wiem, że teraz królują: rabarbar i truskawki, ale nie mogłam się oprzeć, musiałam je upiec i podzielić się z Wami przepisem na to ciasto. Robiłam ostatnio porządki w przepisach (mam kilka zeszytów i mnóstwo karteczek poukładanych w jednej dużej szufladzie w kuchni, jak również powtykanych we wszystkie możliwe książki kucharskie). Czasami mi się wydaje, że pomimo tego, że korzystam(...)masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając odświeżającej kwaskowatości. Mniam! A miałam już nic nie piec w ten weekend :) Składniki na jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną: na tortownicę
Rozpustne gotowaniesezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze. Maj to doskonały czas na robienie przetworów z: rabarbaru; szczawiu; szparagów; młodych pędów sosny; mniszka lekarskiego; kwiatów dzikiej róży. Przetwory w czerwcu Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć(...)dżemach, sokach i kompotach z tych najpopularniejszych czerwcowych owoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem. W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak: truskawki; poziomki; czereśnie; szpinak; młode buraczki z liśćmi; kwiaty czarnego bzu; koperek. Przetwory w lipcu W lipcu dojrzewają wszystkie
Ukojenie PodniebieniaDziś mam dla Was ciasto z rabarbarem. Biszkopt, masa budyniowa i masa rabarbarowa to świetne połączenie. Do masy z rabarbaru możecie użyć dowolnej galaretki ale ważne jest aby była zielona. Na dodatek oprócz tego, że ciacho jest smaczne ładnie się prezentuje. A najpierw przecież jemy oczami. Jeśli więc nie macie pomysłu na ciacho na weekend może się skusicie na moją
Ewa w kuchniprzetrwanie szarej jesienno-zimowej aury;). 4. Justyna: 11 kwietnia 2016 o 21:03 (Edytuj) Moim wyborem jest syrop z malin z cynamonem i goździkiem oraz konfitura niskosłodzona z rabarbaru. Nie będzie nowością stwierdzenie, że te owoce bardzo się kojarzą z latem – ja osobiście jestem wielką fanką jagód (a więc i malin) oraz rabarbaru, a do każdego owocowego posiłku dodaję grubą
Mała Cukierenkaprzygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 500 g truskawek 250 g rabarbaru 50 g cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Na crumble 150 g mąki 100 g cukru 100 g masła Instrukcje Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki
Wędrówki po kuchnimleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 350 g porzeczek 150 g rabarbaru olej do smarowania blachy Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej(...)miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy. Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi owocami, albo nie dzieląc z mieszanka owoców. Blachę
peggiwkuchnitortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2 ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 125 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka jabłka, rabarbar lub inne owoce Kruszonka: 2 łyżki masła, 2,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki 1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić go zbędnej wody. Jabłka obieramy
Gotowanie...to proste !łyżeczka proszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - szklanka mleka 2% (ok.250 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - 2 łodygi rabarbaru (ok. 140g). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. 2. Mieszamy jajko, mleko, olej . 3. Łączymy składniki suche z mokrymi. 4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmoim życiu. Ten sernik po raz pierwszy upiekłam będąc na wakacjach w Polsce. Na sklepowej półce zobaczyłam nowość: czekoladę karmelową, i nie mogłam jej się oprzeć. Na targu kupiłam rabarbar, i stwierdziłam, że to będzie połączenie idealne. Nie pomyliłam się; słodki, kremowy, rozpływający się w ustach sernik i kwaskowy mus rabarbarowy, to naprawdę wyśmienity duet. Oczywiście, zdjęć nie zdążyłam zrobić(...)smak odtworzyć po powrocie do Danii (przezornie zaopatrzyłam się w kilka tabliczek bajecznie pysznej karmelowej czekolady i całą siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem ich solo ); niestety, sezon na rabarbar się skończył. Na szczęście na swoją kolej czekają słoiczki wypełnione letnimi smakołykami, a wśród nich znajduje się również czerwona porzeczka. Aktualnie moim jedynym problemem jest zdecydowanie, która wersja sernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzesiedząc przy wspólnym stole i z pewnością gotując coś z warzywem w roli głównej. Bohaterami książki jest 10 warzyw i niesamowicie zachwyca mnie fakt, iż warzywem otwierającym jest .... rabarbar! Kojarzony przez niemal wszystkich jako owoc wcale nim nie jest i fantastycznie, że Dominika postawiła go w książce na pierwszym miejscu pokazując w takich deserach, że trudno spać nie śniąc(...)rabarbarze! Nie da się ukryć, że od pierwszego do ostatniego przepisu to absolutnie moje smaki, a WARZYWO powinno znaleźć się na Waszych półkach jak najszybciej! Nie zapominajcie też o zbliżających się Świętach - WARZYWO pod choinką to po prostu obowiązek
KUCHARNIAwięc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon. Proponuję pyszne, kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem . A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM Składniki: 0,5 - 1 kg śliwek węgierek 3 szklanki mąki 1,5 kostki masła 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
potrawyregionalneDziś Dzień Dziecka więc świętujemy ;-) U nas za oknami już piekna pogoda, więc podczas dzisiejszych harców kompot będzie idealny. Składniki; pół kg rabarbaru 3 litry wody 4 łyzki cukru 3 gwiazdki anyżu kilka listków mięty Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki. Zalewamy woda i gotujemy około 20 min. Wczesniej dorzucamy anyż i cukier. Po ugotowaniu przecedzamy i podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.Polecam! Składniki; 20 dag margaryny lub masła 15 dag cukru 5 jajek 25 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyzki kakao 6 łyzek mleka 30 dag rabarbaru Białka należy oddzielic od żółtek i ubić na sztywna piane. Masło pokroić na kawałki i przełozyc do miski, dodac cukier i zółtka i utrzeć na jednolitą mase. Nastepnie dołozyc piane(...)wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodac kakao i mleko. Blache (ja uzyłam 23/35cm.) wyłozyc papierem do pieczenia. Najpierw wyłozyc jasne ciasto a na nie ciemne. Rabarbar umyc i pokroić na kawałki długości blachy i poukładać go na ciescie kakaowym w odstępach 1 cm. i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 40 min. w temp.160C
Radość kipiąca uśmiechem.dużo farszu do drożdżówek. Szybkie przełożenie na blachę i po 30 minutach deserek zagościł na stole :) Składniki : ok. szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ok. dwóch szklanek aromatyzowanych jabłek z rabarbarem Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę wyłożyć na papier. Przygnieść łyżką do dna. Na wierzch wyłożyć jabłka z rabarbarem (razem z sokiem). Równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodziezdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Owocowy kisiel: 500 g rabarbaru 200 g truskawek 1 kisiel truskawkowy szczypta soli około 3/4 szkl cukru Przygotowanie: 1. Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki drobno pokroić. Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli
Nastoletnie Wypiekanie