wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPiekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody piekłam we frytownicy ActiFry ale równie dobrze można upiec dynię w piekarniku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitruflą. O fioletowych ziemniakach trochę informacji jest TU Ponieważ ,,zgarnęłam" ze sklepu resztkę tzn. maluszki i mało - wiele z nich nie wymyślę . Zrobię po prostu przyciągające oko zabawne puree. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikażdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić kremowe puree jako dodatek do II Dania. Podaję go w wydrążonych pomidorkach i podgotowuję dodatkowo na parze. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSkładniki:1 kg dyni obranej i bez miąższuWykonanie:Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę.Piekarnik
Moje pyszne gotowaniekońcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety(...)jest, stwierdził że było pyszne:) Wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree ze śmietanką. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z bobu (2-3 porcje) Składniki: 1/2 kg świeżego bobu sól, pieprz 2-3 łyżki śmietanki 36 % Przygotowanie: Ugotuj bób we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości, przez około
karmelowyTopinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem. Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Warto go zajadać
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 pierś kurczaka 5 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki
Gaździnka warzyPiękny kolorystycznie dodatek do mięsa. I smaczny. Czasami danie, które robimy, nie prezentuje się najładniej i wtedy taki dodatek sprawia, że wszystko lepiej i bardziej zachęcająco
Stare GaryZdarzają się takie niedziele, że dojadamy resztki z soboty. Czasami bywa pizza gdzieś w przelocie. Na szczęście najwięcej jest takich, które satysfakcjonują całą rodzinę, bo jest
bistro mama