Sezon rabarbarowy wykorzystujemy na maxa. Dzisiaj kolejne ciasto z dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach- maślane ciacho, to moja propozycja do wiosenno-letniej kawki. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Kruche ciasto: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 190g zimnego masła(...)wanilią (lub cukier waniliowy) - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Dodatkowo: - 500g rabarbaru (już po obcięciu końcówek) - 200g odszypułkowanych truskawek - 50g pudru (z ksylitolu, trzcinowego lub zwykłego) Owoce drobno pokroić, dodać do nich puder i całość dokładnie wymieszać. Od razu wyłożyć
Smaczne ZdroweProsty przepis na ciasto z rabarbarem bez użycia miksera. Pyszne sezonowe i proste ciasto :) Po sezonie można rabarbar zastąpić innym ulubionym owocem :) Polecam! Składniki: * jajka 3 * mąka 2,5 szklanki * olej 0,5 szklanki * cukier 0,5 szklanki * cukier z wanilią łyżeczka * soda 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki Przygotowanie: Jajka wymieszać z cukrem i jogurtem. Następnie
Kulinarne przygodykompotu dodałam płatki róży i jest wspaniały. Choć ja za różą nie przepadam, to ma "coś" w sobie to połączenie. Do wystudzonego kompotu dodałam cukier z agawy. 3 łodygi rabarbaru płatki z jednej róży 2 łyżki cukru z agawy melisa Obrany i posiekany rabarbar gotuję z płatkami róży w 1 litrze wody. Odcedzam przez sitko do dzbanka
AZgotuj!family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg rabarbaru 10 łyżek cukru waniliowego 2 litry wody Rabarbar myjemy i kroimy na max 1 cm kawałki. Przekładamy go garnka, całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę aby puściło soki
kulinarnyswiatdomiokoło 6 silikonowych foremek na mini babeczki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 300 ml mleka Mlekovita "Wydojone bez laktozy" 1 mango 2 łyżki soku z cytryny 2 łodygi rabarbaru 2 i 1/2 łyżki erytrolu 2 i 1//2 łyżeczki agaru kilka liofilizowanych truskawek pół szklanki mocno schłodzonego oleju do wykonania "kawioru" Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z 100 ml ciepłego(...)agaru, chwilę gotujemy mieszając cały czas, następnie łączymy ze zblendowaną quinoą i wylewamy do silikonowych foremek, chłodzimy. Mango blendujemy, przecieramy przez sitko i mieszamy z sokiem z cytryny. Rabarbar gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby po obciśnięciu uzyskać około 100 ml wywaru. Dosładzamy go 1/2 łyżki erytrolu, dodajemy 1/2 łyżeczki agaru i gotujemy na małym ogniu, cały czas
Quinoa Raz!jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek
karmelowysposób najszybciej zrobić galaretkę domowym sposobem? Wystarczy użyć soku owocowego i żelatyny. Smak sernika podkręciłam sokiem jabłkowym Hortex,a galaretkę zrobiłam na bazie napoju Hortex o smaku jabłka i rabarbaru. SERNIK z JABŁKAMI i GALARETKĄ RABARBAROWO - JABŁKOWĄ Składniki: (tortownica 24 cm) spód: 150 g herbatników 70 g masła masa serowa: 750 g sera 2/3 szkl soku jabłkowego Hortex 3 jajka(...)szkl śmietany 30% 200 g cukru 2 łyżki mąki duszone jabłka: 3 jabłka 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny wierzch: 1 napój jabłko rabarbar Hortex (500 ml) 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy do dna. masa serowa
Bon appetit mon amieSezon na rabarbar w pełni. Dziś upichciłam z synem ciasto ucierane z tym że smakołykiem. Lekki, puszysty, wyśmienity ;) Składniki: 6 jaj szczypta soli 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy lub 1/2 op. cukru z prawdziwą wanilią 375 g margaryny palmy(...)dodając powoli cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z cukrem waniliowym na przemian z rozpuszczoną margaryną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i powtykać kostki rabarbaru. Piec ok. 40 min w160
Fiołkowe TalerzeKartofelki to jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. ... Tort tiramisu - najprostszy tort na wyjątkowe okazje Sama nie wiem kiedy minęły te dwa lata. Z jednej strony bard... Krajanka z rabarbarem Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wy... Kokosowy pudding z tapioki z mango Kokosowy pudding z tapioki z mango to klasyk - najłatwiejsza... Post Makowa panienka z kremem waniliowym
Poezja smakuparę minut była pusta. W sam raz do niedzielnej, popołudniowej kawki ;) Składniki: 1/3 szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 1/3 szklanki wody 3- 4 kawałki kiszonego rabarbaru 2 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz łyżka obranych pistacji szczypta gruboziarnistej soli morskiej Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym(...)wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie cały płyn. Nakładamy ugotowaną quinoę do miseczki, dodajemy pokrojony rabarbar, dżem truskawkowy i pistacje. Smacznego! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Quinoa Raz!Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-) Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 40-45 minut Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki: • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - około 350 g • łyżeczka proszku(...)pieczenia • pół szklanki oleju lub oliwy • 5 większych jajek • pół szklanki drobnego cukru • 3-5 łodyg rabarbaru
AniaGotuje.plSkładniki: mąka tortowa 25 dag, cukier 125 gram, margaryna 125 gram, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, aronia 250 ml/słoik, jabłka 2 sztuki/starte, rabarbar 4 sztuki, cukier 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie zimną margarynę pokroić w kostki do misy robota, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka i utrzeć ciasto na kruszonkę, zawinąć(...)folię i do lodówki na godzinę dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem niska forma silikonowa 28 cm, ciasto wylepić na dnie formy, nakryć folią, wysypać np. kaszę jęczmienną i podpiec 15 minut w temepraturze 180 C, grzanie góra/dół, na podpieczone ciasto wyłożyć budyń
W Mojej Kuchni LubięKompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez
U Fiolkimąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50-75gram) pół słoiczka konfitur truskawkowych (u mnie konfitury bananowo-truskawkowe) 2 laski rabarbaru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej kruszonka: 2 łyżki masła 2łyżki cukru 4łyżki mąki Wykonanie: 1. Zrób zaczyn z 1łyżki mąki, 1łyżki cukru ,drożdży i 3łyżek ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia(...)dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut) 5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą. 6. W tym czasie umyj rabarbar (obierz jeśli łodygi są grube), pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel
U Fiolkimąki tortowej 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 g owoców (u mnie rabarbar i truskawki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia się(...)składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar obtoczony w cukrze, przykryć pozostałym ciastem, a na nim ułożyć truskawki ciasto, wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem ,ustawić temp. 180 C i piec przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem
Gosia gotuje