puree - 3280 przepisów (strona:6/219)

Puree z bobu / Broad bean puree 181

końcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety(...)jest, stwierdził że było pyszne:) Wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree ze śmietanką. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z bobu (2-3 porcje) Składniki: 1/2 kg świeżego bobu sól, pieprz 2-3 łyżki śmietanki 36 % Przygotowanie: Ugotuj bób we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości, przez około

karmelowy
Puree z topinamburu 140

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem. Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Warto go zajadać

Moje Małe Czarowanie
Pierś kurczaka z ziemniaczanym puree i pietruszką 122

Składniki: 1 pierś kurczaka 5 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki

Gaździnka warzy
Puree z groszku 211

Piękny kolorystycznie dodatek do mięsa. I smaczny. Czasami danie, które robimy, nie prezentuje się najładniej i wtedy taki dodatek sprawia, że wszystko lepiej i bardziej zachęcająco

Stare Gary
Pałki kurczaka pieczone z figami oraz puree z zielonego groszku 124

                                               Zdarzają się takie niedziele, że dojadamy resztki z soboty. Czasami bywa pizza gdzieś w przelocie. Na szczęście najwięcej jest takich, które satysfakcjonują całą rodzinę, bo jest

bistro mama
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 170

Kocham to danie!Niesamowite jest to, że trudność tego dania nie pozwalała mi się przełamać, by je przyrządzić.Mam już za sobą kilka razy i za

BaRepas
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 135

Dziś kolacja w rustykalnym stylu.Dla 2 osób:1 rzepa2 łyżki śmietany 12% 200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu)Garść suszonych borowikówŁyżka masła2 łyżki śmietany1/2

Kulinarna rozmowa
Puree z zielonego grochu 127

Świetny dodatek do golonki. składnikiszklanka zielonego  łuskanego grochu3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwekmajeraneksólpieprzprzygotowanieGroch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą

Stare Gary
Puree z dyni 142

 Pure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką

prawdziwe jedzenie
Pikantne puree z marchewki 270

Marchewka to uniwersalne warzywo. Pomijając to , że przecież nie sposób ugotować dobrego wywaru na zupę bez udziału marchewki to ilość surówek lub jarzynek jakie da się

Buniabaje w kuchni
Puree ze szpinaku i gruszek dla niemowląt (od 4. miesiąca) 148

Przepis pochodzi z książki "365 smaków dla naszych dzieciaków" Na zdjęciu wygląda nieciekawie, ale wypróbowałam i jest pyszne, omal sama nie zjadłam wszystkiego :) 100 g świeżego

chwile dla mnie
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 169

Składniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i

Kuchnia Łukasza
FISH & CHIPS Z GROSZKOWYM PUREE 168

Parę tygodni temu wróciłam z wakacji w Wielkiej Brytanii. Miałam wtedy okazję spróbować sławną brytyjską rybę z frytkami i groszkiem. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała

Przepisy Aleksandry
Rolada z udźca indyczego z puree z kalarepy 266

Niedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tymiankowe puree z patatów i pietruszki 188

Fantastyczny dodatek do II Dań . Słodkość patatów przełamana smakiem korzenia pietruszki. Nutka tymianku dodaje smaku . Jeszcze tylko odrobina masła, soku i skórki z cytryny , szczypta soli

Buniabaje w kuchni
Roladki schabowe z serkiem , purre selerowym i czereśniami 150

Zbierałam się jak sójka za morze z tym przepisem. Jakoś tak najpierw nie miałam pomysłu, potem czasu, ale jestem i przedstawiam Wam bardzo smaczne danie. Wbrew

Smaczna Pyza
Puree z dyni -jak zrobić puree z dyni 145

Jesienią na straganach króluje dynia . Warzywo to posiada wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Jak zrobić puree z dyni? To częste pytanie, które powtarza się w komentarzach na blogu. Postanowiłam zatem otworzyć sezon na dynię przepisem na puree z dyni. Puree z dyni prawie zawsze przyrządzam z pieczonej dyni. W zależności od rodzaju dyni kroję ją na kawałki i piekę(...)bardzo twardą skórkę. Dlatego daruję sobie jej obieranie. O wiele łatwiej jest się pozbyć skórki z wcześniej upieczonej dyni. W wypadku dyni hokkaido miksuję miąższ razem ze skórką. Dyniowe puree ma wtedy intensywniejszy kolor. Czym przyprawić puree? Oczywiście cynamonem. Cynamon w tym wypadku jest niezawodną przyprawą. Gotowe puree można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Można je wykorzystać jako

codojedzenia
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets 256

pomysł na obiad, który można wykonać dosłownie w 30 minut, czyli w tyle ile piecze się pierś gęsi Krakusa. Pyszna, soczysta i świetnie doprawiona pierś z gęsi, podana z puree dyniowym z mascarpone i parmezanem i z sosem maślanym z szałwią. Do kompletu proponuję też pieczone buraczki w glazurze balsamiczno- miodowej, które doskonale komponują się z gęsią. Przepis wygląda(...)smakowicie. Chrupiąca skórka i delikatne, soczyste mięso – podsumowując nie zawiodłam się i gorąco polecam! Co do wielkości piersi, u mnie 1 wystarczyła dla 3 osób z dużą ilością puree i buraczków Scroll down for recipe in English Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami (4 porcje) Składniki: 1 lub 2 wolno gotowane piersi z gęsi Krakus Składniki

karmelowy
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 143

sztucznych barwników. Moim zdaniem na takie produkty szczególnie warto zwracać uwagę podczas codziennych zakupów. Poniżej znajdziecie pełny opis oraz skład pięciu produktów, które upolowałam w Lidlu. Owocowe puree DayUp 120 g - 2,95 PLN To 100%, zdrowa przekąska bez cukru składająca się z jogurtu, owocowego puree oraz ziaren zbóż. Dzięki temu, że saszetek nie trzeba przechowywać w lodówce(...)się jako wygodna przekąska zarówno do pracy, jak i do szkoły. Odkręcany dziubek i gęsta konsystencja sprawdzi się również jako poręczny jogurt dla najmłodszych. W "moim" Lidlu znalazłam puree jabłkowe i bananowe. Oba charakteryzuje kwaśny posmak, jednak bardziej przypadło mi do gustu puree bananowe, w którym wyczuwam mniej nasion, a więcej jogurtu. W ofercie puree

Bez Cebuli
Uniwersalne puree (mus) z dyni 169

przerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się w lodówce. Bardzo, bardzo łatwa, jednoskładnikowa rzecz do przygotowania, a sposoby jej wykorzystania ogranicza co najwyżej wyeksploatowana wyobraźnia ;) Takie puree można wykorzystywać w deserach (ciasta, ciasteczka, kremy itp) oraz do wytrawnych potraw, np: jako gotową bazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych(...)dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido lub Nagybodosi), ponieważ od razu będą miały odpowiednią konsystencję, jednak inne odmiany też się nadadzą. Miąższ

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Absolutna dynioza 157

widziałam dźwięki. Dziś przeprosiłam się z kozakami, szalikiem i rękawiczkami. Trzeba się bronić. Ale w tej całe ohydnej szarości był jeden pozytywny, intensywnie pomarańczowy element- dynia. Zaczęło się od puree, które z dyni Hokkaido robi się bajecznie prosto. Jak już pisałam w lazaniowym poście, wystarczy umieścić wymytą dynię w piekarniku nagrzanym do 200*C i zostawić ją tam na około(...)godzinę. Po godzinie skubiemy ją ze skórki, wsuwamy nasiona i używając tłuczka do ziemniaków robimy puree. Dla dzielnego kucharza 10 minut roboty właściwej- mycie, skubanie i ubijanie. Na górze wytrawne, na dole 'au naturel'  A skoro mamy już puree? Można oprzeć na nim całodzienne menu. Na śniadanie zjeść kanapkę z puree wymieszanym z rosołkiem grzybowym i podsmażaną szałwią (jeszcze

les mirabelles