żółtka 3 łyżeczki masła 2 łyżeczki wiórek koksowych Warstwa biała: 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 7-8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej Owocowy wierzch: 1/3 szklanki kawałków arbuza bez pestek Przygotowanie: Warstwa czekoladowo-kokosowa: Szklankę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami. Jajka uprzednio sparzam gorącą wodą. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na jednolitą masę. Do garnka z grubym dnem wlewamy(...)masa osiągnie gęstą konsystencję (około 4-5 minut). Kładziemy delikatnie na wierzch czekoladowo-kokosowej warstwy. Gdy przygotujemy już nasze pucharki na wierzch każdego układamy pokrojonego w drobną kostkę arbuza. Zdobimy dowolnie i podajemy. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie
Słodkie okruszkimoje smoothy spragnionym znajomym. I to jeden z nich wymyślił nazwę dla tego napoju. Spróbujcie, jest naprawdę pyszny i orzeźwiający. Składniki: 2-3 łyżeczki miodu wielokwiatowego 1 pełna szklanka arbuza bez pestek 1 1/2 łyżki gazowanej wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza (bez pestek) wkładamy do misy blendera. Dodajemy 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (1/2 średniej
Słodkie okruszkiWodę z cukrem i listkami mięty i bazylii zagotować, przecedzić. Do czystej zagotowanej wody dodać tortove żele i gotować około 3 minuty, dodać sok z limonki, wymieszać. Z arbuza wyciąć kulki, ułożyć na wierzchu deseru i delikatnie polewać przygotowaną ciepłą glazurą. Odstawić do schłodzenia. Uwagi: Zamiast bawić się z pieczeniem biszkoptu, można użyć spokojnie naszych podłużnych biszkoptów. Walory smakowe(...)pozostaną takie same:) Nie mam pojęcia, czy zwykła galaretka stężeje na arbuzie, dlatego wolałam użyć specyfiku ze Słowacji, który wylewany na owoce tężeje w oczach:) Nie wiem, czy to jest dostępne w naszych sklepach
In my kitchenżelatyny -łyżka cukru -1/3 szklanki ciepłej wody Rozpuszczamy żelatynę w wodzie z cukrem, gdy zacznie tężeć zatapiamy w niej owoce, wyciągamy i wkładamy na chwilę do lodówki. Dodatkowo : -arbuz pokrojony w słupki -kiwi pokrojone w kostkę -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -lody domowej roboty; przepis już niedługo w osobnym poście. Talerz komponujemy według własnego pomysłu. Wyłożyłem na pralinie(...)kiwi, obok ustawiłem arbuza i dalej lody, wszystko posypane orzechami laskowymi. Smacznego
BaRepasPinterest, zainspirowało mnie do jego przygotowania. Tort nadaje się właściwie na każdą okazję w czasie letnich spotkań. Grill, urodziny, niedzielny deser. Zapraszam na Tort arbuzowy"Składniki:5 kg okrągłego arbuza ostry duży nóżłyżeczka do melonaSposób przygotowania:Z okrągłego arbuza odkrawamy równo końcówki, tak aby pozostawić równą środkową część. Układamy na talerzu i kroimy na 12 kawałów -jak tort.Z
Słodkie Przyjemnościdrink: sok z brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące.1 drink2 drink3 drink
Bon Appetit Małgorzatykruszon uległ delikatnej modyfikacji:) Ale i tak wyszedł pyszny! Polecam na spotkanie ze znajomymi, albo ... babski sabat Składniki:wino białe (musujące lub nie)nektar pomarańczowyowoce: u mnie: arbuz, truskawki, nektarynki, pomarańcze, limonkalódmiętawoda gazowanakilka kropli grenadinyWykonanie:W wysokim dzbanku układamy kostki arbuza, nektarynki, plasterki limonki i pomarańczy, połówki dojrzałych truskawek i lód. Zalewamy całość białym winem, uzupełniamy sokiem pomarańczowym
Walijskie PichcenieSkładniki:truskawkikawałek arbuzaodrobina syropu truskawkowegowoda gazowanaczysta wódkalódWykonanie:Truskawki i arbuza kroimy na kawałki, miksujemy blenderem. Dolewamy odrobinę syropu truskawkowego, kieliszek czystej wódki. Miksujemy całość, dolewamy odrobinę wody gazowanej. Przelewamy do szklanek, dorzucamy kostki lodu ... wypijamy w miłym towarzystwie :)Oczywiście równie pyszna jest wersja bezalkoholowa
Walijskie Pichceniemnie do zrobienia tort na dzień mamy. Ale teraz dość szybki i o dziwo mało skomplikowany sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych i galaretki. Forma arbuza bardzo mi się spodobała, bo niebawem sezon na moje uwielbiane owoce. Dodatek czekolady czyni go naprawdę ciekawym. Składnik: 5 opakowaniń serka waniliowego homogenizowanego (każdy po125 g) 3 galaretki arbuzowe Winiary(...)lodówki na ok 3-4 min. Układamy sernik na brzegu i za pomocą foli owijamy go białą warstwą. Na drugiej foli robimy łyżką paski imitujące wzór na skórce arbuza, do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy zielony i powtarzamy czynność z paskami.Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i łączymy z pozostałymi serkami i cukrem/zapachem. Barwimy go na mniej zielony
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 mały arbuz bez skóry i pestek, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukier puder, 1 łyżka sok z cytrynyz arbuza usunąć pestki i obrać skórę w pojemniku blendera zmiksować razem z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi przełożyć do miski i schować do zamrażalnika co 30 minut przemieszać - powtarzać z 5-7 razy bardzo orzeźwiający sorbet nakładać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: arbuz-soczysty i aromatyczny melon miodowy -sama słodycz melon galia- fala aromatu i delikatności mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę(...)mieszać do uzyskania emulsji . Wsypać pieprz i wymieszać. Owoce czyli arbuz i melony przekroić na połowy i specjalną łyżeczką wykrawać kulki .Z braku takiej łyżeczki owoce kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Wszystko delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dokładnie polewamy przygotowanym sosem pomarańczowym i posypujemy miętą
Kulinarny karnet Christopherawizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza konstrukcja była stabilna ścinamy spód arbuza, czy kapusty. Zdj zbiorcze na chlebie…. Życzę wspaniałych inspiracji i szampańskiej zabawy przy naleśnikowych
Kulinarny karnet ChristopheraSummer fruit in cream. Składniki. 500 ml śmietany kremowej 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 melon 20 dag winogrona 1 arbuz 5 brzoskwiń 250 g borówki amerykańskiej Wykonanie. Śmietanę ubić. Mascarpone zmiksować z cukrem i delikatnie połączyć ze śmietaną. Z arbuza wydrążyć kulki i ułożyć w misie na śmietanie. Przykryć śmietana. Następna warstwa to winogrona, przekrojone, pozbawione pesteczek
Kulinarny karnet Christophera