konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki(...)pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie oleju. • Średnią tortownicę wysmarować olejem i położyć na spód omlet. • Na omlet położyć puree z marchewki, następnie dorsza i puree selerowo-pietruszkowe. • Wstawić do piekarnika na 30 minut do temp. 180 st.C. • Po tym czasie roztrzepać 3 jajka
To co kochamZielone, aksamitne puree brokułowe z dodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne(...)jeszcze 10 minut. • Na koniec wrzucić szpinak na 30 sekund. • Odcedzić warzywa, chwilę odparować, dodać masło, sól, pieprz do smaku i zmiksować blenderem na puree
To co kochamamatorów takich dodatków polecam mój przepis na chutney z porzeczek . Jeśli ktoś nie lub miazgowatej formy tego sosu to polecam bardzo drobno posiekać ananasa, zamiast go miksować na puree. Podobny przepis przywiozłam rok temu z warsztatów Cook Up zorganizowanych przez markę Winiary. Teraz chutney z ananasa przygotowałam z myślą o Bożym Narodzeniu, a właściwie mięsie do którego go podam, taki(...)cukier i sok z cytryny do smaku świeży tymianek czerwony pieprz Przygotowanie: Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy środek, ananasa kroimy w plastry, potem na mniejsze kawałki i miksujemy na puree blenderem. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, usuwamy nasiona, siekamy w drobną kostkę. Puree z ananasa przekładamy do rondla, dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchłodne poranki rozgrzeje i otuli, aż do wieczora. A podczas wizyty gości zaskoczy i zaintryguje smakiem :) Kawa z jego dodatkiem staje się pysznie kremowa, dzięki podstawie syropu, czyli dyniowemu puree. Świetnie sprawdzi się też z lodami, czy jako dopełnienie ciepłej szarlotki. Absolutna rozpusta i pyszność! :D Koniec dyni w moich zapasach i tym samym kończę dyniowy temat w tym sezonie(...)trochę tej dyniowej pyszności, nie wahajcie się ani chwili i przyrządźcie przepyszny dyniowy syrop korzenny! Pumpkin spice syrup Potrzebujesz: 1 szkl. wody 100 g brązowego cukru 150 g puree z dyni 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 goździki 1/2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: 1. W rondelku podgrzewaj wodę z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmakowe. Na pewno warte spróbowania. - Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów - Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa - Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego - Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami(...)Resztę kalafiora drobno posiekaj, włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem. 3. Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę. 4. Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia
SMYKWKUCHNIwięc zawsze staram się ją do czegoś wykorzystać. 8 sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 130 g puree z dyni 50 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (lub startej marchewki) 170 g mąki pszennej pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu(...)łyżeczek konfitury z pomarańczy krem: 200 g maskarpone łyżka puree z dynii łyżka konfitury z pomarańczy łyżeczka startej skórki z pomarańczy Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, puree, pulpę i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze
Mienta blogzajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka akurat miałam (rzadko kiedy nie mam), w lodówce czekało puree z dyni, które przyrządziłam w ilości przerażającej dla każdego, kto nie ma totalnego bzika na punkcie tych pomarańczowych kul; dodałam więc dwa do dwóch i na blogu Kuchenny bałagan znalazłam przepis(...)łączący te dwa składniki w placuszkach właśnie. Ich przygotowanie zajmuje chwilę (o ile macie gotowe puree), a smak... Moi drodzy, ten smak! Wyraźnie jabłkowy, trochę dyniowy, niesłodki, więc koniecznie z jakimś słodkim dodatkiem. Tym razem syrop klonowy zastąpiłam miodem, z banalnej przyczyny - buteleczka z syropem zakleiła się na amen. Nie mam pojęcia, jak ja ją w ogóle otworzę... Jabłuszka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI NA OKOŁO 25 SZTUK: -100g miękkiego masła -110 g cukru brązowego -170 g mąki pszennej tortowej -1 jajko -200 g puree z dyni hokkaido -1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu (ok. 12 ziarenek, tylko wnętrze nasion) -1/3 łyżeczki cynamonu -1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej -skórka otarta z połowy pomarańczy -szczypta soli -1-2 łyżki soku z pomarańczy(...)efekt końcowy wypieku ciastek. Do masy dodać jajko i dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę z sodą, dodać kardamon, cynamon i porządną szczyptę soli. W małej misce umieścić puree z dyni i dodać skórkę otartą z pomarańczy, plus sok z pomarańczy, jeśli puree będzie zbyt gęste. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree
Calzonella.commożna nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni(...)podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy z Amaretto, maczamy w niej biszkopty i układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy je 3 łyżkami kremu
Podróż w kulinariacytryny, limonki, czy pomarańczy. I tu zdecydowanie wygrywa jako dodatek do ciast, czy innych słodkości. Składniki: 1 duże, bardzo dojrzałe mango, które w efekcie da nam ok. 400 g puree 100 g cukru pudru 3 żółtka z dużych jaj 30 g soku z cytryny, bądź z limonki, albo kwaśnej pomarańczy 35 g masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)łyżki wody Wykonanie: Mango obrać, pokroić w kostkę i przy pomocy blendera, malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek. Jeśli będzie to konieczne ewentualne grudki przetrzeć przez sito. Użytkownicy Thermomix, miksując na najwyższych obrotach mogą być pewni braku jakichkolwiek grudek Puree przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i żółtka. Podgrzewać cały czas mieszając. Przed momentem zagotowania się
gutfutdostępny jest tutaj , ale wiem jak czasem irytuje takie przeskakiwanie między stronami, więc… Składniki: 1 duże, bardzo dojrzałe mango, które w efekcie da nam ok. 400 g puree 100 g cukru pudru 3 żółtka z dużych jaj 30 g soku z cytryny, bądź z limonki, albo kwaśnej pomarańczy 35 g masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)łyżki wody Wykonanie: Mango obrać, pokroić w kostkę i przy pomocy blendera, malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek. Jeśli będzie to konieczne ewentualne grudki przetrzeć przez sito. Użytkownicy Thermomix, miksując na najwyższych obrotach mogą być pewni braku jakichkolwiek grudek Puree przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i żółtka. Podgrzewać cały czas mieszając. Przed momentem zagotowania się
gutfutdomu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki na ok. 5-6 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka(...)soli 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka płynnego miodu, np. akacjowego 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody 1/2 szklanki puree z dyni ( u mnie hokkaido) 1 łyżka oliwy lub roztopionego masła, przestudzonego 1 żółtko wymieszane z odrobiną wody - do posmarowania bułek pestki dyni do posypania Sposób przygotowania: Do miski wsypałam sól, na nią przesiałam mąkę, w której
Blondynka Gotujejednak mam ochotę trochę poeksperymentować i tak było tym razem. Ponieważ dzięki mamie mam zapas dyni (z pewnością na całą jesień;), przetwarzam ją na wszelkie możliwe sposoby. Ostatnio przygotowałam puree z dyni i wykorzystuję je do różnych potraw a nawet deserów. Polecam Wam, bo to bardzo uniwersalny dodatek. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już(...)będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak
Ze smakiem i z pasjąkostkę (lub innej ulubionej kiełbasy) 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 300 g dyni, obranej, bez nasion i pokrojonej w kostkę 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii 1 łyżeczka płatków chilli 3 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej, jeśli zupa będzie zbyt gęsta) 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę(...)cebulę z czosnkiem i smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, przez około 5 minut. Dodaj dynię, paprykę, szałwię i chilli i smaż kolejne 5 minut. Dodaj bulion i puree z dyni, dokładnie całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż dynia zmięknie. Wmieszaj śmietankę, szpinak i mięso, i gotuj aż szpinak
karmelowy