puree - 3280 przepisów (strona:30/219)

Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 144

przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree z selera: ok. 500 g selera sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie(...)Najpierw zrobiłam puree z selera  z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się

Kuchnia u Krysi
Korzenny krem dyniowy 131

podziękuję. Kremy czekoladowe można robić samemu w domu. Na różne sposoby i w różnych smakach. Ja, zainspirowana przez Agnieszkę i jej masełko dyniowe , zrobiłam mój krem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach(...)wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać resztę składników i wymieszać. Zagotować i na niewielkim ogniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 176

odcedzania! Niby taki drobiazg, a jakże pomysłowy. Doskonały do gotowania wszystkiego, co później trzeba odcedzić, ja jak na razie stosowałam go do ziemniaczków i kalafiora, z których później robiłam puree i uważam to za genialne rozwiązanie. Ponadto, sam garnek posiada trójwarstwowe dno (stal – aluminium – stal) o grubości 5,7 mm, dzięki czemu skumulowane podczas podgrzewania ciepło równomiernie się(...)atrakcyjna, bo koszt garnka o pojemności 2,3 l w sklepie Dajar to koszt 139 zł, a ze zniżką dla Was wyjdzie jeszcze mniej! Przygotowałam w nim moje ulubione puree z kalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada

karmelowy
Racuchy drożdżowe z truskawkami 116

mnie wciąż truskawkowo. Mam trochę czasu  i jakoś spac nie mogę, więc opisuję zaległe wydarzenia kuchenne.Ponieważ wciąż mam zapasy dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree.  Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree(...)syrop klonowy mięta do dekoracji olej do smażenia Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw

Gotuj Sam!
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 169

kuchenne zabawy Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około(...)dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie

mecooks
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 155

Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: • 1 kg ziemniaków • 200 g sera żółtego • 200 g masła • 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex • 500 ml śmietany 30% • garść rukoli • 5 łyżek(...)oliwy Wykonanie: • Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie i przepuścić przez praskę. • Wyrobić gładką masę z drobno startym żółtym serem i połową masła. • Puree nałożyć do rękawa cukierniczego i uformować w głebokim talerzu rozetkę. • Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. • Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. • Zupę

To co kocham
Pieczony schab z gruszką i puree ziemniaczanym 104

Proponuję Wam trochę mięska na sobotę. Miękki schab, aromatyczna gruszka i puree ziemniaczane z gorczycą. Łatwo, szybko i smacznie! Składniki dla 4 osób: • 1/2 kg schabu bez kości • 1 mała cebula • sól morska • 1 łyżka cukru brązowego • 1 łyżeczka kminku • odrobina gałki muszkatołowej • 2 liście laurowe • 3 ząbki czosnku • 4 listki szałwii • 1 gałązka oregano • olej(...)smażenia Gruszki • 4 gruszki • odrobina soli • laska cynamonu • 1 łyżka cukru Puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą • 1 kg ziemniaków • 1 mała cebula • 3 łyżki masła • 3 łyżki śmietany 22% • 2 łyżeczki nasion gorczycy Wykonanie: • Polędwicę wieprzową oczyścić, obsmażyć na oliwie i przełożyć do formy do pieczenia. • Na 2 łyżkach oleju

To co kocham
Muffinki dyniowe 120

zawsze niezawodny. Papilotki liściaste i cukierkowe dynie dostałam od siostry Ani z Chicago. Ciekawa jestem, kiedy u nas pojawią się takie gadżety. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 125 g masła • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki orzechów(...)włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych Dekoracja • cukierki – dynie • 1/2 tabliczki białej czekolady • 2 łyżki mleka • szczypta zielonej herbaty w proszku Matcha Wykonanie: • Puree z dyni zrobiłam poprzez upieczenie dyni ze skórą w temp. 200 st.C przez 30 minut, a następnie zmiksowanie jej po oddzieleniu od skóry. • Zagotować masło, puree z dyni

To co kocham
Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem 109

Jesienią na talerzu też może być wiosennie i zielono! A to za sprawą mrożonego zielonego groszku, który połączyłam z puree ziemniaczanym. Takie ziemniaczki wprawiają w dobry nastrój, a do tego pomarańczowa surówka z marchewki i mamy ferię barw na talerzu. Proste do wykonania, a efekt wyśmienity(...)smaku Wykonanie: • Zielony groszek ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru dla podkreślenia koloru. Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładkie puree. • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z szynką 124

już ostatnie danie z dynią w roli głównej w tym roku. Danie, którego inspiracją była zawartość lodówki czyli puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 2 szklanki puree z ziemniaków • 3 białka

To co kocham
Puree ziemniaczane z makiem 110

Nowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne puree

To co kocham
Puree ziemniaczane z musztardą francuską 213

Puree ziemniaczane w nowym wydaniu czyli z ziarnistą musztardą, np. francuską. Musztarda nadaje ziemniakom zupełnie innego smaku i ostrości. W gładkim puree trafiają się strzelające między zębami ziarenka gorczycy, co nadaje im nowej struktury i stanowi niespodziankę dla degustatora dania. Takie ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego mięsa. Składniki: • 1 kg ziemniaków(...)obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, śmietanę i musztardę, następnie utłuc na gładką masę. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. • Puree nakładać łyżką do lodów, w każdej kulce zrobić delikatny dołek i włożyć do niego po kilka ziarenek musztardy

To co kocham