puree - 3280 przepisów (strona:12/219)

Podwieczorek Pani Jesieni - domowy budyń dyniowy 149

Ciepły, kremowy i słodki. Dziś w mojej Kuchni zagościła niezwykle jesienna jego wersja. Najbardziej domowa z domowych i pachnąca cynamonem ;) Jest to też jedna z moich propozycji wykorzystania dyniowego puree , o którym pisałam ostatnim razem. Przepyszny budyń dyniowy delikatnie rozjaśni jesienne dni i wypełni buzie słodyczą i ciepłem cynamonu. Czasem lubię dodać odrobinę mniej cukru i do gotowego budyniu(...)idealną z Wami :) Usiądźcie zatem przy stoliku i delektujcie się słonecznym budyniem dyniowym razem z Panią Jesienią :) Dyniowy budyń z cynamonem Potrzebujesz: 2 szkl. mleka 4 łyżki dyniowego puree 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko Sposób przyrządzenia: 1. 1,5 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem, masłem, cynamonem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 276

Aromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące(...)czosnkiem i ugniatamy tłuczkiem, a następnie blendujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, stopniowo dolewając ok. pół szklanki mleka. Przyprawiamy sporą ilością soli i gałki muszkatołowej. Gdy lubimy rzadsze puree, możemy dolać więcej mleka. Blendujemy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawione. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół – bez termoobiegu). Piersi z gęsi oddzielamy od kości. Skórę nacinamy

Poezja smaku
CIASTECZKA DYNIOWO-CZEKOLADOWE 159

łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO: 100 g czekoladowych groszków lub czekolady (użyłam mlecznej,a le może być tez gorzka lub biała) WYKONANIE: * Puree z dyni(...)Wyłóż dynię na blachę pokrytą folia aluminiową lub papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut .  Następnie ostudzoną dynię zblenduj na gładkie puree. Niewykorzystane puree możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez kilka dni albo zamrozić, by wykorzystać je do innych moich dyniowych przepisów :) CIASTECZKA: Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybkie ciasto dyniowe 209

Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka puree z dyni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej  i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec

O kuchni z uczuciem
Krem dyniowy o smaku karmelowym 149

mogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni , krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest(...)prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree, tutaj przepis Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło do rozpuszczonego cukru. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree

codojedzenia
Puree dyniowe na zimę 129

Puree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam(...)pierwszy przygotowywałam puree -  mało sobie palców nie poodcinałam męcząc się z tą twardą skórą. Polecam Wam kupić dynię w sprawdzonym miejscu, gdyż niestety zdarzają się sklepy, gdzie sprzedają dynię ogrodową - ozdobną w cenie dyni na przetwory! Bądźcie czujni!  Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego

Mania Wypiekania
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 235

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki   Składniki – poliki: Poliki wołowe – 1 kg Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki(...)Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól – 1 łyżeczka Oliwa – 1 łyżka Woda Składniki – pieczone warzywa: Młode marchewki – 5 sztuk Rabarbar – 2 łodygi Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka Miód

Kuchnia Bon Appetit
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 204

Dzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku.  Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2  średnie marchewki 1/2 pół(...)zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie  przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym

W kuchennej krainie
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 224

Francuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów.  Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków  2 łyżki(...)jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANYM SZPINAKIEM I WĘDZONĄ MAKRELĄ 241

Propozycja na  obiad lub kolację. Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem,  brokułami i puree ziemniaczanym smakuje wyśmienicie. Makrelę zazwyczaj wykorzystuje się w pastach kanapkowych,  ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny. Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania. Polecam! Składniki: około 0,5 kg. ziemniaków około 0,5 szklanki mleka 1 łyżka masła(...)liści świeżego szpinaku dowolna ilość różyczek brokuł 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża wędzona makrela kawałek parmezanu  sól i pieprz olej Zacznijmy od puree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem

potrawyregionalne
MANGO ICE – WORLD OF WARCRAFT – lody mango 175

Zobacz, jak lody wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 300 kcal | 1,3 g białka | 40 g węglowodanów | 15 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z MANGO (5 min) Duże (lub dwa małe) dojrzałe mango myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Za pomocą krawędzi szklanki pozbywamy się skóry (popatrzcie na załączone zdjęcie). Miąższ, który zostanie(...)wokół pestki również „wycinamy” brzegiem szklanki. Uzyskane kawałki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolite puree. 2. UBIJANIE ŚMIETANY (5 min) Zimną śmietanę 30 lub 36% (ok. 1/2 ilości otrzymanego puree z mango – przy większej ilości śmietany lody mogą być zbyt mdłe) wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki cukru (najlepiej pudru – wtedy szybciej się rozpuści), szczyptę soli

Nerds Kitchen
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 175

postanowiłam więc odpowiednio je przyrządzić. Upiekłam układając na wierzchu każdej z nich lekką panierkę z płatków kukurydzianych. Dołożyłam do tego soczyste pomidorki cherry.  Rybę podałam na cudownym, kremowym puree z zielonego groszku... prosto, zdrowo, a jak smacznie! ;) Składniki: na 2 porcje  2 filety z białej ryby (u mnie mrożona miruna) przyprawa do ryb suszony tymianek sól i pieprz(...)pomidorki cherry  Wcześniej rozmrożone filety oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić na 30-60 minut. W tym czasie przygotować panierkę i puree. kukurydziana panierka 4 łyżki płatków kukurydzianych łyżka oleju dwie łyżeczki kremowego serka (u mnie chrzanowy) Płatki drobno rozkruszyć w miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą

Kuchnia Ellie
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 246

Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko smaczne(...)drugą stronę. Smażymy go około 3-4 minut i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni i trzymamy w nim około 10 minut. W tym czasie powinniśmy zrobić puree oraz sos. Dynię i ziemniaki odlewamy, pozostawiając odrobinę wody. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz ok. 50g masła. Ucieramy całość na gładkie puree. Pozostałą część masła rozpuszczamy w rondelku. Żółtko wybijamy

Jacob Tastes
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 113

dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą z winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły(...)łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu szczypta cynamonu Puree z ziemniaków: 400 gram ziemniaków 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Prosta sałata z winegretem: 150 gram mixu sałat winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta

Mango Papaja
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 223

mielonego twarogu 400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten ) 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody różanej 1/4 szklanki puree żurawinowego (odłożonego z masy żurawinowej, patrz przepis poniżej) * Można też pominąć masę waniliową i zrobić sernik całkowicie żurawinowy w tortownicy o śr. 22 cm. Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania puree(...)owoce się rozpadną (uwaga: owoce strzelają, więc lepiej rondel przykryć). Następnie całość zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu odlać 1/4 szklanki puree na polewę. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników.  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania