puree - 3280 przepisów (strona:19/219)

Dyniowe Latte 143

Kiedy tak sobie piekłam dynie na puree, a wiadomo dynia jak się piecze, nie trzeba jej pomagać, więc usiadłam przy laptopie i tak sobie przeglądałam różne strony kulinarne, czyli moje ulubione blogi wpadłam na Dyniowe Latte na blogu Just My Delicious i zaiskrzyło. W głowie zaświeciła się lampka "Musisz to zrobić!". Na domiar wszystkiego puree z dyni za chwilę miało(...)książki. Szczególnie w takie dni jak dziś, kiedy za oknem jest mokro i zimno. Składniki na 1 porcję: 2 łyżki golden syrupu 3/4 szklanki mleka 1 espresso 2 łyżki puree z dyni 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Golden syrup wlałam na dno szklanki. Do rondelka wlałam mleko, kawę, miód, włożyłam puree z dyni

Blondynka Gotuje
Gofry ziemniaczane / Potato waffles 257

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze(...)cebuli, pokrojonej na kawałki niecałe 1/2 szklanki mąki sól i pieprz olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny. Wmieszaj ziemniaki

karmelowy
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 181

peaceful and quite" zbierzmy energię na czwartkowe kibicowanie, posiłkując się tą prosta zapiekanką. Można ją przygotować błyskawicznie, szczególnie, jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego(...)tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie dzień wcześniej robiliście. Moje jest najczęściej z masłem, śmietaną i koperkiem. Jednak kiedy robię ziemniaki specjalnie

I tu będę miała takie te
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 159

Ciekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków oraz suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje(...)pokojową CIASTO ⅔ szklanki (120 g) suszonych moreli pokrojonych w kostkę ⅔ szklanki (130 g) dowolnych orzechów uprażonych i rozdrobnionych   ½ szklanki(125 ml) białego vermouthu 2 jajka ¾ szklanki (225 g) puree ze słodkich ziemniaków* 1 i ½ szklanki (230 g) przesianej mąki pszennej  1 szklank cukru (200 g) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła

cool and minty
Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 149

Przepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości(...)czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta soli i pieprzu Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami

Mango Papaja
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 187

głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE: 150 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 200 g  puree z dyni 1 jajko 7-8 łyżek brązowego cukru 65 g roztopionego masła      Mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, wlewamy do mąki(...)odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Puree z dyni lekko podgrzewamy, dodajemy do niego jajko, brązowy cukier i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy dynię z dodatkami i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7 minutach wyrabiania dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy. Po około 5 minutach, gdy masło już się wchłonie, ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Pierś z kaczki na batatowym puree 233

bardzo słodko, bo królowała krucha tarta z karmelem i kremem z kaszy manny, a dziś dla odmiany coś zupełnie innego - kaczka, przygotowywana według mojego ulubionego i niezawodnego sposobu oraz puree z batatów, które pozostawi nas w klimacie słodkości :) Kaczka najpierw delikatnie podsmażona, a następnie dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo(...)lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne! :) Ważne jest, aby kaczka przez smażeniem nie była zbyt

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
,,Ciasto z melonem’’ 402

mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie(...)łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut Masa melona: Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus. Puree z melona gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretki zielone i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na spód orzechowy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree

Podróż w kulinaria
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 178

Przepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie(...)maślany, który zaraz po ugotowania i spróbowaniu, sprawia wrażenie dość mocno octowego. Ale gdy się poleje nim całe danie – WOW. Fantastycznie łączy wszystkie elementy na talerzu. A to puree ziemniaczano-jabłkowe … Wydaje Wam się dziwne? Spróbujcie go, a gwarantuje Wam, że będziecie ciągle takie przyrządzać :) Danie jest tak pyszne, że chętnie podałabym je gościom w Drugi Dzień Świąt

Moja Delicja
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 247

możemy upiec w jednej większej  o wymiarach na przykład: 30 cm x 10 cm 500 g (3 szklanki) mąki pszennej - użyłam typ 650 270 g (1 szklanka) puree z dyni 125 ml (1/2 szklanki) letniego mleka 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Placuszki z dynią 129

śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni  (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju  3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli do smaku dowolne dodatki np. powidła Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree

talerz przyjemności
Puree z dyni 146

Sezon na dynię jest krótki, ale można trochę przedłużyć ten czas robiąc puree z dyni. Udało mi się jeszcze kupić kilka dyni, więc uda mi się jeszcze zrobić kilka potraw z dynią. Składniki: dowolna ilość dyni wybranej odmiany Dynię przekroić i wydrążyć pestki, pokroić na kilka kawałków. Ułożyć w piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia skórką do dołu. Piec(...)najczęściej stosuję dynię hokkaido, która ma mięsisty miąższ o pięknym kolorze i zawiera mało wody. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, a następni zmiksować blenderem na jednolitą masę. Puree można przechowywać w lodówce około 5 dni. Puree również można rozdzielić na porcje i zamrozić, w ten sposób można przechowywać o wiele dłużej. Tak przygotowane puree można stosować do wszelkiego rodzaju

talerz przyjemności
Leśny skrzat 207

się rozpuści, a owoce zmniejszą objętość dwukrotnie, zblendować lub/i przetrzeć przez sito. Wrzątkiem zalać żelatynę, namoczyć 2-3 minuty, wymieszać żeby nie było grudek. Do żelatyny dodać dwie łyżki puree i wymieszać, następnie żelatynę dodać do puree i dokładnie wymieszać albo zblendować, tak aby żelatyna dobrze się połączyła z puree owocowym. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Jogurt umieścić w misie miksera(...)krótko zmiksować, łyżka po łyżce dodawać zimne puree owocowe, cały czas miksując. Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Formę, w której był pieczony biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić pierwszy blat, wyłożyć cały krem jogurtowo-owocowy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu. Krem śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona

moj przepis na
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 180

jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki(...)osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około

karmelowy
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 156

smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej mąki. Piekłam w formie 25cm. Składniki: - 390g puree z dyni* - 315g masła - 230g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 345g mąki orkiszowej typ750 - 3 płaskie łyżeczki  bezglutenowego  proszku do pieczenia(...)łyżeczki cynamonu - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego   lub cukier waniliowy - 1,5 łyżki amaretto (można zastąpić kilkoma kroplami olejku migdałowego) - szczypta gałki muszkatołowej - 150g migdałów *  puree z dyni: Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię (lub na 4-8 części), wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania