uczę się jak wykorzystywać to wspaniałe w obróbce warzywo. W tym roku zrobiłam już solidną porcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao(...)popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki ciepłej wody DODATKOWO jajko do posmarowania bułek orzechy włoskie do dekoracji Zagotować mleko
Pieguskowa Kuchniasuper mięciutkie, bardzo delikatne i meeega smakowite. Inspiracją był ten przepis , choć ja poczyniłam trochę modyfikacji. Składniki: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 300g ugotowanych ziemniaków (puree ziemniaczane) - 300g (ml) wody - 20g świeżych drożdży - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g oliwy z oliwek (lub zwykłej) - 20g ziaren słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać ok.50g (ml) letniej wody, łyżkę(...)mąki (z z podanych 600g), dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrastania. Powstanie nam zaczyn. Do miski dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę, ziarna słonecznika, rozduszone ziemniaki (puree), letnią wodę (pozostałe 450g) oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość dokładnie mieszamy. Ja wyrabiam tylko chwilę. Gdy użyjemy mąki pszennej musimy wyrabiać ciasto dłużej. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą (gdyby
Smaczne ZdroweZdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Gorące maliny przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstałe puree przelewamy do garnka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się(...)rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na ok 15-30 min, aby puree się schłodziło. W misce umieszczamy serek mascarpone i kremówkę. Przy pomocy miksera mieszamy całość na średnich obrotach ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Następnie, cały czas miksując, wlewamy powoli schłodzone puree z malin. Masa wyjdzie rzadka
Słodki Pomysłtemu podałyśmy Wam przepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada im wilgoci i miękkości. Znów wykorzystałyśmy lukier z ksylitolu i gorzką czekoladę oraz ekspandowaną jaglankę od Soligrano w formie posypki. Takie ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako propozycja śniadaniowa ale też pięknie udekorują Wasze(...)orkiszowej typ 700 -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -7g suszonych drożdży -230ml napoju roślinnego -50g oleju kokosowego -50g cukru kokosowego (lub trzcinowego) -200g gęstego puree z dyni Dodatkowo Polewy: gorzka czekolada/ ksylitol zmielony na puder (w młynku do kawy) + sok z cytryny + kilka kropel soku z buraka Posypki: ekspandowana kasza jaglanaSoligrano / mak niebieski Napój, olej
Candy Pandasżywności - u mnie z Ikea ) lub położyć na talerzu, szczelnie przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia. Wystudzone papryki obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zblendować na gładkie puree. Cebule obrać, drobno posiekać. Pomidora naciąć na czubku na krzyż. Włożyć do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć z wody, obrać ze skóry(...)podsmażaniu mięsa i wlać do garnka z podsmażonym mięsem. Do garnka z podsmażonym mięsem wlać pozostały bulion wołowy. Wsypać ostrą paprykę w proszku (2 łyżki). Dodać pokrojonego pomidora i puree z papryki. Gulasz dusić na małym ogniu, pod przykryciem, bardzo często mieszając, przez 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie. W przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego
Gospodyni Miejskapokruszone ciastka oreo.Masę wyłożyć na schłodzone ciasto i pozostawić w lodówce do stężenia (masa nie jest całkiem ścięta,utrzymuję konsystencje bitej śmietany). Galaretka z mango 300 g puree z mango (u mnie 2 sztuki) 5 g żelatyny Żelatynę zalać wodą (2-3 łyżki) i odstawić do napęcznienia.Mango obrać i zważyć (bez pestki).Zmiksować w blenderze do otrzymania gładkiego(...)puree. Puree z mango przełożyć do garnka i zagotować,zdjąć z ognia i od razu wrzucić namoczoną żelatynę-wymieszać do rozpuszczenia się.Galaretkę z mango wystudzić do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na masę oreo.Wstawić do lodówki.Udekorować według uznania
Anielskie wypiekitemperaturze 180st. C, do uzyskania wilgotnej konsystencji. 5. Podawaj ze zmiksowanymi truskawkami. KOLACJA K:354.2 / B:33.1 / T:13.6 / W:24.5 / Błonnik:7.5 DROBIOWE KIESZONKI Z GROSZKOWYM PUREE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Groszek zielony (mrożony(...)Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Groszek i ziemniaki ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi z kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż
Powiedz dietom nierozkoszować częściej niż tylko z okazji wyjścia do kawiarni, polecam Wam przygotowanie własnego syropu dyniowego. Gwarantuję, że to smakowe latte od razu przypadnie Wam do gustu. Składniki: 5 łyżek puree z dyni* 2 łyżeczki (8 g) cynamonu 10 goździków 1 szklanka (200 g) cukru 1,5 szklanki (360 g) wody 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonej gałki(...)muszkatołowej *Jak zrobić puree z dyni: SPOSÓB 1 – Obraną dynię pokroić na niewielkie kawałki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 min, a następnie zbelndować. SPOSÓB 2 – Obraną dynię ugotować na parze, a następnie zblenodować. Przygotowanie: 1) Do rondelka wlać wodę i wstawić na mały ogień. 2) Dodać cukier, puree z dyni, przyprawy i dokładnie
Fitsweet.meosiedlowych sklepikach coraz więcej wiosennych dobroci. Botwinka, szparagi i reszta ferajny, a ci pierwsi w moim dzisiejszym menu...na niezwykle wiosennej pizzy! Swój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree. Delikatnie słodkawy spód i wyraziste dodatki w postaci bazyliowego pesto, słonej fety i soczystych warzyw, tworzą niebanalną całość w smakach wiosny. Z porcji ciasta, jakie wychodzi z przepisu, zrobiłam trzy niewielkie pizze(...)szklanki letniej wody 10g świeżych drożdży/ 1 łyżeczka suchych drożdży 250g mąki pszennej + do podsypania 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 1 mały buraczek - upieczony i zmiksowany na puree Dodatki: 50g dobrej jakości sera feta 500g zielonych szparagów 3-4 łyżki bazyliowego pesto dwie garści pomidorków koktajlowych 1 pęczek botwiny (liście) sól pieprz olej Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Drożdże
Kuchnia w Słońcu Skąpanatrzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka. Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru 2 garście rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego Jabłka(...)obrać i pokroić na niewielkie, równie kawałki - o wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać. Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej
Ze smakiem bez glutenuDanniel's. Proste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi(...)mała szalotka / startej na drobnej tarce 25 ml whisky Jack Daniel's DO PODANIA: awokado (pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i sokiem z cytryny ), puree z batatów WYKONANIE SOS : w rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy starty czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy, mieszając przez około pół minuty. Uważamy, aby nie przypalić. Dolewamy sok ananasowy, wodę
cool and mintySkładniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty. Krem: Dynie obieramy ze skóry , kroimy na małe kawałki i gotujemy w malej ilości do miękkości. Miękką dynie blendujemy na puree. Żelatynę zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(żelatyna napęcznieje ok. 5 min.), następnie podgrzewamy,aby żelatyna się rozpuściła. Serek miksujemy z cukrem, gdy składniki się dobrze połączą, dodajemy wystudzone puree z dyni
Różne smaki w kuchniPrzepis: Marchewki obrałam, starannie umyłam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Gotowałam na parze do miękkości (zajęło to ok 20 min). Wystudziłam. Marchewki zmiksowałam z odrobiną przegotowanej wody na gładkie puree. Z całej porcji odłożyłam do miseczki pół łyżki stołowej marchewki i wymieszałam z oliwą. Resztę po porcjowałam, zamrażając w pojemniku na kostki lodu – dzięki temu miałam już marchewkę przygotowaną(...)przy karmieniu naturalnym lub po skończeniu 4 m.ż. Przy karmieniu sztucznym. Przy pierwszym podawaniu marchewki potrzebna jest minimalna ilość – maluch ma jedynie posmakować, a nie najeść się. Do puree możemy dodać mleko mamy, by dziecko wyczuło znajome smakowo akcenty. Ps 1. Gotowanie na parze będzie tu najlepszą metoda obróbki termicznej, jeśli nie macie parowaru, wystarczy garnek z wodą, położone
Gotowanie-ukslow cooker (wolnowarze około 1 godzinę i 30 minut na programie hight) Przelać do szklanek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia Polewa z mango. 300g puree z mango (świeże mango- obrać i zmiksować- lub można tez kupić juz gotową pulpę z mango) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 12 gram żelatyny ( lub trzy(...)listki żelatyny) Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować ( powinna się zagotować, odstawić z ognia) Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na pudding. Udekorować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwolny dzień, a po drugie duże doświadczenie w smażeniu karnawałowych słodkości. Z myślą o nich podaję przepis na bardzo łatwe i szybkie pączusie na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Myślę, że jeszcze macie jakieś zapasy dyniowego musu w spiżarni. Robi się je błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można(...)jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz. Pączki dyniowe Składniki: 250g mąki 200g puree z dyni 80g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder do posypania smalec do smażenia Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną
Wiem co jem