Puree z dyniSkładniki: mała dynia1 szalotka2 ząbki czosnku1 szklanka bulionuszczypta imbiru1/2 szklanki soku z pomarańczy1 łyżka masłaoliwasólpieprz białyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy
Smakowity Blog KulinarnySzybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :) Czas przygotowania:20 minutPorcje: 2 Składniki:2 wypatroszone i oskrobane dorady,4 ziemniaki,500 g brukselki,1 papryczka chili,1 limonka,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka mielonej
SzczyptaSmaQPuree z groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb. Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu.Składniki na 3 porcje:450 g mrożonego groszkuŁyżka masła2 łyżki śmietanyPieprz, sólOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać
Fabryka pomysłówDzień dobry! Kalendarzowa jesień jest już z nami od pewnego czasu, pojawiają się przepisy na wielu blogach z użyciem dyniowego puree. Oczywiście same pyszności, więc musiałam spróbować i stworzyć ten domowy przysmak. Okazało się,że to nie jest takie trudne, jakby mogło nam się wydawać! Składniki: 1kg Dyni Ok. 250ml wody 3 łyżki cukru Ewentualnie cynamon Dynię obieramy
Chocolate Stop Temptingzabieramy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną z lekką górką, następnie dokładamy zabraną ćwiartkę oraz dodajemy jajka, masło...Wyrabiamy pół płaskie kółka i przyciskamy na środku. Etapy Przygotowania puree z groszku: W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oleju...dodajemy poszatkowane liście sałaty ( u mnie lodowa) chwile podsmażamy następnie dodajemy groszek i gotujemy do miękkości... Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy kostkę
NaKońcuJęzykaprzepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze
Czerwona PorzeczkaDzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty Ilość porcji: 3 Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1/3 szklanki mleka Łyżka masła Sól i świeżo zmielony pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy
Kolizje SmakówZiemniaki są doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Wspaniałym dodatkiem jest puree a sposoby przygotowania są przeróżne: możemy je ubić mikserem, tłuczkiem do ziemniaków no i widelcem. Jeżeli chodzi o nasza dietę no to musimy w tej chwili przymknąć oko:) Składniki: 500g ziemniaków 1 duży por 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 szklanka mleka sól i pieprz Sposób przygotowania
Niezły MłynekJeżeli macie ochotę na odmianę w tradycyjnym obiedzie, polecam takie puree. Doskonale zastępuje ziemniaki i świetnie smakuje. Do tego, przygotowanie go, nie zajmuje nam więcej czasu niż zwykłych ziemniaków. Proporcje kalafiora i brokułów możecie oczywiście dowolnie modyfikować. Składniki: 300 g kalafiora 200 g brokułu sól gałka muszkatołowa (opcjonalnie) 3 -4 łyżki mleka Wykonanie: Kalafior i brokuły gotujemy na parze. Ciepłe
Sto kolorów kuchniNajprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić puree jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwykorzystywać cukinię i kabaczek na wszelkie sposoby. Poprzez dodanie utartych jabłek placki zyskują na smaku bo cukinia sama z siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie
Buniabaje w kuchniwydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPiekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody piekłam we frytownicy ActiFry ale równie dobrze można upiec dynię w piekarniku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitruflą. O fioletowych ziemniakach trochę informacji jest TU Ponieważ ,,zgarnęłam" ze sklepu resztkę tzn. maluszki i mało - wiele z nich nie wymyślę . Zrobię po prostu przyciągające oko zabawne puree. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikażdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić kremowe puree jako dodatek do II Dania. Podaję go w wydrążonych pomidorkach i podgotowuję dodatkowo na parze. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSkładniki:1 kg dyni obranej i bez miąższuWykonanie:Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę.Piekarnik
Moje pyszne gotowaniekońcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety(...)jest, stwierdził że było pyszne:) Wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree ze śmietanką. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z bobu (2-3 porcje) Składniki: 1/2 kg świeżego bobu sól, pieprz 2-3 łyżki śmietanki 36 % Przygotowanie: Ugotuj bób we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości, przez około
karmelowyTopinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem. Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Warto go zajadać
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 pierś kurczaka 5 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki
Gaździnka warzyPiękny kolorystycznie dodatek do mięsa. I smaczny. Czasami danie, które robimy, nie prezentuje się najładniej i wtedy taki dodatek sprawia, że wszystko lepiej i bardziej zachęcająco
Stare GaryZdarzają się takie niedziele, że dojadamy resztki z soboty. Czasami bywa pizza gdzieś w przelocie. Na szczęście najwięcej jest takich, które satysfakcjonują całą rodzinę, bo jest
bistro mamaKocham to danie!Niesamowite jest to, że trudność tego dania nie pozwalała mi się przełamać, by je przyrządzić.Mam już za sobą kilka razy i za
BaRepasDziś kolacja w rustykalnym stylu.Dla 2 osób:1 rzepa2 łyżki śmietany 12% 200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu)Garść suszonych borowikówŁyżka masła2 łyżki śmietany1/2
Kulinarna rozmowaŚwietny dodatek do golonki. składnikiszklanka zielonego łuskanego grochu3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwekmajeraneksólpieprzprzygotowanieGroch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą
Stare GaryPure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką
prawdziwe jedzenieMarchewka to uniwersalne warzywo. Pomijając to , że przecież nie sposób ugotować dobrego wywaru na zupę bez udziału marchewki to ilość surówek lub jarzynek jakie da się
Buniabaje w kuchniPrzepis pochodzi z książki "365 smaków dla naszych dzieciaków" Na zdjęciu wygląda nieciekawie, ale wypróbowałam i jest pyszne, omal sama nie zjadłam wszystkiego :) 100 g świeżego
chwile dla mnieSkładniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i
Kuchnia ŁukaszaParę tygodni temu wróciłam z wakacji w Wielkiej Brytanii. Miałam wtedy okazję spróbować sławną brytyjską rybę z frytkami i groszkiem. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała
Przepisy AleksandryNiedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka
Bernika - moj kulinarny pamietnikFantastyczny dodatek do II Dań . Słodkość patatów przełamana smakiem korzenia pietruszki. Nutka tymianku dodaje smaku . Jeszcze tylko odrobina masła, soku i skórki z cytryny , szczypta soli
Buniabaje w kuchni