słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo ciekawe smakowe doświadczenie. Jestem pełna podziwu, bo moja(...)trochę zbyt późno, gdy używamy dyni hokkaido należy zmniejszyć ilość mąki lub dodać więcej składników płynnych, by placuszki nie były za suche. Ale i tak były smakowite. Składniki: - 200g puree* z dyni (o rzadkiej konsystencji) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka - ok.1 szklanki (250ml) mąki ryżowej (zależne od rodzaju dyni) - 2 łyżki stopionego oleju kokosowego - 1 łyżka syropu klonowego
Smaczne ZdroweCiasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to jedno z najprostszych ciast. Jak większość wypieków przygotowujemy je z puree dyniowego. Aby je wykonać wystarczy wydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień(...)minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 czubata szklanka cukru trzcinowego 1 saszetka cukru wanilinowego 4 duże jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku
Poezja smakuTartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia. Składniki: Spód: 250 g mąki 100 g masła 1 jajko szczyptę soli(...)kasztanów 1 łyżka natki pietruszki 3 ziarenka jałowca 1 łyżka ”Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi 3 łyżki śmietanki 30 % 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Puree: 3 ziemniaki 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka „Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki
Oryginalny smakSkładniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płatków owsianych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 szklanki puree z dyni 0,5 szklanki oleju 2 jajka 0,5 - 0,75 szklanki mleka 0,5 szklanki ziarenek granatu Wykonanie: Jajka, olej, 1/2 szklanki mleka puree wymieszać w misce(...)drugiej wymieszać mąkę, płatki, cukier, przyprawę i proszek. Połączyć zawartość obu misek. W razie potrzeby (w zależności od wilgotności puree) dolać jeszcze odrobinę puree. Dodać ziarenka granatu i wymieszać. Masę przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami (13 - 15 sztuk). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 20 - 25 minut
Sto kolorów kuchnimożna z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży 50 g masła 1 jajko Najpierw przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 min, dynia powinna być zupełnie miękka - można sprawdzić to patyczkiem
CiastkozercyMięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny pomysł na niebanalny obiad. Składniki: Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki Czekolady Gorzkiej E.Wedel 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 4 szalotki 6 suszonych śliwek kalifornijskich Polędwiczka wieprzowa: 1 polędwiczka wieprzowa(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Oczyścić z nadmiaru błon i tłuszczu. Obtoczyć w świeżo zmielonym pieprzu i słodkiej papryce. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dodać 1 łyżkę masła
Pasja SmakuSezon na dynię wciąż trwa, więc nie ograniczamy się z używaniem jej w kuchni. Dziś naprawdę proste i szybkie danie (jeśli mamy przygotowane wcześniej puree z dyni, jeśli nie- potrwa to odrobinkę dłużej), które idealnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek - dyniowe placki podane z jogurtem i mandarynkami, lub domowym dżemem... pyszne! Tak jak szybko się je robi, tak samo(...)szybko znikają z talerza... Polecamy Wam zapoznanie się z przepisem i wypróbowanie go u siebie w kuchni (: Składniki ok. 6- 7 łyżek puree z dyni* 2- 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki cukru demerara odrobina soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 jaja 1,5 szklanki mąki pszennej (cześć
Symfonia Smakówserii: "Awokado w roli głównej" Wczoraj siedząc na przerwie i myśląc o tym jak można spożytkować kolejne awokado, wpadł mi do głowy pomysł... "a jakby tak zrobić z niego puree i upiec z dodatkami ?" i tak też się stało. Puree z awokado jest na prawdę przepyszne. Gdy go spróbowałam po prostu rozpłynęłam się z zachwytu, a mój tato(...)prawdziwy krytyk kulinarny powiedział, że takie coś mógłby jeść co dziennie. ^^ ~ Puree z ziemniaków i awokado z dodatkiem szynki i szczypiorku + jajko ~ Składniki: (2 porcje) 400g ugotowanych ziemniaków awokado przyprawy: sól, pieprz, czosnek + szynka, szczypiorek, jajko Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami na gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera
Kuchenny Skrawek NiebaWątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak :) Składniki: na 4 porcje · 4 wątróbki z indyka, · 100 g ziemniaków czerwonych(...)będzie jeśli po na ciśnięciu nie będzie wypływać z niej krew). Kilka marchewek odkładamy razem z połową sosu pomarańczowego. Odcedzone ziemniaki dodajemy do marchewek i całość miksujemy blenderem na puree. Puree podajemy z wątróbkę pokrojoną na plasterki sosem musztardowym (sos powstał z marynaty pod wpływem smażenia wątróbki) i szpinakiem z pieczarkami i szalotką. Do puree dodajemy sos pomarańczowy, plasterki marchewek
Moniki Smakołykisuchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości(...)żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni i dokładnie mieszamy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego zgęstnienia, zaglądamy co jakiś czas, aby puree całkowicie nam nie stężało. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy lekko gęste puree z wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie
Czerwona Porzeczkaklasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym(...)spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu w towarzystwie takim, jak kaczka
W kuchni Karmel-itkimięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą(...)czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą i pieprzem, po czym zaraz układam na talerzu, aby nie sczerniała za patelni. Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękości. Odcedzam. Siekam pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz
W kuchni Karmel-itkiPieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne, delikatne(...)smakoszy ryb. Zapraszam: Składniki: 500 g filetów Red Snapper (mrożone) kilka gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy Puree ziemniaczane z parmezanem: 4 ziemniaki 1 garść startego parmezanu 1 łyżka masła 4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta białego pieprzu
Wino Francja KuchniaPyszna bruschetta poleca się na szybką przekąskę :-) Tym razem z dyniowym puree , rozmarynem i serem (w oryginalnym przepisie znalezionym w książce Wszystkie smaki Skandynawii użyto sera koziego, ja próbowałam zapiekać bruschetty z pleśniowym, a dzisiaj - ze zwykłym, białym serem. Obie wersje smakują dobrze, choć każda - zupełnie inaczej). składniki: 8 kromek jednodniowego chleba pszennego około 250 ml puree z dyni(...)sera białego 2 łyżki oliwy rozmaryn, najlepiej świeży ( u mnie - suszony) sól i świeżo zmielony pieprz wykonanie: Kromki chleba rozkładam na blaszce, smaruję puree dyniowym i przykrywam cienkimi plasterkami sera. Skrapiam oliwą, posypuję rozmarynem, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piekę 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Podaję natychmiast, póki jest gorąca
babka w formiesmakami. Spróbujcie i Wy, to naprawdę pyszny sposób na to, by odmienić smak kawy i szybko się rozgrzać. Składniki na 1 porcję: około 150 ml mleka 4 łyżki dyniowego puree 2-4 łyżki syropu dyniowego (w zależności od smaku) około 50 ml espresso szczypta przyprawy korzennej lub kakao (opcjonalnie) Na dno wysokiej szklanki lub dużego kubka wlać syrop dyniowy(...)syrop nałożyć dyniowe puree. Zaparzyć espresso. Mleko mocno podgrzać (ale nie gotować) i spienić. Spienione mleko ostrożnie wlać do szklanki, a następnie cieniutką strużką dolać espresso. Górę można obsypać szczyptą przyprawy korzennej lub kakao. Modyfikujcie dowolnie proporcje. Jeśli lubicie mniej słodkie kawy, wtedy można dać mniej syropu, a więcej przyprawy na górę. Jeśli wolicie jednak słodsze smaki, wtedy wlejcie więcej
Codzienna kuchnia niecodzienna