planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki: 400 g sznycli z indyka => Biedronka 1/2 gruszki(...)jajko => Intermarche 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz słodka papryka mielona oregano/ papryczka chili-przyprawy w sprayu => Lidl olej do smażenia => Biedronka Puree: 3 ziemniaki => Lidl 1 awokado => Intermarche natka pietruszki 1 łyżka masła => Netto 1 łyżka soku z cytryny => Lidl 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
Kuchnia MagdaLenykonkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko dodało tej potrawie uroku. Największym odkryciem kulinarnym jest dla mnie puree z kukurydzy, które tutaj komponuje się wyśmienicie, a jest przy tym rewelacyjne i piękne w swej prostocie. Podawałam kurczaka śródziemnomorskiego z tym puree(...)orzechów ziemnych • 3 łyżki migdałów i rodzynek • 3 łyżki oleju • 5 ziaren pieprzu czarnego • 5 goździków • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżeczka soli i cukru • 1/2 czekolady gorzkiej Puree z kukurydzy • 2 puszki kukurydzy • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki masła Wykonanie: Kurczak • Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso
To co kochamWarzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno(...)rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka curry w proszku • 2 liście kafiru • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną
To co kochamCiepły, kremowy i słodki. Dziś w mojej Kuchni zagościła niezwykle jesienna jego wersja. Najbardziej domowa z domowych i pachnąca cynamonem ;) Jest to też jedna z moich propozycji wykorzystania dyniowego puree , o którym pisałam ostatnim razem. Przepyszny budyń dyniowy delikatnie rozjaśni jesienne dni i wypełni buzie słodyczą i ciepłem cynamonu. Czasem lubię dodać odrobinę mniej cukru i do gotowego budyniu(...)idealną z Wami :) Usiądźcie zatem przy stoliku i delektujcie się słonecznym budyniem dyniowym razem z Panią Jesienią :) Dyniowy budyń z cynamonem Potrzebujesz: 2 szkl. mleka 4 łyżki dyniowego puree 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko Sposób przyrządzenia: 1. 1,5 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem, masłem, cynamonem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaAromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące(...)czosnkiem i ugniatamy tłuczkiem, a następnie blendujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, stopniowo dolewając ok. pół szklanki mleka. Przyprawiamy sporą ilością soli i gałki muszkatołowej. Gdy lubimy rzadsze puree, możemy dolać więcej mleka. Blendujemy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawione. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół – bez termoobiegu). Piersi z gęsi oddzielamy od kości. Skórę nacinamy
Poezja smakujajka szczypta soli 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Krem dyniowy: 750 g puree z dyni ( klik ) 750 ml mleka+ 150 ml 9 łyżek cukru 3 budynie waniliowe 12 łyżek galaretki cytrynowej Krem maślany do dekoracji: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki puree z dyni Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO: 100 g czekoladowych groszków lub czekolady (użyłam mlecznej,a le może być tez gorzka lub biała) WYKONANIE: * Puree z dyni(...)Wyłóż dynię na blachę pokrytą folia aluminiową lub papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut . Następnie ostudzoną dynię zblenduj na gładkie puree. Niewykorzystane puree możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez kilka dni albo zamrozić, by wykorzystać je do innych moich dyniowych przepisów :) CIASTECZKA: Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka puree z dyni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec
O kuchni z uczuciemmogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni , krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest(...)prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree, tutaj przepis Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło do rozpuszczonego cukru. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree
codojedzeniaPuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam(...)pierwszy przygotowywałam puree - mało sobie palców nie poodcinałam męcząc się z tą twardą skórą. Polecam Wam kupić dynię w sprawdzonym miejscu, gdyż niestety zdarzają się sklepy, gdzie sprzedają dynię ogrodową - ozdobną w cenie dyni na przetwory! Bądźcie czujni! Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego
Mania WypiekaniaCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki Składniki – poliki: Poliki wołowe – 1 kg Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki(...)Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól – 1 łyżeczka Oliwa – 1 łyżka Woda Składniki – pieczone warzywa: Młode marchewki – 5 sztuk Rabarbar – 2 łodygi Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka Miód
Kuchnia Bon AppetitDzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku. Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2 średnie marchewki 1/2 pół(...)zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym
W kuchennej krainieFrancuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów. Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki(...)jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno
Szefowa kuchniPropozycja na obiad lub kolację. Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem, brokułami i puree ziemniaczanym smakuje wyśmienicie. Makrelę zazwyczaj wykorzystuje się w pastach kanapkowych, ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny. Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania. Polecam! Składniki: około 0,5 kg. ziemniaków około 0,5 szklanki mleka 1 łyżka masła(...)liści świeżego szpinaku dowolna ilość różyczek brokuł 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża wędzona makrela kawałek parmezanu sól i pieprz olej Zacznijmy od puree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem
potrawyregionalneZobacz, jak lody wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 300 kcal | 1,3 g białka | 40 g węglowodanów | 15 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z MANGO (5 min) Duże (lub dwa małe) dojrzałe mango myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Za pomocą krawędzi szklanki pozbywamy się skóry (popatrzcie na załączone zdjęcie). Miąższ, który zostanie(...)wokół pestki również „wycinamy” brzegiem szklanki. Uzyskane kawałki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolite puree. 2. UBIJANIE ŚMIETANY (5 min) Zimną śmietanę 30 lub 36% (ok. 1/2 ilości otrzymanego puree z mango – przy większej ilości śmietany lody mogą być zbyt mdłe) wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki cukru (najlepiej pudru – wtedy szybciej się rozpuści), szczyptę soli
Nerds Kitchen