moim sklepie o takie ciężko, postanowiłam więc zaopatrzyć się w pobliskim mieście na rynku, wiecie... takim, co to tylko raz w tygodniu jest ;) Zadowolona, że w końcu nakupię rabarbaru, botwinki i szparag wysiadłam z samochodu i pędem (bo wiecie, dzieci i Mąż w aucie) na stragany... Oj jakże się rozczarowałam... Nie dość, że z tego co chciałam(...)pytający wzrok :) Na szczęście dopadłam jakiś sklepik w którym uśmiechnięta Pani przy kasie, niczym najpiękniejszy bukiet trzymała dzban botwinki. Aż mi się oczka zaświeciły! Mało tego, miała też rabarbar! Nie mogło być więc inaczej, na obiad botwinka... a na deser ;) Zobaczycie w swoim czasie :) W przygotowaniu pomógł mi mój "kompan", Tefal Cuisine Companion, który pokroił moje warzywka
Kuchnia w czekoladziekeksówkę): - 5g świeżych drożdży - 0,5 szkl cukru - 0,5 szklanki mleka - 3 małe jajka (rozm.M) - 0,5 szklanki oleju - 2,5 szklanki mąki * opcjonalnie: - świeże owoce (u mnie rabarbar) - lub kruszonka wg przepisu: - 50g zimnego masła - 1/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki mąki Drożdże rozkruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać mleko, rozkłócone jajka, olej i na koniec mąkę(...)ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce. Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw."suchego patyczka"). Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smacznego
CookYourselfcukru, 3 łyżki mąki Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i rozkruszyć w palcach do uzyskania kruszonki. do posmarowania: jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do podania: marmolada rabarbarowa (2 łodygi rabarbaru pokrojone w 1 cm kawałki, wymieszane z 2 płaskimi łyżkami cukru, szczyptą cynamonu i łyżeczką masła, podgrzane i usmażone dopóki rabarbar nie będzie miękki) Robimy zaczyn. Drożdże mieszamy z letnim
Dzieje kuchennej Wiewiórypiecze się około półtorej godziny. Dla 2 osób w sam raz na 2 obiady ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 180 gram wątróbki z królika 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru 1 perliczka majeranek rozmaryn pieprz sól Wykonanie: Perliczkę warto namoczyć przez noc w osolonej wodzie. Następnie osuszamy ją papierowym ręcznikiem, nacieramy majerankiem i pieprzem. Króliczą wątróbkę siekamy(...)kostkę. Doprawiamy farsz solą, majerankiem, rozmarynem i pieprzem i nadziewamy ptaka. Związujemy go bawełnianym sznurkiem, tak, żeby farsz nie wypadł. Resztę jabłka kroimy w kostkę i razem z plasterkami rabarbaru wkładamy do żaroodpornego naczynia. Na tym układamy perliczkę piersią do dołu. Pieczemy w 190 stopniach 30 minut, następnie obracamy perliczkę piersią do góry i pieczemy kolejne pół godziny, po czym
Quinoa Raz!Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek
karmelowyprzepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na keskówkę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatityprzepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na keskówkę Składniki: 2 jajka
Kulinarne przygody Gatitykubeczek jogurtu naturalnego - 3 kubeczki mąki - 1 kubeczek cukru - 3 łyżki cukru - 1 torebka cukru waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 kubeczek oleju roślinnego - rabarbar, czym więcej tym lepiej;) - cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, w jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Mieszamy(...)składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm. Wierzch ciasta posypujemy obranym i posiekanym na około 1 cm kawałki rabarbarem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchnismaczne. Upiekłam go jeszcze przed moim incydentem w ogrodzie. Ręka już w lepszej kondycji wiec mogę klepać na klawiaturze. Rabarbarowy kopiec kreta 1 blat biszkoptu kakaowego kilka łodyg rabarbaru 2 jabłka cukier brązowy do smaku 2 galaretki cytrynowe 500 ml kremówki tortowej (36%) czekolada w proszku Obierz rabarbar po czym pokrój go w 1 cm kawałki. Obierz jabłko
Gotuj Sam!proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki, 1 banan, 7 daktyli (moczonych przez kilka godzin w wodzie), 1 laska rabarbaru, pół szklanki wody, łyżka rodzynek (opcjonalnie). Przygotowanie: Marchewki gotujemy do miękkości, miksujemy z bananem i daktylami na gładką masę. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie łączymy z puree(...)marchewek, banana i daktyli. Laskę rabarbaru kroimy w kosteczkę. Dodajemy wraz z rodzynkami do masy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Puszysta drożdżówka z rabarbarem. Nie przesłodzona idealna ze szklanką mleka Składniki: 4 jajka 5dag drożdży 0,5 kilograma mąki 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka Opcjonalnie(...)sezonowe owoce u mnie rabarbar Kruszonka: 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki U mnie foremka 35x12 Wykonanie: Wcześniej zrobić zaczyn z mleka, 2 łyżek cukru oraz 3 łyżek mąki i drożdży, pozostawić na 15 minut. W między czasie zmiksować jajka z cukrem, dodając olej. Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać ubite
W garach u GosiMOŻE TAK KOMPOCIK? SKŁADNIKI: Ok 8 łodyg rabarbaru 3 jabłka 3 litry wody 4 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam ok 3 litry wody. Rabarbar i jabłka myję dokładnie a następnie kroję na kawałki. Wrzucam do wody. Gotuję aż wszystko będzie miękkie ok 20 minut. Następnie wlewam miód i dodaję dwie łyżeczki cynamonu. Kompot przecedzam. Podaję
Gotowanie Patkiwasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek – ½ sztuki Rabarbar – 1 łodyga Cukier – ½ szklanki Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki Składniki - galaretka z wasabi: Jogurt naturalny (gęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki Wasabi – ½ łyżeczki Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka Składniki – grzanki: Chałka – kilka kromek(...)parmezanu: Parmezan – ½ szklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy pokrojone w kostkę ogórki i rabarbar. Pozostawiamy w marynacie na około 1 godzinę, a następnie odsączamy na sitku. Wykonanie – galaretka z wasabi: Jogurt naturalny miksujemy z ogórkiem i wasabi. Doprawiamy do smaku (musi być orzeźwiające z wyczuwalnym
Kuchnia Bon Appetitsztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól – 1 łyżeczka Oliwa – 1 łyżka Woda Składniki – pieczone warzywa: Młode marchewki – 5 sztuk Rabarbar – 2 łodygi Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Dodatkowo: Pistacje – 1 szklanka Wykonanie – poliki: Warzywa obieramy i kroimy w grube plastry. Na patelni(...)naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą marchewkę i rabarbar mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Poliki wołowe podajemy z knedlem na puree z pietruszki, dekorujemy warzywami, posypujemy posiekanymi pistacjami
Kuchnia Bon Appetitdrożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 8 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 dag rabarbaru 50 dag truskawek Kruszonka; 10 dag masła 10 dag cukru ok. 20 dag maki pszennej opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy(...)cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli są duże na pół. Gdy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść a następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem i ułożyć
Radość kipiąca uśmiechem.