Proponuję Wam trochę mięska na sobotę. Miękki schab, aromatyczna gruszka i puree ziemniaczane z gorczycą. Łatwo, szybko i smacznie! Składniki dla 4 osób: • 1/2 kg schabu bez kości • 1 mała cebula • sól morska • 1 łyżka cukru brązowego • 1 łyżeczka kminku • odrobina gałki muszkatołowej • 2 liście laurowe • 3 ząbki czosnku • 4 listki szałwii • 1 gałązka oregano • olej(...)smażenia Gruszki • 4 gruszki • odrobina soli • laska cynamonu • 1 łyżka cukru Puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą • 1 kg ziemniaków • 1 mała cebula • 3 łyżki masła • 3 łyżki śmietany 22% • 2 łyżeczki nasion gorczycy Wykonanie: • Polędwicę wieprzową oczyścić, obsmażyć na oliwie i przełożyć do formy do pieczenia. • Na 2 łyżkach oleju
To co kochamzawsze niezawodny. Papilotki liściaste i cukierkowe dynie dostałam od siostry Ani z Chicago. Ciekawa jestem, kiedy u nas pojawią się takie gadżety. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 125 g masła • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki orzechów(...)włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych Dekoracja • cukierki – dynie • 1/2 tabliczki białej czekolady • 2 łyżki mleka • szczypta zielonej herbaty w proszku Matcha Wykonanie: • Puree z dyni zrobiłam poprzez upieczenie dyni ze skórą w temp. 200 st.C przez 30 minut, a następnie zmiksowanie jej po oddzieleniu od skóry. • Zagotować masło, puree z dyni
To co kochamJesienią na talerzu też może być wiosennie i zielono! A to za sprawą mrożonego zielonego groszku, który połączyłam z puree ziemniaczanym. Takie ziemniaczki wprawiają w dobry nastrój, a do tego pomarańczowa surówka z marchewki i mamy ferię barw na talerzu. Proste do wykonania, a efekt wyśmienity(...)smaku Wykonanie: • Zielony groszek ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru dla podkreślenia koloru. Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładkie puree. • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem
To co kochamjuż ostatnie danie z dynią w roli głównej w tym roku. Danie, którego inspiracją była zawartość lodówki czyli puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 2 szklanki puree z ziemniaków • 3 białka
To co kochamNowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne puree
To co kochamPuree ziemniaczane w nowym wydaniu czyli z ziarnistą musztardą, np. francuską. Musztarda nadaje ziemniakom zupełnie innego smaku i ostrości. W gładkim puree trafiają się strzelające między zębami ziarenka gorczycy, co nadaje im nowej struktury i stanowi niespodziankę dla degustatora dania. Takie ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego mięsa. Składniki: • 1 kg ziemniaków(...)obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, śmietanę i musztardę, następnie utłuc na gładką masę. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. • Puree nakładać łyżką do lodów, w każdej kulce zrobić delikatny dołek i włożyć do niego po kilka ziarenek musztardy
To co kochamdorodnymi młodymi buraczkami, które to wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej(...)kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni • 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści • 2 pędy trawy cytrynowej • gałązka rozmarynu • 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki
To co kochamjego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego 180 g mąki 50 g kakao 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady gorzkiej Krem(...)aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Upieczone, wystudzone buraki obieramy, kroimy w kawałki, a następnie miksujemy na puree. Puree z buraków, jajka i olej miksujemy. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy. Wszystkie "suche" składniki mieszamy razem. Do zmiksowanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż stworzą jednolitą masę
Smakowity Blog KulinarnySmażony ryż z patelni w jesiennych kolorach i smakach. Dodatek puree z dyni sprawia, że risotto jest kremowe, lekko słodkawe i w pięknym pomarańczowym kolorze. Smaczne danie dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 200 ml wina białego wytrawnego ok 3 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka puree z dyni szczypta gałki(...)rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Na końcu dodać puree z dyni i obsmażone kawałki kurczaka. Wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni
https:KKuchniaMniampołówki i zostaw do smażenia. Resztę kalafiora drobno posiekaj, włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę. Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia. Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż(...)oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i piecz ok. 10 minut w 170 st. C. Na talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE! Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało
kolorowotorcikowofalafel: 2 szklanki ciecierzycy 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka kolendry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych(...)minuty. Ciecierzycę wsypujemy do miski, dodajemy marchewkę z cebulą, czosnek i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na desce. W tym czasie robimy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dynię i skrapiamy olejem. Pieczemy przez
KuchcikoweLoveliści szałwii Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki 2 szklanki śmietanki 36% 1 szklanka puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź(...)celu przygotowania sosu, rozgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu i włóż pory. Gdy zaczną mięknąć dodaj czosnek i smaż mieszając przez 30 sekund. Następnie wlej śmietanę i wmieszaj puree z dyni. Po chwili wmieszaj jarmuż, ser kozi, parmezan, posiekaną szałwię i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj aż jarmuż zacznie „więdnąć”. Wmieszaj ugotowany makaron i połowę
karmelowyPodane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja. Składniki: 300 g puree z grochu 150 g szpinaku 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej gałka muszkatałowa majeranek, imbir papryka w proszku - słodka i ostra bułka tarta Wykonanie: puree przygotuj(...)przepisu tutaj pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowny szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość połącz puree grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pożywny, syci na długo. Odpowiednio doprawiony smakuje wyśmienicie. Swój wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze. Składniki: około 200-250 g suchego grochu (500 g puree) 1-1,5 szklanki okruchów razowego chleba 250 g pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku(...)umieścić na gorącej patelni z tłuszczem. Początkowo puszczą sporo wody, należy płyny odparować, następnie przysmażyć pieczarki ugotowany, miękki groch odcedzić na durszlaku, następnie zblendować na gładką masę. Można puree przetrzeć przez sito, pasztet będzie wówczas bardziej aksamitny puree z grochu połączyć z cebulą i pieczarkami, dodać posiekane pomidorki. Doprawić do smaku przyprawami. Gdyby masa była mało stabilna należy dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką masą oraz przepysznym puree malinowym. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka(...)śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej Dodatkowo: puree malinowe (u mnie gotowe z firmy Zentis ; tak do 10 łyżek) Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. (Boków nie wyściełać
Di gotuje