polędwiczka - 2778 przepisów (strona:70/186)

Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami 120

Łatwe Przystępne Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Składniki 1kg ziemniaków 2 polędwiczki wieprzowe 2-3 łyżki mąki 0,5l przegotowanej wody olej i smalec do smażenia sól, pieprz świeżo mielony i majeranek do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie […] Artykuł Polędwiczki wieprzowe z sosem

PysiaGotuje.pl
Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami i kurkami. 139

wczoraj na obiad była pyszna polędwiczka wieprzowa z kurkami, którą możemy przygotować na wiele okazji. Idealnie się sprawdzi na obiad i kolację. Polędwiczka pieczona · 1 polędwiczka wieprzowa · Świeży rozmaryn

Kulinarne pyszności Molki
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 218

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej " Kuchnia polska ", ale od kilku lat przygotowujemy to danie w wolnowarze. Oczywiście możecie je przygotować także w zwykłym garnku, ale na tym polega urok wolnowarów, żeby smacznie zjeść(...)Jeśli, szukacie dobrego slow cookera dla siebie albo na prezent to aktualnie są w promocji na stronie polskiego dystrybutora www.crockpot.pl Składniki w nawiasach moje modyfikacje około 60 dag polędwiczek wieprzowych 3 dag tłuszczu ( dwie - trzy łyżki oleju ) 6 dag cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki w piwie. 162

Składniki (2 os.): 300 g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 średnia marchewka 250 ml piwa ciemnego 5 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków sól, papryka ostra mielona Polędwiczkę płuczemy, kroimy w plastry (ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie zalewamy nasze mięso piwem, dodajemy(...)cebulę z marchewką, oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem (od czasu do czasu obracamy polędwiczki). Kiedy już będzie miękkie, wyciągamy na talerze i jeśli jest taka potrzeba zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Podajemy z ziemniaczkami lub kluskami. Smacznego

Moje-pitraszenie
Sałatka z kurczakiem z marynaty 149

Przygotowując polędwiczki do smażenia, pomyślałam także o sałatce, tak więc trochę polędwiczek pokroiłam w kostkę i też zamarynowałam.Smaczna sałatka, z kurczakiem z marynaty Kujawski, makaronu i warzyw.. 1 pierś z kurczaka lub polędwiczki z kurczaka 10-15 dkg makaronu 1 ogórek zielony 1-2 papryki [czerwona, zielona] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa 1 pomidor marynata Kujawski

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki pieczone z boczkiem i cebulą 255

Konkretny kawał mięsa na konkretny obiad:). Podałam ją z mizerią i pieczonymi ziemniakami, bardzo nam smakowała. W smaku bardzo podobna do szaszłyków kupowanych na mieście.  500g polędwiczek wieprzowych 100g wędzonego boczku w plastrach 3 cebule 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki keczupu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w piórka. Polędwiczki(...)Nacieramy je przyprawami, do każdej kieszonki wkładamy po plasterku boczku i cebulę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.  2. Wodę, keczup, musztardę, miód i przyprawy mieszamy ze sobą. Zalewamy polędwiczki.  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę

Szefowa kuchni
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 197

chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami.  Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami nie ma, za to sajgonki chrupiące z polędwiczkami i warzywami otulone papierem ryżowym w aromacie imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek(...)Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym 116

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym gościła u mnie 22.04, czyli w Światowym Dniu Pieczarki. To bardzo smaczna propozycja obiadowa.   Polędwiczkę kroimy na centymetrowe plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy z 2 stron na patelni.  Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w zależności od wielkości na grubsze plastry lub połówki. Solimy i chwilę podsmażamy. Mięso i pieczarki łączymy(...)szczypty tymianku i dusimy wszystko około 30-40 min, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zalewany odrobiną śmietanki 30%  i zagęszczamy sos najlepiej mąką krupczatką.    Artykuł Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Pieczone polędwiczki wieprzowe 291

Specjalność mojego taty. Postanowiłam w końcu zrobić je sama. Okazało się, że to nic trudnego, ale smakuje wspaniale. Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji): polędwiczki wieprzowe 700 g sól pieprz ostra papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki  też wrzuciłam do naczynia). Mięso

Karola gotuje
Polędwiczka wieprzowa w młodym jęczmieniu z zielonym puree ziemniaczanym 228

Polędwiczka wieprzowa to pyszne i zdrowe mięso. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu właśnie z wieprzowiną w roli głównej. Polędwiczki wieprzowe Szynka parmeńska Młody jęczmień Marchew Masło Ziemniaki Jogurt naturalny Świeże zioła Czosnek Sól i pieprz Mięso myjemy i dokładnie suszymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy młodym jęczmieniem. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

MarcinChef
Polędwiczki z parowaru 121

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -jedna wieprzowa polędwiczka ( 1/2 kg ) -100 g kaszy jaglanej -pół puszki krojonych pomidorów z sokiem -cebula -pól papryczki chili -przyprawa ziołowa do mięs -majeranek ( 1 łyżka ) -granulowany czosnek ( 1 łyżeczka ) -olej ( 4 łyżki ) -sól, pieprz(...)Polędwiczkę kroimy na grubsze plastry, obsypujemy  obficie ziołami, polewamy olejem ( 3 łyżki ), dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Jeżeli mamy parowar z pojemnikami do gotowania kaszy i sosów, to  do dwóch pojemników wsypujemy opłukaną i sparzoną wcześniej kaszę, tak aby sięgała nie więcej jak do połowy pojemnika. Resztę

Kulinarne przemyslenia
Polędwiczki duszone w musztardzie 144

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -jeden pasek polędwiczek ( ok.40 dag ) -jedna cebula -dwie łyżeczki musztardy francuskiej -olej do smażenia -sól, pieprz do smaku Polędwiczki kroimy w szersze plastry, spłaszczamy każdy ręką, obsmażamy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju(...)rondlu rozgrzewamy rondel, podsmażamy  cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebulka się zeszkli wkładamy podsmażone polędwiczki i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, 20 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec lekko solimy i pieprzymy. Podawać z kluskami śląskimi   kluski śląskie  i surówką z kiszonej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Szybki obiad z polędwiczki 299

Taki obiad jesteście wstanie wykonać od 15-30 minut. Jest smaczny i kolorowy. Polędwiczkę umyć, osuszyć, wyciąć wszystkie błonki. Pokroić polędwiczkę w plasterki, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kurkumą. Dokładnie wymieszać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć plasterki polędwicy. Smażyć chwilkę aż lekko się zarumieni, następnie zdjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię gdzie smażyło(...)ogniu aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą. Jak już warzywa są miękkie dodać mięso, część natki pietruszki, i śmietanę. Gotować na małym ogniu chwilkę minutę lub dwie Polędwiczki nie wymagają długiego gotowania. Wymieszać, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec obsypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. Pyszne danie, polecam

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczka w sosie Napoletana 147

Organic Napoletana niesamowicie pyszny, lekko słodki, gęsty i prawdziwie pomidorowy. po prostu WOW. Składniki: 350 g Bio Organic Pasta Sauce Napoletana 200 g  Bio Organic ryż brązowy 1 polędwiczka wieprzowa moja ważyła ok 500 g świeża bazylia sól, pieprz do marynaty:ziarna kolendry i kolorowy pieprz, ostra papryka i olej Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki w utłuczonych ziarnach kolendry(...)oraz kolorowego pieprzu, ostrej papryce i oleju. Polędwiczkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zamarynowaniu obsmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół mięso powinno odpocząć 5-7 minut. Sos do tego dania został użyty gotowy ze słoika, ale bardzo dobry

Życie zaczyna się w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie 142

Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie. Składniki 750 g polędwiczki wieprzowej limonka 200 g świeżego imbiru ząbek czosnku 1 łyżka oleju 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu rybnego natka pietruszki 1 łyżeczka czerwonego pieprzu     Przygotowanie   Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez(...)minuty na małym ogniu. Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor. Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez 20 minut, często przewracałem mięso. Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z limonki. Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania