podpieczony spód. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Masa serowa musi być ścięta i sprężysta przy dotyku - szczególnie na środku. wystudzić Mus z mango 600 gram puree z mango (może być świeże lub z puszki - pulpa z mango) 3 łyżki soku z cytryny 24 gram żelatyny - 6 łyżeczek- 350 ml śmietany kremówki- schłodzonej Przygotować puree(...)ognia) Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać tężejące lekko mango z żelatyną. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną tylko do połączenia się - bez białych
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmiękkie, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, a następnie każde osobno dokładnie blendujemy na gładką masę, dodając wcześniej do warzyw po dwie łyżki soku cytrynowego z ostrą papryką. Do puree groszkowego proponuję dodatkowo dolać 2 łyżki wody, bo jest ono dość zwarte. Warto zostawić kilka marchewek do ozdoby. Ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę, lub starannie rozgniatamy tłuczkiem(...)połowy dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy, dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna, przekładamy tą część do osobnej miski. Pozostałe ziemniaki dzielimy na trzy równe części, jedną mieszamy z puree z groszku. Dwie pozostałe z puree z marchewki (ma ona luźniejszą konsystencje, więc wymaga więcej ziemniaków, żeby masa nie była zbyt miękka). W razie potrzeby doprawiamy solą i zostawiamy
Quinoa Raz!chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane, ale z daniem równie dobrze będzie komponowało się lżejsze puree z kalafiora. Dorsz pod grzybową kruszonką: 4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei(...)same listki) 1 świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki tartej 1 duży por 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia pora sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy Puree z kalafiora: 1 duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuDziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę „Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które(...)oryginale przepis ten jest z orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Puree z topinambura i jabłka (4 porcje) Składniki: 1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę
karmelowybabeczki","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-14 21:09:00","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/P9290025-e1476479029225.jpg","description":null,"recipeYield":"12 babeczek","recipeIngredient":["200 g puree z dyni","160 g jab\u0142ka","250 ml mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","100 g erytrol","2 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","150 g m\u0105ka ry\u017cowa(...)jajko","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy","1 \u0142y\u017ceczka cynamon"],"recipeInstructions":["Puree z dyni mo\u017cemy otrzyma\u0107 poprzez zmiksowanie dyni: pieczonej przez ok. 30 minut w 180 st. C lub ugotowanej do mi\u0119kko\u015bci w minimalnej ilo\u015bci wody, odcedzonej. ","Jab\u0142ka ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z puree z dyni i pozosta\u0142ymi mokrymi
KucharzycaPuree z dyni to baza do wielu fantastycznych przepisów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Składniki na puree: dynia o pomarańczowym miąższu Przygotowanie puree: Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami. Oczyszczone dynie kroimy na mniejsze kawałki/plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30-60 minut, w zależności(...)wielkości kawałków ( trzeba sprawdzać ich miękkość widelcem ). Upieczoną dynię odstawić do przestygnięcia, następnie oddzielić od skórek i zmiksować blenderem na gładki mus. Jeśli puree wyjdzie zbyt wodniste, można odcisnąć nadmiar soku przeciskając je przez czystą ściereczkę, lub gazę. Tak przygotowane puree, możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 3 dni, lub zamrozić dzieląc na mniejsze porcje Artykuł Puree
NiePieprz.plDziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Puree ze skorzonery (8 porcji) Składniki: 1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny 500 g skorzonery 6 łyżek masła(...)płyn lekko zgęstnieje, przez około 15 minut. Następnie dodaj śmietanę wraz ze szczyptą cukru i gotuj kolejną minutę. Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! English version Salsify puree (8 servings) Ingredients: 1 lemon half, plus 2 tbsp lemon juice 500 g salsify 6 tbsp butter
karmelowygotować tylko dla siebie to już mi się tak nie chce. Dynię można upiec w dniu przygotowania zupy albo tak jak ja upiec kiedyś w wolnej chwili, zmiksować na puree i zamrozić. Ja użyłam zamrożonej dzięki czemu przygotowanie zupy zajęło mi kilka chwil. Zjadłam ją z kromkami domowego chleba Orkiszowego z ziarnami , który też jest łatwy a do tego(...)długo zachowuje świeżość. No to zaczynamy ;) Składniki: ok. 2,5 szklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry sól do smaku suszony tymianek grzanki razowe Wykonanie: Aby upiec dynię, należy pokroić ją w półksiężyce, wydrążyć miękki środek razem z pestkami
Blondynka GotujeSchować do zamrażarki na 20 min. Podpiec w 200 st. 15 min. Składniki na masę serową: 370 g sera twarogowego tłustego ( ja użyłam takiego) * 500 g puree z dyni (u mnie piżmowa, polecam)** 60 g cukru brązowego 3 żółtka 1 jajko 4 goździki zmielone 1 łyżeczka gałki muszkatołowa 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej (lub więcej w zależności od gęstości puree z dyni i rodzaju twarożku) Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmielić na gładką masę. Można też umieścić w wysokim naczyniu i zmielić blenderem. Masa sernikowa ma mieć konsystencję mniej więcej jak budyń. Wylać na podpieczony spód. Piec w 170 st. 45 min. Ma być lekko galaretowaty, ale ścięty na środku. Składniki
moj przepis naDynia to jest cudowne warzywo, wiele smacznych dań można z niej wyczarować. Dzisiaj chce Wam pokazać jak zrobić samemu czyste puree z dyni. Za kilka dni wystawie również puree z dyni na ostro. Będzie to super jako dodatek do lazanii , sosów, zup itp. Dynię umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą łyżki wyjąć środek z nasionami. Wyłożyć(...)dość długo. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą widelca. Obciąć skórę z upieczonej i miękkiej dyni i wrzucić czysty farsz do blendera lub thermomix, dokładnie zmielić na papkę. Tak przygotowane puree włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane puree można długo przechowywać. Później wystarczy tylko otworzyć słoik i można przygotować różne smakołyki. Thermomix – wrzucić upieczoną dynię
Kuchnia PokoleńPuree z dyni jest bardzo proste w przygotowaniu. A gdy już mamy takie puree możemy je wykorzystać do wielu potraw np. do past, do słodkich wypieków, do zupy. Niedługo na blogu pojwai się kilka przepisów jak wykorzystac takie puree. składniki: 1 mała dynia lub pół dużej Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości(...)skórek za pomocą łyżki wyskrobać upieczony miąższ. Miąższ ułożyć na gęstym sicie i odstawić na ok godzinkę aby ociekł z nadmiaru soku. Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree. Gotowe puree można od razu wykorzystać, można poporcjować i zamrozić. Można też zapasteryzować ale ostanio czytałam, że trzeba to zrobić trzykrotnie bo inaczej sfermentuje więc najprościej po prostu
Monia miesza i gotujeRobicie puree z dyni? Ja co roku upycham w mroźne czeluście mojej zamrażarki porcje gotowego musu z dyni, a tutaj pokazałam jak je szybko i bezboleśnie (kto obierał surową dynię wie o czym mówię) zrobić. Dynia jest smaczna, zdrowa, ale przede wszystkim zachwyca swoim kolorem. Dlatego tak bardzo ją lubimy i nie wyobrażam sobie mojej spiżarni(...)odpowiedniego zapasu ;) Więc teraz, gdy sezon w pełni, warto się w nią zaopatrzyć. Ja kupuję zawsze większą ilość i część przerabiam na puree, a mniejsze okazy zostawiam w zimnej spiżarni, gdzie mogą czekać nawet do wiosny. Dziś podam Wam mój sprawdzony przepis na znakomite ciasto drożdżowe z zastosowaniem puree z dyni. Próbowałam już wielu przepisów, ale dopiero
Rozpustne gotowaniePrzygotowanie puree z dynii nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest(...)dostępna w sprzedaży całą zimę. Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dżemem cukiniowym o smaku pomarańczy . Przepis pochodzi natomiast ze strony Filozofia Smaku . Zachęcam! ;) Składniki (na około 10sztuk): szklanka mąki pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki dyniowego puree* 2-3 łyżki brązowego cukru po szczypcie kardamonu, imbiru i cynamonu łyżeczka oleju jajko *jeśli puree jest dosyć gęste, będzie trzeba dodać więcej mleka Puree z dyni: Ja do swoich(...)folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach aż będzie miękka. U mnie trwało to około 35 minut. Następnie czekamy, aż dynie wystygną, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Oczywiście z jednej dyni wyjdzie Wam dosyć sporo tego puree- będziecie mogli spróbować innych dyniowych pyszności ;) Tak przygotowaną dynię można zapasteryzować w słoikach, będziecie mogli się dłużej cieszyć dyniowymi pysznościami
Czerwona PorzeczkaDziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z batatów i mascarpone (4 porcje) Składniki: 900 g batatów, obranych(...)łyżki listków tymianku Przygotowanie: W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków). W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem
karmelowyrady- trzeba było upiec... W tym roku próbowaliśmy swoich sił w uprawie dyni hokkaido. Rok temu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów - było i słodko i wytrawnie). Niestety nasze rośliny miały malutkie owoce (ok. 5-10cm średnicy), więc i tym razem będziemy się musieli posiłkować dyniami(...)sklepu. Podejrzewam, że kupimy ich hurtową ilość. Tutaj jeszcze niedojrzała- ale rozmiar nie był dużo większy Ale na te wymarzone przeze mnie ciasteczka potrzeba 6 łyżeczek puree- starczy nawet naszych mini dyń. Ja oczywiście przy okazji upiekłam jej więcej i mam teraz koło kilograma puree. Znów zapanuje dyniowość. DYNIOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY (z bloga Sally's Baking Addiction ) 100g
les mirabelleswszystkich, którzy potrzebują pokrzepienia przed wyjściem w jesienność. Wzmocni i da siłę machać widłami w ogrodzie- bo ja taki plan mam na popołudnie. ZAPIEKANKA MIĘSNA Z DYNIĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM Na ziemniaczane puree ok.5 średnich ziemniaków 100ml śmietanki 36% gałka muszkatołowa 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów(...)której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól i pieprz
les mirabellesJest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha(...)Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem (6-8 porcji) Składniki: 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę 6 łyżek masła 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii 1½ łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól i pieprz ¾ szklanki śmietanki 30% Przygotowanie: Włóż ziemniaki do większego rondla i zalej wodą
karmelowydeserze. Idealnie wpisuje się on w aurę na zewnątrz a przy tym jak smakuje!Przepis:1 szklanka jogurtu greckiego1 łyżka miodu1/2 szkl granoli (gotowej lub własnej roboty)3/4 szkl puree z dyniPuree z dyni bardzo łatwo wykonuje się w warunkach domowych - wystarczy dynie pokroić, wydrążyć nasiona, owinąć kawałki w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st(...)upieczeniu obieramy kawałki ze skóry i blenderem miksujemy na gładkie puree. Takie puree można zamrozić na później lub przechowywać w lodówce i używać według potrzeb na bieżąco.Jogurt należy dokładnie wymieszać z miodem i połową porcji puree z dyni. Przełożyć do szklanek, przykryć resztą puree z dyni i posypać granolą
happycreatiff.blogspot.comlepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane.Składniki (na ok 16 klusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego Perła - 1 opakowanie1 i 1/2 szklanki wody100 - 120 g mąkiłyżka suszonych pomidorowych płatkówfarsz250 g szpinaku4 ząbki(...)kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio kleić. Ciasto dzielimy na cztery części
Stare GaryDziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu(...)najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishKremowe puree z kalafiora(8 porcji)Składniki:2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)2 szklanki mleka100 g serka śmietankowego3 łyżki masła1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanejsól i pieprz1/4 łyżeczki sosu tabascoszczypta gałki
karmelowySchab z sosem pomidorowo-ziołowym i puree borowikowo-ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla. Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem schabu z sosem pomidorowym i choć sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i makaronem :) Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree . Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało(...)puree, bo na blogu go nie ma?". Ano nie ma. Nie ma, bo jakość Lidla, którą zawsze chwalę, w tym przypadku mnie zawiodła. Opakowanie borowików (40g) kosztowało 9,99 zł - i może jakoś bym przebolała ziemniaki do obiadu za takie pieniądze, ale... już przez opakowanie było widać, że zasuszone grzyby były robaczywe. A ja mam na tym punkcie bzika
Kraina Tysiąca SmakówZiemniaczane puree z jarzynkami to propozycja dla zastąpienia tradycyjnych ziemniaków lub tradycyjnego puree z ziemniaków na ziemniaczki z jarzynkami. Ziemniaczane puree będzie pasować do każdego dania, do którego podawaliście zazwyczaj tradycyjne ziemniaki: kotlety schabowe, kotlety mielone czy też bitki wołowe. Z poniżej podanych ilości przygotowałam puree dla czterech osób: dwójki dorosłych i dwójki dzieci. Składniki... Więcej The post Ziemniaczane puree
Magiczny Garnekdziś wiadomo, że kochamy ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych. Do tego masło, mleko i pyszne ziemniaki gotowe. Natomiast dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania trochę innego puree, oto puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem. Zaskakujące ? Może i tak, ale to połączenie jest warte spróbowania. Podobne danie jadłam na warsztatach w Akademii Smaku Sokołów i dziś postanowiłam(...)odtworzyć w domu. Ziemniaki i seler się bardzo fajnie komponują, a chrzan dodaje im charakteru. Z ręką na sercu 😊. Zapraszam ! Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 5 00 g ziemniaków 300 g selera 1,5 szklanki mleka + 2-3 łyżki 1 czubata łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka chrzanu sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki
Kulinarne przygody Gatitynarzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej(...)puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam „ Kopytka dyniowe ” lub „ Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszalnej 1 szklanka puree z dyni 1 łyżeczka domowej przyprawy do dyni 250 g dobrze schłodzonego mascarpone 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 150 g cukru 1 łyżeczka domowego ekstraktu
Moja Delicjacukier puder do smaku : ja dodałam do pierwszej warstwy 2 łyżeczki do drugiej 4 łyżeczki a do trzeciej 6 łyżeczek cukru pudru. Wykonanie: Borówki zmiksować na gładkie puree. Teraz zajmiemy się przygotowaniem masy. Każdą z 3 kolorów masy będziemy robić jednakowo, różnią się one tylko ilością dodawanego puree oraz ewentualną ilością cukru. A więc. 3 łyżeczki żelatyny(...)schłodzonej kremówki, cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy 333 g serka homogenizowanego i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy puree. Powstałe puree należy rozdzielić między trzy masy, pamiętając jednak aby do pierwszej z nich dodać najmniej puree (dla jasnego koloru) a do ostatniej najwięcej (dla najciemniejszego koloru). Warstwy wylewamy stopniowo
Krakowskie smaki Aniśrodkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i ułożona na delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku startego na tarce 1 łyżka drobno startego imbiru(...)łyżki miodu 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego, winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu SOS : 2 pomarańcze, sól, pieprz PUREE SELEROWE : 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE MARYNATA : W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy
cool and mintymnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia Marty , po czym go lekko zmodyfikowałam i oto poniżej są efekty: Puree z selera 1 seler średniej wielkości(...)kostki od 20-40 min. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy, odlewamy mleko, NIE WYLEWAMY przyda się do sosu, odparowujemy warzywa chwilę na ogniu. Miksujemy dokładnie, jeśli uważamy puree za zbyt gęste dodajemy po łyżce odlanego mleka do momentu uzyskania pożądanej przez nas konsystencji, . Na koniec doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i jeśli potrzeba solą i białym pieprzem
Piekielna Kuchnia PatiPuree widzieliście już u nas przy okazji przepisu na krokiety więc teraz podajemy jak je zrobić A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków Składniki na puree: - 2 buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy(...)przygotowane buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako dip do przekąsek. Smacznego
Kuchenne Wariacjesera, kupiłam tylko 200 g. Nie chciało mi się lecieć po brakujący składnik, więc zajrzałam do lodówki i… moim oczom ukazała się miseczka pełna, zrobionego wieczór wcześniej „ Puree z dyni „. Od razu zaświtał w mojej głowie pomysł, aby wykorzystać te puree w moim daniu. I tak o to zamiast Leniwych z serem , powstały Kładzione kluseczki serowo-dyniowe(...)Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree. Składniki: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj ) 3 białka 250 g mąki pszennej szczypta soli
Moja Delicjakurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś z kurczaka, usmażona(...)szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki puree z dyni Przygotowanie: W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego
karmelowy