Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia 1/ Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek(...)cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut
My Culinary Artprzejmowałbyś się tym, co ludzie o Tobie myślą, gdybyś wiedział, jak rzadko myślą." Dr. Phil Mcgraw Komentarze sylwiam7 2012/01/06 11:23:26 Mam ogromną słabość do takiego puree :) Gość: Usagi, 89-79-203-102.dynamic.chello.pl 2012/01/06 20:26:02 Mam awersję do puree w każdej postaci - a to za sprawą puree z przedszkola. Do tej pory rodzina naśmiewa(...)się z moich "ziemniaków przeżutych przez panią Wiesię". Ale może pora to zmienić... sowa_nie_sowa 2012/01/06 20:27:06 Ziemniaki puree nigdy nie były jakimś moim faworytem, ale ta wersja już tak:) Pozdrawiam! ren-ya 2012/01/07 09:31:56 Wyglądają bardzo apetycznie... tylko trochę mnie zniechęca czasochłonność tej potrawy... bo przyzwyczajona jestem, że ziemniaki należy tylko obrać, a potem
Zdrowa Kuchnia Sowytakie chwile, kiedy przypominam sobie, że nie mam nikogo takiego. Są takie chwile, kiedy nie ma z kim dzielić talerza. Jednak ochota pozostaje. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. /całkowicie autorski;/ 4 kawałki fileta łososia ze skórą 500ml czerownego półsłodkiego wina liść laurowy 8 gałązek świeżego tymianku ziele angielskie pieprz ziarnisty i mielony sok z cytryny sól(...)łyżki mąki puree: 2 średnie brokuły 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut. Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję ok 12 - 15 minut. Następnie łososia wyciągam
W kuchni Karmel-itkiPodanie degustacyjne - specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka(...)myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw
Sajkofanka smakuPuree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.PASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami,a jest to bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest(...)popularne,bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z warzywami.Dostępne w każdym większym markecie.Sama nie wiem ,czemu tak późno siegnęłam po to warzywo.Jest naprawdę smaczne.Przepis na puree ( na 4 porcje):500 g ziemnaków250 g pasternaku150 ml mleka lub więcejmasło 1-2 łyżkiWykonanie: Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą.Posolić.Po 5 minutach dołożyć obrany,pokrojony na mniejsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokosowa.Kremem napelnic filizanki (przedtem wyplukane w zimnej wodzie) o pojemnosci 100 ml i ustawic w lodowce na okolo 6 godzin,a najlepiej na cala noc.Przed podaniem deseru przygotowac owocowe puree .Mango obrac,odzielic szpalty owocu od pestki,czesc zostawic do dekoracji ,reszte mango z dodatkiem 1 lyzki cukru pudru zmiksowac blenderem na gladka mase.Przetrzec przez sitko,by pozbyc sie wlokien.Niestety(...)nawet w owocach reklamowanych jako te wlokien pozbawionych.Ostrzem noza obkroic deser dookola filizanki i na krotko zanurzyc filizanke w goracej wodzie ,nastepnie odwrocic i wylozyc deser na maly talerzyk.Udekorowac puree z mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Tipp:orzeszki pistacjowe mozna zastapic podprazonymi wiorkami kokosowymi.Deser smakuje rowniez znakomicie z malionowym puree
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczakaII wariant azjatyckiwmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczykaIII wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne do wszystkich sycących pieczeni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mój ulubiony kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka(...)puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz
Czerwień i błękitWywrócona "wersja jajka sadzonego na boczku. Z reguły smażyłam najpierw boczek ( lub inna wędzonkę ) a na nim jajko sadzone. Do tego podawałam ziemniaki puree i jakąś surówkę. Ale tak mi się spodobało smażenie jajek po podlaniu ich wodą ( są delikatne , nie przywierają i nie są wysuszone) , że boczek dodałam do puree ziemniaczanego. W zasadzie to , żaden wielki przepis - bardziej(...)propozycja na specyficzny sposób smażenia jajek sadzonych i robienia puree ziemniaczanego z okrasą w środku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPostanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia(...)przy pomocy noża miąższ od skóry, po czym miksuję go na gładką pulpę przy pomocy blendera. Tak przygotowany mus może być przechowywany do 3 dni w lodówce. Pasteryzacja: Przygotowane puree przekładam do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam. Pasteryzuję 25 minut od chwili zagotowania. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipomysł na podanie ryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa sałatka z jarmużem, korzeniem pietruszki i orzechem włoskim w vinegrecie. Dobra alternatywa na obiad czy większą kolację. Multi odżywczy obiad da wam ogromną dawkę beta karotenu.żelaza, magnezu oraz wszystkiego co wasz umysł potrzebuje
Kuchnia PROzdrowotnamiałam pomysłu na dynię, która mi zalegała... Więc padło na puree, z którego można wyczarować wiele fajnych rzeczy.Składniki:dynia w dowolnej ilościSposób przygotowania:1. Dynię umyć, pokroić w kawałki i usunąć gniazda nasienne.2. Dynię ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do miękkości (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka).3. Miękką dynię ostudzić, obrać, miąższ(...)zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.4. Puree przełożyć do naczynia i zamrozić.5. Przed użyciem należy rozmrozić.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniSzybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :)~ Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~Składniki:(1 porcja)100g musu z pieczonej dyni200g ugotowanych ziemniakówRozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym
Kuchenny Skrawek Niebaświeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy(...)minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe
Mango Papajapieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila.Zycze smacznego!Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po(...)minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok z limonki powoduje,ze nadmierna slodycz z groszku momentalnie sie ulatnia ,a groszek staje sie wytrawnym dodatkiem .Smacznego!Czy warto jeść zielony groszek?Trzeba tu wspomniec,ze zielony groszek to pokarm bogaty w wartosci odzywcze.Dostarcza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubiegłym roku przygotowywałam z dyniowego puree dżemy. Były z dodatkiem pomarańczy i wanilii. W tym roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3 duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA(...)pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artmiski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy.5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut
Szefowa kuchniSmoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1 por 1 pęczek szczypiorek z dymką 1 pomidor 1 jajko 20 dag mozzarella olej do smażenia sól pieprz biały Wykonanie. Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać śmietanę(...)masło, utłuc na puree. Podzielić na dwie części i jedną rozłożyć w tortownicy. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Por, białą część przekroić wzdłuż na 4 części i również pokroić w kostkę, szczypiorek z dymką cienko pokroić . Plastry łososia pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej przesmażyć pokrojony por, dodać szczypiorek z dymką, pokrojony pomidor, chwilę poddusić
Kulinarny karnet Christopheragodziny). Wytopiony tłuszcz i sos z kaczki przelewamy do garnuszka, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne i gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu aż odparuje 1/3 płynu. Puree kalafiorowo-ziemniaczane Ziemniaki i kalafiora gotujemy w wodzie przez 20-25 minut, następnie odcedzamy, wlewamy łyżkę mleka i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blenderujemy na gładki mus. Karmelizowana(...)lodową drobno szatkujemy lub rwiemy na kawałki. Dodajemy pestki słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę i całość polewamy sosem z pieczenia kaczki. Obok nakładamy kilka łyżek surówki. Gotowe
Mango Papajakawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i rozetrzyj na puree. Roztrzep jajo i dodaj do kaszy ,wymieszaj i tak przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchnidoskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła(...)jakiś 5 minutach wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy odsączony groszek. Delikatnie mieszamy, żeby kuleczki nie popękały. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy na puree. Można je nieco doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaki przekładamy na dno naczynia do zapiekanek, na to układamy wcześniej przygotowane mięso w sosie, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temp
Kolizje SmakówPomysł na ziemniaki inaczej - delikatne kremowe puree z dodatkiem serka mascarpone, oliwy truflowej i startego parmezanu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt."Nigelissima". Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki mleka 3,2 % 3 łyżki mascarpone łyżka startego parmezanu oliwa truflowa łyżeczka soli Ziemniaki ugotować na parze i przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać, wmieszać do niego mascarpone i sól. Przelać(...)ziemniaków i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gdy puree będzie już gładkie, wmieszać parmezan i oliwę truflową. dodawać ją ostrożnie, nie więcej niż jedną dwie krople
wyzwania kuchenneSkładniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę. Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka
SMYKWKUCHNIskórki i rozgniatamy. Dodajemy masło pokrojone z kostkę i mleko - łączymy całość. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek z dymki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wykładamy na talerz puree, następnie kiełbaski i krążki cebulowe. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkizwiązku z tym, że karp musi być smażony w panierce, to panierkę zrobiłam z płatków owsianych i jajka i usmażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Do tego puree ziemniaczane ale zamiast śmietanki - jogurt naturalny, odrobinka masła i ... chrzan. Puree ziemniaczano - chrzanowo - rewelacja! Całości dopełniła kapusta kiszona. Składniki: karp płatki owsiane 2 jajka mąka pełnoziarnista oliwa ziemniaki łyżka masła jogurt
Brzuszki Łakomczuszkimocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyoleju rzepakowego. Łososia obsmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia ryby, wrzucić na patelnię pokrojone kabanosy - smażyć chwilę. Ugotowane brokuły przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sól - zmiksować na puree. Łososia podawać z porcją puree brokułowego. Smacznego
kolorowotorcikowoDelikatne puree .Może być doskonałym dodatkiem do dań o intensywniejszych smakach. Nie ukrywam , że robię z reguły gdy zostaną mi z poprzedniego dnia kawałki ugotowanego kalafiora i ziemniaki z poprzedniego obiadu. Za mało tego do następnego II Dania . Ale po połączeniu już starcza. Gorąco polecam. Czas: 30 minut Składniki: 3 ziemniaki 3 różyczki z kalafiora o objętości takiej jak ziemniaki(...)kopru 1 łyżka masła szczypta utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czarnego sezamu Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora. Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem na puree dodając masło. Dosypać koperek. Doprawić gałką muszkatołową. Posypać dekoracyjnie sezamem. Podałam formując z nich kulki
Buniabaje w kuchnibardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie potrawy. Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię bawić się słowem. Fantastycznie opisuje się potrawy nadając im zniekształcone nazwy. Np. jak określić puree ziemniaczane zmieszane dla smaku z paseczkami wędzonki i podane w formie kul wielkości piłek tenisowych ? . Mnie wpadło do głowy jedno - kulane puree ( np. bo przecież trzeba je uformować w kulki czyli ,,kulać " ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni