arbuz - 1708 przepisów (strona:62/114)

Kulki z melona orzeźwiająca sałatka. 159

Składniki: arbuz-soczysty i aromatyczny melon miodowy -sama słodycz melon galia- fala aromatu i delikatności mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę(...)mieszać do uzyskania emulsji . Wsypać pieprz i wymieszać. Owoce czyli arbuz i melony przekroić na połowy i specjalną łyżeczką wykrawać kulki .Z braku takiej łyżeczki owoce kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Wszystko delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dokładnie polewamy przygotowanym sosem pomarańczowym i posypujemy miętą

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 151

wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy  pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza  konstrukcja była stabilna ścinamy spód  arbuza, czy kapusty. Zdj  zbiorcze na chlebie…. Życzę wspaniałych inspiracji i szampańskiej zabawy przy  naleśnikowych

Kulinarny karnet Christophera
Lato owocowe w śmietanie. 167

Summer fruit in cream. Składniki. 500 ml śmietany kremowej 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 melon 20 dag winogrona 1 arbuz 5 brzoskwiń 250 g borówki amerykańskiej Wykonanie. Śmietanę ubić. Mascarpone zmiksować z cukrem i delikatnie połączyć ze śmietaną. Z arbuza wydrążyć kulki i ułożyć w misie na śmietanie. Przykryć śmietana. Następna warstwa to winogrona, przekrojone, pozbawione pesteczek

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki z brzoskwiniami 145

szkl woda - 0,5 szkl sól tłuszcz do smażenia NADZIENIE 250 ml śmietany 30 % 350 g serka homogenizowanego gorzka czekolada cukier puder -2 łyżki brzoskwinie - 300 g DEKORACJA arbuz liście mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, wodę mleko i szczyptę soli, robotem zmiksować składniki. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Przekładać serkiem homogenizowanym, składać naleśniki(...)kopertę. Brzoskwinie obrać, pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Naleśniki smarować śmietaną, posypać brzoskwiniami i polać czekoladą. Udekorować cząstkami arbuza i listkami mięty

Kuchnia Danusi
Sałatka owocowa z miętą 186

Lekka i zdrowa sałatka owocowa na każdą okazję. Sałatka owocowa z miętą SKŁADNIKI: banan - 2 szt mandarynki - 3 szt truskawki - 1 szkl arbuz - 300 g obranego śliwki kalifornijskie - 4 szt listki mięty SOS sok z cytryny miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Truskawki umyć, osączyć , pokroić na cząstki. Arbuza pokroić w kostkę, usunąć pestki. Mandarynki obrać, pokroić na cząstki. Banana obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Orzeźwiający chłodnik z arbuza z serem feta 154

ciężkie potrawy równiez w takie dni smakują ale chyba najlepsze na ochłodę w takie dni są chłodniki..ponieważ chłodnik z botwinki już robiłam postanowiłam zamieścić coś nowego...Chłodnik z arbuza z serem feta, nic prostszego zrobić sie nie da ;_)    Składniki: Ćwiartka arbuza + plasterek pokrojony w kostkę plaster sera feta  Arbuza miksujemy w blenderze...przelewamy do talerza(...)wrzucamy pokrojonego w kostkę arbuza i posypujemy pokruszonym serem... W tym tygodniu zapraszam was jeszcze  na roladę z sera

NaKońcuJęzyka
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 148

zapas słoiczków o ciekawym kształcie, postanowiłam w nie zapakować truskawkią, które musiałam szybko przobić, gdyż zapomniałam o wyjeździe na finał Blogerchef do Łasku k/ Łodzi. A kupiłam truskawki i arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego(...)deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Granita arbuzowa z nutą alkoholu 267

Lato w pełni a prawie tropikalne upały utrzymują się przez cały czas. O tej porze roku zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową , zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki(...)dodając nalewki pomarańczowo-kawowej/ Granita arbuzowa z nutą alkoholu jest warta polecenia! Zróbcie ją koniecznie, można dodać innej nalewki, albo nalewkę zastąpić ją sokiem z limonki. Składniki 1 kg arbuza (usuwamy skórę i pestki) 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Miąższ arbuza miksujemy z nalewką. Przekładamy całość do foremki i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, Co godzinę wyjmujemy pojemnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 201

Córki kupiły arbuza..  i pytały co z niego będę robić..no jak to co? ..arbuzowy przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale troszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche migdałowe ..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre(...)rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym  do 170 stopni przez  20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku 3 dowolne galaretki Arbuza obrać ze skóry i pozbyć się pestek , pokroić na mniejsze kawałki . Galaretki rozpuścić [ każdą osobno] w wodzie

Moje domowe kucharzenie
1444.Sałatka z arbuza 157

Sałatka ..pyszna ..i prosta do zrobienia...podpatrzyłam tutaj . 20 dkg arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek  słonecznika   1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy  przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)  Ser pokroić  w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem(...)słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić  oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z arbuzem 176

Składniki: 5-7 liści sałaty lodowej 0,5kg arbuza 125g sera brie z orzechami kilka listków świeżej mięty 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Dressing: sok z o,5 limonki 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól, pieprz Przepis: Arbuza i ser kroimy w kostkę, sałatę drzemy na drobne kawałki. Składniki do dressingu

Emcia Pichci
Arbuzowa granita 171

Składniki: Miąższ z 1/4 średniego arbuza 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (można pominąć) Przepis: Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy arbuza do melaksera razem z cukrem i miksujemy przez ok. 1 minutę (możemy do tego użyć blendera ręcznego). Następnie powstały płyn arbuzowy przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy go do zamrażalki(...)ponownie umieszczamy ją do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie za pomocą widelca lub łyżki ponownie mieszamy granitę i podajemy ze słomką w upalne dni ;)   Ps. Po zmiksowaniu arbuza, możemy dodać alkohol (np. wódkę

Emcia Pichci
Lemoniada arbuzowa i melonowa 305

Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów. Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil.  To jak - miksujemy ? Składniki: 1/2 melona 300 g arbuza 1,5 litra wody gazowanej 1 cytryna 2 łyżki cukru Wykonanie: Arbuza, melona i wodę dobrze schłodzić w lodówce. Z zimnych owoców wykroić miąższ, oczyścić z ziaren. Z cytryny wycisnąć(...)blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać  około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką. Tak samo przygotować lemoniadę z melona. Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Owocowa pianka 449

Ciasto z dodatkiem śmietanki , jagód, truskawek i arbuza to niesamowite orzeźwienie . Nadaje się na upalny dzień ale nie tylko.  W przepisie jest podane kilogram arbuza , można spokojnie dodać go mniej , jeśli chcemy pojeść więcej pianki ;) Przepis ten dostałam od Iwonki , która prowadzi bloga http://izioni-smaki.blogspot.com/ . Wymiary blaszki : 25 x 29 cm Czas pieczenia :  ok. 20 minut Temp. pieczenia(...)Ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 1 szklanka jagód 400 g truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej ) 1/2 l śmietanki 30 %  2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej    Sposób wykonania: Ciasto: Białka należy ubić na sztywna pianę

Słodkości i nie tylko
Lekka pianka owocowo-serowa 159

melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem i jogurtem(...)serka w foremkach. Mus arbuzowy przygotowujemy w analogiczny sposób, z jednym wyjątkiem; żelatynę powinniśmy rozpuścić w gorącym naparze herbaty teekanne (mint/honey), ja żeby uzyskać podobny efekt, musiałam dodać do arbuza miętę i miód, a żelatynę rozpusciłam w soku z arbuza. Deser wstawiamy na minimum 2 h do lodówki. smacznego

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania