Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej z polędwiczką(...)Składniki: Makaron (u mnie tagiatele Lubella ale może być np. ryżowy lub pad thai) 1 czerwona papryka 2 średnie cebule 1/2 szklanki zielonego groszku 1 puszka ananasa 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki słodkiego sosu chili mały korzeń imbiru (ok 8 cm) 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki
W kuchennej krainiePomysł na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym wraz z dodatkiem posiekanej, zielonej pietruszki. Takie danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem basmati. Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób naprawdę są rewelacyjne - miękkie, kruche i delikatne w smaku. Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg polędwicy wieprzowej 200 g kurek 1 cebula sól, pieprz olej(...)smażenia mąka do obtoczenia kilka łyżek śmietany 30% posiekana, zielona pietruszka Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plasterki. Polędwiczki delikatnie rozbić (za pomocą dłoni), przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać olej (tak, aby przykryć dno). Z obu stron przesmażyć kawałki polędwicy
UgotowaćSkładniki: 500 g polędwiczek wieprzowych śmietana kremówka 30% (5 łyżek) 2 cebule garść suszonych grzybów przyprawy sól, pieprz, tymianek masło klarowane 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Namoczyłam grzyby. Następnie gotowałam je na małym ogniu. Po czasie wyjęłam z wywaru, który wykorzystałam do sosu. Umytą polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości 2 cm, lekko rozbiłam(...)dłonią, doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso wraz z posiekaną cebulą i grzybami obsmażyłam z obu stron. Polędwiczki zalałam wywarem z grzybów. Dusiłam przez kilka minut. Następnie dodałam śmietanę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki. Doprawiłam pieprzem
KukuleczkiPotrzebujesz 400g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ulubiona sałata garść orzechów włoskich 2 duże jabłka tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy wymieszaj. Mięso pokrój w 2 cm plastry i posmaruj marynatą. Odstaw na 20 minut do lodówki lub jeśli masz możliwość(...)całą noc. Rozgrzej patelnie dodając odrobinę oliwy, smaż polędwiczki z każdej strony po 2-3 minutki. Orzechy upraż na suchej patelni. Jabłka pokój w cienkie plastry i podgrzej 1 minutę na patelni z każdej strony. Na talerzu rozłóż sałatę, polędwiczkę, jabłka, orzechy. Polej oliwą dopraw do smaku
Kukuleczkiproduktu, dane producenta, numer partii oraz klasa jakości produktu. Kupując drób w opakowaniu MAP wiem, że został zachowany wysoki standard higieniczny i jakościowy mięsa. Składniki: Roladki z indyka : 2 polędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus(...)mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć suszone pomidory, liście szpinaku i posypać mozzarellą. Zwinąć polędwiczkę na kształt roladki. Ułożyć na szerokość roladki plasterki boczku i dokładnie owinąć całą
Ala piecze i gotujeGrillujemy, grillujemy...Polędwiczki z grilla po raz pierwszy były naprawdę różowe i dopieczone! Były super smaczne polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki 6 plastrów boczku wędzonego MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 ziarna jałowca 20 ziarenek pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu sól, 1 łyżka lubczyku suszonego, 1 łyżka majeranku WYKONANIE: polędwiczki kroimy na 2-3 cm. paski, składniki
Kuchnia Beatyprzesadź z czasem grillowania, ponieważ mięso może być za twarde lub spalone. Rozbij mięso przed położeniem na ruszt – poprzerywane włókna sprawią, że mięso będzie bardziej delikatne. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu(...)nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków, cebuli, szałwii i rozmarynu. Smakuje doskonale. Inne dobre połączenie to wołowina i sok winogronowy. Mięso należy
Kuchcik gotujePotrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 g suszonych borowików 1/2 cebuli 3-4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz papryka czerwona słodka czosnek granulowany olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą(...)podsmażamy cebulę. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę (wody nie wylewamy). Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie myjemy polędwiczkę, a następnie długim, cienkim nożem robimy w mięsie dziurę (wzdłuż, celując w środek i uważając, żeby nie rozciąć mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z grzybów, dopychając
Symfonia smakowaKaszę owsianą niedawno odkryłam i od razu jej smak polubiłam, szybko się gotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje. Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam. Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest w smaku oryginalne, to przygotowanie jest(...)proste, banalne. Składniki: 2 polędwiczki z indyka (ok. 400 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora (100 g), 2 białe, średnie cebule, 200 g kaszy owsianej Cenos, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżka kapary + 1 łyżka zalewy, świeża kolendra, świeża zielona pietruszka, ostra mielona papryka czerwona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy, sól do smaku. Przygotowanie: Kaszę gotujemy
Moniki Smakołykipolędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku
królestwo garówświetnych azjatyckich produktów, które postanowiłam jak najszybciej wykorzystać. Dania azjatyckie w założeniu są szybkie w przygotowaniu, za to dzięki orientalnym przyprawom, zawsze wychodzą pełne smaku. Tym razem postanowiłam przygotować polędwiczkę wieprzową w pikantnym sosie pomarańczowym z dodatkiem papryki i mango, którą podałam z makaronem chow mein, gdyż nie trzeba go nawet gotować:) Całość posypana prażonymi nerkowcami, dymką i kolendrą(...)pewnością posmakuje każdemu. Polecam! Scroll down for recipe in English Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango (4-6 porcji) Składniki: 450 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju roślinnego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę sól i pieprz 1 szklanka soku pomarańczowego 4 łyżki sosu Hoisin 4 łyżki białego wytrawnego
karmelowyponiższych dań. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy . 1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik(...)Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz
Ugotowaćwody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - Schaby,szynki(...)karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Moja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, słodką(...)smażyć ok. 10 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonym wrzątku. Makaron wyłożyć na talerze, na nim ułożyć warzywa, a na wierzch położyć pokrojoną w plastry polędwiczkę
Czerwień i błękitSkładniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 goździki 3 ziarna jałowca Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka(...)doprowadzamy do wrzenia. Umyte polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą, mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy, obsmażamy na rumiano Marynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście, pieprz i ziele, goździki, jałowiec Do garnka wlewamy
Proste Potrawy