Jeśli zastanawiacie się co dobrego było na warsztatach Ewy Szabatin i Rafała Maseraka w Fat Buddha, to już piszę! Zdecydowanie najlepsza była sałatka z arbuzem z ogórkiem, owocami tropikalnymi i chili. Fot: Ola Olczyk www.czteryfajery.pl Składniki: średni arbuz – wydrążony i pokrojony w grubą kostkę zielony ogórek – obrany i pokrojony w kostkę opakowanie owoców tropikalnych mrożonych Hortex pół papryczki(...)łyżka sosu sojowego ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki startego na tarce imbiru 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki octu ryżowego octu Przepis na sałatkę z arbuzem i serem pleśniowym Owoce i chili mieszamy w dużej misce i solimy. Składniki na sos miksujemy. Polewamy sałatkę sosem i dekorujemy pokruszonym serem pleśniowym, orzechami i zieleniną. Artykuł Sałatka z arbuzem
Ugotowane pozamiatanejest ziarnista struktura lodu. Włosi do przygotowania granity wykorzystują specjalne urządzenie, tzw. granitor. Bez niego także zrobisz wspaniałą, domową granitę. To jest bardzo proste. Dziś proponuję granitę na bazie arbuza z dodatkiem polskiego akcentu - czerwonych porzeczek. Koniecznie skosztuj, jest pyszna! Gdy gorące dni bywają trudne do zniesienia, włoski deser wydaje się wspaniałym pomysłem na upał. Składniki: 500 g arbuza(...)szklanki czerwonych porzeczek sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki miodu Wykonanie: arbuza dokladnie oczyść z pestek. Razem z sokiem który wyciekł przełóż do kielicha blendera porzeczki opłucz, oberwij z gałązek, dodaj do arbuza dodaj do owoców wyciśnięty sok z cytryny i miód. Zblenduj całość przełóż do płaskiego szklanego lub plasikowego pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Arbuz to owoc idealny na upalne dni. Pyszny, soczysty, o głęboko czerwonym kolorze. Gasi pragnienie, orzeźwia i nawadnia. W ponad 90% składa się z wody, więc doskonale nadaje się do przygotowywania napojów i sorbetów. Lemoniada arbuzowa orzeźwia, ochładza i jednocześnie zapewnia totalnie przyjemne słodko-kwaśne doznania. Trzymajcie się ciepło i nawadniajcie często bo upały nie odpuszczają. Składniki(...)arbuza (waga przed obraniem go ze skóry) 3 cytryny 2 l wody gazowanej lub niegazowanej 100 ml wrzątku 4-5 łyżek cukru mięta do podania Przygotowanie: Do 100 ml wrzątku dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Arbuza obieramy, jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed blendowaniem. Arbuza wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę
Smakowity Blog Kulinarnyupalny dzień zapraszam Was na smaczną i orzeźwiającą lemoniadę arbuzową a przy okazji pokażę jak w prosty sposób usunąć pestki z arbuza. Składniki : połowa z 5kg arbuza 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny ok 300ml wody gazowanej lód Przygotowanie : Arbuza przecinamy w pół i jedną z połów kroimy na ok 3 cm plastry. Każdy(...)osobna odkrojony plaster dzielimy na 4 części a każdą z części łamiemy w miejscu pestek i teraz zobaczycie jak łatwo je usunąć. Do przygotowanego arbuza dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny Całość blendujemy. Na koniec dolewamy ok szklanki wody mineralnej, mieszamy i przelewamy do dzbana. Lemoniadę możemy schłodzić w lodówce lub po prostu dołożyć do niej kostki
Mechanik w kuchniktóry poprawia samopoczucie i doskonale gasi pragnienie. Mocno orzeźwiający, pachnący latem i słońcem, idealny podczas leżakowania pod chmurką. Składniki (2-3 porcje): 500 g truskawek Plaster (350 g) arbuza 1 młoda, cienka łodyga rabarbaru 0,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: 1) Arbuza, truskawki oraz rabarbar wcześniej dobrze schłodzić w lodówce. 2) Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki(...)usunąć szypułki. 5) Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera, dolać wodę i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. 6) Podawać od razu po przygotowaniu z kostkami lodu. Artykuł Napój truskawka-arbuz-rabarbar pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meJuż tęsknie za latem. Dalej chodzę w letnich butach i jem letnie potrawy, bo nie zgadzam się że tak szybko się skończyło. Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Żeby była nieco pożywniejsza będzie dziś z lekko pikantną komosą ryżową. Jej zapach i arbuzowa świeżość sprawi, że poczujecie się jak w sierpniową kanikułę. Jeśli lekko posolimy arbuza będzie jeszcze słodszy(...)można wymienić na pęczak sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza – obranego i pokrojonego na kawałki, z wyjętymi pestkami, lekko posolony duży ogórek – obrany i pokrojony na paski obieraczką do warzyw, lekko posolony opakowanie fety pokrojone na kawałki garść kiełków
Ugotowane pozamiataneSałatka prawie śródziemnomorska, z fetą, oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – kilka listków bazylii Wykonanie: – Arbuza pokroić(...)kostkę, wyjąć pestki i ułożyć na półmisku. – Pokruszyć lub pokroić w kostkę ser feta i posypać arbuza. – Posypać oliwkami. – Dodać listki bazylii, posypać pieprzem i delikatnie solą, bo feta jest słona. – Polać oliwą i schłodzić przed podaniem
To co kochamArbuz to najlepszy owoc na upały. Można się najeść i napić przy okazji. Ostatnio zakupiliśmy jednego olbrzyma i nie mogliśmy go przejść więc część wykorzystałam do musu i zrobiłam z nim sernik. składniki: masa serowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 4 kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy(...)arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser i arbuza przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować masę serową. Do miski przełożyć 4 łyżki sera i dodać cukier, zmiksować
Monia miesza i gotujeProste i szybkie SMOOTHIE Z ARBUZA, czyli idealnie chłodzący i... Artykuł SMOOTHIE Z ARBUZA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINENapój z arbuza można zrobić w kilka chwil. Idealnie sprawdza się w upalne dni. Można go pić w dowolnych ilościach. Doskonale gasi pragnienie i do tego jest pyszny! By był jeszcze bardziej orzeźwiający można do niego dodać świeżą miętę. woda 2 kg arbuza ze skórką sok z połowy cytryny (opcjonalnie) kilkanaście listków mięty Arbuza przekrawamy na pół. Miąższ odkrawamy(...)skórki. Jeśli mamy arbuza bezpestkowego możemy od razu zbelndować miąższ. Jeśli nie, musimy najpierw uporać się z pestkami. Najłatwiej się ich pozbyć przecierając miąższ przez metalowe sito. Ta metoda pozwoli nam też zrobić sok bez użycia blendera. Płynny miąższ mieszamy w proporcji 1 do 1 z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz listki mięty. Przed nalewaniem napój należy
Dieta bez mlekaSłodki, zimnny i chrupiący arbuz w połączniu ze słoną i miękką fetą daje zaskakującą mieszankę smaków. Zamiast efektownych ale pracochłonnych szaszłyczków można zrobić sałatkę krojąc arbuza i fetę w kostkę. Sałatka taka nie wymaga przypraw! Składniki: • kilka plastrów arbuza • kilka plastrów sera feta lub typu feta Wykonanie: • Pomiędzy plastry schłodzonego arbuza włożyć plaster
To co kochamzaniedbuję, co związane jest oczywiście z początkiem roku szkolnego. Wybaczcie, ale nauka jest teraz na pierwszym miejscu ;) Dzisiaj szybki i naprawdę prosty przepis na domową galaretkę o smaku arbuza. W sklepach roi się od tych owoców, więc pobudźmy wyobraźnię i zróbmy ten prosty deserek. Polecam! Składniki: (na 3-4 porcje) 1 kg arbuza (po obraniu(...)łyżka miodu (lub więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Przygotowanie: Arbuza obrać ze skóry i wyjąć pestki. Zmiksować z miodem i sokiem z cytryny do gładkości. Żelatynę zalać zimną wodą. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ciepłą wlać
Nastoletnie WypiekaniePierwszy raz zobaczyłam ten przepis tutaj i wiedziałam, że muszę go zrobić. Jak przeczuwałam było pyszne. Potem zawsze zagapiłam się i było po arbuzach, ale w tym roku mi się udało :) Jest to jedna z prostszych i szybkich sałatek, naprawdę mało do niej potrzeba. 750 gram arbuza (waga ze skórką) 270 gram sera feta 1/4 łyżeczki pieprzu(...)listki mięty Ser feta pokroić w drobną kostkę o boku 1-1,5cm. Arbuza pokroić w trochę większe kostki - najwygodniej pokroić go na plastry, obkroić z łupiny i tak kroić na "kostki". W miarę możliwości wybrać pestki. W dużej misce wymieszać ser z arbuzem, dodać pieprz i jeszcze parę razy przemieszać. Do podania skroić listki mięty i posypać na wierzchu
Czerwony GupikRewelacyjnie orzeźwia i gasi pragnienie, idealny na letnie dni. Zapraszam na napój z arbuza! Arbuz smakuje najlepiej w letnie, gorące dni. Jednak zmiksowanie go i podanie w formie napoju jest równie ciekawe w smaku ;-) Zapraszam na arbuzadę! SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego arbuza - ok. 1/2 szklanki wody źródlanej (można dać więcej wody, wedle uznania i smaku, jaki chcemy uzyskać(...)cytryny - 1 łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżka syropu z mięty (jeśli nie ma syropu, można wrzucić na końcu kilka gałązek świeżej mięty) Arbuza obieram, kroję na kawałki i wrzucam do wysokiego naczynia. Rozdrabniam dokładnie blenderem. Przecedzam przez sito (obowiązkowo, jeśli mają pić także małe dzieci, jeśli natomiast tylko dorośli, czasami z tego rezygnuję), dodaję
Wielopokoleniowotylko natknęłam się w internecie na zdjęcie sałatki z arbuza podanej w formie pizzy wiedziałam, że sama ją przygotuję. Banalnie prosta, urzekająca wyglądem. No i pyszna, oczywiście! Świetnie sprawdzi się w upalne dni. W czasach "sprzed bloga" mniejszą uwagę przywiązywałam do zdjęć kulinarnych. Zmieniło się to, kiedy sama zaczęłam próbować swoich sił w temacie fotografii. Temacie nieco bliższym niż(...)podania potraw. Niektóre są wręcz małymi dziełami sztuki kulinarnej. Poziom profesjonalizmu, być może nie do osiągnięcia przeze mnie, za to poziom radości z prowadzenia bloga mam dość wysoki ;) :) Składniki : arbuz czarne oliwki ser feta listki mięty Wykonanie: Arbuza przekroić na pół, odciąć plaster o grubości ok. 1 cm. Następnie plaster pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić w plastry. Na plastrach arbuza
zadanie-gotowanie