sito. Miąższ blendujemy na gładką masę i dodajemy sok z połowy cytryny dla przełamania smaku
Dieta bez mleka