dziś, a poczujemy się na pewno zdrowej, nasz organizm dostanie dawkę odpowiednich naturalnych witamin. Koktajle owocowe i warzywne zapewnią nam zdrowe odchudzanie. Dziś na blogu koktajl arbuzowo - bananowy. Arbuz zawiera mnóstwo wody, co jest idealne, gdy chcemy przeczyścić organizm, w swoim miąższu zawiera tylko zdrowe składniki oraz witaminy. SKŁADNIKI 3 szklanki pokrojonego miąższu z arbuza ( pestki oddzielamy(...)jeden banan WYKONANIE: Miąższ arbuza kroimy w drobne kawałki, dodajemy obranego z e skórki i pokrojonego w plastry banana- miksujemy. Jeśli jest dla nas z byt gęsty można dodać odrobinę wody. Koktajl gotowy. Pijemy świeży. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyjajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek, ćwiartka arbuza. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem(...)pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiSmaczna, orzeźwiająca zupa owocowa. Idealna na upalne dni. Składniki: 1 dojrzały arbuz, 2 litry mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Arbuz obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Następnie ugotować, odcedzić i przetrzeć. Na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko wymieszać i zagotować. Dodać przetarty arbuz, przyprawić do smaku i rozlać na talerze
Tradycyjna KuchniaRewelacyjne orzeźwienie w ciepłe dni. Słodycz arbuza przenika się ze smakiem kwaśnych borówek. Dla mnie bomba! 500 g arbuza 100 g borówek amerykańskich 0,5 szklanki miodu 2 szklanki mleka Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy borówki amerykańskie oraz wlewamy płynny miód. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzenieSkładniki: arbuz truskawki czereśnie listki świeżej mięty opcjonalnie wino musujące Sposób przygotowania: Z arbuza wycinamy koszyczek.Z miąższu wycinamy ładne kawałki arbuza (użyłam łyżki do robienia kulek z owoców).Następnie dokładamy ulubione owoce.Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.Gdy koszyczek przygotowujemy z myślą o dorosłych świetnym dodatkiem jest wino musujące (wlewamy odrobinę do wnętrza koszyka i podajemy
Wielki apetytOrzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki oleju 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki do pieczenia Kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Dodatkowo: 20 dag malin 30 dag arbuza (bez pestek) 350 ml śmietany(...)jednej dodać czerwony barwnik spożywczy. Wlać całą do tortownicy a na nią pozostałą masę. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Arbuza pokroić w kosteczkę. Czekolady zetrzeć na tarce i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, rozpuścić i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem, startą czekoladą, cukrem pudrem. Pod koniec
VioletoweKucharzenieciekawie smakuje... U mnie ze stołu zniknęła, więc polecam. Jestem pewna, że ja jeszcze nie raz ją przygotuję:) Przepis znalazłam na blogu 2 smaki. Składniki: ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki czerwonej; oliwa z oliwek; 1 łyżka miodu; Wykonanie: Cebulę pokroić(...)cieniutkie wiórka lub kostkę, zalać ją sokiem wyciśniętym z limonki i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Arbuza (schłodzonego w lodówce) pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, wyjąć pestki, odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Porzeczki umyć i osuszyć. Pietruszkę i miętę drobno pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Arbuza, cebulę, porzeczki, pietruszkę i miętę wymieszać. Całość polać
In my kitchenowoców sezonowych nadaje sałatce wyjątkowego i ciekawego słodko- kwaśnego smaku. składniki na 2 porcje szklanka czerwonych porzeczek 1/2 szklanki czarnych porzeczek 2 nektarynki 200 g malin około 30 dag arbuza 2 łyżki miodu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru do posypania sałatki przepis W małej miseczce łączymy miód z sokiem z cytryny, całość mieszamy i wstawiamy na chwilę(...)lodówki. Opłukane nektarynki kroimy w dość dużą kostkę, z arbuza wycinamy łyżeczką okrągłego kształtu kawałki. Do miski wrzucamy opłukane czerwone i czarne porzeczki, dodajemy pokrojone nektarynki, maliny oraz kawałki arbuza, sałatkę delikatnie mieszamy, polewamy schłodzonym sosem miodowo- cytrynowym i oprószamy cukrem pudrem
Smakowite Daniadomu! Mniej kaloryczne i mniej pracochłonne i czasochłonne niż lody :) Do zrobienia - banalnie proste a przy tym zdrowsze niż zdobycze sklepowe! Sorbet arbuzowy Sorbet arbuzowy Składniki: 400 g arbuza 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 100 ml szampana lub napoju typu sprite Arbuza (bez pestek) zblendować i bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do zamrażarki(...)Wyjąć i jeszcze raz całość zblendować bądź bardzo dokładnie zniszczyć grudki lodu widelcem. Powtórzyć jeszcze raz po czym zmrozić przez 30-60 minut i podawać :) W przypadku sorbetu malinowego - arbuza zastąpić malinami (ok. 200-300 g). Papkę malinową polecam przesiać przez sitko - sorbet nie ma wtedy pestek. Sorbet malinowy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bardzo orzeźwiająca i gasząca pragnienie. A czego więcej chcieć w czasie upałów? Składniki: ok. 1,5 kg arbuza 1 pomarańcza ½ cytryny 2-3 łyżeczki cukru kilka listków świeżej melisy Obierz arbuza i pokrój w kostkę. Umieść kawałki w kilku małych miseczkach. Wyciśnij sok z pomarańczy do małego garnka, dodaj do niego sok z cytryny, cukier i doprowadź do wrzenia, odstaw(...)ognia, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Lekko schłodzonym sosem polej pokrojonego arbuza i posyp posiekaną melisą. Podawaj schłodzone. W Kazimierzu Dolnym nad Wisłą panuje naprawdę wyjątkowa atmosfera. Porównałabym go do węgierskiego Szentendre (o którym pisałam tutaj ). Oba miasteczka są uważane za azyl twórczych elit, mają trochę podobną architekturę (np. wąskie wybrukowane uliczki i rynek) i krajobraz (dość górzyście
Qlinarnie i Qlinarniearbuzowy w pełni :) Wyśmienicie smakuje i gasi pragnienie dobrze schłodzony. Ja na dzisiejszy wieczór, po upalnym dniu zapraszam na arbuzowe mojito. Wersja oczywiście tylko dla dorosłych. SKŁADNIKI: 2 kawałki arbuza (półksiężyce) 5 listków mięty 1/2 soku z limonki 2 ćwiartki limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 30 ml białego rumu 20 ml grenadine 3 kostki lodu woda mineralna gazowana(...)zrobić: Oczyszczone z pestek i skóry kawałki arbuza zblendować z lodem. W osobnej szklance utrzeć łyżką miętę, cukier i sok z limonki. Przelać wszystko do wysokiej szklanki, dodać grenadinę i rum, wymieszać. Wrzucić kawałki limonki i całość dopełnić wodą gazowaną. Udekorować plastrem limonki, kawałkiem arbuza i miętą
Kuchnia w opałachbardziej pasują i które lubię. I wtedy przychodzi czas na eksperymentowanie! A oto co mi wyszło. Zapraszam na napój arbuzowy!"Składniki na 2 porcje:1/4 średniego słodkiego arbuza*10 kostek lodu0,5 l wody gazowanej lub gazowanego napoju cytrynowego np. SpriteSposób przygotowania:Napoje wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie do szerokiej szklanki wrzucamy kostki(...)zapełnić 1/3 - 1/2 szklanki- w miarę możliwości, z kulek wyrzucamy pestki. Całość zalewamy wodą gazowaną lub napojem cytrynowym.Podajemy na zimno.Na zdrowie!*Podobno aby poznać czy nie przekrojony arbuz jest słodki, należy go 'puknąć' :) Jeżeli wyda pusty, głośny odgłos, oznacza to, że jest dojrzały i słodki. Jeżeli znajdziecie całego arbuza z suchym ogonkiem, również śmiało możecie go kupić :) Jeżeli jednak
Słodkie Przyjemnościklasy noże? A może dlatego, że dla mnie nóż szefa kuchni znaczy nóż do wszystkiego? Dobra, przyznam się, swoim wielkim ostrzem zgrabnie siekam koperek, ale jak do kuchni przytacham arbuza to jednym uderzeniem mojego starego poczciwca rozwalam arbuza na pół, a jak do kuchni wpadnie kurczak potrafi zmiażdżyć kości. Zdarzało się w jego historii również używanie go jak tasaka rzeźniczego(...)taki tescowy, ale do profesjonalisty dużo mu brakuje. Chociaż może się mylę? Może szef kuchni używa noża do całkiem innych zadań i nie rąbie kości, nie wyżywa się na arbuzie? Nie mam wykształcenia gastronomicznego i nie pracuję w profesjonalnej kuchni. W kuchni bywam tylko swojej, więc tu może znajdzie się wśród Was Szef Kuchni, który powie mi do czego używa
Blondynka GotujeArbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem. Składniki: 1 duży dojrzały arbuz 100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ] 20 g coffee&cardamom dark chocolate ( terravita ) 8 łyżeczek żelatyny 8 dkg cukier listki mięty aceto balsamico di Modena do polania Wykonanie: Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość przecedzić
Kulinarny karnet Christopheralodów, potrzebne nam będą -lody jakie chcecie -syrop do deserów -prażone ziarna od Ziarenkowo Cynamonowy Raj- w swoim składzie mają słonecznik,sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon,gozdziki. -brzoskwinia -arbuz -suszona śliwka i listek bazylii, bo nie miałam mięty Do pucharka lub szklanki włóż pokroojonego arbuza, posyp ziarnami,dodaj Twoje ulubione lody. Następnie polej syropem do deserów. Dodaj obrana(...)skóreczki brzoskwinię. Posyp ziarenkami, pokrój sliwkę na paski i dodaj listek. Smacznego. Szybko bo w taki upał to się ekspresowo rozpuszczają. Smak jest rewelacyjny, a przykryty lodami arbuz i ziarna lekko się „podmrażają” i mają super smak i chrupkość wartą polecenia! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel
Z Kuchni Do Kuchni