mąki kukurydzianej 1 łyżka otrąb owsianych 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki słodzika 1 łyżeczka kakao 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja piekę babeczki w małych filiżankach do kawy(...)minuty na najwyższą moc. Sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Natychmiast wyjmujemy z filiżanek i odkładamy na kratkę do ostudzenia. Babeczki można posmarować łyżeczką dżemu z rabarbaru
Humanistka w kuchniRogaliki z dodatkiem ziemniaków Jagodzianki na twarożku Bułeczki z rabarbarem Rogale marcińskie Drożdżówki odrywane z borówkami Jagodzianki na oleju Jagodzianki Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Ala piecze i gotujeszklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jabłko 8 lasek rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki należy zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i odczekać(...)minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w kostkę, tak samo przygotować jabłko. Owoce przełożyć na patelnię posypać cukrem i smażyć, aż owoce zmiękną i zrobi się dżem z dużymi kawałkami owoców. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy
Kuchnia w opałachKolejny przepis który musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku rabarbaru użyłam dżemu z czarnej porzeczki który ostatnio robiłam. Najważniejsze w nadzieniu tych drożdżówek jest zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i prawie niewyczuwalną pikantną nutą jaką daje imbir. Dla ułatwienia można użyć gotowego budyniu
IMPRESJA SMAKUKolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej spiżarni.Składniki:-1,5 kg truskawek-1 kg rabarbaru-1,25 kg cukru Rabarbar oczyszczamy ze skórki i kroimy na kawałki. Zasypujemy szklanką cukru a kiedy puści sok wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy. Dodajemy oczyszczone truskawki. Dosypujemy resztę cukru. Gotujemy
Maminek kulinarnypojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj nie ma, więc chyba udam się do kuchni w celu przetworzenia rabarbaru. Bo, moi drodzy, kupiłam rabarbar! I to nie byle jaki, ale jędrny i zgrabny, w pełni sił. Nie mogłam się oprzeć... Dżem, krem, ciasto, deser...? Zdecydowanie trzeba się głębiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: rabarbar 1 kg, woda 5 litrów, cukier 2 szklanki, bazylia świeża - ile potrzeba, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i wsypać do garnka zalać wodą, wsypać cukier i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 5 minut kisiel wiśniowy wymieszać w 3/4 szklanki wody, wlać do kompotu i mieszając doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gotowanie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo(...)płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść na jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: rabarbar 1 kg, jabłka 8 sztuk, woda 6 litrów, cukier 2 szklanki, goździk 4 sztuki jabłka papierówki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je ósemki rabarbar opłukać obrać i pokroić na 1 cm kostki wszystko zalać wodą, wsypać cukier, goździki i po zagotowaniu gotować z 5 minut na średnim ogniu kompot jest mało słodki i gasi pragnienie w upały
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jabłka 4 sztuki, rabarbar 1,5 szklanki, cynamon Prymat 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem(...)pieczenia a boki posmarować masłem i na dno dać ciasto na wierzch ciasta lekko wciskając położyć cienkie ósemki papierówek, rozsypać ze szklanki rabarbar surowy i posypać cynamonem i można też z 2 łyżeczki cukru jeśli nie lubisz cynamonu to posyp tylko cukrem i np. wanilinowym czy waniliowym.... piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki wystudzone
W Mojej Kuchni Lubięrabarbaru1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego50g rodzynek2 łyżki miodu200ml wina białego1 łyżeczka papryki ostrej1 łyżeczka kolendry0,5 łyżeczki świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowegoCebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć.Wszystkie składniki wsypać do rondla i dusić , aż sos zgęstnieje.Ostrość i słodkość sosu dopasować wg własnego smaku .Możemy gorący chutney
Kulinarny karnet Christopheraczerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody morelowe Domowe lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Lody pomarańczowe Domowe lody pomarańczowe
Kulinarne przygody GatityKrakus Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek. Syrop z Cytryny i Bergamotki, syrop Rabarbar i Mirabelka, syrop Limonka i Cytryna (Łowicz) - można sporządzać z nich napoje orzeźwiające. Producent pisze, że 440 ml syropu starcza po rozcieńczeniu na przygotowanie 17 szklanek napoju. Mnie(...)części syropu i 9 wody jest dla mnie nie trafiona. Wszystkie syropu przygotowane są z soków zagęszczonych. Najbardziej do smaku przypadł mi syrop Cytryna i Bergamotka, w dalszej kolejności Rabarbar i Cytryna, a Limonka i Cytryna była dla mnie za ostra w smaku, po rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której jestem wielbicielką.Estetyczne butelki szklane posiadają
Proste Potrawyszklanka cukru pudru 25 dag masła roślinnego w kostce kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2- 3 łyżki gęstej śmietany, ja dałam gęsty jogurt 1/2 kg rabarbaru- może być więcej Składniki na kruszonkę kokosową : 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrami na pulchna masę(...)proszkiem do pieczenia - ucierać, w trakcie dodać po łyżce śmietany, ciągle ucierać Przełożyć do foremki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wykładamy na ciasto pokrojony w kostkę rabarbar, posypujemy kruszonką. Mnie z tych składników pozostało jeszcze kruszonki, zamroziłam ją i wykorzystam później Kruszonkę robimy łącząc doskonale wszystkie przeznaczone na nią składniki , jeśli słabo ucierałaby sie między palcami
Proste Potrawynajwiększą, chociaż zaskakującą w smaku furorę zrobiła konfitura bekonowa z cebula i kawą przygotowana przez Piotra vel SAN JACINTO. Pozostałe produkty również były pyszne, w tym mój skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem. W sobotę zjedliśmy śniadanie przygotowane przez właścicielkę hotelu, a potem zajęliśmy się lepieniem pierogów. Ubraliśmy czerwone fartuszki z logo Smakfonia, zakasaliśmy rękawy i ruszyliśmy do boju, tworząc(...)mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam, że to nie jest moja pierogowa bajka, wiec takich nie zrobiłam. Obładowani zrobionymi pierogami pożegnaliśmy się ze sobą i rozjechaliśmy do domów. Więcej moich zdjęć można obejrzeć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię