Arbuzy są pyszne i świetnie gaszą pragnienie, jednak kiedy jest tak ciepło wszyscy chętnie zajadamy się przede wszystkim lodami. Więc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie takie jak moje... śmietankowe;) Składniki(...)arbuza 300 ml śmietany 30% 3-4 łyżki miodu Miąższ z arbuza, bez skóry i pestek wkładamy do kielicha miksera i mielimy na konsystencję płynną, dodajemy miód lub cukier. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na prawie sztywną pianę i dodajemy zmiksowanego arbuza. Ubijamy jeszcze chwilę. Płynne lody przelewamy do pojemniczka lub foremek. Zamrażamy. Przed podaniem należy je wyjąc na kilka
Życie zaczyna się w kuchniSAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD Ostatnie powiewy lata już za nami, warto je wspomnieć póki jeszcze pamiętamy te upały i skusić się na jedną z najprostszych do wykonania sałatek – „arbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days of summer are behind(...)feta”. It has, literally, two ingredients and it’s amazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera typu bałkańskiego (ew. fety) garść świeżej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz INGREDIENTS (4 portions): 1,3 kg watermelon
Martyna Cooksrelaksujący! Nie wyobrażam sobie dnia bez koktajlu, tak mi smakują! Zachęcam do wspólnego miksowania przez cały rok, a zwłaszcza latem, to najlepszy deser na świecie! Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem Składniki: 1 banan 1 słodka i soczysta brzoskwinia około 1/2 szklanki wody 2 łyżki arbuza bez pestek Przygotowanie: Banana obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera(...)Brzoskwinię dzielimy na pół, usuwamy pestkę i wkładamy do blendera razem z kawałkami arbuza. Miksujemy i dolewamy wodę, aby uzyskać konsystencję gęstego koktajlu. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Koktajl smakuje najlepiej, gdy arbuz jest zimny
Moja smaczna kuchniaPyszna, orzeźwiająca, lekka sałatka z fety, arbuza, rukoli i awokado :) Bardzo letnia - spróbujci e - sprawdzi się jako samodzieln e danie lub dodatek do mięs - na przykład z grilla :) SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza bez pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta(...)łyżeczka oliwy sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Arbuza, awokado i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z rukolą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 1 porcja - 290 kcal - białko- 7,4 g - tłuszcze - 22,1 g - węglowodany- 18,6 g - błonnik - 3,1 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam owocowe desery, wy pewnie też.Dlatego poleciałam kupić melona,arbuza i truskawki. Deser szybki, tylko najpierw trzeba lekko zmrozić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 400 g śmietana 30% 600 ml arbuz 400 g melon 400 g Krok 1 Do kielicha blendera wkładamy umyte truskawki i miksujemy,po zmiksowaniu truskawek wlewamy śmietanę, miksujemy aż zrobi się geste. Przelewamy do plastikowego(...)pojemnika i wstawiamy do zmrożenia( co 30 minut mieszamy aby równo się zmroziło ) na około 4 godzin. Krok 2 Miąższ melona odkrajmy od skórki i kroimy w kostkę. Arbuz odkrawamy od skórki ,wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Do szklaneczek ( ja mam po musztardzie) wkładamy pokrojonego melona, a na niego pokrojonego arbuza i znowu melon. Łyżką do lodów
Różowa kuchniaSałatka z dodatkiem owoców, to połączenie niebanalne. Połączenie szpinaku ze słodkimi truskawkami i orzeźwiającym arbuzem oraz słonymi oliwkami to strzał w dziesiątkę. Do tego ser - u mnie lekki capri, ale doskonale sprawdzi się też mozarella lub ostrzejszy w smaku ser kozi. Przygotowanie takiej sałatki zajmuje chwilę. To doskonała propozycja na lekką kolację - solo lub w towarzystwie białego mięsa. W przepisie(...)podaję proporcji, bo te są tu nieistotne. Myślę, że każdy dobierze składniki według swoich upodobań. Składniki: liście szpinaku truskawki arbuz oliwki czarne ser capri lub mozarella ( sprawdzi się też ser kozi lub feta ) Dressing: oliwa ocet balsamiczny miód sól Wykonanie: Liście szpinaku umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Arbuza wypestkować, pokroić w kostkę
kolorowotorcikowoArbuz jest super orzeźwiający. Ostatnio próbuję go w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne! Do przygotowania ciasta wykorzystałam rewelacyjną mąkę od Młynomag :) Składniki: 1/4 arbuza 2 jajka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki krupczatki 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy - u mnie wyszło 0,5 litra(...)miąższ, mąkę, wodę i olej. Rózgą lub mikserem mieszamy całość na taką konsystencję jak standardowo do naleśników (ilość wody i mąki może się nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza, czyli gęstości po zmiksowaniu). Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (ostrożnie przy przewracaniu!). Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe
Kolorowy PrzepisownikDziś zapraszam Was na sałatkę łączącą w sobie 3 zalety: ciekawy smak oraz szybkość i łatwość wykonania. Słodki, „wodnisty” arbuz w połączeniu ze słoną, kremową fetą to wyjątkowy i smaczny duet. Mięta dodatkowo wzmacnia orzeźwiający efekt arbuza ;) Sałatka nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu, ale również dobrze smakuje :) Taka sałatka to doskonała przekąska: lekka i zdrowa. Składniki(...)porcje): ok. 400-500 g arbuza (waga po odcięciu skóry) – najlepsza będzie odmiana bezpestkowa 200 g fety listki mięty (ilość wedle uznania) odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie) Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę (usuwamy pestki). Fetę również kroimy na kosteczki. Wrzucamy do miski. Dodajemy listki świeżej mięty i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. I już możemy zajadać :) Smacznego
MyCookBook.plwytworzyć wodę gazowaną z taką ilością bąbelków, na jaką mamy ochotę. To taka nowsza i bardziej elegancka wersja popularnych kiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający napój z arbuza z wiśniowymi kostkami lodu, cytrusami i miętą. Składniki: kawałek arbuza pół cytryny pół pomarańczy kilka listków mięty 1/2 szklanki soku wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej Sok wiśniowy przelać(...)foremek na lód i zamrozić. Miąższ arbuza oddzielić od skórki i usunąć pestki. Zmiksować. Cytrynę i pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na cząstki. Na dnie szklanek ułożyć kostki lodu, owoce i liście mięty. Zalać do połowy musem z arbuza, dopełnić wodą gazowaną. Sodastream to urządzenie do produkcji domowej wody gazowanej. Jest bardzo proste w obsłudze, nabój z dwutlenkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna, orzeźwiająca alternatywa dla zwykłej lemoniady. Dla kogo: dla tych, którzy szukają pomysłu co zrobić z wielkim arbuzem dla szukających orzeźwienia dla lubiących innowacje w kuchni Składniki: ćwiartka dużego arbuza sok z połowy cytryny połowa cytryny pokrojonej na plasterki 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) woda mineralna do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki) listki mięty (garść(...)listki melisy (garść) kostki lodu Wykonanie: Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i voila
Mania Wypiekaniadomagało się picia - natychmiast, a starsze kończyło zapas wody mineralnej. Przygotowanie nie trwało dłużej niż 10 minut i po kolejnych 5 minutach napoju już nie było. kawałek arbuza blender sitko Arbuza pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Następnie koktajl przelać przez niezbyt gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Nalać do szklanek. Smacznego! Do arbuza można dodać inne miękkie owoce(...)cytryny i mięty i zmiksować, ale dopiero po pozbyciu się pestek. Taki koktajl jest pyszny,zdrowy i na pewno posmakuje każdemu. Najlepsza jest oczywiście pianka :) Taki mały kawałek arbuza pozostał na jeszcze jedną porcję Już nie mogę się doczekać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieArbuzy uwielbiamy. Kupujemy z Mężusiem po dwa całe, wielkie i dojrzałe. W domu kroimy je na pół i wieczorem siadamy z łyżkami w rękach i zajadamy. Mniam! Dlaczego by nie przerobić takiego pysznego arbuza? Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na granitę. Wygrzebałam go w świetnym czasopiśmie kulinarnym "Gryz". Więc zrobiłam i wyszła cudna! Orzeźwiająca i ... ogórkowa. Składniki(...)800g arbuza (bez pestek i skórki) 3 łyżki grenadiny 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza pokroić na drobniejsze kawałki, zblendować dokładnie. Dodać grenadinę i sok z cytryny, wymieszać. Wylać do zamykanego pojemnika. Włożyć pojemnik do zamrażarki, chłodzić 1 godzinę. Po tym czasie wyjąc i zamieszać. Zamrozić. W celu podania należy wyskrobywać widelcem porcje, wkładać do szklaneczek i zajadać
Cakes By Kejtbardziej , a schłodzone najbardziej. Na szybko powstał smaczny deser z witaminami. Koktajl bananowo arbuzowy - składniki banany 8 szt Alpro soya waniliowy 1 litr ksylitol 2 łyżki arbuz wypestkowany pokrojony w kostkę 500 g lód w kostce 2 szt na szklaneczkę Koktajl bananowo arbuzowy - wykonanie Do kielicha blenderowego wlewamy soya waniliowy i dodajemy banany oraz(...)połowę bo wszystkie składniki się nie zmieszczą razem czyli 500 ml soya i 4 banany). Zmiksowane banany z soya i ksylitolem przelewamy do szklaneczek ( tak 3/4 napełniamy). Miksujemy arbuza wypestkowanego i pokrojonego w kostkę , wlewamy po ściance szklaneczki ( arbuz zleci na dno i będzie widać go z pod spodu ). Na środku deseru kładziemy po kosteczce arbuza i dodajemy lód
Różowa kuchniaarbuz ewent. łyżka cukru pudru Arbuza przetnij na pół, odkrój czerwony miąższ i usuń pestki. Ewent. zostaw plaster arbuza do dekoracji. Kawałki arbuza zmiksuj, ewent. dosładzając cukrem pudrem. Przelej do foremek do lodów i zamroź. Można również mrozić w dowolnym naczyniu, najlepiej umieszczonym w większym naczyniu z wodą. Aby sorbet miał odpowiednią konsystencję należy go co 30 min przemieszać widelcem
Atlas Smakówkilka dni temu muszą poczekać, aż zrobi się chłodniej, ale cały czas o nich myślę. Na próżno szukać w mojej okolicy tych prawdziwych, z jagodami, a nie dżemem jagodowym. Arbuz w tym roku znacznie częściej pojawia się w moich przepisach, tym razem trafił do sałatki, która ma w sobie słodycz owoców, chrupiacą sałatę i cukinię oraz szczyptę ostrości i ocet(...)balsamiczny, który doskonale wydobywa i podkreśla smak. Jeśli nie lubicie octu balsamicznego, kolejna czansa na jego pokochanie! Arbuzowe przepisy: Lemoniada arbuzowa, arbuzada Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Składniki: (dla 1 osoby) 2 liście sałaty lodowej plaster arbuza, najlepiej bezpestkowego nektarynka 1/4 cukinii ognista mieszanka przypraw
Moja smaczna kuchnia