puree - 3280 przepisów (strona:34/219)

Hummus z dyni 152

uwielbiam eksperymenty w kuchni , a do tego od jakiegoś już czasu jestem wielką miłośniczką dyni, musiałam ten przepis koniecznie wypróbować.  W sezonie jesiennym przygotowałam do słoików puree dyniowe i teraz kiedy tylko mamy ochotę sięgamy po przetwory z naszej małej spiżarni :-) a dokładniej zimnej, ciemnej blokowej piwnicy.  Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje  nieco go zmodyfikowałam(...)siebie.  hummus z dyni  hummus z dyni Składniki:  1,5 szklanka puree z dyni  2-3 łyżki łyżki pasty tahini (lub 3-4 łyżek  ziaren sezamu i łyżka oliwy)- w moim przypadku były to właśnie ziarna sezamu  1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku  2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka oliwy

Aromatyczne Podróże
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 111

Barszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy,  najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki(...)laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree 1-2 cebule drobno posiekane i zeszklone na maśle Warzywa oczyścić, pokroić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać również listek laurowy, ziele angielskie i grzybki. Zagotować. Gotować na malutkim

Posadzone i zjedzone
Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie (bez glutenu) 128

jadłam w tym roku. Słodkie, puszyste z dodatkiem śliwek duszonych w miodzie z cynamonem. Zjedliśmy je na kolację, ale wiem, że nie raz takim śniadaniem rozpocznę weekend :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia spora szczypta cynamonu   7-8 śliwek 0/5 łyżeczki(...)cynamonu łyżka miodu (użyłam rzepakowego)—>KLIK opcjnalnie inne owoce i jadalne kwiaty Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy śliwki, usuwamy pestki i przekładamy

Mienta blog
Zielone puree 132

Fajna sprawa dla małych pomocników, na których oczach z puree ziemniaczanego powstaje zielona smaczna i zdrowa masa ziemniaczana. Takie puree to zdrowe i sprytne rozwiązanie dla dzieci. Oprócz ziemniaków jedzą także inne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior(...)wina - po dodaniu buraków, koloru różowego wina - po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte - po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa. Składniki: +/- 2 kg ziemniaków 1,5 szklanki mleka 2 szklanki zielonego mrożonego groszku łyżeczka masła Wykonanie: Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Groszek lekko zagotuj

Zasmakuj Kuchni
Restauracje w Poznaniu: Słodka&Ostra 174

chce się usiąść i zostać. Menu jest wypisane kredą na tablicy, na miejscu jest również kelner, który służy pomocą. Po rozmowie z nim decydujemy się na polędwiczki wieprzowe z puree z groszku z młodymi ziemniakami, kalafiorem i brokułem, tortellini z ricottą i szpinakiem z młodymi warzywami z pesto oraz spaghetti arrabiata dla dzieci. Do picia zamawiamy domową lemoniadę. Spory plus(...)prawdziwych cytryn, niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Obsługa ma od nas spory plus, bardzo uprzejma, taktowna i pomocna. Nie przeraziły jej nawet rozbrykane maluchy:) Potrawy, które kosztowałyśmy: Polędwiczki wieprzowa confit, puree z groszku, młody ziemniak, kalafior, brokuł (cena: 26zł) Tortellini z ricottą i szpinakiem, młode warzywa z pesto  (cena: 19zł) Spaghetti arrabiata (cena: 20zł) Domowa lemoniada (cena: 8zł) Koszt porcji

Kolizje Smaków
Kurczak Saltimbocca 179

przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki(...)wlewamy bulion  i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy. Puree z batatów i ziemniaków: 1/2 kg bataów 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry mleko  woda  Bataty i ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze

Smakowity Blog Kulinarny
PUMPKIN PIE 146

Kruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy(...)moim zdaniem idealnie dopełnia całość. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki drobnego cukru  szczypta soli NADZIENIE 2 szklanki puree z upieczonej dyni   (400 g) 1 puszka słodzonego  mleka skondensowanego (530 g) 2 łyżki likieru cointreau / można pominąć 3 jajka 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej   / najlepiej

cool and minty
ZAPIEKANKA WIEJSKA -COTTAGE PIE 122

Zapiekanka wiejska Cottage Pie,  to bardzo popularne danie kuchni angielskiej. W jej skład wchodzi warstwa mięsna, przykryta puree z ziemniaków i całość zapieczona.  Podana na ciepło smakuje rewelacyjnie(...)PUREE  ZIEMNIACZANE :  700 g ziemniaków po ugotowaniu 2 łyżki masła naturalnego  100 ml mleka  sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 158

żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)  Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym.  Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę. Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym 5 sporych ziemniaków (u mnie młodych) 200 ml gorącego mleka 2 łyżki masła szczypta soli łyżka(...)rumiano, wlewamy bulion i mieszając dokładnie gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy przecierem i musztardą. Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła. Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strączkowe kulki z zielonymi warzywami - bezglutenowo, wegańsko, zdrowo :) 156

łatwo.  Strączkowe kulki powstały z ugotowanych i wcześniej skiełkowanych nasion roślin strączkowych - ciecierzycy, fasolki mung, soczewicy . Następnie je zmiksowałam z przyprawami i olejem na w miarę gładkie puree i wyłożyłam na talerz za pomocą gałkownicy do lodów :D  Nie obyło się bez warzyw. Tym razem postawiłam na warzywa zielone - cukinię, brokuł oraz fasolkę szparagową. Nie zabrakło cebulki(...)wrzącej wody. Ciecierzycę gotuje się najdłużej, bo ok. 3 godziny, fasolkę mung i soczewicę ok. 45 minut.  Następnie każde nasiona należy zblendować na puree. Przełóż dane nasiona do malaksera/blendera/miksera, dodaj po 1/2 łyżeczki soli himalajskiej i pieprzu czarnego oraz 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich. Miksuj do momentu uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.  Postępuj tak z każdym strączkiem

Zdrowie na języku :P
prymkowa zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym 181

przepis na nią przywędrował od naszych przyjaciół Prymków. Składniki na tę zapiekankę są niemal w każdej kuchni, a przygotowanie trwa tyle, co potrzeba czasu na ugotowanie ziemniaków. Składniki: 1. puree: około 1-1,5 kg ziemnianków 50 ml mleka trochę masła sól 2. pomidory - 3 sztuki 3. warstwa mięsna: 0,5 kg mięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy(...)ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie.   3. Pomidory parzymy. Nacinamy lekko skórkę, by lepiej się obierały

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Dorsz pod pomarańczową kołderką z buraczkami i puree z kalafiora 131

Zapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z  chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje.   Składniki: marynata: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z pomarańczy, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki jasnego miodu, 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego(...)smaku i zawijamy w folię. Grillujemy ok. 15 min na dolnym rożnie. Buraczki obieramy, przekrawamy, smarujemy olejem i grillujemy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Z ugotowanego kalafiora robimy puree, dodajemy jogurt, miksujemy blenderem.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorsza pod marchewką podajemy z puree i buraczkami. Smacznego :) Rada: dorsza należy osuszyć papierowym ręcznikiem, żeby mógł  wchłonąć

Moniki Smakołyki
Tureckie ciasto szpinakowe, Drake's Coffee Cake 390

cukier Zblenduj szpinak w blenderze (potrwa to kilka minut, więc cierpliwości). Ubij białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, wymieszaj. Następnie dodaj olej lub oliwę, sok z cytryny i puree ze szpinaku (z tej ilości wychodzi około 1 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj masę szpinakową i dokładnie wymieszaj(...)glass oil or olive oil 2 tbs lemon juice 2.5 glass wheat flour 3 ts baking powder ½ ts salt Topping: 1 package mascarpone a few tbs lemon juice sugar Puree spinach in a blender (it takes a few minutes so be patient). Beat egg whites with sugar until fluffy, add egg yolks, mix. Next add oil or olive oil, lemon

Qlinarnie i Qlinarnie
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami 185

mamy mięso  dziś, tak jak lubię. Pikantnie lekko słodkawo i sama przyjemność z jedzenia. Karkówka wyszła idealna, a puree z jabłuszka wyśmienite.Wino nadało przyjemnego posmaku. Składniki: karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg majeranek 4 łyżki czosnek sprasowany 6 ząbków sól i pieprz do smaku jabłka kwaskowe 4 duże dorodne wino słodkie do podlania mięsa ewentualnie woda do podlania(...)godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia.W wytworzonym sosiku rozpuszczają się jabłka-powstaje puree. Po 2 godzinach karkówka dochodzi. Można ja podać z ziemniakami pokrojoną w plastry i z puree jabłkowym

Różowa kuchnia
Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce 134

pieprzem i włóż do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu przełóż je do pojemnika, przykryj i odstaw na 5 minut, po czym obierz ze skórki i zblenduj na gładkie puree. W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut do zeszklenia. Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut. Dodaj pomidory, puree(...)butter over medium heat, add the onion and garlic and cook for about 5 minutes , until translucent. Add the zucchini and cook another 5 minutes. Add tomatoes, pepper puree and season with herbes de Provence, salt, pepper and sugar. Cook over low heat for 20 minutes, or until zucchini become tender. Season to taste if necessary. Transfer zucchini on plates

karmelowy

Proponowane wyszukiwania