rabarbar - 4427 przepisów (strona:192/296)

szybki placek drożdżowy 205

tego, że zbierałam ciasto wokół foremki. 100g drożdży 1 szkl. cukru 4 jajka 1 szkl. oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 4 szkl. mąki tortowej cukier waniliowy owoce- u mnie rabarbar obrany i pokrojony na kawałki  szczypta soli Wykonanie 10 dag drożdży zetrzeć na grubych oczkach , dodać szklankę cukru. Roztrzepać 4 jajka w garnuszku i polać po drożdżach z cukrem(...)odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy wyłożonej papierem .włożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć rabarbar ,następnie posypać kruszonką. Piec 40 - 45 min. w temp. 180 ° . Pod koniec pieczenia posypać cukrem .. Kruszonka ½ kostki masła ½ szklanki - cukru 1 szklanka - mąki Wykonanie Wszystkie składniki połączyć ze sobą

w mojej kuchni
Piknikowe ciasto z owocami 178

cukru szczypta soli 4 jajka (zagrzanej w ciepłej wodzie) 200 g mąki pszennej 40 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 600 g owoców (u mnie 1 łodyga rabarbaru, 10 truskawek i garść borówek) 2 łyżki mąki do owoców Kruszonka: 70 g mąki pszennej 60 g masła 30 g cukru pudru Składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki rozcieramy(...)palcach aż będą sypkie i zaczną się zlepiać w małe bryłki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Owoce myjemy i osuszamy. Jeśli wykorzystujemy rabarbar, kroimy go na małe kawałki, oprószamy cukrem i podsmażamy na suchej patelni do lekkiego odparowania. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i szczyptą soli

Trzeci talerz
Mała drożdżówka z rabarbarem i gruszką 175

Upiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety

Smaczna Pyza
Chrupiace musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.81 145

owsiane), dzieci je lubią i ja również czasami chrupię. Przeczytany tekst popchnął mnie do ponownego użycia piekarnika. Powstała inspirowana książka "Warzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli  czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa  200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów(...)laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki jak poniżej :) 3 ogonki liściowe rabarbaru 1 szkl. truskawek 200 ml wody 4 łyżki cukru trzcinowego sok i skórka z 1/2 cytryny Zagotowujemy w rondelku wodę z cukrem. Owoce myjemy, drobno kroimy i wkładamy do rondelka. Dolewamy sok z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec... 135

sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie utrzeć do białości jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Proste ciasto z rabarbarem i budyniem 133

sody - 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego - wanilia lub cukier waniliowy od www.Skworcu.com.pl Masa: - 2 łyżki cukru - 2 łyżki budyniu waniliowego - 250 ml mleka - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 4 łodygi rabarbaru 1. Gotujemy budyń z podanych składników, następnie odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy go folią do żywności aby nie zrobił się na wierzchu kożuch. 2. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera. Masło miksujemy(...)następnie dodajemy jaja. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i sodę. 3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta, następnie budyń i drugą ciasta. Na wierzch kroimy obrany rabarbar, posypujemy cukrem i pieczemy ok 70 minut w 180 C. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 156

wiem, że teraz królują: rabarbar i truskawki, ale nie mogłam się oprzeć, musiałam je upiec i podzielić się z Wami przepisem na to ciasto. Robiłam ostatnio porządki w przepisach (mam kilka zeszytów i mnóstwo karteczek poukładanych w jednej dużej szufladzie w kuchni, jak również powtykanych we wszystkie możliwe książki kucharskie). Czasami mi się wydaje, że pomimo tego, że korzystam(...)masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z  lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając odświeżającej kwaskowatości. Mniam! A miałam już nic nie piec w ten weekend :) Składniki na jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną: na tortownicę

Rozpustne gotowanie
Kalendarz przetworów 281

sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze.  Maj to doskonały czas na robienie przetworów z:  rabarbaru;  szczawiu;  szparagów;  młodych pędów sosny;  mniszka lekarskiego;  kwiatów dzikiej róży.  Przetwory w czerwcu   Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć(...)dżemach, sokach i kompotach z tych najpopularniejszych czerwcowych owoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem.  W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak:  truskawki; poziomki;  czereśnie;  szpinak;  młode buraczki z liśćmi;  kwiaty czarnego bzu;  koperek.  Przetwory w lipcu  W lipcu dojrzewają wszystkie

Ukojenie Podniebienia
Rabarbarowa kostka 141

Dziś mam dla Was ciasto z rabarbarem. Biszkopt, masa budyniowa i masa rabarbarowa to świetne połączenie. Do masy z rabarbaru możecie użyć dowolnej galaretki ale ważne jest aby była zielona. Na dodatek oprócz tego, że ciacho jest smaczne ładnie się prezentuje. A najpierw przecież jemy oczami. Jeśli więc nie macie pomysłu na ciacho na weekend może się skusicie na moją

Ewa w kuchni
Pudding chia 235

przetrwanie szarej jesienno-zimowej aury;). 4. Justyna: 11 kwietnia 2016 o 21:03 (Edytuj) Moim wyborem jest syrop z malin z cynamonem i goździkiem oraz konfitura niskosłodzona z rabarbaru. Nie będzie nowością stwierdzenie, że te owoce bardzo się kojarzą z latem – ja osobiście jestem wielką fanką jagód (a więc i malin) oraz rabarbaru, a do każdego owocowego posiłku dodaję grubą

Mała Cukierenka
Crumble truskawkowo-rabarbarowe 145

przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 500 g truskawek 250 g rabarbaru 50 g cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Na crumble 150 g mąki 100 g cukru 100 g masła Instrukcje Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki

Wędrówki po kuchni
Smak lata 132

mleka    2 jaja    2 łyżeczki proszku do pieczenia    szczypta soli    350 g porzeczek    150 g rabarbaru     olej do smarowania blachy Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej(...)miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy. Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi owocami, albo nie dzieląc z mieszanka owoców. Blachę

peggiwkuchni
Szybkie ciasto z jabłkiem, rabarbarem i kruszonką 164

tortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2 ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 125 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka jabłka, rabarbar lub inne owoce Kruszonka: 2 łyżki masła, 2,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki 1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić go zbędnej wody. Jabłka obieramy

Gotowanie...to proste !
Muffiny z rabarbarem 148

łyżeczka proszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - szklanka mleka 2% (ok.250 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - 2 łodygi rabarbaru (ok. 140g). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. 2. Mieszamy jajko, mleko, olej . 3. Łączymy składniki suche z mokrymi. 4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Dla Dziadka. I sernik słodko-kwaśny 210

moim życiu. Ten sernik po raz pierwszy upiekłam będąc na wakacjach w Polsce. Na sklepowej półce zobaczyłam nowość: czekoladę karmelową, i nie mogłam jej się oprzeć. Na targu kupiłam rabarbar, i stwierdziłam, że to będzie połączenie idealne. Nie pomyliłam się; słodki, kremowy, rozpływający się w ustach sernik i kwaskowy mus rabarbarowy, to naprawdę wyśmienity duet. Oczywiście, zdjęć nie zdążyłam zrobić(...)smak odtworzyć po powrocie do Danii (przezornie zaopatrzyłam się w kilka tabliczek bajecznie pysznej karmelowej czekolady i całą siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem ich solo ); niestety, sezon na rabarbar się skończył. Na szczęście na swoją kolej czekają słoiczki wypełnione letnimi smakołykami, a wśród nich znajduje się również czerwona porzeczka.  Aktualnie moim jedynym problemem jest zdecydowanie, która wersja sernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze