będzie bo późno wrócę z pracy)... Pyszne placuszki polecają się :) SKŁADNIKI: 2 jajka 200 g serka wiejskiego (razem ze śmietanką) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki puree dyniowo - pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej olej kilka kawałków dyni 1 pomarańcza 2 łyżki cukru brązowego kardamon A jak to zrobić: Puree: Dynię ugotować do miękkości. Dodać wycięte z błonek(...)około 5 minut doprawiając do smaku kardamonem. Do miski wbić jajka i wsypać oba cukry. Przy pomocy rózgi ubić całość na puszystą masę. Wlać serek wiejski, dodać przygotowane wcześniej puree (2 łyżki) i mąkę, wymieszać do połączenia składników. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z pozostałą częścią puree dyniowo-pomarańczowego
Kuchnia w opałachciasto również sprawdzi się za niedługo na świątecznym stole. Miąższ z mango można do tej pory zamrozić sobie w lodówce lub nawet zapeklować. W sprzedaży można również dostać gotowe puree z mango. SKŁADNIKI na mus z mango: 300 ml śmietanki kremówki 30% 225 g miąższu z mango ( na mus i galaretkę potrzeba razem +/- 2 szt. mango) 175 g cukru(...)płatków żelatyny (24 g sypkiej żelatyny) 8 ml soku z limonki lub cytryny 60 g żółtek z jaj na galaretkę mangowo-imbirową: 50 g zmiksowanego na puree miąższu z mango 50 g cukru 50 g startego świeżego imbiru 14 g agar-agar na biszkopt czekoladowy: 240 g całych jajek 150 g cukru 90 g mąki tortowej 5 ml ekstraktu wanilii
Sztuka gotowania w/g Samirysłodkich bułek): 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + 3 łyżki do rozczynu 25 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1/3 szklanki maślanki 1 jajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy mus z pomarańczy** lukier(...)cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem
Mango Papajaorganizmu,, poprawi koncentrację oraz odżywi nasz mózg i pobudzi do działania. Składniki (10-12 batoników, forma: 15cm x 10cm): 2 opakowania Marwitek (świeżych marchewek marki Marwit) 1/3 szklanki puree z marchwi* 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego 80 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram płatków(...)tarce o drobnych oczkach. W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, startą marchew, orzechy, rodzynki i suszone śliwki. W drugiej misce mieszamy jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Batony pieczemy w piekarniku
Mango Papajaformować z niego kotlety? Niemożliwe! A jednak, myliłam się. Krokiety hiszpańskie są w smaku bardzo delikatne, tak samo jak i w konsystencji. Zestawiłam je więc z intensywniejszym w smaku puree. Wyszło pysznie i niezwykle (dla mnie) smakowo - nietypowo :) KROKIETY HISZPAŃSKIE oraz ZIEMNIACZANE PUREE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Składniki na krokiety: - 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga(...)mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki na puree: - ziemniaki - słodka śmietanka (dowolna procentowość) - masło - świeże zioła: tymianek, bazylia, estragon, - czosnek Przygotowanie puree: Ziemniaki gotujemy i wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy masło oraz śmietankę - tyle, ile chcemy oraz tyle
Życie zamknięte w smakusmętnie… Prosi, wykorzystaj mnie! użyj do czegoś! Więc się zlitowałam, upiekłam panienkę i hop! Są muffinki. Pyszne, pachnące cynamonem. Mmm… Jak przypomnienie końca lata. Polecam! Składniki: 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Dynię pokroić na plastry (ze skórą), ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, piec w 190 stopniach około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką oddzielić miąższ od skórki, miąższ zblendować na gładkie puree. Muffinki: Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika
Cakes By Kejtłyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sodki - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej - 2 x 1/3 szklanki mleka/wody - 1,5 szklanki puree z dyni* - 3/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 jajka - garść suszonej żurawiny Wymieszać wszystkie suche składniki (od mąki do gałki muszkatołowej). Puree z dyni wymieszać z 1/3 szklanki(...)utrzeć (na małych obrotach) cukier z olejem, po 3 minutach wbić jajka i ubić. Do mokrych składników dodawać suche składniki partiami i mieszać. Dodać 1/3 szklanki mleka/wody, wymieszać. Dodać puree dyni wymieszane z mlekiem/wodą i żurawinę, ostatni raz dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 °C. * Jak zrobić puree? Dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna. Gotować
Corner With RecipesSzukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego(...)imbiru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: (najlepiej zrobić 2 porcje) 100 g czekolady gorzkiej 100 g kremówki 30% 10g masła Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik
Moja Galeria SmakuŚwietny pomysł na wykorzystanie pozostałego puree z dyni. Sam koktajl jest tak dobry, że nawet jak nie macie takiego gotowego puree to warto je przygotować specjalnie do tego koktajlu ;) Bazę stanowi tutaj dynia z mlekiem, która miesza się z warstwą kakaową. Cynamon i gałka muszkatołowa dodaje mu charakteru :) Pyszny, jesienny koktajl :) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka puree z dyni(...)szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka kakao W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy. Zmiksować. Połowę koktajlu przelać do szklanek. Do pozostałej części dodać kakao i znowu zmiksować. Nalać na warstwę dyniową. Smacznego! * Dynię (około 500g ważone ze skórą) umieścić w piekarniku, piec
Moja Galeria Smakudanie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego(...)oliwki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniaków Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie
Mango Papajamają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże bataty 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 nieduża papryczka jalapeno(...)odcedzić. Do garnka dodać śmietanę, masło, ząbek czosnku, papryczkę jalapeno i całość zblendować na jednolitą, gładką masę. Dodać wedle uznania gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i sól, powtórnie zblendować. Gotowe puree przełożyć do kokilek i delikatnie wygładzić powierzchnię. Chorizzo posiekać w cienkie paseczki i ułożyć na puree. Na każdej porcji ułożyć po 1-2 gałązce świeżego tymianku i posypać startym
DefinicjaSmakuprzez 2-4 minuty odsączone plastry fenkułu. Dodać creme fraiche,wino Pernod i gwiazdkę anyżku.Podduszać razem jeszcze 2 minuty Usunąć gwiazdkę a całość wciąż gorące zmiksować na gładkie puree doprawiając na koniec solą i pieprzem. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę
Sztuka gotowania w/g SamiryPierwszy raz postanowiłam zmierzyć się z piersią kaczki, ale jak na pierwszy raz wyszła caaaałkiem smacznie :) Na początek zajęłam się puree z kalafiora. 1 średni kalafior 0,5 l mleka 2-3 łyżki masła sól Kalafior podzielić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować do póki lekko nie zmięknie ale nie rozgotowywać. Po ugotowaniu odlać(...)sporą część mleka, zostawiając około pół szklanki. Dodać masło, sól i lub utłuc na jednolitą masę. W trakcie gotowania puree jest czas aby zająć się piersią z kaczuszki. Należy ją naciąć w kratkę od strony skóry. Natrzeć solą i pieprzem, ja dodałam jeszcze zioła prowansalskie. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu. Ułożyć na niej pierś skórą do dołu. Smażyć kilka minut
Jemy PijemyPuree z dyni to główny składnik m. in. dyniowych wypieków, więc dobrze mieć je pod ręką. Przygotowuje się je na kilka sposobów, najprostszy przedstawiam poniżej. Składniki: 1 dynia (z dyni ważącej 3 kg wyszło mi 1,2 l puree) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Dynię pokroić na ćwiartki, ze środka wyskrobać pestki. 3. Ułożyć na blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40-45 min. 4. Kiedy dynia przestygnie wybrać łyżką miąższ ze skorupy i zmiksować za pomocą blendera/ malaksera. 5. Puree przełożyć na sito umieszczone nad miską i pozostawić na ok. godzinę w celu odsączenia płynu. 6. Następnie poporcjować, np. do woreczków strunowych i zamrozić. Puree można też zawekować: umieścić
Domowa Cookierenka Agirzadko...I za każdym razem obiecuję sobie, że będę je robić częściej... ;) Muffiny są proste i szybkie w wykonaniu. W smaku lekko korzenne za sprawą cynamonu i wilgotne dzięki puree z dyni. Coraz bardziej zaczynam lubić i doceniać je w wypiekach! Dopiero się rozkręcam, he he ;) MUFFINY DYNIOWE Z CYNAMONEM przepis autorski // 12 muffinów ~2 szklanki (260g) mąki pszennej(...)szklanki (180g) cukru ~szklanka (250g) gęstego puree z dyni (najlepsze do wypieków jest puree z dyni hokkaido) ~50ml oleju rzepakowego ~4 łyżki jogurtu naturalnego ~2 jajka ~łyżeczka cynamonu ~1 łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~szczypta soli W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować razem puree, olej, jogurt
chili & sugar