chorizo - 1084 przepisów (strona:28/73)

Makaronowa sałatka w meksykańskim stylu 180

kolację lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych gości. Polecam:) 400 g makaronu mini rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry(...)majonezu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry   Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Chorizo kroimy na cienkie półplasterki. Lekko przesmażamy na rozgrzanej patelni z minimalną ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się

Smaki Na Talerzu
LECZO Z CHORIZO 109

pory za nim przepadam bo właśnie kojarzy mi się z latem i wakacjami.  Dziś postanowiłam zrobić małą zmianę i zwykłą kiełbasę wymieniłam na pikantną kiełbasę chorizo🌶 Leczo wyszło tak ostre, że nie ma potrzeby dodawania do niego ani pieprzu, ani papryki chili. Danie wprost idealne dla miłośników ostrej kuchni 😉  Składniki: 2 cebule 3 papryki 2 cukinie(...)pomidorów 200 g kiełbasy chorizo picante  1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego papryka słodka mielona sól olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Kiełbasę kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami 144

składniki  350 g ziemniaków  400 g - 1 średnia cukinia 500 g - pęczek zielonych szparagów  2 średnie młode białe  cebule 3 ząbki czosnku 100 g chorizo pokrojonej w plasterki 1 duża garść liści bazylii sól, pieprz 1,5 l bulionu  oliwa do smażenia  przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Wywar zagotować, dodać ziemniaki(...)gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni dodać do ziemniaków. Na tej samej patelni obsmażać na małym ogniu cebulę aż lekko zmięknie, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Obsmażyć, dodać do gotującej się zupy. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić

Stare Gary
Omlet z chorizo,pomidorami i fetą 176

naprawdę świetne danie - bo można dowolnie kombinować z dodatkami :) Ta propozycja przypadnie do gustu miłośnikom śniadań białkowo-tłuszczowych :) SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 30 g kiełbaski chorizo  30 g sera feta  1/2 pomidora 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżeczka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Chorizo kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle. Zalewamy rozbełtaną i doprawioną

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziołowe faszerowane polędwiczki i "Kobiety z Czerwonych Bagien" 160

polędwiczki. Sposób ich wykonania podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz. Wykorzystałam jednak inne składniki do nafaszerowania. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa 15 oliwek pół papryki (u mnie pomarańczowa) kawałek chorizo pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki sól pieprz Polędwiczkę pokroić w poprzek na 3 części. Nożem zrobić dziurę wzdłuż każdego kawałka polędwiczki. Wyrobić ją trzonkiem noża. Do każdego otworu(...)włożyć po 5 oliwek, kawałek papryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.  Po wyjęciu

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa pomidorowa rybna z chorizo 132

się w zupie pomidorowej rybnej, którą zresztą niedawno wam pokazałam. Dzisiaj kolejna wersja tej zupy, ale bardziej na bogato. Dodałam do niej tym razem oprócz kaktusa, kukurydze i kiełbasę chorizo. Powiem wam że dorsz kocha takie wyraźne paprykowe wędliny i z chorizo w jednej zupie komponuje się świetnie. Polecam takie połączenia i eksperymenty. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
EMPANADAS 165

mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku(...)Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. FARSZ : Do miski wkładamy mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cały czas mieszając przez około 2-3 minuty, aż cebulka zrobi się szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat

cool and minty
KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 160

możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo  pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 szklanka pokrojonych świeżych pomidorów(...)chili w proszku 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego  koperku sól morska WYKONANIE W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną kiełbaskę chorizo, cebulę oraz kminek. Smażymy na umiarkowanej mocy palnika przez około 3-5 minut. Często mieszamy. Uważamy, aby nie przypalić cebuli.  Dodajemy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy cały czas mieszając przez

cool and minty
Tarta ze szparagami i chorizo 138

podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 200 g śmietany 18 % 2 jajka 10-15 plasterków chorizo 2 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco(...)kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. Śmietanę mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy chorizo i kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa śmietanowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

bistro mama
Sałatka „Krytyków” 138

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , tą prostą i smaczną sałatk ę . Składniki : 1 opakowanie ravioli serowego 1 chorizo ( wielkości kiełbaski śląskiej ) 1/2 średniego ogórka sałatkowego 1/2 pęczku szczypiorku 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy grillowej sól do smaku Ravioli gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , gdyż(...)czas . Studzimy na sitku , wsypujemy do miski . Dodajemy do ravioli pokrojonego w kostkę ogórka -ja nie obieram ze skórki , ale można . Siekamy drobniutko, na tyle na ile się da chorizo i szczypiorek i także dodajemy do miski . Wzbogacamy majonezem , musztardą , solimy do smaku i po prostu mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy chociaż na dwie godziny do lodówki , po wyjęciu ponownie

Ogrodnik w podróży
ciabatta z chorizo i mozarellą 187

Szybka aromatyczna przystawka na ciepło w sam raz na okres karnawału - podgrzane w piekarniku włoskie pieczywo z hiszpańską kiełbasą chorizo wraz z mozarellą i bazyliowym pesto tworzy doskonałą i jakże prostą do przygotowania kompozycję. Składniki : 2 ciabatty kilka cienkich plastrów kiełbasy chorizo 1 pomidor 1 ząbek czosnku 2 garści liści świeżej bazylii oliwa z oliwek 1 łyżka soku

zobacz ich smak
Caldo verde - portugalska zielona zupa 195

ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól pieprz ewentualnie: ząbek czosnku i ok. 50g chorizo lub portugalska chouriço - dla smaku Obrać warzywa. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka i zeszklić. Wyjąć cebulę. Do garnka wlać gorącą wodę(...)Pogotować ok. 3 minut. Po zdjęciu z ognia zmiksować zawartość garnka. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem ewentualnie zetrzeć do zupy czosnek. W wersji mięsnej chorizo podsmażyć z cebulą i wyjąć je razem z nią przed gotowaniem warzyw. Potem dodać do zmiksowanej zupy. -------- Podobne: Zupa ze słodkiej kapusty Orientalny krem z dyni Kapusta z grochem Cavolo

Weekendy w domu i ogrodzie
MAKARON Z PESTO PIETRUSZKOWYM I CHORIZO 218

Kolejny prosty, szybki i niezwykle smaczny pomysł na makaron. Tym razem w roli głównej wystąpią pesto pietruszkowe, nadziewane zielone papryczki i chorizo. Tym, którzy nie jadają mięsa proponuję usunąć z przepisu chorizo i już mamy wyśmienite danie bezmięsne.   Co potrzebne: makaron typu spaghetti lub inny długi (ja wybrałem Linguine – cienki, długi makaron... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Sznycle z kurczaka w smakach Hiszpanii 196

daniu głównym pozostałam przy smaku ananasa. A pod żółtym serem ukryłam inne składniki hiszpańskie. Niespodzianka naprawdę się udała :)   Składniki : podwójna pierś kurczaka 6 plastrów ananasa 6 plasterków chorizo; jeden kawałek miał podwójną ilość :) 6 plastrów żółtego sera bez dziur papryka wędzona w proszku kozieradka pieprz mielony sól olej Piersi kurczaka rozbić na mniej niż 1 cm grubości. Posypać piersi(...)stronach solą i pieprzem. Jedną stronę posypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej. Podzielić piersi na mniejsze sznycle. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera żółtego. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. kwadrans. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorami z cebulą. Muszę przyznać

Weekendy w domu i ogrodzie
Quinoa z warzywami z patelni 202

recyklingu. Na śniadanie ugotowałam podwójną porcję kaszy i wykorzystałam ugotowaną fasolkę z poprzedniego dnia. Zapraszam na smaczną sałatkę z quinoa. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy quionoa 1 pęto chorizo 400 g ugotowanej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 cebula oliwa lub olej natka pietruszki sól, pieprz pomidorki koktajlowe Wykonanie: ugotuj quinoa wg tego przepisu wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!