Soczysta i aromatyczna rolada z dodatkiem śliwek suszonych,oscypka i boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy(...)sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Bajeczna Kuchniaprzede wszystkim podniebienie rzecz jasna) kolorową zawartością talerza. Danie wymyślił i przygotował mój M. Ja tylko nałożyłam, sfotografowałam, zjadłam ze smakiem, a teraz będę zachwalać: Składniki: 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1 średnio dojrzała brzoskwinia 2 plastry ananasa świeżego 1/2 cebuli czerwonej ulubiona przyprawa do grilla (u nas jedna z nowości Kamis) pieprz olej Przygotowanie: Umytą(...)przed smażeniem. Owoce i cebulę obieramy i kroimy: brzoskwinie w cząstki, ananasa w słupki, a cebulę plastry lub w pióra. Mięso układamy na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni grillowej. Polędwiczce wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony. Polędwiczki ściągamy by zbytnio ich nie wysuszyć. Na tej samej patelni układamy owoce oprószone tą sama przyprawą co mięso. Grilujemy kilka minut mieszając
Kuchnia po mojemuskoro dwieście tysięcy odsłon minęło, to wstyd coś nie upichcić dobrego. Po dość długiej jak na mnie przerwie witam się z Wami przepisem na chrupiącą, rumianą polędwiczkę wieprzową. Nieskromnie mówiąc - przepyszną. Pierwszy raz przyprawiłam ten gatunek mięsa w stylu orientalnym, a efekt jest taki, że następnego razu doczekać się wprost nie mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest(...)przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym
Kuchnia po mojemuCoś na obiad. Kolejny przepis na proste i wyraziste w smaku mięso z wolnowaru. Tym razem polędwiczka wieprzowa. Mięso jest bardzo miękkie, kroi się z trudem. Jeżeli zależy nam na ładnym pokrojeniu, wyjmijmy upieczone mięso z sosu, sos przelejmy na patelnię. Kiedy mięso ostygnie, zdecydowanie łatwiej będzie pokroić je w plastry - pokrojone podgrzewamy w sosie. Podałam z kaszą bulgur(...)podstawie przepisu z tej strony Składniki ok 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw ½ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki 2 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 - 3 szalotki drobno pokrojone przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić
Stare GaryPaprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego(...)makaronu 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na 2 cm kawałki sól i pieprz 5 łyżeczek oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, pokrojona w kostkę 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
karmelowyazjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę Char Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam. Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem(...)Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka oleju 2 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyszczamy i myjemy. Nacieramy polędwiczkę dokładnie marynatą
Mania Gotowaniavolaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej) piersi kurczaka robimy jednego kotleta. Mięso myjemy. Następnie musimy maksymalnie zwiększyć powierzchnię kotleta odpowiednio rozcinając pierś. Przy piersi zwykle mamy polędwiczkę (dla niewtajemniczonych jest to ten troche „fruwajacy” kawałek mięska na spodniej części piersi). Nacinamy pierś w miejscu gdzie przymocowana jest polędwiczka. Nacinamy tak aby poledwiczka stanowiła koniec naszego(...)przyprawiamy solą i pieprzem z obustron. Masło (najlepiej zimne) kroimy na grube 1 cm x 1 cm słupki. Każdy obtaczamy w mące i po jednym kładziemy na wysokości łaczenia polędwiczki z reszta piersi. Od tej strony zawijamy kotleta wokół masła zawijajac brzegi tak aby masło podczas smażenia nie wyciekło. Mniej wprawieni w boju mogą brzegi spiąć wykłaczkami. Ja zwykle kotlety
Kulinarna Patilogiaogórkami Kiszonki to bogactwo witamin i mikroelementów, dlatego jesienią nie powinno ich zabraknąć w naszych domowych potrawach. Co możesz przygotować z kapusty kiszonej? schab pieczony z kapustą kiszoną, polędwiczki z indyka, pieczone z cebulą i ogórkiem kiszonym, zalane passatą pomidorową, klopsiki duszone w kapuście. Jesienne potrawy z dynią Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dynią, która urozmaici Twoje(...)potrawy. Co przygotować z dyni? Kilka pomysłów: zupa krem z dyni, ryż z kurczakiem i dynią, mocno przyprawiony curry i kurkumą, pieczone udka z kurczaka z dynią i ziemniakami, polędwiczki z indyka smażone z dynią, marchewką i cebulą, podlane bulionem, leczo z dynią, cebulą, pomidorami, papryką i cukinią, gulasz z dyni zamiast tradycyjnego mięsa, zapiekanka makaronowa z dynią, grzybami
Rozdomowionanajlepsze. Mięso soczyste, bardzo aromatyczne i pięknie wygląda. Można również podawać na zimno jako dodatek do pieczywa czy sałatek. Bardzo dobre, polecam, skorzystajcie z przepisu:) Składniki 1 polędwiczka opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła kilka plastrów szynki świeży rozmaryn, tymianek musztarda Dijon jajko sól, pieprz Ciasto wcześniej wyjąć z lodówki, niech poleży(...)temp pokojowej, Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Czosnek, cebulę i zioła posiekać. Rozgrzać olej na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zrumienić polędwiczki, z każdej strony na złoty kolor.Wyjąć na deseczkę i po lekkim przestudzeniu posmarować z każdej strony musztardą. Patelnie umyć i rozgrzać masło. Zeszklić na maśle czosnek, cebulę a na koniec dodać posiekane zioła
gotuj ze mnąlubimy, jak umiemy i ... jak nam smakuje 😋 Bo przecież w kuchni najważniejsze jest to, żeby było smacznie prawda? 😉 Zapraszam więc na mojego strogonowa, którego zrobiłam tym razem z polędwiczki wieprzowej, nie wołowej (już słyszę krytykę😆), ponieważ akurat udało mi się taką kupić. Zazwyczaj to pyszne, syte, jednogarnkowe danie serwuję po prostu z chrupiącą bagietką. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe(...)cebule 2-3 ząbki czosnku 400 g pieczarek masło klarowane ziele angielskie liść laurowy koncentrat pomidorowy musztarda sól pieprz papryka słodka i ostra śmietana 30% ogórek kiszony Wykonanie: Polędwiczki kroimy na cienkie paski. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron, po czym przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, oraz pieczarki. Obsmażone
Walijskie Pichcenie