mąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50-75gram) pół słoiczka konfitur truskawkowych (u mnie konfitury bananowo-truskawkowe) 2 laski rabarbaru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej kruszonka: 2 łyżki masła 2łyżki cukru 4łyżki mąki Wykonanie: 1. Zrób zaczyn z 1łyżki mąki, 1łyżki cukru ,drożdży i 3łyżek ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia(...)dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut) 5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą. 6. W tym czasie umyj rabarbar (obierz jeśli łodygi są grube), pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel
Fiolka w kuchniwypiłam ze smakiem i żałowałam, że nie miałam więcej świeżej pokrzywy ;) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 i 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy 1 łodyga rabarbaru 250 - 300 ml wody 2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, gotujemy parę minut w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki
Quinoa Raz!nią rozprawić. Oczywiście tylko do pierwszego kęsa ;) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1/2 główki sałaty 3 garście roszponki 3 garście bratków 100 gram sera lor 1 łodyga rabarbaru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki oleju makowego świeża bazylia i mięta tajska (lub inna) Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski razem z roszponką, posypujemy(...)czerwoną quinoą, pokrojonym w kostkę serem, plasterkami rabarbaru, bratkami i ziołami, polewamy wszystko dressingiem z oleju zmieszanego z sokiem z cytryny i podziwiamy, a jak już się pozachwycamy to zjadamy ze smakiem
Quinoa Raz!Kompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez
Fiolka w kuchniszparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią
Cooking MonsterDobry kompot na letnie upały. Składniki: • 1 szklanka czarnej porzeczki • 2 laki rabarbaru • ok 3 l wody • 3 łyżki miodu lipowego Sposób przygotowania: 1. Rabarbar pokroić w paski. Dodać czarną porzeczkę i wlać wodę. Ugotować kompot. Wszystko razem zmiksować blenderem i przelać przez sito. 2. Gdy kompot troszkę przestygnie, posłodzić miodem. Ilość miodu lepiej dać
W królestwie smaków Beatyobranymi z szypułek truskawkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na słodkości letnie: Ciasto ucierane z rabarbarem , Cudaczek z truskawkami , Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkam i, Kruche ciasto z truskawkami , Muffinki z truskawkami i rabarbarem , Ryż na mleku z truskawkami , Śmietankowiec z truskawkami . Smacznego
paapilotkaajeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów, robił tu "niezłą robotę". Koleżanki
kolorowotorcikowotych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz ciekawa propozycja sosowa. Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem nawet zwykła kiełbasa smakuje wybornie!!! Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak. Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 3 łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście
Dzieje kuchennej Wiewiórypozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6 łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych) 3 łyżki cukru 100 ml wody 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie się
Kulinarna (nie)codziennośćpiecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy. mus: 400 g rabarabru 150 g cukru 50 ml wody 360 g truskawek 100 ml wody 18 g żelatyny 100 ml śmietany kremówki Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do rondelka. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy ok10 minut by się rozgotował. Truskawki odszypułkowujemy, rozgniatamy widelcem. Łączymy z rabarbarem. Całość blendujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryżytniej - razowej 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 żółtko 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 1 szkl drobno pokrojonego rabarbaru świeże truskawki A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość drugiej miski wlać do suchych składników, dodać rabarbar i wymieszać
Kuchnia w opałachkawy" ;) Ostatnio wykorzystałam je na event z okazji otwarcia Salonu Corium w Siewierzu. Dlaczego ? Bo są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia dziś dla odmiany dodałam do nich rabarbar. Wyszły wyśmienite ! -2 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 2 jajka - 1 szklanka jogurtu/maślanki/mleka - 1/4 szklanki oleju Tak jak obiecałam - przygotowujemy ekspresowo(...)sypkie składniki, które mieszamy - następnie pozostałe - wszystko mieszamy drewnianą szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji - dość gęstej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można dodać kakao, truskawki lub tak jak ja dzisiaj rabarbar. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQsezon rabarbarowy trzeba wykorzystać do ostatniej łodyżki :D Najlepiej robiąc szybki deserek, łącząc puszysty, kwaśny mus i lekki, odświeżający, a zarazem słodkawy jogurt <3 Składniki: 4-5 gałązek rabarbaru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) cukier/miód do smaku 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić
Malinowo w kuchniSkładniki: bez cukru rabarbar ugotowany 2 szklanki, bez cukru ugotowane truskawki 1 szklanka, białko serwatkowe ananasowo-kokosowe Bulk Powders Polska 2 łyżki obrany, pokrojony rabarbar razem z truskawkami ugotować w 1 litrze wody bez cukru kompot przelać przez sitko, można dosłodzić cukrem lub miodem owoce z sitka przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem z białkiem serwatkowym o smaku ananasowo kokosowym
W Mojej Kuchni Lubię