pomysł na obiad, który można wykonać dosłownie w 30 minut, czyli w tyle ile piecze się pierś gęsi Krakusa. Pyszna, soczysta i świetnie doprawiona pierś z gęsi, podana z puree dyniowym z mascarpone i parmezanem i z sosem maślanym z szałwią. Do kompletu proponuję też pieczone buraczki w glazurze balsamiczno- miodowej, które doskonale komponują się z gęsią. Przepis wygląda(...)smakowicie. Chrupiąca skórka i delikatne, soczyste mięso – podsumowując nie zawiodłam się i gorąco polecam! Co do wielkości piersi, u mnie 1 wystarczyła dla 3 osób z dużą ilością puree i buraczków Scroll down for recipe in English Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami (4 porcje) Składniki: 1 lub 2 wolno gotowane piersi z gęsi Krakus Składniki
karmelowysztucznych barwników. Moim zdaniem na takie produkty szczególnie warto zwracać uwagę podczas codziennych zakupów. Poniżej znajdziecie pełny opis oraz skład pięciu produktów, które upolowałam w Lidlu. Owocowe puree DayUp 120 g - 2,95 PLN To 100%, zdrowa przekąska bez cukru składająca się z jogurtu, owocowego puree oraz ziaren zbóż. Dzięki temu, że saszetek nie trzeba przechowywać w lodówce(...)się jako wygodna przekąska zarówno do pracy, jak i do szkoły. Odkręcany dziubek i gęsta konsystencja sprawdzi się również jako poręczny jogurt dla najmłodszych. W "moim" Lidlu znalazłam puree jabłkowe i bananowe. Oba charakteryzuje kwaśny posmak, jednak bardziej przypadło mi do gustu puree bananowe, w którym wyczuwam mniej nasion, a więcej jogurtu. W ofercie puree
Bez Cebuliprzerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się w lodówce. Bardzo, bardzo łatwa, jednoskładnikowa rzecz do przygotowania, a sposoby jej wykorzystania ogranicza co najwyżej wyeksploatowana wyobraźnia ;) Takie puree można wykorzystywać w deserach (ciasta, ciasteczka, kremy itp) oraz do wytrawnych potraw, np: jako gotową bazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych(...)dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido lub Nagybodosi), ponieważ od razu będą miały odpowiednią konsystencję, jednak inne odmiany też się nadadzą. Miąższ
Kuchnia w Słońcu Skąpanawidziałam dźwięki. Dziś przeprosiłam się z kozakami, szalikiem i rękawiczkami. Trzeba się bronić. Ale w tej całe ohydnej szarości był jeden pozytywny, intensywnie pomarańczowy element- dynia. Zaczęło się od puree, które z dyni Hokkaido robi się bajecznie prosto. Jak już pisałam w lazaniowym poście, wystarczy umieścić wymytą dynię w piekarniku nagrzanym do 200*C i zostawić ją tam na około(...)godzinę. Po godzinie skubiemy ją ze skórki, wsuwamy nasiona i używając tłuczka do ziemniaków robimy puree. Dla dzielnego kucharza 10 minut roboty właściwej- mycie, skubanie i ubijanie. Na górze wytrawne, na dole 'au naturel' A skoro mamy już puree? Można oprzeć na nim całodzienne menu. Na śniadanie zjeść kanapkę z puree wymieszanym z rosołkiem grzybowym i podsmażaną szałwią (jeszcze
les mirabellesDobre puree ziemniaczane zawsze pobije smak każdego dania głównego. A smaczne, jedwabiste i bardzo łatwe w przygotowaniu puree to już w ogóle bajka. Zapraszam więc na łatwe w przygotowaniu puree ziemniaczane z dodatkiem śmietanki i masła, doprawione gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jest puszyste i jedwabiste, i absolutnie nie “glutowate”. Polecam także moje inne przepisy na doskonałe puree(...)ziemniaczane, z mascarpone i z palonym masłem, zapraszam! Jeżeli jesteś właścicielem Tefal Cuisine Companion to ten robot zrobi to puree dosłownie za Ciebie! Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Śmietankowe puree ziemniaczane (4 porcje) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę (ok 2 cm) 100 ml śmietanki 36% 4 duże łyżki masła gałka muszkatołowa, sól
karmelowykupujemy namiętnie już od około 3 miesięcy :D Co więcej, były niezastąpione podczas praktyk w Kudowie gdzie nie raz trzeba było szybko coś dobrego w biegu przekąsić. Nazwa: Puree bananowe/jabłkowe Firma: Arteta Skład: Puree jabłkowe: puree owocowe 70% (jabłko 36%, truskawka 23%, śliwka 11%), jogurt naturalny 26%, płatki jaglane 2%, płatki owsiane 2% Puree bananowe: puree owocowe 71% (banan(...)gruszka 26%, czarna jagoda 10%), jogurt naturalny 10%, płatki quinoa 2%, płatki owsiane 1%. Masa netto: 120g Wartości odżywcze: Puree jabłkowe: 100g/61 kcal, tłuszcz – 1,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,7g, węglowodany – 12g w tym cukry – 6,42g, białko – 2,0g, błonnik – 2,3g, sól – 0,06g Puree bananowe: 100g/73 kcal, tłuszcz – 1,4g w tym kwasy tłuszczowe
Candy Pandaswpisów temu opisywałam sklep Justorganic, TUTAJ . Dziś, tak jak obiecywałam przedstawiam Wam recenzję słodkich posiłków i deserów owocowych przeznaczonych dla maluszków, które znajdziecie właśnie w ofercie sklepu Justorganic 😊 PUREE MANGO - DYNIA Z JOGURTEM mango (47%) * dynia (36%) * jogurt (17%) * fruktoza Po otwarciu słoiczka i powąchaniu jego wnętrza można wyczuć wyraźny zapach mango. Owoc ten bardzo lubię(...)również uwielbiam dynię, którą także znajdziemy w składzie. Puree ma ładny, żółty kolorek i raczej płynną/półgęstą konsystencję, idealnie zmiksowaną. W smaku czuć charakterystyczny smak mango, gdzie nie gdzie pojawia się dynia, natomiast jogurt nadaje całości mlecznego akcentu. Słodycz jak najbardziej wyważona. Nie ma mowy o przesłodzeniu, za co daję ogromnego plusa :) Podsumowując, puree mango-dynia z jogurtem
Zdrowie na języku :Puwielbiam w każdym smaku! Dyniowa również podbiła moje kulinarne serducho. Nie za słodka i tak pyszna, że połowę wyjadłam na sucho :) Jakbym określiła smak? Taki jesienny :) Tu będziemy potrzebować puree z dyni i domową przyprawę do potraw z dyni. Czy wykonanie jest trudne? Eeeeee, ani trochę, przecież to blog leniwej Blondynki, więc i tym razem przepis prosty i w sumie(...)szybki. Ps. Przepis na puree i przyprawę do dań z dyni znajdziesz na blogu, obie nazwy podlinkowałam do odpowiednich przepisów w liście składników, zapraszam :) Składniki: ok. 2,5 szklanki płatków owsianych górskich szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu akacjowego 1/2 szklanki puree z dyni 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka
Blondynka Gotujekonkursu postanowili przygotować dla Was kilka propozcyji na dania, które możecie przygotować na świąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może(...)zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru
Plate of JoyŁosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree(...)kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 36% 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink
Poezja smakublogi kulinarne pękają w szwach od nawału przepisów z dodatkiem dyni, a my pragniemy je wszystkie wypróbować. Jak pewnie zauważyliście, podstawą wielu dań, deserów i wypieków jesiennych jest właśnie puree z dyni. Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z takim oto wyrobem w naszych polskich marketach, a nawet jeśli Wy zauważyliście ten produkt, to chyba nie muszę Was przekonywać(...)zdrowiej jest wykonać go samemu. Dlatego dzisiaj pokażę Wam, jak przygotować puree z pieczonej dyni. Moim zdaniem jest to najprostszy sposób, choć oczywiście możliwe jest też przygotowanie tego puree poprzez zagotowanie dyni na parze. Jako ciekawostkę dodam, że puree można zamrozić i przechowywać przez cały rok w zamrażalce. Puree z dyni może być też zdrowszą alternatywą deserków typu Gerber
Smiling ShrimpPomarańczowe od dyniowego puree, pięknie pachnące korzennymi przyprawami, napakowane orzechami włoskimi, migdałami i kwaskową żurawiną. Oto świąteczne biscotti piernikowe. Wśród moich pomysłów na jadalne prezenty gwiazdowe nie mogło oczywiście zabraknąć słodkiej propozycji. Upiekłam biscotti , wywodzące się z Toskanii podłużne ciasteczka, jednak nie tradycyjne, a w wersji świątecznej. Biscotti z puree z dyni wypatrzyłam na blogu Małgosi i Piotra już(...)ponad rok temu i wreszcie nadarzyła się okazja, aby wypróbować ten przepis. Biscotti , poza dodatkiem dyniowego puree nadającego im piękny pomarańczowy kolor, zawierają także korzenne przyprawy wyczuwalne w ciasteczkach w postaci intensywnego piernikowego aromatu. Ponieważ nie lubię rodzynek, w zamian dodałam kwaskowatej suszonej żurawiny. Ponadto w biscotti chrupią orzechy włoskie oraz migdały. Efekt przekroczył wręcz moje oczekiwania, bo ciasteczka
Chilli Czosnek i OliwaDziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana
Poezja smakuDostałam od Was kilka maili z prośbą o napisanie, jak zrobić puree z dyni, na którą właśnie jest sezon. Jeden "przepis" znajduje się już na blogu - widocznie jest mało zauważalny. Akurat moje zapasy puree w expresowym tempie znikają, więc postanowiłam zrobić nowy zapas. Przy okazji zdaję Wam fotorelację z przygotowania. Poniżej pokazuję Wam inną wersję robienia puree, trochę dłuższą(...)wydaje mi się, że puree przygotowane wg. tego przepisu jest lepsze od poprzedniego. Gotowe puree zamrażam w porcjach (przeważnie po 1 szklance gotowego puree) w torebkach ze strunowym zamknięciem. Polecam zrobić więcej, póki dynia jest łatwo dostępna. Poniżej pokażę Wam, jak w kilka prostych krokach, można rozpocząć swoją przygodę z puree z dyni. Uwierzcie mi ale po zrobieniu swojego puree
CookYourselfDynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do zup, farszów, dodawać do mięs , klusek , a nawet ciast. Żeby zatrzymać dynię na dłużej, warto w sezonie przyrządzić z niej puree, które możemy wykorzystać zimą do naszych ulubionych dań. SKŁADNIKI Dynia :) Trudno powiedzieć, ile puree wyjdzie z danej dyni - bo zależy to od zawartości wody :) U mnie wyszło mniej więcej(...)szklanka puree z 800g dyni (całej , ze skórą i pestkami) PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy na kawałki (ćwiartki, ósemki lub mniejsze - w zależności od wielkości warzywa). Usuwamy pestki i włókna pozostawiając skórę i zwarty miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, aż dynia
Moje Kuchenne Rewelacje