puree - 3280 przepisów (strona:20/219)

,,Ciasto z melonem’’ 373

mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie(...)łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut Masa melona: Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus. Puree z melona gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretki zielone i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na spód orzechowy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree

Podróż w kulinaria
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 144

Przepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie(...)maślany, który zaraz po ugotowania i spróbowaniu, sprawia wrażenie dość mocno octowego. Ale gdy się poleje nim całe danie – WOW. Fantastycznie łączy wszystkie elementy na talerzu. A to puree ziemniaczano-jabłkowe … Wydaje Wam się dziwne? Spróbujcie go, a gwarantuje Wam, że będziecie ciągle takie przyrządzać :) Danie jest tak pyszne, że chętnie podałabym je gościom w Drugi Dzień Świąt

Moja Delicja
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 225

możemy upiec w jednej większej  o wymiarach na przykład: 30 cm x 10 cm 500 g (3 szklanki) mąki pszennej - użyłam typ 650 270 g (1 szklanka) puree z dyni 125 ml (1/2 szklanki) letniego mleka 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Placuszki z dynią 105

śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni  (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju  3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli do smaku dowolne dodatki np. powidła Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree

talerz przyjemności
Puree z dyni 125

Sezon na dynię jest krótki, ale można trochę przedłużyć ten czas robiąc puree z dyni. Udało mi się jeszcze kupić kilka dyni, więc uda mi się jeszcze zrobić kilka potraw z dynią. Składniki: dowolna ilość dyni wybranej odmiany Dynię przekroić i wydrążyć pestki, pokroić na kilka kawałków. Ułożyć w piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia skórką do dołu. Piec(...)najczęściej stosuję dynię hokkaido, która ma mięsisty miąższ o pięknym kolorze i zawiera mało wody. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, a następni zmiksować blenderem na jednolitą masę. Puree można przechowywać w lodówce około 5 dni. Puree również można rozdzielić na porcje i zamrozić, w ten sposób można przechowywać o wiele dłużej. Tak przygotowane puree można stosować do wszelkiego rodzaju

talerz przyjemności
Leśny skrzat 176

się rozpuści, a owoce zmniejszą objętość dwukrotnie, zblendować lub/i przetrzeć przez sito. Wrzątkiem zalać żelatynę, namoczyć 2-3 minuty, wymieszać żeby nie było grudek. Do żelatyny dodać dwie łyżki puree i wymieszać, następnie żelatynę dodać do puree i dokładnie wymieszać albo zblendować, tak aby żelatyna dobrze się połączyła z puree owocowym. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Jogurt umieścić w misie miksera(...)krótko zmiksować, łyżka po łyżce dodawać zimne puree owocowe, cały czas miksując. Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Formę, w której był pieczony biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić pierwszy blat, wyłożyć cały krem jogurtowo-owocowy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu. Krem śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona

moj przepis na
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 150

jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki(...)osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około

karmelowy
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 134

smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej mąki. Piekłam w formie 25cm. Składniki: - 390g puree z dyni* - 315g masła - 230g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 345g mąki orkiszowej typ750 - 3 płaskie łyżeczki  bezglutenowego  proszku do pieczenia(...)łyżeczki cynamonu - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego   lub cukier waniliowy - 1,5 łyżki amaretto (można zastąpić kilkoma kroplami olejku migdałowego) - szczypta gałki muszkatołowej - 150g migdałów *  puree z dyni: Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię (lub na 4-8 części), wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Pumpkin Spice Late i syrop dyniowy nie tylko do kawy 142

najbardziej, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. P.S. Ładnie opakowany syrop może być fajnym prezentem mikołajkowym ;) Syrop dyniowy (ok 250 ml): 300 ml wody 150 ml brązowego cukru 150g puree z pieczonej dyni* 1 laska wanilii 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 5 goździków szczypta pieprzu Cayenne Do wody dodajemy cukier, ziarenka z laski wanilii (polecam(...)dorzucić również jej "korę") i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10-15 minut. Przecedzamy na sitku wyłożonym gazą, usuwamy korę wanilii i goździki, odstawiamy do ostygniecia. Dodajemy puree z dyni i dokładnie blendujemy. Przechowujemy w lodówce (przez 5-7 dni) * puree z pieczonej dyni : dynię (najlepiej hokkaido, ale każda będzie dobra) kroimy na mniejsze części, skrapiamy olejem

Zawsze głodna!
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 198

ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duży kawałek 543 kcal | 8 g białka | 76 g węglowodanów | 23 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z BATATA (5 + 20 min) Batat obieramy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Gdy ziemniak będzie gotowy, odlewamy wodę(...)rozgniatamy go widelcem na gładkie puree (powinno wyjść ok. 1 szklanka puree). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 190 stopni, opcja góra i dół. 3. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. 4. MOKRE SKŁADNIKI (3 min) Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i odstawiamy na chwilę, aby wystygło

Nerds Kitchen
Jak przygotować puree z dyni 114

mumie na Halloween z dyniowym wypełnieniem , wcześniej dyniowe ciasteczka z karmelowym lukrem i dyniowo-serowe ciasto, które do złudzenia przypomina zebrę . W każdym z tych przepisów wykorzystuję dyniowe puree. Zawsze starałam się opisać w kilku krokach jak je przygotować. Stwierdziłam jednak, że może w końcu warto przygotować osobny wpis, pokazujący jak to zrobić krok po kroku. Do przygotowania wspomnianej zupy(...)używam puree z dyni i bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego w proporcjach 1:1 (czyli na przykład 1 szklanka puree i 1 szklanka bulionu). Oba te składniki mieszam, gotuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i szczypiorkiem. Podaję posypane pestkami słonecznika lub dyni. Artykuł Jak przygotować puree z dyni pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 158

tylko smakiem, ale i pięknym, optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół szklanki ekologicznej kaszy manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka (może być roślinne) 2 czubate łyżki puree z dyni* 1  duże jajko 1-2 łżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli(...)puree z dyni - dynię (polecam hokkaido, ale może być też każda inna) ze skórą, bez pestek kroimy na kawałki, układamy na blaszce i skrapiamy lekko olejem roslinnym. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut, aż bedzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy na gładkie puree. Kaszę mannę zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy

Zawsze głodna!
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 161

konkurencji robiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Zgadnijcie czego nie można robić z puree... Na pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam(...)programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły. Głupota, ale co zrobić. Już nie było blenderów, dlatego tak wyszło.  Jednak oprócz nieszczęsnego puree znalazły się placki z cukinii, które były smaczne. :)  Tutaj link do filmiku. Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić i wyszło wszystko pysznie .  A więc... Do dzieła! Składniki: 1 cukinia 1 jajko około 4 łyżki mąki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Babeczki dyniowo-pomarańczowe z powidłami 103

częściej goszczą na naszych stołach. Przychodzi zimny wieczór, chłodny poranek i najlepszym lekarstwem na zły humor są rozgrzewające pyszności. Mamy sezon na dynię, więc zachęcam do przygotowania większej ilości puree i zamrożenia - w każdej chwili można przygotować z niego coś pysznego. Po inspiracje zapraszam do  TEJ zakładki.  Składniki: 300 g puree z dyni 100 ml mleka (może być(...)masła 1 pomarańcza, sparzona 2 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 budyń waniliowy 1/2 słoiczka powideł śliwkowych  Puree zmiksować z mlekiem i 50 ml soku z pomarańczy. Masło roztopić, przestudzić. Dodać jajka i zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche

Chocolate Muffin Blog
Prosta tarta dyniowo-pomarańczowa (bez pieczenia) 160

jeszcze nie znudziła, bo mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis na deser z jej wykorzystaniem - tartę dyniowo-pomarańczową. Dodam, że nie trzeba nic piec (jeśli oczywiście macie zamrożone zapasy puree z dyni, jak ja) , tylko wymieszać składniki, schłodzić i gotowe. Proste? Proste! :) Ale nie zapominajmy o najważniejszym, czyli smaku - tarta jest po prostu obłędna! Mamy tutaj ciasteczkowy spód wypełniony przepyszną(...)kremową masą na bazie puree z dyni, białej czekolady, serka waniliowego i skórki pomarańczowej. Świeżo starta skórka pomarańczowa jest tutaj kluczowym składnikiem, który nadaje całości orzeźwienia i równoważy słodycz tarty. Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami! :) Składniki: Spód: 330 g ciemnych markiz (u mnie te ) 110 g miękkiego masła Nadzienie (wszystkie składniki powinny mieć taką samą temp.) : 200 g białej czekolady

Domowa Cookierenka Agi