polędwiczka - 2778 przepisów (strona:66/186)

Gnocchi ze szpinakiem, czyli obiad zero waste 134

resztka liści szpinaku w torbie, hmm.. trochę za mało jak na obiad, zaraz obok resztka fety. Ponieważ na półce niżej leżał kawałek boczku ze śniadania moich chłopaków, obok polędwiczki z kurczaka i kupione ostatnio do spróbowania gnocchi ( tak, taki gotowiec :) ). No to nie było wyjścia było trzeba coś z tego zrobić. Tego szpinaku było mało, ruszyłam na poszukiwania(...)opakowania liści szpinaku 3 kulki mrożonego szpinaku łyżka znalezionej fety w lodówce 2 ząbki czosnku 1/ 2 cebuli 100 ml białego wina ( jakaś resztka znaleziona w butelce ) 500 gram polędwiczek z kurczaka kawałek boczku ( tak z 10 dkg ) 2 łyżki oleju masło 2 łyżki świeżo mielony pieprz   Zaczęłam od tego że do małego garnuszka z odrobiną wody przełożyłam zamrożony

Kuchnia na wzgórzu
Tarta z kurczakiem bundzem i cukinią 107

ciasto 2 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli polędwiczki z kurczaka panierka z bułki tartej przyprawiona solą i pieprzem z łyżeczką mąki kawałek cukini serowa polewa 150 g bundzu góralskiego 100 g żółtego sera pół szkl mleka pół szkl śmietany 18% 2 białka sól(...)pieprz oregano cukinię kroimy na cienkie plasterki Ciasto zagniatamy i wyklejamy formę do tarty w rozmiarze standardowym. Polędwiczki płuczemy pod bieżącą wodą i lekko osuszamy w ręczniku papierowym. Panierujemy i smażymy na dowolnym tłuszczu, może być olej. Studzimy mięso. Sery mleko i przyprawy wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę. Ciasto podpiekamy przez 14 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Sos musztardowy 196

Jak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 169

Zapiekanka to dobry pomysł zarówno na kolację,jak na obiad. Młode ziemniaczki z dodatkiem polędwiczek z kurczaka-pyszne danie,polecam. SKŁADNIKI: 0,8kg. ziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju(...)mały jogurt naturalny 2 jajka posiekana natka pietruszki(ilość wg.uznania) sól,pieprz WYKONANIE: polędwiczki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki zamarynować i odłozyć na 2-3 godz. lub na całą noc, następnie na łyżce masła smażyć mięso (około 10-15 min.)do zrumienienia, ziemniaki ugotować na półtwardo, ugotowane ułożyć na dnie posmarowanego masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawą do ziemniaków

Kuchnia Beaty
Pomidory z mozzarellą i pesto 176

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 115

Polędwiczka wieprzowa ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią, można ją przygotować w całości, lub mniejszymi porcjami. 2 polędwiczki wieprzowe (każda po około 500 g), 400 g świeżego oczyszczonego szpinaku, 150 g sera z niebieską pleśnią, sól, 3 – 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, masło, olej, Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być(...)garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do   końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat

królestwo garów
Polędwiczki w sosie musztardowym 177

Dzisiaj przepis na doskonałe polędwiczki wieprzowe przygotowane w aromatycznym sosie musztardowym Składniki na 3 porcje : 1 polędwiczka wieprzowa 3 łyżki musztardy z miodem 2 łyżki whisky 2 cebule szalotki 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka startego parmezanu 200 ml śmietanki 30 lub 36% sól, oregano świeżo mielony pieprz natka pietruszki Przygotowanie : - Polędwiczki opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć

Alutka-Gotuje
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 138

zlewu pełnego brudnych naczyń. Przekonuję Was o tym od zawsze. I zgodnie z tą ideą, dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który możecie wykorzystać na niedzielny lub świąteczny obiad. Polędwiczki wieprzowe to mięso idealne na takie sytuacje. Nie wymaga ani długiego przygotowywania, ani długiego gotowania czy duszenia. Fantastycznie więc sprawdzi się na świąteczny obiad. Przy przygotowywaniu polędwiczek do jakiegokolwiek dania(...)cebulka, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub słonina. Dodatkowo takie ziemniaki można przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeśli lubisz polędwicę wieprzową, to wypróbuj także przepisu na roladki z polędwiczek z boczkiem, uduszonych w maślanym sosie . Do tych roladek wspaniale pasuje puree z pietruszki z rozmarynem

Codzienna kuchnia niecodzienna
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 168

pierwszy raz taką wędlinę długodojrzewającą miałam duże wątpliwości i podchodziłam do tego bardzo sceptycznie, gdyż bałam się, że mięso mi po prostu spleśnieje. Ale efekt przeszedł moje najmniejsze oczekiwania! Polędwiczka zachwyciła mnie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego nie ma się czego obawiać - działajcie! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 1 łyżka majeranku(...)czasie, wodę wylewamy, a mięso płuczemy w wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy przyprawy: majeranek z papryką słodką oraz ostrą. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy polędwiczkę i wkładamy do suchego naczynia żaroodpornego.  Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin.  Po tym czasie, mięso przekładamy do nowej pończochy lub zawijamy w gazę

Kuchnia MagdaLeny
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 168

pierwszy raz taką wędlinę długodojrzewającą miałam duże wątpliwości i podchodziłam do tego bardzo sceptycznie, gdyż bałam się, że mięso mi po prostu spleśnieje. Ale efekt przeszedł moje najmniejsze oczekiwania! Polędwiczka zachwyciła mnie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego nie ma się czego obawiać - działajcie! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 1 łyżka majeranku(...)czasie, wodę wylewamy, a mięso płuczemy w wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy przyprawy: majeranek z papryką słodką oraz ostrą. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy polędwiczkę i wkładamy do suchego naczynia żaroodpornego.  Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin.  Po tym czasie, mięso przekładamy do nowej pończochy lub zawijamy w gazę

Kuchnia MagdaLeny
AROMATYCZNE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 166

Ładne, aromatyczne polędwiczki z rozmarynem zapieczone w szynce parmeńskiej podałam wczoraj Chłopakom na obiad. Składniki: polędwiczka wieprzowa około 1 kg (lub dwie mniejsze) 12 plastrów szynki parmeńskiej 4 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz cytrynowy masło klarowane do smażenia Polędwiczkę i na szybko zamarynowałam w marynacie z oliwy, wyciśniętego

Cytryna&Co.
Polędwiczki drobiowe w czosnku niedźwiedzim 86

zwykłego czosnku. Ma delikatny, czosnkowy smak, szereg właściwości zdrowotnych i nie pozostawi nieświeżego oddechu. Jest mało popularny w kuchni a ja zachęcam by sięgać po niego częściej:).  500g polędwiczek drobiowych  3 łyżki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka musztardy  1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Polędwiczki oczyszczamy, mieszamy z musztardą czosnkiem niedźwiedzim, olejem, solą i pieprzem.  2. Polędwiczki

Szefowa kuchni
Makaron po azjatycku z wieprzowiną 191

trakcie tematycznych tygodni, a większe markety na stałe posiadają półki z produktami z różnych kuchni świata. Składniki na 4 porcje: 150g makaronu z fasoli mung lub ryżowego 400g polędwiczki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem np. indykiem, kurczakiem) 2 marchewki 250g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 150g pieczarek 1/2 łyżki oleju sezamowego Sos: 6 łyżek sosu sojowego* 1 łyżka sambal oelek(...)sezamowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego Szczypta ostrej papryki w proszku *w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczkę pokroić w nieduże paski - ja pokroiłam w plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół. Pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki. Na patelni, na oleju sezamowym podsmażyć na złoty kolor

Fabryka pomysłów
MiOdOwO-MuSztArDoWe PolędWiCzki ze STaroŻytNymi ZiaRnamI 161

Składniki : Na 2 porcje  1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej  2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki sosu sojowego Pieprz Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 łyżka masła  140 g Monini Rice&More  Przygotowanie : Mieszamy sos sojowy z pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy(...)kaszę Szalotkę kroimy w kosteczkę W kubku mieszamy miód, śmietanę i oba rodzaje musztardy Kaszę gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, czyli ok 10 minut Na rozgrzaną patelnie wykładamy plasterki polędwiczki, smażymy po 3 minutki z każdej strony, pod koniec smażenia dosypujemy pokrojoną szalotkę i zalewamy przygotowanym sosem Podajemy gorące  Do kaszy możemy dodać lyzke masła oraz posiekaną dymkę, szczypiorek

Luźna Kuchnia
Polędwiczki drobiowe w sosie grzybowym z suszonych grzybów 164

Aromatyczny, grzybów obiad o dowolnej porze roku - dlatego warto mieć zapas suszonych grzybów z jesiennych zbiorów:). Sos z suszonych grzybów połączyłam z drobiowymi polędwiczkami. Efekt jest bardzo zadowalający.  500g polędwiczek drobiowych  3 cebule  40g suszonych grzybów 200 ml śmietany 18%  3 łyżki mąki  2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Grzyby zalewamy 1/2 litra(...)minut, do miękkości grzybów. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie zimnej wody. Dusimy do zgęstnienia sosu 3. Polędwiczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem

Szefowa kuchni