puree - 3280 przepisów (strona:19/219)

Jarmuż z ziemniakami 118

prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z boćwiną lub szpinakiem, przyprawiając oliwą z oliwek i cytryną.  Podanie jarmużu z puree ziemniaczanym, to już pomysł Irlandczyków, którzy nadali tej potrawie wdzięczną nazwę - colcannon. Wymieszałam składniki blitvy i calcannon, dodałam trochę czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i pyszne danie gotowe. Nie zapomnijcie dodać(...)dokładnie wymieszałam. Biało-zielona masa nie prezentowała się nazbyt atrakcyjnie, aby dziecko chciało spróbować. Druga wersja, przygotowana tak jak opisałam poniżej była smaczniejsza i wizualnie przyjemniejsza. Dla podkręcenia smaku, puree skropić smakową oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem Składniki: 10 liści jarmużu 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy

Codziennik Kuchenny
Puree z dyni 133

Puree z dyni to podstawa jesiennych wypieków. Możemy wykorzystywać je na bieżąco lub zrobić zapasy na zimę, bo przygotowuje się je naprawdę bardzo prosto. Składniki: - 2 kg dyni Przygotowanie: Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką pestki. Każdą połówkę kroimy w łódki i kładziemy je skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)przez około 45 minut. Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy a następnie łyżką lub nożem oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowe puree możemy wykorzystać od razu bądź przekładamy do słoika, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeżeli chcemy zrobić zapasy, to warto puree z dyni przełożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić

Zainspirowana w kuchni
Puree z dyni 96

Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów(...)polać odrobiną oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka (ja sprawdzam widelcem, jak ładnie wchodzi wyłączam piekarnik). Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki, i zmiksować. Puree można przechowywać w lodówce przez kilka dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pumpikn spice latte 205

Podam Wam dwa sposoby przygotowania tej kawy, dla tych którzy posiadają ekspres do kawy i dla tych, którzy go nie mają. wykonanie z ekspresem: Zaparz espresso. W kubku rozmieszaj puree z dyni z miodem i przyprawami. Dyszą spieniającą, spień mleko, tak jak to robimy na latte, czyli piana musi być mocna i sztywna. Na dnie szklanki umieść puree z dyni(...)ściance wlej spienione mleko, na samym końcu espresso. Wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną obsyp albo cynamonem albo startą na tarce gorzką czekoladą. wykonanie bez ekspressu W kubku rozmieszaj puree z dyni z przyprawami i miodem. Zaparz kawę i przelej np. przez sitko ( w sklepie możesz kupić zaparzacz, który ma dyszę z sitkiem dzięki czemu fusy nie dostaną się do naparu

SMYKWKUCHNI
Dynowelove, czyli naleśnikowa lasagne 106

średnicy. Na patelni podsmażamy bez dodatku tłuszczu mięso mielone. Doprawiamy do smaku, dodajemy czosnek. Po ok. 5 minutach wlewamy 2/3 passaty i 1/4 puree z papryki i dyni. Mieszamy i zostawiamy na 10 minut na małym ogniu, żeby płyn trochę się zredukował. Cukinię i mozzarellę ścieramy na tarce o małych oczkach. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok, by cukinia(...)puściła sok. Do 1/2 puree z dyni i papryki dodajemy jajko i zagęszczamy mąką. Na średnim ogniu smażymy grube naleśniki. Można smażyć je tylko z jednej strony. Wykładamy naleśnikami dno formy do pieczenia. Wykładamy mięso z sosem. Smażymy kolejną porcję naleśników i przykrywamy nimi mięsną warstwę. Cukinię z serem odcedzamy i wykładamy kolejną warstwę. Nakrywamy ją kolejną porcją naleśników. Wylewamy

Kucharzyca
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 155

całości, ze skórką, a syf z mazaka przechodzi w miąższ. Spojrzała jak na idiotkę. Ale przynajmniej żadnej więcej już nie pomalowała.   Dynię Sampson, z której dzisiaj robię puree, przytachał z warzywniaka kawałek dalej mój „pan połówek” – jak ją po drodze zobaczył tak nie mógł przejść obojętnie. Bo jak można – koło takiego niespotykanego koloru? Bydle wielkie, 7kg, sama(...)komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty do jasnopomarańczowego, kulista, z lekkim

Karo in the Kitchen
Puree z Dyni 166

roku postanowiłam zrobić większe zapasy mrożonego puree z dyni, bo na  zupę dyniową  mam ochotę przeważnie zimą. Dodatkowo jedną dynię starłam na tarce, bo chcę w wolnych chwilach piec bułeczki dyniowe, które uwielbiam. Puree zrobiłam ze zwykłej dyni i dyni hokaido. Przy tej drugiej trudno mi było się powstrzymać aby zbyt dużo nie wyjeść na ciepło, przepyszne! Przy(...)Gotową dynię wyciągnęłam z piekarnika i nie chciało mi się czekać aż wystygnie i jeszcze ciepły miąższ oddzieliłam od skóry,umieściłam w dzbanku blendera i zmiksowałam na gładką masę. Puree przełożyłam do woreczków (odmierzyłam 1 szklankę na jeden woreczek) i wystudzone puree w woreczkach włożyłam do zamrażarki. To tyle ;) SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Dyniowe Latte 115

Kiedy tak sobie piekłam dynie na puree, a wiadomo dynia jak się piecze, nie trzeba jej pomagać, więc usiadłam przy laptopie i tak sobie przeglądałam różne strony kulinarne, czyli moje ulubione blogi wpadłam na Dyniowe Latte na blogu Just My Delicious i zaiskrzyło. W głowie zaświeciła się lampka "Musisz to zrobić!". Na domiar wszystkiego puree z dyni za chwilę miało(...)książki. Szczególnie w takie dni jak dziś, kiedy za oknem jest mokro i zimno. Składniki na 1 porcję: 2 łyżki golden syrupu 3/4 szklanki mleka 1 espresso 2 łyżki puree z dyni 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Golden syrup wlałam na dno szklanki. Do rondelka wlałam mleko, kawę, miód, włożyłam puree z dyni

Blondynka Gotuje
Gofry ziemniaczane / Potato waffles 230

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze(...)cebuli, pokrojonej na kawałki niecałe 1/2 szklanki mąki sól i pieprz olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny. Wmieszaj ziemniaki

karmelowy
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 151

peaceful and quite" zbierzmy energię na czwartkowe kibicowanie, posiłkując się tą prosta zapiekanką. Można ją przygotować błyskawicznie, szczególnie, jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego(...)tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie dzień wcześniej robiliście. Moje jest najczęściej z masłem, śmietaną i koperkiem. Jednak kiedy robię ziemniaki specjalnie

I tu będę miała takie te
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 134

Ciekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków oraz suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje(...)pokojową CIASTO ⅔ szklanki (120 g) suszonych moreli pokrojonych w kostkę ⅔ szklanki (130 g) dowolnych orzechów uprażonych i rozdrobnionych   ½ szklanki(125 ml) białego vermouthu 2 jajka ¾ szklanki (225 g) puree ze słodkich ziemniaków* 1 i ½ szklanki (230 g) przesianej mąki pszennej  1 szklank cukru (200 g) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła

cool and minty
Kaczka na puree z zielonego groszku 121

mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Warto pamiętać, że kaczkę najlepiej opiekać w tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej. Kaczka na puree z groszku Mięso duszone w winie nabrało przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodały mu suszone śliwki i świeży majeranek. Jego ciekawy zapach nie zdominował dania, a jedynie podkręcił smak. Całość dopełnia(...)puree z zielonego groszku. Gałka muszkatołowa łamie mdły smak, jednak należy z nią uważać, ponieważ zbyt duża ilość nie każdemu przypada do gustu. Słodko winny sos z mięsem i delikatne puree komponują danie, które nie tylko dobrze wygląda, ale znakomicie smakuje. Kaczka wymaga cierpliwości i większej ilości czasu. Czas duszenia wynosi nawet 2 godziny. Należy jednak pamiętać, że znacznej mierze

Ciasna Kuchnia
Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 119

Przepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości(...)czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta soli i pieprzu Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami

Mango Papaja
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 161

głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE: 150 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 200 g  puree z dyni 1 jajko 7-8 łyżek brązowego cukru 65 g roztopionego masła      Mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, wlewamy do mąki(...)odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Puree z dyni lekko podgrzewamy, dodajemy do niego jajko, brązowy cukier i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy dynię z dodatkami i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7 minutach wyrabiania dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy. Po około 5 minutach, gdy masło już się wchłonie, ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Pierś z kaczki na batatowym puree 204

bardzo słodko, bo królowała krucha tarta z karmelem i kremem z kaszy manny, a dziś dla odmiany coś zupełnie innego - kaczka, przygotowywana według mojego ulubionego i niezawodnego sposobu oraz puree z batatów, które pozostawi nas w klimacie słodkości :) Kaczka najpierw delikatnie podsmażona, a następnie dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo(...)lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne! :) Ważne jest, aby kaczka przez smażeniem nie była zbyt

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!