miałam pomysłu na dynię, która mi zalegała... Więc padło na puree, z którego można wyczarować wiele fajnych rzeczy.Składniki:dynia w dowolnej ilościSposób przygotowania:1. Dynię umyć, pokroić w kawałki i usunąć gniazda nasienne.2. Dynię ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do miękkości (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka).3. Miękką dynię ostudzić, obrać, miąższ(...)zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.4. Puree przełożyć do naczynia i zamrozić.5. Przed użyciem należy rozmrozić.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniSzybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :)~ Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~Składniki:(1 porcja)100g musu z pieczonej dyni200g ugotowanych ziemniakówRozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym
Kuchenny Skrawek Niebaświeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy(...)minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe
Mango Papajapieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila.Zycze smacznego!Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po(...)minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok z limonki powoduje,ze nadmierna slodycz z groszku momentalnie sie ulatnia ,a groszek staje sie wytrawnym dodatkiem .Smacznego!Czy warto jeść zielony groszek?Trzeba tu wspomniec,ze zielony groszek to pokarm bogaty w wartosci odzywcze.Dostarcza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubiegłym roku przygotowywałam z dyniowego puree dżemy. Były z dodatkiem pomarańczy i wanilii. W tym roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3 duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA(...)pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artmiski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy.5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut
Szefowa kuchniSmoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1 por 1 pęczek szczypiorek z dymką 1 pomidor 1 jajko 20 dag mozzarella olej do smażenia sól pieprz biały Wykonanie. Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać śmietanę(...)masło, utłuc na puree. Podzielić na dwie części i jedną rozłożyć w tortownicy. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Por, białą część przekroić wzdłuż na 4 części i również pokroić w kostkę, szczypiorek z dymką cienko pokroić . Plastry łososia pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej przesmażyć pokrojony por, dodać szczypiorek z dymką, pokrojony pomidor, chwilę poddusić
Kulinarny karnet Christopheragodziny). Wytopiony tłuszcz i sos z kaczki przelewamy do garnuszka, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne i gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu aż odparuje 1/3 płynu. Puree kalafiorowo-ziemniaczane Ziemniaki i kalafiora gotujemy w wodzie przez 20-25 minut, następnie odcedzamy, wlewamy łyżkę mleka i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blenderujemy na gładki mus. Karmelizowana(...)lodową drobno szatkujemy lub rwiemy na kawałki. Dodajemy pestki słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę i całość polewamy sosem z pieczenia kaczki. Obok nakładamy kilka łyżek surówki. Gotowe
Mango Papajakawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i rozetrzyj na puree. Roztrzep jajo i dodaj do kaszy ,wymieszaj i tak przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchnidoskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła(...)jakiś 5 minutach wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy odsączony groszek. Delikatnie mieszamy, żeby kuleczki nie popękały. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy na puree. Można je nieco doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaki przekładamy na dno naczynia do zapiekanek, na to układamy wcześniej przygotowane mięso w sosie, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temp
Kolizje SmakówPomysł na ziemniaki inaczej - delikatne kremowe puree z dodatkiem serka mascarpone, oliwy truflowej i startego parmezanu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt."Nigelissima". Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki mleka 3,2 % 3 łyżki mascarpone łyżka startego parmezanu oliwa truflowa łyżeczka soli Ziemniaki ugotować na parze i przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać, wmieszać do niego mascarpone i sól. Przelać(...)ziemniaków i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gdy puree będzie już gładkie, wmieszać parmezan i oliwę truflową. dodawać ją ostrożnie, nie więcej niż jedną dwie krople
wyzwania kuchenneSkładniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę. Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka
SMYKWKUCHNIskórki i rozgniatamy. Dodajemy masło pokrojone z kostkę i mleko - łączymy całość. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek z dymki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wykładamy na talerz puree, następnie kiełbaski i krążki cebulowe. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkizwiązku z tym, że karp musi być smażony w panierce, to panierkę zrobiłam z płatków owsianych i jajka i usmażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Do tego puree ziemniaczane ale zamiast śmietanki - jogurt naturalny, odrobinka masła i ... chrzan. Puree ziemniaczano - chrzanowo - rewelacja! Całości dopełniła kapusta kiszona. Składniki: karp płatki owsiane 2 jajka mąka pełnoziarnista oliwa ziemniaki łyżka masła jogurt
Brzuszki Łakomczuszkimocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyoleju rzepakowego. Łososia obsmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia ryby, wrzucić na patelnię pokrojone kabanosy - smażyć chwilę. Ugotowane brokuły przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sól - zmiksować na puree. Łososia podawać z porcją puree brokułowego. Smacznego
kolorowotorcikowoDelikatne puree .Może być doskonałym dodatkiem do dań o intensywniejszych smakach. Nie ukrywam , że robię z reguły gdy zostaną mi z poprzedniego dnia kawałki ugotowanego kalafiora i ziemniaki z poprzedniego obiadu. Za mało tego do następnego II Dania . Ale po połączeniu już starcza. Gorąco polecam. Czas: 30 minut Składniki: 3 ziemniaki 3 różyczki z kalafiora o objętości takiej jak ziemniaki(...)kopru 1 łyżka masła szczypta utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czarnego sezamu Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora. Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem na puree dodając masło. Dosypać koperek. Doprawić gałką muszkatołową. Posypać dekoracyjnie sezamem. Podałam formując z nich kulki
Buniabaje w kuchnibardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie potrawy. Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię bawić się słowem. Fantastycznie opisuje się potrawy nadając im zniekształcone nazwy. Np. jak określić puree ziemniaczane zmieszane dla smaku z paseczkami wędzonki i podane w formie kul wielkości piłek tenisowych ? . Mnie wpadło do głowy jedno - kulane puree ( np. bo przecież trzeba je uformować w kulki czyli ,,kulać " ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniŁososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla. Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać łososia i piankę wasabi. Posypać pestkami granatu
Kulinarny karnet Christopherajedzenie placków, zup czy ciast z dodatkiem dyni jest , przynajmniej u nas, przez cały rok. Co zatem zrobić, aby potrawami z dyni cieszyć się na okrągło? Rozwiązaniem jest puree z dyni, zwane również musem jak i przecierem z dyni. Dynia zamieniona na puree nie zajmuje tyle miejsca i jest prosta do przechowywania w zamrażarce. Jeśli najdzie nas ochota na dynię(...)wystarczy wyjąć z zamrażarki torebkę z dyniowym puree i poczekać aż się rozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia
Mieszam w GarnkuPuree z dyniSkładniki: mała dynia1 szalotka2 ząbki czosnku1 szklanka bulionuszczypta imbiru1/2 szklanki soku z pomarańczy1 łyżka masłaoliwasólpieprz białyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy
Smakowity Blog KulinarnySzybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :) Czas przygotowania:20 minutPorcje: 2 Składniki:2 wypatroszone i oskrobane dorady,4 ziemniaki,500 g brukselki,1 papryczka chili,1 limonka,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka mielonej
SzczyptaSmaQPuree z groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb. Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu.Składniki na 3 porcje:450 g mrożonego groszkuŁyżka masła2 łyżki śmietanyPieprz, sólOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać
Fabryka pomysłówDzień dobry! Kalendarzowa jesień jest już z nami od pewnego czasu, pojawiają się przepisy na wielu blogach z użyciem dyniowego puree. Oczywiście same pyszności, więc musiałam spróbować i stworzyć ten domowy przysmak. Okazało się,że to nie jest takie trudne, jakby mogło nam się wydawać! Składniki: 1kg Dyni Ok. 250ml wody 3 łyżki cukru Ewentualnie cynamon Dynię obieramy
Chocolate Stop Temptingzabieramy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną z lekką górką, następnie dokładamy zabraną ćwiartkę oraz dodajemy jajka, masło...Wyrabiamy pół płaskie kółka i przyciskamy na środku. Etapy Przygotowania puree z groszku: W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oleju...dodajemy poszatkowane liście sałaty ( u mnie lodowa) chwile podsmażamy następnie dodajemy groszek i gotujemy do miękkości... Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy kostkę
NaKońcuJęzykaprzepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze
Czerwona PorzeczkaDzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty Ilość porcji: 3 Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1/3 szklanki mleka Łyżka masła Sól i świeżo zmielony pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy
Kolizje SmakówZiemniaki są doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Wspaniałym dodatkiem jest puree a sposoby przygotowania są przeróżne: możemy je ubić mikserem, tłuczkiem do ziemniaków no i widelcem. Jeżeli chodzi o nasza dietę no to musimy w tej chwili przymknąć oko:) Składniki: 500g ziemniaków 1 duży por 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 szklanka mleka sól i pieprz Sposób przygotowania
Niezły MłynekNajprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić puree jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwykorzystywać cukinię i kabaczek na wszelkie sposoby. Poprzez dodanie utartych jabłek placki zyskują na smaku bo cukinia sama z siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie
Buniabaje w kuchniwydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPiekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody piekłam we frytownicy ActiFry ale równie dobrze można upiec dynię w piekarniku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni