Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na puree z pieczonej dyni. To przepis podstawowy. Puree możecie wykorzystać do ciast, zup oraz innych potraw. Ja używam go często. Puree możecie przechowywać w lodówce do kilku dni. Możecie je także zamrozić. Składniki: Dynia (u mnie muscat) Wykonanie: Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię
Moja pasja smakuCzęsto pytacie mnie jak zrobić puree z dyni. Nie jest to wcale takie trudne. Ze średniej wielkości dyni hokkaido otrzymamy ok 5 pojemniczków o pojemności 250 ml. Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :) średniej wielkości dynia hokkaido odrobina wody duży, ostry nóż(...)sposób. 2. Kawałki dyni ze skórą piec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości. W zależności od rodzaju dyni ok 30-60 minut. Obrać ze skórki i zmiksować. Puree z dyni poporcjować i zamrozić w woreczkach lub pojemniczkach
Smakołyki Asibułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami. Ziemniaki sprawiają, że bułki dłużej zachowują świeżość. Bułki są sprężyste. Czasami do tych bułek dodaję nawet puree pozostałe z obiadu z dosypanym koperkiem:) Bułki pszenne z ziemniakami puree 18-20 szt. 1 kg mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli około(...)wody 3 kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree (z masłem i mlekiem) 1. Drożdże włożyłam do miski, roztarłam z cukrem, dodałam mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. 3. Ciasto uformowałam
Posadzone i zjedzoneczekolada Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon to fajnie ze sobą współgrający duet. Warto w sezonie kiedy jest duży dostęp do dyń, przygotować zapas puree i zamrozić. Można je potem łatwo i szybko wyjąć z zamrażarki i przygotować, czy to właśnie chlebek, ciasto albo zupę. Składniki: 1,5 szklanki mąki migdałowej 0,5 szklanki mąki kokosowej(...)jajka (ubite żółtko z białkiem) 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego) ⅓ szklanki miodu (płynnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki puree z dyni 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli łyżka soku z cytryny garść jagód goji Przygotowanie: Przyprawy, sodę oraz mąki wrzucamy razem do miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny
PaleoLifepesto pietruszkowe: duży pęczek natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika kilka łyżek dobrej jakości oliwy sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny 3 łyżki tartego parmezanu 1 duży ząbek czosnku puree z groszku: 1 puszka groszku zielonego 1/2 szklanki mleka sól, pieprz kotlety: 1 puszka ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki mąki ryżowej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)wszystkie składniki na pesto. Oliwę dodawać w trakcie miksowania, sprawdzając konsystencję sosu. Powinien być zwarty, ale nie za bardzo lejący. Jeśli oliwa rozwarstwia się od pietruszki, nie dolewać więcej. Puree z groszku: Mleko zagotować. Dodać groszek, sól, pieprz. Zmiksować na gładkie puree. Kotlety: Nasiona kolendry rozetrzeć w moździerzu. Zmiksować wszystkie składniki. Formować małe kotleciki, obtoczyć w mące ryżowej i smażyć
Jaglusiauwielbiam eksperymenty w kuchni , a do tego od jakiegoś już czasu jestem wielką miłośniczką dyni, musiałam ten przepis koniecznie wypróbować. W sezonie jesiennym przygotowałam do słoików puree dyniowe i teraz kiedy tylko mamy ochotę sięgamy po przetwory z naszej małej spiżarni :-) a dokładniej zimnej, ciemnej blokowej piwnicy. Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje nieco go zmodyfikowałam(...)siebie. hummus z dyni hummus z dyni Składniki: 1,5 szklanka puree z dyni 2-3 łyżki łyżki pasty tahini (lub 3-4 łyżek ziaren sezamu i łyżka oliwy)- w moim przypadku były to właśnie ziarna sezamu 1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka oliwy
Aromatyczne PodróżeBarszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy, najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki(...)laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree 1-2 cebule drobno posiekane i zeszklone na maśle Warzywa oczyścić, pokroić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać również listek laurowy, ziele angielskie i grzybki. Zagotować. Gotować na malutkim
Posadzone i zjedzonejadłam w tym roku. Słodkie, puszyste z dodatkiem śliwek duszonych w miodzie z cynamonem. Zjedliśmy je na kolację, ale wiem, że nie raz takim śniadaniem rozpocznę weekend :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia spora szczypta cynamonu 7-8 śliwek 0/5 łyżeczki(...)cynamonu łyżka miodu (użyłam rzepakowego)—>KLIK opcjnalnie inne owoce i jadalne kwiaty Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy śliwki, usuwamy pestki i przekładamy
Mienta blogFajna sprawa dla małych pomocników, na których oczach z puree ziemniaczanego powstaje zielona smaczna i zdrowa masa ziemniaczana. Takie puree to zdrowe i sprytne rozwiązanie dla dzieci. Oprócz ziemniaków jedzą także inne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior(...)wina - po dodaniu buraków, koloru różowego wina - po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte - po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa. Składniki: +/- 2 kg ziemniaków 1,5 szklanki mleka 2 szklanki zielonego mrożonego groszku łyżeczka masła Wykonanie: Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Groszek lekko zagotuj
Zasmakuj Kuchnichce się usiąść i zostać. Menu jest wypisane kredą na tablicy, na miejscu jest również kelner, który służy pomocą. Po rozmowie z nim decydujemy się na polędwiczki wieprzowe z puree z groszku z młodymi ziemniakami, kalafiorem i brokułem, tortellini z ricottą i szpinakiem z młodymi warzywami z pesto oraz spaghetti arrabiata dla dzieci. Do picia zamawiamy domową lemoniadę. Spory plus(...)prawdziwych cytryn, niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Obsługa ma od nas spory plus, bardzo uprzejma, taktowna i pomocna. Nie przeraziły jej nawet rozbrykane maluchy:) Potrawy, które kosztowałyśmy: Polędwiczki wieprzowa confit, puree z groszku, młody ziemniak, kalafior, brokuł (cena: 26zł) Tortellini z ricottą i szpinakiem, młode warzywa z pesto (cena: 19zł) Spaghetti arrabiata (cena: 20zł) Domowa lemoniada (cena: 8zł) Koszt porcji
Kolizje Smakówprzez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki(...)wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy. Puree z batatów i ziemniaków: 1/2 kg bataów 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry mleko woda Bataty i ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze
Smakowity Blog KulinarnyKruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy(...)moim zdaniem idealnie dopełnia całość. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli NADZIENIE 2 szklanki puree z upieczonej dyni (400 g) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 2 łyżki likieru cointreau / można pominąć 3 jajka 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / najlepiej
cool and mintyZapiekanka wiejska Cottage Pie, to bardzo popularne danie kuchni angielskiej. W jej skład wchodzi warstwa mięsna, przykryta puree z ziemniaków i całość zapieczona. Podana na ciepło smakuje rewelacyjnie(...)PUREE ZIEMNIACZANE : 700 g ziemniaków po ugotowaniu 2 łyżki masła naturalnego 100 ml mleka sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Kulinarne Fantazje Marioliżar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :) Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym. Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę. Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym 5 sporych ziemniaków (u mnie młodych) 200 ml gorącego mleka 2 łyżki masła szczypta soli łyżka(...)rumiano, wlewamy bulion i mieszając dokładnie gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy przecierem i musztardą. Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła. Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką
Dzieje kuchennej Wiewióry